Kéztőalagút szindróma megszüntetése csuklórögzítővel

A kéztőalagút szindróma csuklórögzítő használata helyett eredményesebben kezelhető a kéz gyógytornájával, a szűk alagútban nyomódó középideg felszabadításával. Mi is az a kéztőalagút szindróma, és miért eredményesebb a kezelésére a gyógytornára alapozott mozgatás a csuklórögzítővel történő nyugalomba helyezés helyett.

kéztőalagút szindróma tünetei

Zsibbad a keze? Milyen tüneteket tapasztal még?

Kéztőalagút szindrómánál az alkarból a csuklón, a szűk csukló alagúton át a kézfejbe és ujjakba futó izmokat csontokhoz rögzítő ínak, szalagok és erek mellett futó középideg az izmok megerőltetése miatti gyulladásból származó megvastagodásuk vagy pedig a felszaporodó folyadék miatt nyomódik. A kéz megerőltető igénybevétele elsősorban a rendre visszatérő, monoton mozdulatok állandó végzése miatt jelentkezik. A felszaporodó folyadék pedig elsősorban a nyári nagy melegben, a júliusi-augusztusi 30-40 fokos kánikulában fordul elő gyakran.

A megerőltetés vagy felszaporodó folyadék okozta nyomódás miatt a középideg ingerülettovábbítása romlik, és bizsergő zsibbadás, majd fájdalom jelentkezik a csuklóban a kézfejen, valamint a hüvelyk, mutató és középső ujjban, a képen látható területen.

A bizsergés, a zsibbadás először általában éjszaka okoz panaszokat. Később azonban már nappal is egyre gyakrabban jelentkezhetnek a tünetek, ha nem szűnik meg a középideg nyomódása. A kézfej és az ujjak zsibbadása majd fájdalma után romlik az ingerülettovábbítás a középideg által beidegzett területen. Ha pedig hónapokon át zsibbad a kézfej az ideg nyomódása miatt, akkor a középideg által beidegzett izmok sorvadni kezdenek. Ezt az izomsorvadást, a kéz ügyetlenebbé válását már mindenképp meg kell előzni a nyomódó ideg felszabadításával.

Kéztőalagút szindróma kezelése csuklórögzítővel

A túlzott terheléstől vagy a testünkben pangó folyadéktól kezdetben elsősorban éjszaka jelentkező csukló és kézfej fájdalmat és zsibbadást sokszor csuklórögzítő éjszakai vagy akár még nappali viselésével is próbálják megszüntetni.

kéztőalagút szindróma csuklórögzítő

Kéztőalagút szindróma csuklórögzítővel való rögzítése a fájdalmas csukló pihentetésére

A csuklórögzítő hordása azonban messze nem a legjobb kezelési módja a kéztőalagút szindróma miatt jelentkező zsibbadás és fájdalom megszüntetésének. Ugyanis ez csak a tünetet, a fájdalmat igyekszik megszüntetni a csukló olyan tartásban rögzítésével, ami a szűk csuklóalagútban a legnagyobb keresztmetszetet biztosítja a benne futó ínak, szalagok és idegek nyomódásmentes működéséhez. A csukló passzív rögzítése nem szünteti meg azonban a zsibbadás és fájdalom kiváltó okát az izmok és ínak megerőltetését, illetve a folyadék felszaporodását a csukló ízületben.

A csuklórögzítő használatának haszna a passzív rögzítés, a szűk csukló alagút ideális helyzetben tartása, aminek révén a legnagyobb keresztmetszetű az alagút, és ezért kevésbé nyomódik a középideg az ínak, szalagok és erek mellett. A csuklórögzítő sínezése, valamint puha anyaga és a benne lévő párnák ebben a kényelmes tartásban rögzítik, tartják a kezet. Az állítható pántok biztosítják a kéz személyre szabott tartását.

Állítható sínnel a tenyérnél és a párnázott belső résszel ideális kéztartást biztosít a szűk kéztőalagútban nyomódó ideg miatt fájó, zsibbadó kéz számára. A szűk alagút miatti megfelelő kéztartással biztosítja a szűk alagút legnagyobb keresztmetszetét, és ezzel enyhíti a szűk alagútban futó ideg nyomódását, és ezzel pedig csökkenti a zsibbadást és a fájdalmat. A csukló megfelelő helyzetben tartásával kényelmes és pihentető alvást biztosíthat éjszaka, és nappal is a csukló ideális helyzetben tartásával igyekszik biztosítani a szűk alagútban futó ideg lehető legkisebb nyomódását.

Kéztőalagút szindróma kezelése gyógytornával, a nyomódó ideg felszabadításával

alkar hajlító és feszítő izmok tornája

Az alkari hajlító és feszítő izmok rendszeres tornájával, az izmok bemelegítés utáni nyújtásával megszüntetheti keze zsibbadását

A csuklórögzítő passzív rögzítése helyett a nyomódó ideg felszabadítását elősegíti alagút szindróma torna a túlzott terheléstől begyulladt és ezért megvastagodott ínak kellő bemelegítés utáni nyújtásával megszüntetik a szűk alagútban futó ínak és szalagok gyulladás miatti megvastagodását. Márpedig, ha a szűk alagútban futó ínak kevesebb helyet foglalnak el, akkor a mellettük futó puha középideg nyomódása megszűnik, és nem fog zsibbadni és fájni az ideg által beidegzett terület. Az izmok, ínak és szalagok nyújtása mellett érdemes az alkar izmait és a kéz ujjait mozgató izmokat, valamint az izmokat a csontokhoz kötő ínakat meg is erősíteni.

Mégpedig azért, hogy erősebbek legyenek, és többet bírjanak el gyulladás és megduzzadás nélkül. A rendszeres nyújtás miatt rugalmasabb és hosszabb izom nagyobb összehúzódásra képes, és nem fárad el olyan hamar, az erősebb pedig úgyszintén többet bír. Ezért, ha kellő bemelegítés után megerősíti az erősítés után pedig rendszeresen nyújtja is az izmokat, ínakat és szalagokat, akkor a nagyobb terhelést elbíró ízületek nem fognak begyulladni, ezért nem fognak megvastagodni a szűk alagútban, és nem fog nyomódni a középideg a csukló alagútban.

A kéz gyógytornája tehát a megerőltetés miatti gyulladás kiváltó okát, a gyenge és rugalmatlan izmok, ínak és szalagok megerősítésével és nyújtásával a kéztőalagút szindróma kiváltó okát, a megerőltetés miatti gyulladást előzi meg. Míg ezzel szemben a csuklórögzítő csak a gyulladás miatti nyomódás által okozott tünetet, a zsibbadást próbálja megszüntetni. Nem szünteti meg azonban a szűk csukló alagútban futó ínak gyulladását, megvastagodását. Ezért, ha keze mozgatásával az ideális keresztmetszetnél kisebbre szűkül a csukló alagút, akkor máris nyomódik a középideg.

Éppen ezért a kéztőalagút szindróma csuklórögzítő használatával történő tüneti kezelése helyett a túlzott megerőltetést okozó gyulladásnak az izmok és ínak nyújtással és erősítéssel való megerősítése jóval eredményesebb és hatékonyabb kezelési módja. Főképp azért, mert az izmok és ínak nyújtásával és megerősítésével hosszú távon is meg tudja szüntetni keze zsibbadását, és meg tudja előzni középideg későbbi nyomódásának a kialakulását is.

Az alkar izmait és a kéz ujjait mozgató izmokat nyújtó és megerősítő gyakorlatokat egy kéztőalagút szindróma tornában gyakorlott gyógytornász össze tudja Önnek állítani, és meg is tanítja Önnek a gyakorlatok pontos végzését. Ha pedig megtanulta a nyújtó és erősítő gyakorlatokat, akkor már otthon, egyedül is fogja tudni végezni azokat a kéztőalagút szindrómája okozta panaszok megszüntetéséért és későbbi megjelenésének megelőzéséért.

A nyújtó és erősítő kéztorna gyakorlatok rendszeres végzésével nemcsak alkarja fog megerősödni, hanem a csukló ízület mozgásterjedelme is nagyobb lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük