Melyek a szédülés lelki okai?

Előfordult már Önnel, hogy forogni kezdett minden maga előtt? Veszítette már el a talajt a lába alól? Talán volt már olyan is, amikor elsötétült a világ, és egyszerűen elájult? Talán nem is emlékszik arra, hogy pontosan mi is történt? Mégis mik lehetnek a szédülés lelki okai?

A szédülést, a fülben lévő egyensúlyszerv működési zavarát sokféle betegség okozhatja. A keringés zavarai, az idegrendszer károsodásai, gyomorproblémák vagy fertőző betegségek is gyakran okozzák a panaszokat. Természetesen, ha valamilyen betegség okozza a szédülést, akkor ezt a betegséget kell megfelelően kezelni, és akkor jó esélye van arra, hogy a szédülés is elmúlik.

Nemcsak különféle betegségek okozhatják azonban a szédülését.

Sokszor lelki okai is lehetnek a szédülésnek

  • szédülés lelki okai

    Milyen lelki oka lehet a szédülésnek?

    Önbizalomhiány, kishitűség is okozhat egyensúlyzavarokat.
  • Szétszórtság és bizonytalanság is okozhat szédülést.
  • Ha elmegy az életkedve, akkor szintén lehetnek szédüléses panaszai.
  • Nagy csalódás egy Önhöz közel állóban.
  • A változástól való félelem is okozhatja.

Ha elégedett önmagával, és egyensúlyban van a lelke, akkor semmi alapja nincs a szédüléses panaszoknak. Valószínűleg nem is gyakran szédül ilyenkor. Azonban, ha valamilyen túlságosan erős érzelem, vagy bármilyen Önt mélyen érintő történés felborítja testi-lelki egyensúlyát, akkor már sokkal könnyebben elveszítheti a talajt a lába alól. Még nagyobb az esélye a szédüléses tüneteknek, ha nem is akar erről a nehézségéről tudomást venni, és nem akarja elfogadni a helyzetet. Nem arról van szó, hogy fogadja el ezt az állapotot, és ne tegyen ellene semmit, hanem arról, hogy fogadja el a helyzetet, mint kiinduló állapotot, és ezt elfogadva próbáljon változtatni rajta, miközben van lehetősége visszanyerni a hitét, lelkesedését is.

Az ájulásnál ugyanis arról van szó, hogy megváltozik a tudatállapota. Ezt lelki síkon okozhatja minden olyan jelenség az életében, amivel nem tud, vagy nem akar szembenézni, nem tud vele megbékélni.

Ha többször előfordult már Önnel, hogy megszédült, akkor érdemes végiggondolni néhány kérdést:

  • Történt valami az életében, amitől elveszítette lelki egyensúlyát? Mit tehet azért, hogy visszanyerje azt?
  • Van valami, amit nem hajlandó elfogadni, nem hajlandó szembenézni vele?
  • Gondolja csak végig! Valaminek a tagadása a probléma megoldásához vezethet?
  • Ha bizonytalannak érzi magát, akkor mivel tudna biztonságot teremteni?

Ha nincs megfelelő önbizalma, és haszontalannak, feleslegesnek érzi magát, akkor könnyen elveszítheti a belső egyensúlyát. Ez pedig vezethet oda, hogy önmagába vetett hitét, belső egyensúlyát úgy próbálja kompenzálni, hogy a szédüléssel szeretné elérni azt, hogy kicsit „körülötte forogjon a világ”.

A szédülés azt jelzi, hogy elveszítette azokat a fogódzókat, amelyek biztos támaszt jelentenek az életben. Ilyenkor külső segítségre, támaszra van szükség. Lelke a szédüléssel erre a támasz keresésre hívja fel a figyelmét. Ha nincs elegendő önbizalma ahhoz, hogy hasznosnak, értékesnek érezze magát, akkor keressen magának külső támaszt.

Mit tud tenni a szédülés megelőzésére?

Ha gyakran megszédül, akkor ez azt jelezheti, hogy külső támasz nélkül bizonytalanul tájékozódik az életben. Nincs meg a kellő önállósága, és külső támaszra van szüksége. Éppen ezért a szédülése leküzdésére meg kell próbálnia önállóbbnak lenni, és jobban bízni önmagában. Igyekezzen a saját lábára állni, és csökkentse a másoktól való függőségét. Ha megerősíti az önbizalmát, akkor máris kevésbé érzi úgy, hogy valaki másnak a támogatására van szüksége.

Az is sokat segíthet, ha megtanulja jobban elfogadni az életet olyannak, amilyen.

Ha egy kicsit nyitottabb lenne, és jobban megbízna a bizonytalanban is, akkor nem akar majd mindent kontrollálni és az ellenőrzése alatt tartani. Ezzel a rugalmasabb szemlélettel könnyebb lesz az élete, hisz nem kell majd mindent előre eltervezni, előre elrendezni. Jobban fogja érezni magát, akkor is, ha bizonytalanabb a helyzete.

stressz eredményes kezelése

Stressz eredményes kezelése jobb időbeosztással. Vagy azzal, hogy megtanul nemet mondani. Ha nem éri utol magát soha, akkor érdemes rangsorolni a feladatait. Vagy kiadni a feladatokat másnak

Stresszkezelő technikák használatával is megtanulhat ellazulni. Ezzel megtanulja elengedni azokat a jelenségeket, amelyek feszültséget okoznak a lelkében. Ha nem tudja csökkenteni a stresszes helyzetek előfordulását, akkor tanulja meg azokat jobban kezelni.

Másrészt viszont erőforrásainak, lehetőségeinek a jobb felmérésével reálisabban tudja meghatározni a céljait. Ha erőfeszítést igénylő, mégis teljesíthető, reális célokat tűz ki, akkor elérheti azt, hogy saját maga irányítja az életét, és még elégedett is lesz önmagával, mert sikerélményei vannak jól meghatározott céljai elérésével. Ezzel azt is eléri majd, hogy nem érzi annyira a külső segítség szükségét, hisz saját maga is elég jó és magabiztos ahhoz, hogy elérje a céljait.

8 gondolatok ezen: “Melyek a szédülés lelki okai?

  1. Török Katalin

    Kedves Cikkíró!

    Nagyon köszönöm, a tanácsokat a szédülés

    megelőzésére, teljesen tökéletes a leírás

    magamra ismertem benne.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Török Katalin!
      Köszönjük a visszajelzését, nagyon sokat jelent nekünk.
      Ha esetleg szeretné jobban körüljárni a szédülésének okát, nyugodt szívvel tudjuk javasolni természetgyógyászati rendelésünket.
      Kellemes ünnepeket kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Horváth Mariann

    Üdvözlöm! Kb. egy hete fát vágtam. Olyan 3 órán keresztül. Másnap nagyon fájt a hátam. Pár napja időközönként szédülök, bizonytalan a járásom. Nem tart sokáig, de ilyen még nem volt nálam, és nagyon zavaró. A hátam jobb oldalon még mindig fáj. Gyakran szúró érzéssel párosul. Gyengének érzem azóta is magamat. Mitől lehet a szédülésem? Válaszát előre is köszönöm. (58 éves nő vagyok)

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Hováth Mariann!
      Érdemes megnézetni nyaki és háti gerinc szakaszát ortopédussal vagy reumatológussal, esetleg készíteni egy MR felvételt, mivel lehet hogy a favágás közbeni mozdulatok ráhatottak porckorongjaira a háti szakaszon, amik gyengíthetnek végtagokat. Szúró/nyilalló fájdalmat is okozhat, esetleg zsibbadást is. Nyaki porckorong probléma kiválthat fejfájást is. Továbbá érdemes vérnyomást mérni, valamint sok folyadékot inni, mert ilyen apróságok is kiválthatnak szédülést.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  3. László Katalin

    Nekem nagyon gyakori kezd lenni a szédülés, és nagyon nehéz a fejem a nyakamon, és erős fülzúgásom is van, vérnyomásos meg diabetikus is vagyok. Kérem valami véleményt kérek, amit meg is köszönök

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László Katalin!
      A társbetegségei mellett nehéz megmondani mi okozhatja a szédülését. Gondolja át karban van-e tartva a diabétesze? ez is okozhat szédülést, ha leesik a vércukra például. A hirtelen vérnyomásbeli különbségek is okozhatnak szédülést, így érdemes beszélnie háziorvosával hogy a vérnyomás gyógyszerei be vannak-e állítva rendesen.
      A lelki okokat is érdemes megvizsgálni, hogy érte-e valamilyen nagyon stressz vagy érzelmi tragédia mostanában.
      Ha semmi fizikai gyógyítás nem segít, jöjjön el Fodor Viktória kineziológusunkhoz, aki a stresszből fakadó szédülésben tud segíteni, legtöbb vendégének elmúlt a fejfájása és szédülése, amit sokszor lelki ok okozott.
      Ha a szédülés nem javul, vagy rosszabbodik pár héten belül, MR vizsgálatot érdemes csinálni, nehogy egy elzáródó agyi ér legyen a háttérben.
      Mindenképpen töltse ki a fejfájás okai kérdőívünket, ami esetleg rávezeti Önt mi okozhatja a szédülését:
      https://www.harmonia-centrum.hu/fejfajas-okai-kerdoiv
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  4. D.Irén

    Már harmadik éve, hogy február tájékán előjön a szédülés. Mindig az ágyban vagy reggel visszazuhanás formájában jelenik meg előbb, aztán napközben is. 56 éves vagyok és az idén újra megjelent.
    Köszönöm a segítséget!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves D.Irén!
      Köszönöm kérdését. Érdemes megfigyelnie, hogy milyen élethelyzet ismétlődik minden évben december/január/február környékén, például adóbevallás, stresszhelyzet, egy régi trauma évfordulója, stb. ami okozhatja ezt a fejfájást/szédülést.
      Kineziológus kollégánk nagyon hatékonyan tudja ezeket megszüntetni természetes módszerekkel, mivel ha gyógyszert szed akkor a probléma okát nem szünteti meg, maximum tüneti kezelést nyújt. A kineziológia stressz hatására kialakult blokkokat old természetes módon.
      Mielőbbi szédülésmentes mindennapokat kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük