Bütyök műtét utáni járás

A járás bütyök műtét után sem könnyű és nem fájdalommentes. Egyrészt azért, mert a műtétnek, mint minden műtétnek természetes módon van egy gyógyulási folyamata, ami fájdalommal jár.

bütyök műtét után járás

A bütyök műtét utáni járás kezdetben fájdalmas lehet. Kényelmes cipő viselete és a lábfej tornáztatása segít a fájdalommentes járásban

Másrészt pedig azért nem fájdalommentes a bütyök műtét utáni járás, mert a műtéttől, a nagylábujj tövében lévő fájdalmas csontkinövéstől való megszabadítástól a nagylábujj bütyke körüli lágyrészek, izmok, ínak és szalagok statikája, egészséges tartása még nem fog visszaállni a nagylábujj egészséges tartásához.

Az izmok, ínak és szalagok gyógytornával való megmozgatására, a nagylábujjat a többi lábujj felé húzó szalagok és ínak rugalmasságának a visszanyerésére gyógytornára van szüksége. Ugyanúgy, mintha nem is lett volna elvégezve a műtét. Sőt a műtét miatt még óvatosabban, kímélőbb fokozatban, tapasztalt gyógytornász útmutatásával érdemes elkezdeni a lábfej és lábujjak, elsősorban a nagylábujj gyógytornáját.

Ugyanis a bütyök műtét után vissza kell szerezni a nagylábujjat tartó és mozgató izmok, ínak és szalagok rugalmasságát. Azért, hogy ne húzzák továbbra is befelé a nagylábujjat a többi lábujj felé. Ezért természetesen van az a pont, amikor már valóban műtétre van szükség a bütyök okozta fájdalom megszüntetésére.

bütyök torna

Talpmasszírozás teniszlabdával, bütyök korrigálás kineziológiai tapasszal

Azonban, ha lehetséges, akkor érdemes elkerülni, megelőzni a műtétet a nagylábujj deformitásának gyógytornával, kineziológiai tapasszal való visszahúzásával, a lábfej statikáját javító harántemelő talpbetét és bő lábfejű, kényelmes cipő viselésével.

Ugyanis a bütyköt az örökletes „terpeszláb”, a kötőszövetek örökletes kötöttsége, a nagylábujjat tartó ínak és szalagok befelé húzása mellett a leggyakrabban a szűk lábfejű cipőben járás okozta állandó nyomódás és dörzsölődés okozza. A nagylábujj bütykének szűk cipőben történő állandó nyomódását még tovább rontja a magas sarkú cipők túlzott viselete is. Mégpedig azért, mert a nagylábujj tövét állandóan nyomó és a lábujjakat összenyomó szűk lábfejű, szűk orrú cipő a magas sarok miatt még a lábfejre eső nyomást is egyenetlenül osztja el. A sarok helyett túlságosan nagy súly esik az egyébként is állandóan nyomódó és összepréselődött lábujjpárnák alatti területre.

  • Ha ezt az összenyomódást megszünteti bő lábfejű, a lábujjainak kényelmes viseletet biztosító cipő viselésével, akkor máris sokat tesz a bütyök kialakulásának megelőzéséért.
  • Ha pedig a magas sarkú cipők viselete helyett 3-5 centis sarkú, a lábfejének természetes tartást és talpának rugalmas alátámasztást biztosító cipők viselésével még lábfeje egyenetlen terhelését is megelőzi, akkor még nagyobb esélye van a bütyök kialakulásának megelőzésére.

Ha viszont már kialakult Önnél a bütyök fájdalom, akkor is sokat segít a fájdalom csökkentésében a bő lábfejű, és a lábfeje egyenletes terhelését biztosító 3-5 cm magas, talpát rugalmasan megtámasztó egészséges cipők viselésével. Ezeknek a kényelmes, a lábfejének egészséges tartást biztosító cipőknek a viselésére a bütyök műtét után is szüksége van. Két okból is.

  • Egyrészt azért, mert a műtét utáni fájdalom is hamarabb elmúlik, ha nem terheli túl a nagylábujját. Arról nem is beszélve, hogy a műtét utáni hetekben egyébként is óvatosan terhelheti csak a műtött területet.
  • Másrészt pedig azért, mert a kényelmes cipőkben való járással a bütyök újbóli megjelenésének, kialakulásának a veszélyét csökkenti.

A kényelmes, lábfejének rugalmas alátámasztást és egészséges tartást biztosító cipők viselésén túl a talpának megfelelő tartást biztosító harántemelő talpbetét viselésével is tehermentesíteni tudja valamelyest a lábujjpárnák alatti területre eső túlzott terhelést. A talpára szabott harántemelő talpbetét nemcsak tehermentesíti lábfejét a túlzott terheléstől, hanem a nagylábujjat mozgató izmok, ínak és szalagok tartását is javítja valamelyest. Itt azonban tényleg a „valamelyest”-en van a hangsúly.

Bütyök kezelése műtét elkerülésével. Kineziológiai tapasz felragasztásával húzzuk vissza a lábujjak felé dőlő nagylábujjat

A nagylábujját befelé, a többi lábujj felé húzó ínak és szalagok rossz tartásának a megszüntetésére, nagylábujjának a kiegyenesítésére a befelé húzó nagylábujj kineziológiai tapasszal való kiegyenesítésével, egyenes irányba való visszahúzásával védekezhet. Erre természetesen csak a bütyök kialakulásának kezdeti szakaszában, kezdődő bütyök panasza esetén van jó esélye. Elhanyagolt, már hosszú ideje húzódó bütyök panasznál a kineziológiai tapasszal való nagylábujj visszahúzás már lehetséges. A bütyök fájdalom megszüntetése ilyen előrehaladott állapotban már valóban csak műtéttel lehetséges.

A bütyök műtét után lassan-fokozatosan tudja terhelni műtött lábfejét. A műtét után kezdetben csak terhelés nélkül mozgathatja a lábfejet. A műtét után hazamehet, azonban néhány napig javasolt az ágyban fekvés, a műtött lábfej terhelésének elkerülésére. Később pedig fokozatosan terhelve tudja tornáztatni, használni a műtött lábfejet.

A lábfej terhelésének, tornáztatásának leginkább a fájdalom szab határt. Ha úgy érzi, hogy fáj a műtött lábfej, akkor nem szabad tovább terhelni. Minél komplexebb volt a műtét, és minél nagyobb a testsúlya, annál tovább tart a bütyök műtét utáni fokozatos terhelés időszaka. A műtét súlyosságától függően 2-3 hónapig is eltarthat a teljes felépülés.

bütyök tapasz felragasztása

Bütyök tapasz felragasztása a nagylábujj kifelé húzására

A lábfej rendszeres tornáztatása, a nagylábujjat tartó szalagok és ínak nyújtása nem maradhat el azonban később sem. Azért, mert ha a deformitást kiváltó rossz testtartáson, lábfej tartáson nem változtat, akkor csak idő kérdése a bütyök újbóli visszatérése. Érdemes tehát a deformitást kiváltó oknak a kiderítése és megszüntetése a bütyök fájdalomtól való végleges megszabadulás érdekében. Mégpedig műtét nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük