Esti magas vérnyomás

A vérnyomás értéke nem állandó a nap folyamán. Hullámzik, ingadozik a vérnyomás, mégpedig alapvetően a napszakoktól és egyéni életritmustól függően. Nemcsak a magas vérnyomással küzdőknél, hanem az egészséges embereknél is. Éjszaka, alvás közben alacsonyabb a vérnyomásunk, míg napközben magasabb. Az értéke azonban hullámzó a nap folyamán.

vérnyomás magas értéke

Mit tehet, amikor ilyen magas a vérnyomása? Hogyan tudja visszaállítani vérnyomása normális értékét?

Délelőtt 10 óra körül a legmagasabb a vérnyomás. Utána folyamatosan csökken. Késő délután egy emelkedő hullám jelentkezik a vérnyomás alakulásában. Ez az emelkedés azonban nem olyan intenzív, mint a délelőtti emelkedés. Az esti magas vérnyomás értékek többszöri előfordulása ezért a kialakuló magas vérnyomás jele is lehet.

Éjszaka, alvás közben csökken a vérnyomás, és valamikor hajnali 2-3 órakor a legalacsonyabb az értéke. Ezután már fokozatosan emelkedik, ébredés előtt pedig egy gyorsabb emelkedés jelentkezik a vérnyomásban. Így éri el a vérnyomás 10 óra körül a legmagasabb értékét. Milyen Önnek a 10 órai vérnyomás értéke?

Éjszaka alvás közben alacsonyabb a vérnyomás, akár 20-30%-kal is. Az esti magas vérnyomás értékére azért érdemes odafigyelni, mert ha lefekvéskor magas a vérnyomás értéke, akkor nehezebben is tud elaludni. Emellett pedig magas vérnyomás esetén jóval nagyobb a veszélye a magas vérnyomás legveszélyesebb szövődményeinek, az agyvérzés és a szívinfarktus kialakulásának. Ezért mindenképp érdemes kideríteni az esti magas vérnyomás okát.

Esti magas vérnyomás oka lehet

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek nem megfelelő szedése

esti magas vérnyomás

Esti magas vérnyomás egyik legfőbb oka lehet a vérnyomáscsökkentők nem megfelelő szedése

Az esti magas vérnyomás gyakori oka lehet a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adagjának nem megfelelő beállítása. Gyakran magas a vérnyomás, ha nem elegendő a vérnyomáscsökkentő adagja.

Az is lehet azonban, hogy azért magas este a vérnyomása, mert korábban nem vette be a gyógyszert, ami csökkenthette volna a vérnyomását. Ezért, ha este magas a vérnyomása, akkor a gyógyszer adagján túl lehet, hogy délelőtt vagy a kora délutáni órákban kellene bevenni a gyógyszert.

Sós ételek fogyasztása

A túlságosan sózott ételek gyakori fogyasztása is okozhatja az esti, éjszakai magas vérnyomást. Azért, mert ilyenkor a vese erőteljesebben választja ki a szervezetből a sózott étellel bevitt túl sok nátriumot.

Alvási apnoé

Sokszor okoz elsősorban nem esti, hanem éjszakai magas vérnyomást az alvás közben jelentkező légzéskimaradás, az alvási apnoé. Ez az a súlyos alvászavar, amikor alvás közben a légzés kimarad, majd pedig újraindul. Ez elsősorban a szív és érrendszeri betegségek egyik szövődménye lehet.

Tudja már, hogy estére miért megy fel a vérnyomása?

Mi okozza Önnél az esti magas vérnyomást?

A magas vérnyomás lehetséges okát derítse ki 3 lépésben!

  1. magas vérnyomás oka

    Mit tapasztal? Mit érez? Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának? Derítse ki a Magas vérnyomás okai kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért

    Mit tapasztal? Milyen tünetei vannak? Mit érez? Válaszolja meg Magas vérnyomás okai kérdőívének kérdéseit! Mi okozza magas vérnyomását?
  2. Derítse ki magas vérnyomása életmódjából származó okát válaszai kiértékelésével. Miért olyan fontos ez? Azért, mert magas vérnyomása okának kiderítésével és ennek megszüntetésével tud a legnagyobb eséllyel megszabadulni magas vérnyomásától. Válaszai értékelésében, és magas vérnyomása kiváltó okának feltárásában tud segíteni magas vérnyomása mellékhatások nélküli kezelésére szakosodott természetgyógyászunk egy konzultáción. Akkor, ha elküldi nekünk gondosan kitöltött kérdőívét.
  3. Magas vérnyomása okának kiderítése után kezeltesse magas vérnyomását. Lehetőleg gyógyszerek mellékhatása nélkül, életmódja megváltoztatásával.

Mit tehet az esti magas vérnyomás csökkentéséért?

immunrendszer erősítése

Egészségesebb ételek fogyasztásával nemcsak az immunrendszerét erősítheti meg, hanem magas vérnyomását is csökkentheti

Ha a magas vérnyomásnak nem valamilyen betegség az oka, akkor az életmódja okozza vérnyomása magas értékét. Éppen ezért az életmódján érdemes változtatni azért, hogy jó eséllyel megszűnjön a magas vérnyomás.

Ha túl zsíros ételeket eszik, és ezért a koleszterintszintje magas, és/vagy túlságosan sózza az ételeit, akkor csökkentse az étrendjében a telített zsírokat tartalmazó élelmiszereket, és ne sózza meg annyira az ételeket. Az étrendjének az egészségesebbre alakítása sokat segíthet magas vérnyomása normalizálásában. Sokszor segít az is, ha több folyadékot iszik. Legalább napi 2 liter folyadékot, lehetőleg vizet igyon meg. A cukrozott üdítők és szénsavas italok egészségtelen szénhidrát tartalmukkal többet ártanak, mint használnak az egészségének.

Az alkohol fogyasztása is okozhat magas vérnyomást. Ezért, ha rendszeresen iszik szeszes italokat, és magas a vérnyomása, akkor jó eséllyel csökkenteni tudja vérnyomását az alkohol fogyasztásának a mellőzésével. Ugyanígy a koffeinfogyasztás sem használ a vérnyomásának. Különösen nem este, lefekvés előtt.

Segíthet az is, ha rendszerességet, kiszámíthatóságot visz az életébe. Próbáljon meg mindig ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni. Ha szervezete megszokik egy állandó ritmust, akkor ehhez jobban tud alkalmazkodni, mint a rendszertelen alváshoz.

A túl sok stressz is egyik gyakori oka a magas vérnyomásnak. Ha Önnél is a stressz okozza a vérnyomás emelkedését, akkor a stressz eredményesebb kezelésével csökkenteni tudja a vérnyomását is.

vérnyomáscsökkentő helyett

Vérnyomáscsökkentők beszedése helyett életmódja átalakításával is jó eséllyel csökkenteni tudja magas vérnyomását. Mégpedig mellékhatások nélkül

Ha túl magas a vérnyomása, akkor nem biztos, hogy elég lesz életmódja átalakítása vérnyomása normális értékre való visszaállítására. Ekkor is a gyógyszeres vérnyomáscsökkentés mellett is érdemes életmódját átalakítani. Azért, mert biztos lehet benne, hogy kevesebb gyógyszerre lesz szüksége, és idővel pedig akár abba is hagyhatja a vérnyomáscsökkentők szedését.

Ezzel pedig nemcsak magas vérnyomásától szabadulhat meg, hanem a vérnyomáscsökkentők egyéb káros mellékhatásaitól is. Mert biztosan nem szeretne élete végéig vérnyomáscsökkentő gyógyszereken élni. Vagy igen?

6 gondolatok ezen: “Esti magas vérnyomás

  1. Tóth Istvánné

    Nekem estefelé kezd felmenni 156/ 85-re, majd éjszaka 180/ 90 körül. Reggeli gyógyszer bevétele után 128 / 70 körül egész este feléig. Már félek az éjszakától

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tóth Istvánné!
      Első sorban egyeztessen háziorvosával vagy kardiológussal, hogy gyógyszerének adagolását vagy gyakoriságát nem kell-e esetleg változtatni.
      Másod sorban érdemes vérnyomás naplót vezetnie, hogy a nap mely szakában magas a vérnyomás, ezt 1 héten át vezetve. Vérnyomás napló elérhető a háziorvosnál kérésre.
      Harmadrészt töltse ki magas vérnyomás okai kérdőívünket, hátha az rávezeti mi okozhatott változást a vérnyomásában:
      https://www.harmonia-centrum.hu/magas-vernyomas-okai-kerdoiv
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Balla György!
      Valóban mindkét érték magasabb a normális vérnyomásnál.
      Ajánlom, hogy mindenképpen vezessen vérnyomás naplót, ami mutatja mi lehet hatással a vérnyomására. Ezt tud kérni a háziorvosától.
      Emellett érdemes kitölteni a magas vérnyomás okai kérdőívünket, ami esetleg rávezetheti a magas vérnyomása okára:
      https://www.harmonia-centrum.hu/magas-vernyomas-okai-kerdoiv
      Ha természetes módon, gyógyszerek mellékhatása nélkül kívánja csökkenteni vérnyomását, jöjjön el természetgyógyászaink egyikéhez, akik szívesen segítenek Önnek ebben.
      Vérnyomása mellékhatások nélküli csökkentéséért hívjon minket időpontért bizalommal!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Tanay Krisztina

    2-3 hetente délután 5 óra körül felmegy az amúgy 120/70-es vérnyomásom 180/93 felé. Ugyanakkor a hasam is rendetlenkedik-puffadás. Mit tehetek?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tanay Krisztina!
      Több okból lehet magas vérnyomása esténként. Mindenképpen az az első lépés, hogy vezessen vérnyomás naplót, amit háziorvosától igényelhet. Ebben sokszor kell különböző napszakokban vérnyomást mérni, hátha megfejthető a vérnyomás növekedésének oka.
      Töltse ki a magas vérnyomás okai kérdőívünket honlapunkon, hátha rávezeti Önt, hogy mi lehet a probléma oka:
      https://www.harmonia-centrum.hu/magas-vernyomas-okai-kerdoiv
      Jöjjön el természetgyógyász kollégáinkhoz, akik természetes módon tudnak a vérnyomás csökkentésben segíteni Önnek talp reflexológiával, fül akupunktúrával, életmód tanácsadással, valamint stressz kezeléssel.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük