Rukkola saláta jótékony hatása

A salátafélék, leveles zöldségek közé tartozó rukkola jótékony hatása az egészségünkre gyakorolt többféle tényező kedvező hatásából áll össze. A káposztafélékkel rokon rukkola saláta nem igényel különösebb gondozást. Nemcsak a konyhakertben, hanem még akár a teraszon egy virágládában is jól termeszthető.

A rukkolának elsősorban a leveleit fogyasztjuk. Értékes azonban a magja is, illetve a magokból sajtolt olaja. Nézzük az egészségre gyakorolt kedvező hatásait.

Rukkola saláta javítja az emésztést

rukkola saláta

Rukkola saláta emésztése megkönnyítésére

Kimagasló, 90%-os folyadéktartalma és magas rosttartalma segíti az emésztést. Emésztést segítő magas rosttartalmával ösztönzi a bél nyálkahártyájának a működését, és javítja a gyomor működését is. A rukkola rendszeres fogyasztásával megelőzheti az emésztőrendszeri panaszok kialakulását.

Az emésztés javításával hozzájárul a vastagbél egészségének a megőrzéséhez. A rukkola magas folyadék- és rosttartalma a méregtelenítésben is fontos szerepet játszik. A jobb emésztést biztosító növényi rostok és folyadék segítségével a méreganyagok is könnyebben ürülnek ki a szervezetből. Ezzel pedig segíti a méregtelenítést is.

Segít a fogyásban és az egészséges testsúly megőrzésében

egészségőrző ételek

Egészségőrző ételek tartós fogyásáért

Leveles zöldségként a rukkola is sok folyadékot, emésztést segítő rostanyagot és kevés kalóriát tartalmaz. Ezért az emésztés segítése mellett a fogyásban is nagy segítséget tud nyújtani. Leginkább azért, mert alacsony kalóriatartalma magas vitamin és ásványi anyag tartalommal párosul. A legfontosabb ásványi anyagok közül megtalálható benne bőségesen a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a vas is.

Többek között kimagasló a béta-karotin tartalma, amiből a szervezet az A vitamint készíti. A vitaminok közül sok A, B, C és K-vitamint tartalmaz.

Csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet

A rukkolában található sok folsav, C- és K-vitamin segíti a szív egészséges működését. Ezzel pedig segíti a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a különböző szív és érrendszeri betegségek megelőzését is.

Csökkenti a daganatos megbetegedés kockázatát

Kimagasló antioxidáns tartalma segít a szervezetben kialakuló gyulladások megelőzésében.

Az antioxidánsok megkötik a szervezetben a káros szabadgyököket. Ezzel pedig megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását és szaporodását. Az aromaanyagként ismert glükozinolát a daganatos sejtek burjánzását gátolja.

Tapasztalatok szerint elsősorban a tüdő működésének segítésével a tüdőrák megjelenésének veszélyét csökkenti. Emellett azonban fogyasztása elősegíti a hasnyálmirigy- és a prosztatarák elkerülését is.

Rukkola erősíti a csontokat

Magas K-vitamin tartalma elősegíti a csontállomány épségének megőrzését. Mégpedig azzal, hogy a Kalcium beépüljön a csontokba, és ne az erek falára rakódjon le az erek falát károsító plakkokként.

Kalciumtartalma is jelentős, ezért ezzel is erősíti a csontok sűrűségének és a fogak épségének a megőrzését.

Segíti az agy működését

Sok B-vitamin található benne. Különösen B-9 vitaminból, a folsavból tartalmaz sokat a rukkola. Ha pedig elegendő folsavat fogyaszt, akkor ez segít a szellemi képességek megőrzésében, a memória jó működésében.

Rukkola fogyasztása

A rukkolának jellegzetes, karakteres íze van. Minél nagyobbak a levelei, annál csípősebb ez az íz. Ezért érdemes még fiatal, zsenge korában leszedni a rukkola leveleit. Ekkor a csípős, kesernyés íze még nem annyira erős. Könnyebb így fogyasztani.

Jellegzetes íze miatt sokan idegenkednek a fogyasztásától. Pedig egészséget javító jótékony hatása miatt érdemes legyőzni a csípős, kesernyés íze miatti idegenkedését.

Ha nem önálló ételként fogyasztja, hanem salátaként tészták, köretek mellé, vagy pedig saláta egyik elemeként, akkor egészségre gyakorolt jótékony hatását ki tudja használni. A többi saláta, illetve tészta mellett nem lesz olyan jellegzetes a rukkola keserű íze sem. Illetve, ha idejében leszedi a leveleket, akkor még inkább tudja fogyasztani, hisz még nem annyira csípős az íze.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük