Krémek csonthártya gyulladásra

A gyulladáscsökkentő krémek csonthártya gyulladásra is fájdalmas panaszokat csökkentő hatásúak lehetnek. A szteroidokat nem tartalmazó gyulladást csökkentő krémek izomlazító, fájdalmat csillapító hatásukkal csonthártyagyulladásra is jól használhatók.

A gyulladás helyén masszírozással bedörzsölve fokozzák a vérkeringést és ellazítják az izmokat. Hatóanyaguk révén pedig gyulladást csökkentő hatásukkal is segíthetnek.

A csonthártya a csontok felszínén kialakult finom hártyaszerű képződmény, ami védőburkot alkot a csont körül. A csontállomány védelmét biztosítja. A csontok sejteket, idegeket és ereket is tartalmaznak. Ezeknek a csontok regenerációjában van fontos szerepe, például csonttörésnél.

A csonthártya szinte teljes egészében beborítja a csontokat. Ez alól kivételt csak az izmok kapcsolódását biztosító ínak, valamint a porcokkal borított csontterületek jelentenek.

Csonthártyagyulladás lehet

Túlterhelésből származó

Az ízületek és izmok megerőltetéséből származó krónikus csonthártya gyulladás. Ilyenkor az edzetlen izmok megerőltetésekor a túlterhelt izmok összehúzódnak, és ezzel az összehúzódással feszítik az int, amivel a csontokhoz kapcsolódnak. Ha pedig ez a feszülés nem szűnik meg például az izom pihentetésével vagy a kíméletes nyújtásával, akkor húzza-vonja, irritálja az ín tapadási pontjánál a csontot borító hártyát. Ez pedig elhúzódó esetben az ín tapadási pontjának környezetében a csonthártya gyulladását okozza.

A túlterhelt izom néhány napos pihentetése általában regenerálja a feszülő izmot, és a csonthártya feszülése is megszűnik.

A gyulladásos izom masszírozása is segíti a vérkeringés élénkítését, az öngyógyulás gyorsítását, az izom feszülésének a megszüntetését.

10-15 perces jegelés is segít a duzzanat, a gyulladás mérséklésében.

sípcsont csonthártya gyulladása

A sípcsont túlerőltetésből származó csonthártya gyulladása

A túlterhelésből származó gyulladásoknál a gyulladás helyén használt nem szteroid gyulladást csökkentő krémek is hatásosan csökkentik a gyulladást. Ezek a krémek bedörzsölve az izom, az ín és a csonthártya gyulladását is mérséklik.

  • Fő előnyük, hogy a gyulladás helyén használva azonnal hatnak, és csökkentik a fájdalmat.

Kineziológiai tapasz felragasztása is segíti az izom jobb regenerálódását, és ezzel csökkenti a kifáradás, a gyulladás veszélyét.

Fertőzéses betegség okozta csonthártya gyulladás

A testben bárhol kialakuló vírusos vagy bakteriális fertőzés is okozhat csonthártyagyulladást. Ilyenkor a pihentetés nem segít. A fertőzést gyógyszeres kezeléssel szünteti meg a reumatológus szakorvos.

Balesetből származó

Balesetnél, sérülésnél, például a csont törésénél a csonthártya is sérülhet. Ilyenkor a törést azonnal, a baleseti sebészeten el kell látni a törés helyétől, jellegétől és súlyosságától függően.

A törés szakszerű ellátásakor a sérült lágyrészek és a csonthártya is megfelelő kezelést kap.

Hogyan tudja megelőzni a csonthártya gyulladását?

A túlterhelésből származó csonthártyagyulladás megelőzésének legjobb módja az izmok gyulladásának megelőzése. Ezt pedig a mozgás előtti bemelegítéssel és az edzés végén elmaradhatatlan nyújtással tudja a leghatékonyabban megtenni.

A mozgás előtti alapos bemelegítés segít megelőzni a mozgás közben gyakran használt izmok rándulását, húzódását és esetleges szakadását.

Az edzés végi rendszeres nyújtás pedig segít megőrizni az izom rugalmasságát. A rendszeresen nyújtott izom sokkal nehezebben fárad el, és ennek több előnye is van.

  • Egyrészt tovább bírja a mozgást az izom sérülése, begörcsölése nélkül. Illetve ugyanannyi idő alatti mozgásnál pedig nagyobb intenzitással, gyorsabban vagy pedig többet képes mozogni.
  • Másrészt pedig a hosszabb, rugalmasabb izmok azzal, hogy nagyobb terhelést bírnak el. Nehezebben fáradnak ki, tovább bírják az összehúzódás után elernyedést is. Vagyis nem feszítik, nem irritálják a csonthártyát. Az izmok rendszeres nyújtásakor tehát nemcsak az izom nem gyullad be, hanem a csonthártya sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük