Csuklórögzítő ínhüvelygyulladás kezelésére

Miért nem igazán jó a csuklórögzítő ínhüvelygyulladás kezelésére? Azért, mert a rögzítéssel, a begyulladt csukló és a hüvelykujj nyugalomba helyezésével csak a fájdalmas tünetet tudja csillapítani. Nem tudja azonban az ínhüvelygyulladást és annak kiváltó okát megszüntetni.

Ínhüvelygyulladásnál a megerőltetéstől begyullad az az ínhüvely, amiben a megerőltetett ín fut. Az ínhüvely gyulladásakor nem kell nagy terhelésnek érni a begyulladt ízületet. Elég az, ha rendszeresen, visszatérő módon ugyanazokat a mozdulatokat végzi anélkül, hogy nyújtaná a túlterhelt izmokat és ínakat.

Éppen ezért az ínhüvelygyulladás kialakulhat a házimunka gyakori végzése közben. Akkor is, ha túl sokat nyomkodja a mobiltelefonja billentyűzetét, vagy használja a számítógépét. Kialakulhat azonban gitározás vagy zongorázás közben is. Vagy pedig például műszerészeknél, villanyszerelőknél a csavaró mozdulatok állandó végzése miatt.

Gyakori tünet lehet szakácsoknál is a szeletelés és tálalás állandó mozdulatainak végzése miatt. Gyakran jelentkezik a gyárakban, a gépsorok mellett dolgozóknál, akik ugyanazt a néhány mozdulatot végzik egész munkaidejük alatt a szállítószalag mellett állva. Az állandóan ismétlődő mozdulatok végzése miatt az állandóan használt, és ezért túlterhelt izmok, ínak és ínhüvelyek begyulladnak.

csuklórögzítő ínhüvelygyulladás

Ínhüvelygyulladás panaszának csökkentése csuklórögzítő viselésével

Gyakori panasz azonban kismamáknál is, mert a pici állandó emelgetése, etetése, tisztába tevése is állandóan terheli az alkar, a csukló és az ujjak ízületeit. Ezért könnyen kialakulhat az ínhüvelygyulladás. A fájdalom először a csuklóban és a hüvelykujjban jelentkezik általában. Ha pedig nem kezeli, nem szűnteti meg, akkor az alkarban is érezhető lesz a megerőltetés miatti gyulladás. A megerőltetés miatti gyulladás okozta fájdalom az egész alkarban jelentkezhet egészen a könyökig.

Ínhüvelygyulladás kezelése csuklórögzítővel

Ha még a panaszok kezdeti jelentkezésekor azonnal felvesz a fájdalmas kezére egy rugalmas csuklóbandázst, akkor már ez is elegendő segítség lehet panasza csillapítására. Ha viszont már hosszabb ideje fennáll az ínhüvelygyulladás, akkor már egy tépőzáras, merevítősínes csuklórögzítőt érdemes hordani.

Egy jó csuklórögzítő a fájdalmasan gyulladt csukló kímélésével megelőzi az ínhüvelygyulladás súlyosbodását. Azért, mert a csukló rögzítésével megakadályozza a gyulladt csukló túlzott használatát, és a fájdalmas csukló kímélésére helyezi a hangsúlyt. Éppen ezért a csukló kímélésére érdemes állandóan viselni a csuklórögzítőt, nappal és éjszaka, alvás közben is. A csuklórögzítő a benne futó sínnek és a tépőzáras rögzítésnek köszönhetően biztos tartást ad a gyulladt csuklónak, és ezért jobban kíméli a mozgástól.

Ínhüvelygyulladás kezelése csuklórögzítő helyett gyógytornával

A tünetek csuklórögzítővel való csillapítása helyett eredményesebb lehet az ínhüvelygyulladás kezelése, ha a túlzott terhelés, megerőltetés miatti gyulladást kiváltó okot szünteti meg begyulladt ín és ínhüvely kellő bemelegítés utáni óvatos nyújtásával és fokozatos megerősítésével.

Az ínhüvelygyulladás esetleges nagy fájdalmát ugyanis jegeléssel és pihentetéssel, akár csuklórögzítős pihentetéssel tudja csökkenteni. Utána viszont mindenképp szükséges a gyulladt ízület nyújtása és megerősítése a gyulladás mérséklésére, megszüntetésére és későbbi megelőzésére.

A kellő bemelegítés utáni óvatos nyújtás ugyanis javítja a gyulladt szövetek vérkeringését, ami meggyorsítja sejtek tápanyag és oxigénellátását, ezzel pedig javítja a gyulladt sejtek anyagcseréjét és öngyógyulását. Ezzel együtt pedig a feljavult vérkeringés visszaútján a gyulladás salakanyagainak gyorsabb elszállítását végzi a gyulladás gyorsabb megszüntetéséért.

Ilyen, a kéz és az ujjak izmait és ínait nyújtó mozgás lehet egy gumigyűrű vagy gumiszalag nyújtása, húzogatása vagy pedig egy kislabda nyomkodása. Mindkettő segít az izmok és ínak nyújtásában és megerősítésében is. Ezzel pedig a gyulladás mérséklésében és a gyulladás megszüntetése után pedig a későbbi ínhüvelygyulladás megelőzésében tud segíteni az alkar, a kéz és a kéz ujjainak rendszeres nyújtása és erősítése.

Ínhüvelygyulladásnál a tépőzáras csuklórögzítő passzív viselése helyett a gyulladt terület bemelegítés utáni gyógytornája, az óvatos nyújtás és az ízületek fokozatos megerősítése elősegítik a gyulladás gyorsabb megszüntetését, és a fájdalomtól való gyorsabb megszabadulást a vérbőség növelése okozta gyorsabb öngyógyulással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük