Széklet megindítása

A széklet megindítása különösen nehéz, ha kis mennyiségű a széklet, vagy ha nagyon kemény és száraz, mert alacsony a folyadéktartalma. Mi lehet ezeknek az oka?

  • széklet megindítása

    Mikor jelent különösen nagy nehézséget a széklet megindítása? Mikor okoz nagy gondot Önnek a székelés?

    Kis mennyiségű lehet a széklet, ha olyan túlságosan feldolgozott, finomított élelmiszereket, félkész és készételeket fogyaszt, amelyeknek alacsony a rosttartalma. Azért, mert ezek elfogyasztása és a vékonybélben való felszívódása után alig marad salakanyag, ami a beleket mozgásra késztetné. A bélmozgás lassulása miatt pedig még ez a kevés széklet is beszárad, megkeményedik a vastagbélben. Emiatt pedig nehézzé válik a széklet ürítése.
  • Ha viszont bőségesen fogyaszt olyan ételeket, amelyeknek magas a rosttartalma, de nem fogyaszt elég folyadékot, akkor a sok vizet megkötő növényi rostok nem jutnak hozzá ahhoz a folyadékhoz, amit meg tudnának kötni, és amitől a széklet híg és laza lenne. A folyadék fogyasztásának elmaradásakor rostdús étrendnél is kemény és száraz lehet a széklet. Székeléskor pedig a kemény, száraz széklet megindítása nehéz és fájdalmas.

A széklet megindítása a legkönnyebb akkor, ha megelőzi a székrekedést.

Mi a székrekedés 3 legfőbb oka?

  1. A székrekedés egyik legfőbb oka a túl kevés folyadék fogyasztása. Ha kevés folyadékot iszik, akkor a sejtek és szövetek a működésükhöz a székletből vonnak ki vizet. Emiatt a széklet besűrűsödik. Ez akadályozza a tápanyagok vékonybélben való felszívódását és a vastagbélben való gyorsabb haladását is. Ha pedig lassabban halad a tápanyag a belekben, akkor még jobban be fog sűrűsödni, és még nehezebb lesz a székelés.
  2. A székrekedés másik fő oka a rostszegény étrend. Rostszegény étrendnél ugyanis az elfogyasztott élelmiszerben túl kevés olyan emészthetetlen ballasztanyag van, ami megnövelné a széklet mennyiségét. Márpedig, ha a bélben nincs elég salakanyag, akkor egyre nehezebb a székelési inger kiprovokálása. A túlzottan feldolgozott, finomított szénhidrátokat tartalmazó félkész és készételekben nagyon kevés rost van. Emiatt ezek a feldolgozott élelmiszerek olyan energiadús koncentrátummá alakultak át, ami nem segíti az elfogyasztott táplálék egészséges ütemű, gyors végighaladását a tápcsatornán, és nem biztosítja az erőlködés nélküli, fájdalommentes ürítést. A rostanyagok hiánya miatt ugyanis nincs a székletnek olyan tömege, ami elősegítené a székelési ingert, és a rostanyagok hiányában nem is elég híg és laza a széklet ahhoz, hogy gyorsan végigmenjen a bélrendszeren.
  3. A székrekedés fő oka a kevés mozgás. Különösen akkor veszélyes ez, ha ülőmunkája van, ha autóval jár munkába, és alig sétál. A kevés mozgás nem segíti a bélmozgásokat, a béltartalom áramoltatását sem.
rostban gazdag étrend

Ezeknek a rostban gazdag ételeknek a rendszeres fogyasztásával megelőzheti a székrekedést

A székrekedés 3 legfőbb oka mutatja a székrekedés megelőzésének legfőbb lehetőségeit is.

  1. Fogyasszon több rostban gazdag gyümölcsöt és zöldséget! Lehetőleg nyersen.
  2. Igyon több folyadékot!
  3. Mozogjon többet!

Az élelmi rostokat bőségesen tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó étrend elegendő mennyiségű folyadék fogyasztásával hozzásegíti a székrekedés megelőzéséhez. A növényi rostok felveszik a vizet, és ezzel hígabb lesz a széklet. A vízfelvétellel a rostanyagok meg is duzzadnak, és ezzel a széklet térfogata is nagyobb lesz, ami megkönnyíti a székelési ingert, a széklet megindulását.

Fogyasszon több rostban gazdag gyümölcsöt és zöldséget!

Egyen több zöldséget és gyümölcsöt, mint eddig. Lehetőleg nyersen és minden nap. A nyers zöldségeknek és gyümölcsöknek magas a folyadéktartalma is. Ugyanígy sok rostot tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonák.

Melyek a magas rosttartalmú gyümölcsök?

Ha nem allergiás rá, akkor szinte bármilyen gyümölcsöt fogyaszthat, mert magas vitamin, ásványi anyag, valamint folyadék és rosttartalma miatt jót fog tenni az egészségének. Folyadék és rosttartalma javítja az emésztését, vitamin és ásványi anyag tartalma pedig erősíti az immunrendszerét. Illetve emésztésének a javítása már önmagában is erősíti az immunrendszerét, hisz az immunrendszer erősségének 70-80%-át az emésztésünk határozza meg.

alma és szilva

Az alma és a szilva talán a legkedveltebb emésztést segítő gyümölcsünk. Könnyen hozzájuk tud jutni emésztése megkönnyítéséhez

Az almának és szilvának kifejezetten magas a rosttartalma. A szilvát nemcsak gyümölcsként, hanem aszalt szilvaként és lekvárként is fogyaszthatja. Mindhárom formájában segíti emésztőrendszere működését.

A körtét is érdemes fogyasztani, ha emésztését szeretné javítani.

A szőlőnek még magasabb a folyadéktartalma, mint az előbbi gyümölcsöknek. Ráadásul rostos héja és méregtelenítő hatása segíti emésztése jobb működését.

Magas rosttartalmú zöldségek emésztése javításáért

A zöldségeket is érdemesebb nyersen vagy salátaként fogyasztani, mert főzés közben vitamin és ásványi anyag tartalmuk akár felét is elveszíthetik.

A legtöbb rostot a sóska, a spenót és a leveles saláta tartalmazza. Sok rost van a tormában és a káposztafélékben, a brokkoliban, karalábéban, karfiolban is. Vitamin és ásványi anyag tartalma mellett sok rostot tartalmaz a petrezselyem és a sárgarépa is.

Érdemes fogyasztani közkedvelt zöldségeinket, a paprikát, paradicsomot és az uborkát is. Kora tavasszal a hónapos retek is kiváló vitaminforrás és rostanyag emésztése javítására. Bármelyik zöldség fogyasztása javítja az emésztést, és segíti a belek mozgását.

Sok rostot tartalmaznak a hüvelyes zöldségek, a bab, a borsó és a lencse is. Nemcsak rostanyagot, hanem sok fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak. Különösen soka tartalmaznak ezekből a száraz hüvelyesek.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A finomított fehérlisztet tartalmazó fehér kenyérnél szinte bármilyen kenyér egészségesebb, és jobban segíti az emésztését. A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékáruk azért egészségesek, mert az őrlemény tartalmazza a gabona héját, az őrlés utáni korpát is, ami kimagasló rosttartalma miatt kiváló emésztést segítő ballasztanyag.

A korpa megköti a vizet, és ezzel a széklet lazább, hígabb lesz, és hamarabb áthalad a bélrendszeren. A széklet ürítése is könnyű és fájdalommentes lesz. Megfelelő mennyiségű ballasztanyagot tartalmazó híg és laza székletnél székeléskor a széklet megindítása nem jelent nehézséget.

Minél több korpát és más növényi rostot tartalmaz az elfogyasztott élelmiszer, annál nagyobb lesz a széklet tömege, és annál jobban segíti a székelési ingert és a széklet megindítását.

egészséges zöldségek és gyümölcsök

Friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása erősíti az immunrendszerét

Ha minden nap bőségesen fogyaszt valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget, és teljes kiőrlésű kenyeret eszik, akkor biztos lehet abban, hogy székeléskor a széklet megindítása nem fog fájdalmat okozni. Ha pedig változatosan eszi a sok rostot tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, akkor rendszeresen hozzá fog jutni azokhoz a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is, ami immunrendszere erősségének a megőrzéséhez nélkülözhetetlen.

Mit tehet még immunrendszere erősségének megőrzéséért.

Igyon több vizet, folyadékot!

A sok rostot tartalmazó étrend, akkor fogja igazán segíteni az emésztését, ha naponta megiszik 2 liter vizet. A növényi rostok ekkor tudnak megkötni annyi vizet, ami biztosítja a híg székletet, ami lehetővé teszi a tápanyagok jó felszívódását, és gyors végighaladását a bélrendszeren.

A napi folyadékfogyasztásban legjobb a tiszta víz fogyasztása. Emellett azonban a levesek, tartósítószer nélküli gyümölcslevek és teák fogyasztása is egészséges, és segíti a belek mozgását.

Rendszeres mozgás emésztése javításáért

A mindennapi mozgás nemcsak az ízületeit mozgatja meg, hanem az emésztést segítő hasizmokat és a belek mozgását is. Felgyorsítja az anyagcserét, javítja a vérkeringést, és a tápanyagok felszívódását is elősegíti.

A rendszeres mozgással megtámogatott bélmozgás elősegíti az emésztés után visszamaradó salakanyagok fájdalommentes ürítését. Már a sétálás is sokat segít. Vagy az is, ha 2-3 megálló megtételéért nem száll fel a buszra, hanem gyalogol.

Reggeli széklet megindítása

Mit tegyen azért, hogy könnyebb legyen a reggeli székelése?

Sokat segít a széklet megindulásában az, ha rendszerességet alakít ki a vécére járásban is. Ha minden nap ugyanabban az időpontban megy a vécére, akkor szervezete megszokja ezt, és könnyebben megindul a széklet. Ezzel együtt azonban, ha székelnie kell, akkor ne tartsa vissza a székletet, menjen el a vécére. Ezzel is könnyebbé teszi az életét.

A legjobb, ha reggel, felkelés után székel. Segít a reggeli széklet megindításában, ha felkelés után megiszik egy pohár meleg vizet vagy meleg citromos teát. A meleg folyadék megmozgatja a beleit, és beindítja az anyagcserét.

A szilvalekvár is segít a székelés megindításában. A savanyú káposzta és a savanyú káposzta leve is segíti a székelés megindulását. Különösen jó szolgálatot tud tenni akkor, ha éhgyomorra fogyasztja ezeket, mert segít a reggeli széklet megindításában.

Ugyanilyen székletindító hatása lehet a szilvalé vagy almalé reggeli fogyasztásának is. Segíthet a vízzel hígított almaecet fogyasztása is a széklet reggeli megindításában.

6 gondolatok ezen: “Széklet megindítása

  1. Venter Györgyné

    Tisztelettel! Nagyon sokat segített, ami itt összességében leíródott. Én végtelen székrekedéses vagyok, pedig sok folyadék, zöldség, gyümölcs, amit sokat fogyasztok. A reggeli széklet beindítása nagyon komolyan próbára kényszerít, és remélem, hogy sikerül. Epehólyagom nincs már, ami által kevés epe termelődhet, de kivédem!
    Köszönöm. Erzsébet.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Venter Györgyné!

      Köszönjük hálás üzenetét. Sok sikert kívánunk Önnek, és mindenképpen próbálja követni a természetes praktikáinkat honlapunkon, mert legtöbb esetben segítenek és beválnak!
      Ha bármi extra tanácsra vagy segítségre lenne szüksége, Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászunk várja Önt, hogy 100%-ban elmúljanak panaszai:
      https://www.harmonia-centrum.hu/gorszkij-kossuth-klaudia-termeszetgyogyasz
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Györgyné Venter

    Tiszteletem! én szinte mindent így csinálok, de a sok folyadék mégsem jut el a bélrendszeremhez, valami gátolja. Zöldség gyümölcs aszalva is, főleg nyersen. főzelékek, savanyú káposztalé, meleg víz hajnalban éhgyomorban Sokat mozgok, kerékpározok gyors gyaloglás, szinte mindent úgy teszek, ahogyan itt írva van. Nagy a stressz bennem és a víz háztartásom lehet nem megfelelő, annak ellenére, hogy 3 litert is megiszok. Epehólyagom már nincs, a Bilagitot szoktam segítségül szedni, meg hashajtót, de ezeket sem lehet napi szinten szedni. Akkor mit tehetek. Tükröztek már többször, semmi eltérés kisebb polipokon kívül Itt állok kétségek között. Korpa, lenmag őrlemény stb. Protexint szeretném elkezdeni, hogy a bélflórám javuljon. ! Köszönöm megértését.. Üdvözletem Erzsébet. 77 éves leszek…

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Venter Györgyné
      Ahogy írja, Ön tényleg mindent megtesz a probléma enyhítése érdekében. Javaslom, hogy jöjjön el speciálisan bélrendszeri problémákkal foglalkozó természetgyógyászunkhoz, Gorszkij-Kossuth Klaudiához, ahol komplex kezeléseinkkel helyre tudnák hozni a problémát. Saját erőből látom, hogy maximálisan kikezelte a dolgot, de még mindig fennáll a probléma, így forduljon szakemberünkhöz. A kezelésekről és a kolléganő hátteréről itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/emesztorendszer-betegsegei
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  3. Kilátástalan Kálman

    Nekem 4 hónapja alig van székletem, pedig szénsavmentes ásványvízfüggő vagyok. Napi 5 liter a minimum. Sajnos tuti, hogy komoly bajom van, pedig még 40 éves se vagyok.
    Nincs semmi haspuffadás, hasi görcs, de ez akkor is abnormális.
    Március végére van időpontom proktológiára, de hol van az még

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kilátástalan Kálman!
      Már nagyon jó kezdés, hogy ilyen sok vizet iszik, ráadásul az ásványvízben nincsenek káros anyagok.
      Érdemes elolvasnia honlapunkon a Székrekedés ellen oldalunkat, ahol nagyon sok hasznos tipp van ennek természetes megszüntetésére.
      https://www.harmonia-centrum.hu/szekrekedes-ellen
      Próbálja meg első körben ezekkel a tanácsokkal elindulni.
      Ha ez nem akar segíteni, jöjjön el Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászunkhoz, aki kifejezetten emésztési problémákkal foglalkozik, és természetes módon szünteti meg a székrekedést. Konzultáció után talpreflexológiával, fül akupunktúrával, valamint életmód tanácsadással (pl.: étkezés, lelki háttér, stressz kezelés, stb.) kezel a kolléganő.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük