Legyengült immunrendszer megerősítése

A legyengült immunrendszer nem nyújt hathatós védelmet a különféle fertőzések és betegségek ellen. Hamarabb betegszik meg, és hamarabb kap el különféle vírusos és bakteriális fertőzéseket is akkor, ha nem elég erős az immunrendszere.

A legyengült immunrendszer különösen gyenge védelmet ad az őszi és téli hónapokban. Az őszi esős idő beköszöntével ugyanis nemcsak lehűl a levegő, hanem nyirkossá, párássá is válik. Ez a nedves idő pedig kedvező a kórokozóknak. Ugrásszerűen megnövekszik a számuk a párás, nyirkos levegőben. A levegőben terjengő sok kórokozó miatt van az, hogy nyirkos, nedves időjárásban könnyebben hűl meg, és kap el különféle légúti betegségeket, megfázást, influenzát vagy tüdőgyulladást.

napfény vitamin

November elejétől kezdve a napfény vitaminból már nem kap eleget természetes úton, a napsugárzásból

A téli hónapok pedig nem is a hideg időjárás miatt okoznak különféle betegségeket, hanem elsősorban a nedves, nyirkos idő és a napsütés tartós hiánya miatt. Az erős immunrendszer egyik legfontosabb eleme ugyanis a D-vitamin. Ez a bőrben termelődik a napfény ultraibolya sugarainak hatására.

November elejétől kezdve azonban a napsütésnek már nincs ereje, ezért nem termelődik a szervezetben elegendő D-vitamin.

Szerencsére ez a vitamin zsírban oldódó, ezért a zsírszövetekben és a májban elraktározódik 2-3 hónapra. Ezért novemberben, decemberben még nem fogy ki az egészséges szervezet a nyáron felhalmozódott D-vitaminból. Január végére azonban már az emberek 90%-ának D-vitamin pótlásra van szüksége.

Azért, mert a napfénynek január végén még nincs ereje, és enélkül pedig csak néhány állati eredetű természetes táplálékból, például a zsíros húsú halak, valamint a máj és egyéb belsőségek fogyasztásából tudja pótolni D-vitamin szükségletét. Kisebb mennyiségben tartalmaz még D-vitamint a tej, a tojássárgája és a margarin is. Növényi táplékok közül azonban egyedül azokban a gombafélékben található meg, amelyek képesek megkötni a nap UV sugárzását.

Ezekből a táplálékokból azonban nem fogyaszt annyit, hogy D-vitamin szükségletét teljes mértékben pótolja. Ezért a D-vitamin tablettás vagy táplálékkiegészítős pótlása nélkül az immunrendszere még akkor is gyengül, ha egyébként más vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből elegendő mennyiséghez jut a szervezete egészséges és változatos étrendjéből.

A legyengült immunrendszer megerősítéséhez azonban nemcsak a D-vitamin pótlásáról kell gondoskodni, hanem a többi vitamin, valamint az ásványi anyagok és nyomelemek pótlásáról is.

Legyengült immunrendszer erősítése hogyan lehetséges?

Egészséges és változatos táplálkozással

immunrendszer erősítése

Immunrendszer erősítése egészségesebb ételek fogyasztásával

Az immunrendszer erősítésének legfontosabb eleme az egészséges és változatos táplálkozás. Ugyanis az elfogyasztott táplálékok milyensége és bélrendszerünk állapota dönti el azt, hogy mennyi egészséges tápanyagra van szüksége a szervezetnek.

És azt is, hogy a bélrendszer állapotától függően ezek a tápanyagok milyen hatékonysággal képesek hasznosulni a szervezetben.

Az egészséges táplálékok a fehérjék, szénhidrátok és zsírok mellett a szervezet számára nélkülözhetetlen fontosságú mikrotápanyagokat, a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmazzák. Mégpedig a szervezet számára elegendő mennyiségben akkor, ha az egészséges bélrendszer képes ezeket hatékonyan feldolgozni. Ez pedig jó hír abból a szempontból, hogy egészséges táplálkozással hozzá tud jutni az immunrendszer megerősítéséhez szükséges mikrotápanyagokhoz. Egészséges táplálkozás mellett ugyanis nincs szüksége különféle vitaminkészítményekre.

Az egészséges bélflóra nemcsak a táplálékok lebontásában, valamint a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hasznosításában vesz részt, hanem védelmi funkciót is ellát. A jól működő bélflóra a szervezet számára káros baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben is képes megvédeni a szervezetet.

A bélrendszer egészségének megőrzésére érdemes minden nap a bélrendszer működését segítő joghurtot, kefirt, valamint rostanyagokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket enni.

Ezekben a rostokban és vitaminokban gazdag zöldségekben és gyümölcsökben bőségesen vannak A-, B-, C- és E-vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és olyan antioxidáns anyagok, amelyek a sejtek működése során természetes módon keletkező szabadgyökök keletkezését csökkentik, illetve megkötik ezeket, és ezzel pedig erősítik az immunrendszert és növelik a szervezet ellenálló képességét.

Melyek a legfontosabb immunerősítő vitaminok?

D-vitamin

A D-vitamin nemcsak a csontrendszer épségének, a csontállomány sűrűségének a megőrzésében alapvető fontosságú, hanem az immunrendszer erősségének megőrzésében is. Azért, mert védi a szervezetet a gyulladásokkal szemben, és csökkenti a daganatos megbetegedéseknek a veszélyét is a szervezet számára káros szabadgyökök megkötésével.

D-vitamin a bőrben termelődik a napfény UV sugárzásának hatására. Lehetőleg azért ne a legperzselőbb déli órákban tartózkodjon a napon, mert az nem egészséges. November elejétől március elejéig azonban a napnak nincs elég ereje ahhoz, hogy a napon tartózkodással elegendő D-vitaminhoz jusson.

Ilyenkor zsíros húsú halak, tejtermékek és tojás fogyasztásával tud D-vitaminhoz jutni. Illetve januártól érdemes D-vitamin tablettával pótolni hiányzó D-vitamin szükségletét.

C-vitamin

c-vitaminban gazdag ételek

C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával erősítheti immunrendszerét a megfázások, fertőzések, gyulladások ellen. Kattintson a képre, és tudja meg, hogy mely zöldségekben és gyümölcsökben van a legtöbb C-vitamin

Nemcsak a megfázások és az influenza megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem emellett még nagyon erős antioxidáns is. Ez azt jelenti, hogy gátolja a sejtek öregedését, mégpedig azzal, hogy megvédi a sejtek falát a szabad gyököktől. Ezzel pedig csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának a veszélyét is. Emellett pedig a szív és érbetegségek megelőzéséhez is hozzájárul.

Nem elhanyagolható az sem, hogy segíti más vitaminok, például a B- és E-vitamin hasznosulását, beépülését is.

Sok C-vitamin van a narancsban, citromban, a kiviben, a zöldpaprikában és a paradicsomban. Ha szereti a savanyú káposztát, akkor bátran egye minden nap, mert kifejezetten magas a C-vitamin tartalma, és már a savanyú káposzta rendszeres fogyasztásával is pótolni tudja C-vitamin szükségletét.

B-vitamin

A B-vitamin a különféle bakteriális fertőzésekkel szemben nyújt sokkal nagyobb védelmet. Emellett pedig segíti a bélrendszer egészségesebb működését, és az idegrendszer és a gondolkodás működésében is fontos szerepet játszik.

Sok B-vitamin van a teljes kiőrlésű gabonákban, az élesztőben és a zöldségekben, például a spenótban, salátában, fokhagymában. Az állati eredetű élelmiszerek közül érdemes halakat, tojást, májat és egyéb belsőségeket fogyasztani a B-vitamin pótlásáért.

E-vitamin

e-vitamin források

E-vitaminban gazdag ételek

Az E-vitamin is erősíti az immunrendszert. Mégpedig azzal, hogy már a sejteket védi a káros szabadgyökök kialakulásától. A sejtek anyagcseréjekor az E-vitamin az oxigén molekulával lép reakcióba. Ezzel megakadályozza, hogy egy erős szabadgyökké, peroxiddá alakuljon az oxigén.

Az immunrendszer védelmén túl a szív és érbetegségek kialakulásának a veszélyét is csökkenti.

Sok E-vitamin van a búzacsírában, az olajos magvakban, a napraforgóban, a dióban, mandulában, az olívaolajban. Az állati élelmiszerek közül a tojás, a máj és egyéb belsőségek tartalmaznak E-vitamint.

Igyon elegendő friss vizet!

Igyon legalább naponta 2 liter vizet! A víz ugyanis hidratálja a szervezetét, és szerveinek a nedvességgel való bőséges ellátása immunrendszerét is erősíti.

Fontos azonban, hogy 2 liter vizet igyon, és ne pusztán folyadékot. A cukrozott üdítőitalok, a koffeintartalmú kávé és energiaitalok, és különösen az alkohol fogyasztása nemhogy hozzájárulna immunrendszere erősítéséhez, hanem a vitaminok felszívódási hatékonyságának rontásával még gyengíti is immunrendszerét.

Rendszeres mozgás is erősíti az immunrendszert

Minél több időt tölt a szabad levegőn, annál több friss oxigént képes belélegezni. Az oxigén pedig nemcsak a légzésének tesz jót, hanem a vérben a tápanyagok mellett elszállítódik a sejtekhez is, és segíti a sejtek anyagcseréjét, egészséges működését.

rendszeres mozgás előnyei

Melyek lehetnek a rendszeres mozgás legfőbb előnyei?

Minél többet mozog, annál nagyobb lesz szervezetének az oxigént felvevő képessége, és ezzel pedig az ízületeinek megmozgatása mellett a vérkeringését is élénkíti.

Ha rendszeresen mozog, akkor legyengült immunrendszere is egyre erősebb lesz. Nemcsak nehezebben fárad el, hanem az állóképessége is egyre növekszik. Az izmai egyre többet fognak bírni anélkül, hogy kifáradnának, és begörcsölnének a túlzott terheléstől.

A rendszeres mozgás nemcsak az állóképességét növeli, hanem a mozgás közben izzadás révén a méregtelenítésben is fontos szerepe van. Az izzadással ugyanis a szervezet számára káros salakanyagok is kiürülnek a szervezetéből. Ez a salaktalanítás is erősíti az immunrendszerét.

Az izzadás salaktalanító és méregtelenítő hatását nemcsak mozgással, hanem például szaunázással, vagy akár egy forró fürdővel is elérheti. Amikor izzad, akkor méreganyagok távoznak a szervezetéből, és ez erősíti az immunrendszerét.

Az alkoholfogyasztás mellőzése is erősíti az immunrendszerét

Az elfogyasztott alkohol rontja a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hasznosulását. Ezért, ha csökkenti alkoholfogyasztását, vagy megszünteti, akkor a táplálékokkal szervezetébe jutó mikrotápanyagok nagyobb arányban tudnak hasznosulni. Ennek pedig egyenes következménye lesz az, hogy ugyanannyi tápanyagból is több vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet lesz képes hasznosítani a szervezete. Ez pedig erősíti az immunrendszerét.

Stressz eredményes kezelése is erősíti a legyengült immunrendszert

A sok stressz, az állandó rohanás miatt felfokozott élettempó, és az idegesség sem tesz jót az immunrendszernek. A stresszhormonok állandó termelése legyengíti az immunrendszert.

feszült állandóan

Ha állandóan feszült, ha folyton rohan, ha mindig el van maradva, akkor az állandó stressz miatt könnyen megfájdulhat a feje. Vagy még ennél komolyabb tünetei is jelentkezhetnek. Jobb időbeosztással és a stressz eredményesebb kezelésével ettől megszabadulhat, és nemcsak jobban érzi magát, hanem erősebb lesz az immunrendszere is

Ezért, ha megtanul különféle stresszkezelő technikákat, és kitapasztalja azt, hogy melyik működik Önnél a legjobban, akkor a jövőben ezt használva eredményesen kezelheti a stresszt. Ez pedig azzal jár majd, hogy a stresszhormonok nem gyengítik az immunrendszerét.

Immunrendszere az eredményesen kezelt stresszes helyezetek miatt nem gyengül, hanem fokozatosan erősödik majd. Minél eredményesebben képes kezelni a stresszes helyzeteket, minél kiegyensúlyozottabb az élete, minél inkább lelki békében él önmagában, minél inkább pozitívan gondolkodik a világról, annál erősebb lehet az immunrendszere.

Aludjon 7-8 órát naponta legyengült immunrendszere erősítéséért

Ha napi 7-8 órát alszik rendszeres időközönként, tehát még éjfél előtt lefeküdve, akkor ez is segíteni fogja immunrendszere erősítését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük