Jobb válltörés gyógytorna esettanulmány

Egy válltörés mindig rosszkor jön. Különösen 60 év felett. A hatvanötödik évét már betöltött Anita 2021 május idusán elesett, és darabosra törte jobb vállának egyik fontos csontját. Mégpedig a felkarcsontjának közelebbi gömbös végét. 60 felett már a törött csont is lassabban gyógyul, mint húszéves korunkban.

Minél súlyosabb a váll törése, annál lassabb, és nehezebb a gyógyulás is. Nemcsak azért, mert lassabban forr a törött csont, hanem azért is, mert a törés miatti kíméletben az ép izmok, ínak és szalagok is ellustulnak. Minél lassabb a gyógyulás, annál jobban ellustulnak az izmok és szalagok

Jobb váll darabos törése

felkarcsont törése

Felkarcsont törése a vállhoz közeli végén

Ijesztő ez a válltörés kép, ugye? No, hát a területileg illetékes sürgősségi osztályon is megrettentek Anita válltörésétől, ezért tovább küldték egy másik rendelő másik sebészorvosához. Mondván, ezt biztosan műteni is kell majd, nem lesz elég a törött váll rögzítése.

Anita válltörésének gyógyulása tehát már a kezdetek kezdetén nem volt egyszerű.

A másik rendelőben a röntgen vizsgálat eredményét megtekintve konzervatív, műtét nélküli kezelést javasolt neki a váll műtétekért felelős orvos. Azért, mert bár darabosra tört a csontja, a csontok nem mozdultak el jelentősen. Anita bízott a második véleményben, és megkezdte az előírt konzervatív törésgyógyulás terápiát, ami abból áll, hogy kartartó hevedert kell viselnie éjjel-nappal, és nem szabad terhelnie jobb karját semmivel, mert különben fennáll a csont elmozdulás veszélye.

felkar rögzítés

Felkar rögzítése megfelelően

Válltörés esetén a rögzítés protokoll szerint 3-8 héten át lehet szükséges. Egyeztettek kontroll vizsgálatra is időpontokat. Anita félelme a csontok elmozdulásától és önfegyelme példás.

Így valóban semmit nem dolgozott jobb kezével.

Gyógytornát nem írtak ki számára, így azt sem tudhatta, hogy valójában szigorú szabályoknak megfelelően egyes izmokat viszont 7-10 nap elteltével már nyújthatna. A fájdalom enyhülésére nem csak fájdalomcsillapító gyógyszert használt, hanem jegelést. Ezeket a tanácsokat azonban másoktól hallotta.

Nyolc hét nagyon hosszú idő egy kézzel élve. Különösen, ha fájdalomcsillapító szedése mellett is fájdalmai vannak éjszaka és hajnalban, nem alszik jól, nappal meg folyton fáradt. Anita ezért úgy döntött 3 hét után, hogy felkeres magánrendelésen egy ortopéd-traumatológus orvost. Hátha lehet többet is tenni a gyógyulása érdekében, mint várni, és tűrni a fájdalmat.

Válltörés után 4 héttel ortopédiai vizsgálat a Harmónia Centrumban

Dr. Mészáros Ádám kollégánkhoz a telefonhívását követő héten már kapott is időpontot, és szinte várakozás nélkül sorra került, majd a doktor úr 25 percen keresztül csak vele foglalkozott.

  • Megnézte korábbi leleteit, és meghallgatta az előzményeket.
  • Megvizsgálta óvatos mozgatással a váll és könyök ízületei mozgásának mértékét, meghallgatta ízülete hangját, és külső elváltozás nyomait is ellenőrizte. A tünetek alapján a felkarcsont rendben gyógyult.

Ugyanakkor a mozgások beszűkültek, és fájdalmasak voltak. A vízszint alatti mozgástérnek a harmadában sem tudta az ortopédus passzívan – azaz Anita izmainak inaktivitása mellett – mozgatni a felkart.

Folytatódjon a jobb válltörés utáni gyógytorna

Mészáros Ádám egyet értett a konzervatív kezeléssel, amelyet Anita kapott törött jobb vállára, és ennek folytatására bíztatta. A következő lépés pedig, amire bátorította, a rögzítő fokozatos elhagyása volt. Első sorban az otthon biztonságában javasolt levenni, utoljára pedig a tömegben közlekedve, és éjszaka, mert ezekben a helyzetekben nem tudja kontrollálni a vállra ható mozgásokat.

A doktor úr megmutatta Anitának, hogyan kellene végeznie naponta többször a lazító ingagyakorlatot, de javasolta számára azt is, hogy vegyen részt rendszeresen válltörés utáni gyógytorna foglalkozáson. Ott minden héten az Ő állapotához igazított passzív- majd aktív feladatokat fognak neki adni. Így felügyelet mellett, jó ütemben tud majd gyógyulni a sérült váll.

Anita gyógytornája a rögzítés elhagyást követő első három hétben passzív és otthonra kapott vezetett aktív feladatokból kellene álljon, majd 3 héten át fokozatosan elkezdhetné vállsík alatt maga használni a karját A 6. héttől akár ellenállással szemben, funkcionálisan is használhatná karját. A törést követő 8. héttől pedig teljes mozgásteret is be kellene tudjon járni a karja.

védeni akarom a vállam

Védeni akarom a vállam. Védeni akarom a felkarom

Anita gyógytornája azonban nem májusban, hanem júniusban indult, így három heti lemaradással, és pszichés blokkal indult a gyógyulás útján.

Amikor hetekig nem használhatod a karod, az agyad blokkolni kezd, az izmok és ínak pedig rövidülni kezdenek.

Eldöntheted, hogy újra fogod használni a kezed, és kész, de a legkisebb mozgások is szokatlanok, furcsák, feszítők lesznek. Ettől megijedsz, védeni kezded a kezed, és inkább mégsem akarod használni még egy kis időt adva a gyógyulásnak.

Jobb váll állapotfelmérése

Anita tehát megfogadta orvosa tanácsát, és a lehető legközelebbi szabad időpontra bejelentkezett gyógytornára Heizler-Himes Eszter vállspecialista gyógytornászhoz.

Heizler-Himes Eszter vállspecialista gyógytornász

Heizler-Himes Eszter vállspecialista gyógytornász vagyok. Milyen célt tűzzünk ki válla gyógytornájával? Mit szeretne elérni válla tornáztatásával?

Mi történik első alkalommal egy gyógytornán?

  1. Állapotfelmérés, célkitűzés, tornaterv megbeszélése.
  2. Állapotnak megfelelő alapkezelés.
  3. Az otthoni alapgyakorlatok megtanulása.

Az állapotfelmérésen kiderült, Anitának a jobb válla körben mindenhol fáj, a nyakig is felhúzódik az izom feszesség, és a fájdalom néha egészen a kézfejéig kisugárzik. Gyakran rögzítő viselet során a sérült oldalon azt láthatjuk, hogy a vállcsúcs, és a lapocka feljebb van, mint az ép oldalon, mivel kíméletből felhúzza az illető a füle felé. Anitánál ez nincs így, nagyon szép szimmetrikus a két oldal állás közben. Mivel még épp csak az önellátáshoz szükséges mozdulatok engedélyezettek, a vállízület mozgását aktívan nem forszírozzák a vizsgálaton.

Elmondása szerint boldogul a tisztálkodással, közlekedéssel. a könyök-alkar és kéz mozgásait annál inkább átnézik. Annak ellenére, hogy féltve kímélte jobb oldalát, a könyöktől lefelé lévő területen épp csak az ujjak és csukló hajlításában van némi izomgyengeség, valamint a tenyér felfelé forgatása korlátozottabb. Ez szép munka.

Ezek szerint ösztönösen használta és mozgatta azokat az ízületeket, amelyeket szabad volt számára. Magát a törött vállat is meg kell mozgatni állapotfelméréskor. Tudni kell, hol van a fájdalomhatár, milyen mozgásra képes az ízület akkor, ha nem a saját izmai mozgatják. Anita esetében a fájdalom nagyjából vállmagasságban kapcsol be, akkor is, ha előre felé emelték a karját, akkor is, ha oldalra emelték fel a karját. A forgatást célzottan nem végeztük, ezt a mozgásirányt még az orvos is kerülendőnek nevezte.

Anitának 3 fő célja volt válltörés utáni gyógyulásakor:

  1. Tűnjön el a fájdalom
  2. Tudjon megint autót vezetni
  3. Alhasson biztonságban éjszaka a jobb vállán.

A több hetes fájdalom után tisztában volt vele, hogy ezért dolgoznia kell. Ehhez hajlandó volt hetente egyszer gyógytornászával találkozni, és mellette a házifeladatokat napi szinten többször elvégezni a siker érdekében. Valamint a fájdalmat krémekkel és gyógyszerrel enyhíteni.

Gyógytornászával a fizioterápiás kezelési tervet a célok, a szándékok és az orvosi utasítással összhangban alkották meg. A terv szerint még 2 hétig óvatos mobilizáció javasolt. Azaz erős fájdalmat nem kiváltó, a felkar tengelyben történő elforgását, úgynevezett rotációt kerülő kilazítás gyógytornásszal. És az otthonra megtanult vezetett feladatokkal.

Két hét után majd meg fogják próbálni fájdalomhatáron belül a vállsík fölé tornázni a mozgást, és elkezdeni a rotációkat, ha orvosi engedélyt kapnak rá. Izom erősítés eleinte csak izometriás, azaz csontos elmozdulás nélküli feladatokkal lesz, később mozgással egybekötve.

Az első torna során sok időt szántak az otthoni feladatok megtanulására, és egy kevés időt az újdonságként megjelenő passzív kilazító terápiára.

Váll kilazító kezelése gyógytornával

A kilazító terápia az a része a gyógytornának, amit otthon nem lehet egyedül végezni. A gyógytornász tartja a végtag súlyát, és igyekszik megtenni azokat a legnagyobb mozgásokat, ahol még nem fáj. Ezt a mozgásteret pedig célja alkalomról alkalomra kicsit növelni. Az otthonra megtanulandó vezetett aktív gyakorlatok ezt hivatottak pótolni a vendég saját otthonában. A közös munka hamarabb hoz eredményt.

A vállsík alatti mozgásteret az alábbi feladatokkal tudta Anita otthon gyakorolni:

Asztal széléhez állsz egy kisebb 30 cm körüli labdával. A tenyér pihen a labdán, az elmozdulást gurítással fogod végezni. Az asztal közelebbi szélétől az asztal túlsó széle felé gurul a labda mindhárom iránynál. lassan, a véghelyzetnél egy nagy levegőt kell venni, és utána gurulhat vissza a labda. Ebből kell majd 10-10-10 ismétlés. Azonban a testünk helyzete változik a 3 feladat során:

  • szembe áll a láb, és a mellkas nem fordul el balra. a combok hátrafelé leülés helyzetbe mennek
  • ferdén áll a láb, a jobb közelebb-hátrébb, a bal távolabb-előrébb. A fenék balra riszál a mozdulat során
  • jobb lábak közel az ágyhoz merőlegesen állunk. A fenék balra tol
csukló ízület visszafeszítő gyakorlata

A csukló ízület visszafeszítő gyakorlata

Bátorítást kapott, hogy a hiányzó alkar mozgásokat pótolja, erőltesse. Ez azonban még nem minden, mert megmutatták számára, hogyan ne legyen ez hatással a vállára. Az izmokat ugyanis tornáztatni kell. A törött vállat viszont a lehetőségekhez képest kímélni. Ez nagyon fontos.

Az átbeszélt gyakorlatokat együtt leírták, Anita számára is érthető módon. Így könnyebb lesz a gyakorlás otthon.

Amit önálló izomerőből is végezhet: hanyatt fekve a vállat fájdalmatlan pózban alátámasztva.

  • könyök hajlítása-nyújtása
  • alkar forgatása
  • csukló visszafeszítése és közben ujjak nyújtása
  • csukló lefeszítése tenyérbeszorított labdával
  • tenyérben lévő labda szorítgatása
  • ujjak finommechanika gyakorlata

    Az ujjak finom mozgásának gyakorlása

    hüvelykujj és többi ujjak egymást végig simítják

Bár vállcsúcsai elhelyezkedést tekintve szimmetrikusak voltak, de valójában a feszesség nagyon erősen jelen volt mindkét oldalon, ezért az utolsó házifeladata a nyak nyújtása lett.

Hevederben, vagy mellkas előtt alkart megtámasztva, lazítjuk a nyakat: Lapocka hátrafelé tol, gerinchez és fenék felé izomból húzzuk. A mellkas kiemel. Közben a nyak felfelé nyújtózik. És a nyak hátrafelé is mozdul, az arcot végig függőlegesben tartva, tokát képezve.

A torna dokumentációját ő nyomtatva és nem e-mailben kérte, mivel kijelzőről nem szereti olvasni a feladatokat. A részletes dokumentáció hosszú perceket vehet el a tornából, de ha a cél a megfelelő otthoni gyakorlás, akkor megéri.

Márpedig Anita napi többször készült tornázni.

Második válltörés utáni torna alkalom a tapasztalatok értékelésével

Eltelt egy hét (5 hetes törés, 2. találkozás), és az alábbi tapasztalatokkal tért vissza Eszterhez Anita:

  • Kevesebb fájdalomcsillapító kell, jobban alszik.
  • Hevedert gyakrabban levesz otthon.
  • A feladatokat sikerült napi többször végeznie, ahogy azt eltervezte. Lelkiismeretesen, mert minél hamarabb vissza szerette volna szerezni válla korábbi mozgásterjedelmét.

A második tornán mindig fontos időt szánni a házifeladatok ellenőrzésére. Anita esetében az egyértelmű, hogy jó dolgozott, mivel a fájdalma csökkent. De vajon mit dolgozott? Eszter a gyógytornász ilyenkor a gyakorlatok kivitelezésének pontosságát ellenőrzi.

Mutassa be emlékezetből, milyen mozdulatokat milyen tempóban, mennyi ideig, milyen ismétlésszámmal végzett.

Anita szépen elsajátította a mozdulatokat, de nagyon óvatos volt még. A cél, amit el kellene érni jövő hétre, az a vállsík fájdalmatlan elérése.

A vállsík 90°-nál van. A passzív mozgatással 70-80 fokig jutottak el múlt héten és ezen a második találkozón is. Az otthoni feladatoknál azonban csak 60 fok körülig feszegeti a mozgást magának Anita.

Eszter bátorította őt a fájdalomhatár tudatos kitolására. Ugyanakkor jó, ha figyeli a fájdalom jeleket. A 0-1 fájdalom az, amit szinte alig érez. A 4-5 a mérsékelt fájdalom. A 7-8-as fájdalom az, ami nagyon fáj, de még tudja folytatni. A 9 az a fájdalom, amikor akár egy milliméter is hasító fájdalomhoz vezethet. A 10, amikor már nem mozogsz tovább, hanem védekező állásba helyezi karját. A kimozgatás során nem javasolt felügyelet nélkül 10/2-3-nál erősebb fájdalmat magának. Különböző embereknél a skála értékek egész mást jelenthetnek. De persze saját magához képest mindenkinek lehet egy skálája.

Az is előfordulhat, hogy a labdagörgetés feladat nem az Ő számára legjobb feladat, mivel a labda kerek, és gurulékony. Szerencsére a kimozgatásnak vannak más módjai is. Az orvos által javasolt inga feladatot például kifejezetten szereti, végzi is. Jól esik számára, hogy a lógó kar súlya enyhén húzza a vállát.

Eszter egy másik alternatívát mutat neki. A csecsemő tartáshoz hasonlító testhelyzetben a bal alkar tartja a mellkas előtt a jobb alkart. Ez biztonságérzetet ad a jobb vállnak, és stabilabb. Ugyanakkor csökkentheti a kivitelezhető mozgástartományt. Ám az így végzett vállvonal alatti félkörök is megdolgoztatják Anita vállát.

vizi nudli

Vizi nudlival finom karmozgásokat végezhet a vízben

Szeretne 2 hét múlva strandolni menni. Ezt Eszter kifejezetten támogatja. Azt javasolta neki, vállat is fedő vízben óvatos karmozgásokat végezzen. Bátran lehet segédeszközöket is használni a tornához. Esetleg nagyon kicsi szivaccsal végezhet „vízi súlyzózást”, amikor is a víz felfelé emeli passzívan a karját, ő pedig munkával tartja lent a szivacsot.

Egy egész vízi nudli talán sok a karnak, de kisebb jó lehet. A terhelést a kar teherbírásához érdemes igazítani.

vizi súlyzó

Vizi súlyzó a kar tornáztatására

A vízi súlyzóknál, a szárazföldi súlyzókhoz hasonlóan az ellenállás mértékét lehet szabályozni mérettel.

Ez is hasznos segítő eszköz lehet.

Harmadik gyógytorna alkalom a vállrögzítő nappali elhagyásával

A harmadik tornára azzal a hírrel érkezett, hogy a rögzítőt már csak éjszaka veszi fel. A fájdalomra pedig már elég napi 1 ketodex. Igaz, amikor délelőtt fáj a karja, akkor az egész felkar hasogat. De tudja használni a kezét fogmosáshoz, arckrémezéshez, zöldség szeleteléshez, és a locsoló slagot is tudja jobb kézzel tartani.

Úgy tűnik, egy cél a kitűzött háromból kezd megvalósulni: múlik a fájdalom. És a vezetéshez való visszatérés sincs már messze. Hamarosan lesz annyira fájdalmatlan és mozgékony a karja, hogy biztonsággal tudja majd vezetni gépjárművét.

Negyedik válltörés gyógytorna

Letelt a 2 hét, amit az orvos a vállsík alatt tartott mozgásokra kiszabott. Elvileg elkezdődhetne a vállsík fölé tornázás. Ezen a napon éppen sikeres a torna, a lapocka kimozgatás után a váll egy bizonyos vonalon képes majdnem 100 fokra felemelkedni fájdalom nélkül, de amint kicsit bekapcsolnak az izmai, vagy minimálisan elfordul a felkarcsont, már hasít is a fájdalom.

Anita megkapja az első izomerősítő feladatsorát. Ezek a speciális izometriás feladatok úgy néznek ki, hogy az izom dolgozik, de a csont szinte semennyire sem mozdul el. A megfelelő kivitelezéshez kell egy nagy ellenállású, de nem túl nagy átmérőjű labda és egy segítő.

Felkar 4 irányba mozdulására ellenállásos feladat nyugalmi felkarhelyzetben. Alkar végig legyen stabil, felfelé néző, hogy se ki se be ne forduljon a felkarcsont.

  • delta izom ellenállásos tornája

    Delta izom ellenállásos tornája

    felkar külső fele és fal közé szorul a labda. felkar oldalra pipitánc irányba tol a labdába
  • felkar belső fele és törzs között a labda. Zárogat a felkar
  • felkar elülső felén a labda, a felkar a talajon pihen, és valaki fentről súlyt helyez a labdára. A kar az ágyról próbál elemelni.
  • Vagy a felkar belenyom az ágyba labda nélkül. Vagy a könyök a labdán pihen, és úgy toljuk le a labdát az ágyba.

Ötödik gyógytorna alkalom nyújtással a főszerepben

Kimaradt egy alkalom. Lassan 8 hetes a darabos törés. Anita elmondása szerint járt a strandon, és megáztatta feszes izmait, gyógyuló csontjait. Megerősíti Eszter abban, amit maga is érzett, hogy a sok gyógyfürdő, lágy karmozgások víz alatt jótékony hatásúak. Különösen akkor, amikor ennyire érzékeny, fájdalomtól korlátolt a váll. Bátran folytassa a jövőben is a fürdőzést, ha megteheti. Fogja is.

Ma esedékes a beszámoló. A víz jól esett, és a hevedert is már szinte teljesen elhagyta. Otthon rég nem kell, tömegben is inkább figyel óvatosan a karjára, éjszaka pedig csupán egy párnával figyelmezteti magát arra, ne forduljon még rá a jobb vállára.

A negatív tapasztalata viszont az, hogy míg a 2. héten a kezelés másnapján egész nap jó érzése volt a vállában, most a legutóbbit nem követte ilyen felüdülés. A kimozgató feladatok egész jól mennek, közben nincs nagy fájdalom, de utána sem sokkal jobb, a nyaka-lapockája-mellizmai feszesek alig pár órával később.

Valóban, a mellizom nyújtó rányomásra fájdalommal reagál. Viszont eddig a vállfájdalom miatt a mellizom nyújtása sem volt könnyű. Maga az ízület most viszont már vállsík alatt már könnyebb és fájdalmatlan – hála a sok lazításnak. Így tovább bővíthető a mozgástér, és tovább oldódhatnak az izmok.

Ezen az alkalmon az elmondottak, és a kimaradt egy hét miatt a nyújtásé a főszerep. A lapocka és váll kimozgatás mellé Eszter alkalmaz egy kis izomlazító svéd masszázst is, mely a gyógymasszázsnál sokkal kellemesebb és gyengédebb, inkább relaxáló, mint szövet gyúró jellegű. A nyakon, a csuklyás izmokon, és a mellizmok felső részén dolgozik.

kiforgató izom ellenállásos tornája

Kiforgató izom ellenállásos tornája

A házi feladatok közül csak az újdonságot ellenőrzik, és kiegészítik az alkart ki és beforgató izmok SZIGORÚAN ELMOZDULÁS NÉLKÜLI izommunka feladataival.

A képen is láthatja a gyakorlatot.

Hatodik gyógytorna alkalom a vállsík felé emelés nehézségével

Nem akar engedni ez a váll, kitart amellett, hogy őt bizony ne vigyék vállsík fölé.

Hiába a lelkiismeretes kimozgatás, hiába a biztonságos izomerősítés. Eszter még egy újdonsággal próbálkozik. Az izomzat idegrendszerén keresztül próbál hatni a testre.

A PNF (proprioceptív neuromuscularis facilitacio) technika aktív és passzív feladatok kombinációja, a perifériás idegnyújtás teljesen passzív. Mindkettő felügyelet mellett ideális, de az idegnyújtást valamelyest otthon is gyakorolni képes Anita.

A múlt héten tanult labdát feszítő feladatokat egyedül nehezen kivitelezhetőnek élte meg, ezért a „kevesebb is jobb, mint a semmi” elvet követve a csecsemő tartó pozícióban gyakorolták az izom feszítést csont elmozdulás nélkül. Mivel nyaralás miatt kihagyásra készültek Eszterrel, ezért még egy újdonságot átbeszéltek: ami a nyak nyújtásban is benne van, a lapocka hátrafeszítés, azt naponta többször gyakorolja. Nem csak a nyakizmokat lazítja, de a tartását is javítja. Ha pedig mellé a nyakat is elhúzza oldalra döntésbe, akkor erősebben nyúlik meg az adott oldal izomzata.

Amint látja a rendszeres válltörés utáni gyógytorna kontroll több okból is hasznos.

  • Egyrészt, mert motivál és bíztat még válltörés után is a gyakorlatok rendszeres végzésére.
  • Másrészt mert a visszajelzések alapján mindig tudunk valamit változtatni a még teljesebb felépülés érdekében.

Ha Anita hazament volna az első gyakorlatsorral és végezné hetek óta kétségbeesetten, nem tanulna ennyi különböző módot, és talán fel is adta volna. És nem azért, mert lusta lenne, hanem inkább azért, mert nem látná fokról fokra a fejlődést. Most olyan fegyvertára van már válla fájdalmának megszüntetéséhez, és korábbi mozgásterjedelmének a visszaszerzéséhez, amiből bátran válogathat, aszerint, éppen mi esik neki jól. Arról nem is beszélve, hogy a nyak és lapocka relaxáló kezelés, melyet minden alkalommal megkap, gyógytornász kezei közt hatékonyabb, mint egyedül. Gyógymasszőrrel pedig még hatékonyabb lenne.

Hetedik gyógytorna alkalom a törött jobb váll gyógyulásáért

Anita és Eszter visszatértek a szabadságról és folytatják tovább a közös munkát. Anitát jól megijesztette a kórházi kontrollon a radiológus.

Szerinte nincsen értékelhető callus képződés a csontjain, tehát nem gyógyult semmit 2,5 hónap alatt. Ez első hallásra elég ijesztően hangzik.

Miközben Anita tudja, hogy egyre több mindenre használja a karját, ez mégis kétségbe esésbe taszítja. Vajon akkor megint fel kellene kötni a kezét? Hibázott, hogy tornázott? Kellene neki valami injekció, vagy fokoznia kellene a most szedett Kalcium és D-vitamin adagját?

Nem csoda, hogy a mai alkalmon sokkal feszesebb a váll körüli izomzata. Pozitív visszajelzést ad neki, hogy a vállsík alatti passzív mozgások könnyen és fájdalmatlanul mennek. A derék mögé nyúlás és váll fölé emelés irányait tovább motiváljuk, átbeszéljük az otthoni feladatokat. Mindig figyelve, elkerülve a fájdalmat. Torna, torna, torna! Mert a mozgás mindent gyógyít.

Ugyanerre biztatja orvosa is, Dr. Mészáros Ádám, aki megnézte a kontroll képalkotót és a hozzá írt leletet. Szerinte a csontnak a megfelelő részei épek, a törés maga stabil, a többi csontképződés pedig még hónapokon keresztül fog javulni. Az idő alatt a mozgás létfontosságú, ha mozogna a csont, már rég elmozdult volna a gyógytornától. Nem ért egyet azzal, hogy a leletek száraz szakmai kielemzésével megijesztik a pácienseket. Ez is csak azt mutatja, hogy a gyógyulás folyamatát ismerve, és a gyógyuló visszajelzéseit meghallgatva, lehet igazán eredményesen elemezni a képalkotó felvételen látottakat.

Nyolcadik gyógytorna alkalom

A mozgástól elijesztett Anita gyógyulása is belassult, a váll fölötti mozgás nem lesz könnyebb. Azonban sok pozitív változásról is beszámolt. Már a hétköznapokban könnyebbnek érzi a karhasználatot, karemeléskor váll felhúzással, törzs eldöntéssel kompenzálja a hiányzó centiket. A torna során a lapocka mozgást igyekszünk belecsempészni a karemelésbe. Menet közben vezetni is elkezdett újra, ami egy újabb tétel volt a céljai közt. A rükverc az egyetlen nehézkes számára.

Kilencedik gyógytorna alkalom, amikorra elértük Anita mindhárom kitűzött célját

Újabb két hét kihagyás után szeptember elején is találkozunk, további sikerekről számolhat be.

  • Egyre többet használja kezeit a hétköznapokban, a rögzítőnek már hűlt helye van.
  • Fájdalomcsillapítót már csak nagyon ritkán szed, akkor is csak algopirint.
  • Már csak akkor fáj a válla, ha erősebben terheli, például befőzésnél a szeletelésre. Az elmúlt héten próbálgatta a jobb vállon alvást, ami rövidebb ideig sikeresen ment fájdalom nélkül.

Mostanra elértünk minden eddig kijelölt célt. Fájdalommentesség, vezetés, alvás érintett oldalon.

Anita negyedik kitűzött célja a vállsík feletti fájdalommentes mozgás

Megjelent azonban egy új cél, a vállsík feletti könnyed mozgás. Nem is gondolta, hogy ez lassabban fog visszatérni, de most már ez is cél.

Anita válltörés gyógytorna utáni gyógyulásából mit tanulhat?

Anita válltörés gyógyulásának történetéből azt tanulhatjuk, hogy nem szabad hagyni lebeszélni magunkat a gyógyulásról.

Ha valaki azt mondja Önnek, csak dőljön hátra, és várja, hogy jobb legyen, ne csináljon semmit, akkor legyen gyanakvó, és kérjen másodvéleményt.

A még könnyen elviselhető, fájdalomhatár alatti mozgás vérkeringést fokozó hatásával meggyorsítja a gyógyulás folyamatát. Emellett pedig a sérüléskor megtépázott izmok szükséges mértékű kímélése mellett az izom korábbi mozgásterjedelme is csak akkor fog visszatérni, ha a fokozatosan nyújtja és kíméletesen erősíti a megsérült izmokat. Természetesen a gyógyulás mértékének megfelelő ütemben. És ez pedig mindenkinél egyéni lehet szervezete regenerálódásától és fájdalomtűrő képességétől függően.

Emellett pedig a sérülésben nem érintett izmokat a baleset után is ugyanúgy kell tornáztatni, mintha semmi sem történt volna. Ellenkező esetben ezek az izmok fokozatosan el fognak lustulni. Beszűkül a mozgásterjedelmük, és a mozgástartományuk is csökken.

Természetesen a sérülésben érintett izmok, ínak, szalagok és csontok gyógyulásának megfelelő üteméhez a többi ízület mozgatásakor tekintettel kell lennie. Alapvetően azonban nem hanyagolhatja el a mozgást. Még akkor sem, ha átmenetileg ágyba kényszerül, például egy fekvőgipsz miatt. Ekkor is vannak olyan ízületei, amelyeknek a rendszeres tornáztatásával a lehetőségekhez képest kevésbé esik vissza a sérülésben nem érintett izmok mozgástartománya és teherbíró képessége.

A mozgás ugyanis mindent gyógyít. Még akkor is, ha 1-1 baleset után óvatosabban kell mozognia, a mozgással nem érdemes felhagynia.

4 gondolatok ezen: “Jobb válltörés gyógytorna esettanulmány

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bejczi Endre!
      Köszönjük kérdését. Sajnos valóban elmozdulhat a csont törés utáni gyógyulásnál, ha nincs jól rögzítve. Vállnál mindig nehéz a rögzítés, mert nagyon sok szögben mozog a kar, és pont a törzs tetején van, ezért gipszelni sem szokták. Viszont, a kontroll orvosi vizsgálatainál kellene rendszeresen megröntgenezni a sérülést, amiből látszik, hogy hogy áll a csontok helyzete. Tehát, ha a csont elmozdulása miatt aggódik, akkor mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, mivel ő ismeri sérülése hátterét, és ő vizsgálta meg/ látta a képalkotó vizsgálatokat. Ha nem gyógyul jól a csont, keressen minket, tudunk segíteni a csont regenerálódásában a nálunk található lökéshullám terápiával:
      https://www.harmonia-centrum.hu/csonttores-gyogyulasanak-gyorsitasa
      Ha szeretne másodvéleményt állapotáról, Dr. Hargitai Gergely ortopéd fő orvosunk szeretettel várja Önt centrumunkban:
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      Ha a váll funkciójának teljes helyreállítását szeretné, Molnár Fanni gyógytornászunk várja jelentkezését:
      https://www.harmonia-centrum.hu/molnar-fanni-gyogytornasz

  1. Kaveczki jenö

    Tiszteletem. Bal lapocka törésem volt. Megműtöttek, a letört csont darabokat kivették 3-5 hónapja. Azóta 20-szor voltam gyógytornán, de nem akar mozogni a vállam. Hátrafelé és felfelé, se oldalt nem tudom a testemhez simítani. Éjjelente fáj, aludni nem tudok rajta. Esetleg valami tanács, előre is köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kaveczki Jenő!
      Köszönöm kérdését. 3-5 hónap jelentős idő már a törés után. Örülök, hogy gyógytornára jár, mert az kulcsfontosságú a javulásban. Érdemes átgondolni, hogy egyéni tornára jár-e, mivel a csoportos gyógytornán nem személyre szabottak a feladatok. Ez például lehet az egyik oka, hogy nem javul a válla.
      Az éjjeli alvás előtt érdemes gyógynövényes krémmel kenegetnie a vállát, például fekete nadálytő krémmel, hátha picit enyhíti a fájdalmat. Esetleg este lefekvés előtt ha zuhanyzik, érdemes pár percig meleg víz alá tartania vállát, így az izmok ellazulnak.
      Ha továbbra sem javul a mozgástartománya, érdemes felkeresnie műtőorvosát/ kezelőorvosát, aki ismeri törésének és műtétének pontos részleteit, hogy átvizsgálják vagy megröntgenezzék még egyszer, hátha a törés körül van valami ami gátolja a mozgást.
      Nézze át vállfájdalomról szóló honlapoldalunkat, hátha valamelyik praktika segít Önnek:
      https://www.harmonia-centrum.hu/faj-a-vallam
      Mielőbbi fájdalommentes mozgást kívánunk Önnnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük