Pajzsmirigy alulműködés férfiaknál

pajzsmirigy alulműködés férfiaknál

A pajzsmirigy alulműködése sokkal ritkább a férfiaknál. Mi lehet ennek az oka?

A pajzsmirigy alulműködés a férfiaknál jóval ritkábban fordul elő, mint a nőknél. Egyes felmérések szerint 6-szor, 8-szor gyakrabban alakul ki a nőknél a pajzsmirigy elégtelen működése, mint a férfiaknál. Van olyan felmérés is, amely szerint tízszer ritkább az alulműködő pajzsmirigy a férfiaknál, mint a nőknél. Mi lehet ennek az oka?

Ennek a jelentős eltérésnek egy részét biztos megmagyarázza az, hogy a nők között jelentősen nő a pajzsmirigy alulműködésének veszélye a serdülőknél és a változókorban, a női nemi hormonok szintjének változásakor. Emellett pedig jelentősen nő még 60 éves kor felett is.

állandó stressz

Az állandó, hosszan tartó stressz lépésről-lépésre meríti le a tartalékait, és okoz nemcsak egyre nagyobb kimerülést, hanem különféle betegségeket is

Fontos szempont az is, hogy a pajzsmirigy alulműködés kialakulásának egyik legnagyobb arányú oka az egészségtelen étkezés mellett felgyorsult életünk, az állandó rohanás, a minket érő stressz. Talán a stresszre is érzékenyebbek a nők. Azért, mert nekik nemcsak a munkahelyükön kell helytállniuk teljes emberként, hanem otthon, a család összetartásában is fontos szerepük van.

A családban még akkor is a nők vállán van nagyobb teher, ha az apa is derekasan kiveszi a részét az otthoni teendők elvégzéséből. Ha beteg a gyerek, ha valamilyen gondja van, akkor jóval többször fordul segítségért az anyához, mint az apához. Még olyankor is, ha egyébként a családon belüli feladatok szépen meg vannak osztva az anya és az apa között.

Ezzel együtt is azonban az egyre nagyobb teljesítménykényszer, a határidők szorítása, a család megélhetésének biztosítása a sokszor családon belül több fizetést hazavivő férfit is egyre nagyobb kihívás elé állítják. Ezért a férfiak között is egyre nagyobb veszélyt jelent a stressz miatti idegesség, feszültség, a lelki problémák. Még akkor is, ha felmérések szerint a nőket még mindig jobban megviselik a pajzsmirigy problémák lelki okai. A stresszes, egyre nagyobb rohanással terhelt életmódunk a férfiaknál is egyre nagyobb arányban vezet a pajzsmirigyhormonok termelődésének visszaeséséhez, a pajzsmirigy alulműködéséhez.

Az alulműködő pajzsmirigy a férfiaknál és a nőknél is a nemi vágy csökkenését okozza. A férfiaknál a nemi vágy csökkenése megkésett magömlést és merevedési zavarokat is okozhat.

A nemi vágy csökkenése mellett azonban meddőséget is okozhat. Pajzsmirigy alulműködésnél ugyanis a spermiumok száma kevesebb lehet. Ez pedig az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon szintjét növelheti meg. Ez pedig csökkenti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjét.

rostban gazdag étrend

Ezeknek a rostot bőséggel tartalmazó ételeknek a rendszeres fogyasztása nemcsak az emésztését javítja, hanem az immunrendszerét is erősíti, és megelőzheti a székrekedést is

Az alulműködő pajzsmirigy a férfiaknál is ugyanúgy az anyagcsere lelassulását, székrekedést, a hidegre való nagyobb érzékenységet, a kisebb pulzusszámot, valamint a hamarabbi fáradékonyságot, a kimerültséget okozza, mint a nőknél. A depresszióra is jóval hajlamosabb az, akinek alulműködik a pajzsmirigye, és nem termel elég pajzsmirigyhormont. Ezek a pajzsmirigy alulműködés általánosan jelentkező legfontosabb tünetei nőknél és férfiaknál is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük