Teniszkönyök gyógytorna esettanulmány

Teniszkönyök gyógytorna esettanulmányunk gyógyulásáért mindent bevető főhőse egy negyvenes éveibe lépett pénzügyi szektorban dolgozó nő. Önnek is szívből ajánlom azt a hozzáállást és kitartást, ahogy ő megszüntette jobb könyöke alkar feszítő izmának fájdalmas gyulladását.

Hedvig könyökét minden nap próbára tevő irodai munkája napi több, mint 8 órányi gépelésből, közben iratok pakolásából, lapozgatásából áll. Júniusban kezdte érezni jobb könyöke külső csontos részén a fájdalmát, de még sokáig nem fordult vele segítségért senkihez. Remélte, hogy kis kímélettel és pihenéssel enyhülni fog könyöke és alkarja fájdalma.

Sok mindent bevetett, amit otthon megtehet az ember az ízületi és izom fájdalom oldására.

Ha Önnél is gyakori vendég az izomfájdalom, akkor ezeket talán már ismeri is mind:

  • Kenegette fájdalmas könyökét a gyógyszertárban vény nélkül kapható kenőccsel.
  • Masszírozni próbálta az alkarját, körben az izmos részen, nem ott, ahol nyomásra is érzékeny volt az ín. – Megjegyzem nagyon helyesen tette, hogy nem forszírozta a fájdalmasan gyulladt terület masszírozását.
  • ülés és monitormagasság

    Íróasztalát úgy állítsa be, hogy egyenes tartásban üljön a gépe előtt. A monitor képernyőjének a felső széle szemmagasságban legyen

    Igyekezett a munkakörnyezetét is egészségesebbé, ergonomikusabbá tenni. Próbálkozott irodai bútor cserével, jobb kartartás beállítással; szilikonos csukló támasztóval; egérhasználat helyett touchpadra váltással azért, hogy még könnyebbé tegye könyöke és csuklója mozgatását.
  • Nagy fájdalom esetén fájdalomcsillapító tablettával tette elviselhetőbbé a munkaidőt.

Egyedül a munkaóráit nem tudta lecsökkenteni, mert ez nem rajta múlott. Minden más, tőle telhető módszerrel igyekezett csökkenteni könyöke terhelését.

könyök gyulladás

Könyök megerőltetésből származó gyulladása a könyök külső részén

Szeptember végén már kénytelen volt felkeresni háziorvosát fájdalmas könyökével. Képalkotó vizsgálatra a háziorvosnak nem is volt szüksége, a tünetei egyértelműen teniszkönyökre utaltak. Orvosa kíméletet, és vényre kapható nonszteroid gyulladáscsökkentő két héten át történő szedését javasolta számára.

Amint kapott valamiféle útmutatást, hogy mi áll a fájdalma mögött, Hedvig hozzáállása megváltozott jobb könyöke fájdalmához. Már tudta, pontosan mire keresi a megoldást. A háziorvos által javasolt otthoni fájdalomcsillapító eljárásokon túlmutatóan akart gondolkodni, ezért az interneten nézett szét.

  • A Harmónia Centrum részletesen tájékoztató honlapján sok időt töltött.
  • Szolgáltatásaink közül a teniszkönyökre kiemelkedően ajánlott lökéshullám terápia, és a kineziotape ragasztás keltette fel a figyelmét. A teniszkönyök torna is jó lehet a könyökfájdalom csillapítására.
  • Jelentkezett is hozzánk telefonon keresztül.

Telefonon röviden megbeszélték könyökfájdalma előzményeit, és így tapasztalt recepciósunk meg tudta nyugtatni, hogy valószínűleg alkalmas lesz mind a lökéshullám, mind a kineziotape kezelésre, és fognak mellékhatások nélkül gyógyító megoldást találni a panaszára. Mindazonáltal egy szakmai állapotfelmérést a mi gyógytornászunk is el fog végezni. Hedvignek szerencséje volt, mert 48 órán belül kapott reggeli, munkaidő előtti időpontot gyógytornász konzultációra és kezelési lehetőségre.

Jobb teniszkönyök fájdalom állapotfelmérése a Harmóniában

felkötött könyök

Hedvig sállal felkötött könyökkel, csuklórögzítőben

A recepcióra csütörtök reggel egy mosolygós nő lépett be, csuklórögzítőben, nyakba felkötött alkarral. A regisztrációhoz szükséges lapok kitöltéséhez munkatársunk segítséget ajánlott neki, mert jobb kezével írni is alig tudott. Mikor a gyógytornász, Eszter előre jött, és meglátta, csukló törött vendégnek hitte. Elbizonytalanodott, hogy vajon nem hibás-e az előjegyzése.

könyökfájdalom oka

Mi okozza könyöke fájdalmát? Kattintson a képre könyökfájdalma okát feltáró kérdőívéért!

Hátra kísérte a kezelőhelységbe a vendéget, és elkezdték könyöke állapotfelmérését egy rövid beszélgetéssel könyökfájdalma alapos feltérképezésével.

  • Mióta fáj, hol fáj, mire fáj, miben nehezít az életét a fájdalom?
  • Járt-e orvosnál, van-e lelete?
  • Miért viseli a rögzítőt, hevedert? Milyen kezelésekkel igyekszik még csökkenteni a fájdalmát?
  • Ezek közül melyikre érez némi enyhülést?
  • Milyen kezelésünket nézte ki, és miért?
  • Van-e kitűzött gyógyulási célja, például valamilyen kézterhelésbe visszatérés, vagy időpont, ami után már nem tud járni kezelésre.
Heizler-Himes Eszter gyógytornász

Heizler-Himes Eszter gyógytornász

Közben Eszter hevesen jegyzetelt.

  • Egyrészt azért, hogy a dokumentációt a vendég is olvashassa otthon, ha kikéri.
  • Másrészt, hogy ha később akadályba ütköznének a gyógyulással, Eszter az előzmények felfrissítésével segítse a gondolkodást.

Hedviget igencsak sürgette az idő. Rövid táppénzes időszakra jött el, és két héten belül vissza kellett térnie a munkájához. Márpedig ilyen fájdalommal még a kéthetes gyógyszeres kúra ellenére sem tudott fájdalom nélkül dolgozni.

  • Hát hiszen írni sem tudott.
  • Egerezni és gépelni bal kézzel próbált, amely sokat lassított a munkaütemén, és a lapok rendezgetése is állandó tortúrát jelentett számára.

Azért vette fel a csukló rögzítőt, melyet már utolsó mentsvárként a hét elején vásárolt, mert attól remélt valamiféle enyhülést. Ám egy nap viselés után azt tapasztalta, hogy az eddigi panaszai mellé még a hüvelykujja is zsibbadni kezdett. Igaz, a kézhasználat egy fokkal könnyebbé vált rögzítőben.

A gyógytornász a beszélgetés után megvizsgálta Hedvig kezeit, karjait. A rögzítő elég szorosan fogta körbe a hüvelykujjat, és lazábban állt az alkaron. Eszter megmutatta, hogyan tenné fel ő a rögzítőt, és megkérte Hedviget, hogy még néhány napig tesztelje tovább a javított módon.

Felhívta a figyelmét, hogy ha továbbra is fokozódik a zsibbadás, akkor hagyja el a csuklórögzítőt. Helyette könyök rögzítőt, vagy kineziológiai tapaszt fog javasolni.

  • Hedvig ismerte már a kineziotape jótékony hatásait és működését, csak az adott problémára nem tudta, hogyan kellene felhelyezni.
  • Azért kérte is, hogy a második alkalommal tegyék fel majd mindenképp a karjára.

A gyógytornász ezután a bőrt vizsgálta meg Hedvig könyökén és alkarján. Nem volt különösebben piros, vagy duzzadt. Eszter jobb és bal kar mozgásai közti szimmetriát is nézett. A mozgásbeszűkülés mértékét jegyezte fel. A jobb csukló alig mozgott, de nem feszesség határolta be, hanem fájdalom.

  • Ha Hedvig tudott lazítani, Eszter egészen el tudta hajlítani a csuklóját, ám ha Hedvig maga akarta mozgatni, nyilallt a fájdalom a jobb könyök külső oldalába.

A teniszkönyök esetén ez egy reális tünet. Ennél a gyulladásos betegségnél a felkarcsont könyökvégi részén gyullad be a csonthártya, méghozzá azon a ponton, ahol az alkari izmok egyik csoportja ered. Azon alkar izmok, melyek a csukló visszafeszítését, a kézujjak kiegyenesítését végzik, amelyek gépeléskor-egerezéskor az ujjak felfelé emelgetéséért felelnek. Ezek az izmok a gyakori használatban erősödnek, feszesednek. Ám ha a terhelésük nincs ellensúlyozva lazítással, akkor egy idő után krónikus irritációt, fájdalmat okoznak a könyöknél.

Alkari feszítő izom nyújtása, gyógytornája

alkar feszítő izom nyújtása

Alkar feszítő izom nyújtása teniszkönyök fájdalomnál

Hedvig az alkar izmok nyújtásában, lazításában is előre dolgozott már az internet segítségével. A teniszkönyök torna keretében elkezdte naponta óvatosan gyakorolni a nagyjából fél percig kitartott csukló nyújtásokat mindkét irányba. Ezeket is átbeszélték a gyógytornásszal, nehogy esetleg valamit helytelenül végezzen. Milyen hibákat lehet ejteni az alkari feszítő izom nyújtása során?

  • Ha az a fél perc annyira körülbelüli érték, hogy alig 15 másodperc, akkor nem tud ellazulni az izom.
  • Ha a nyújtás során néha felengedjük a feszítést, újra indul a számláló.
  • alkar hajlító izom nyújtása

    Alkar hajlító izom nyújtása

    Ha túl gyengén húzzuk, szinte semmit sem lazítunk az alkar feszítő izmon, ha viszont annyira feszesen, hogy fáj, akkor vagy nem fogjuk kibírni a fél percet, vagy igazából csak tovább kínozzuk a lágyrészeket. Kezdjük enyhe húzással, és 10 másodperc után nehezítsünk minden kilégzésre.
  • Ha a cél a csukló mozgásának a visszaszerzése, akkor érdemes a hangsúlyt arra helyezni. Az ellenállást a tenyérre/kézhátra adjuk, és eleinte az ujjak laza szögben álljanak a nyújtás alatt. Pár nap vagy hét múlva talán már az ujjak is bevonhatóak lesznek az izom-ín rendszer teljes hosszon történő nyújtásába.

A vizsgálat során tehát kiderült, hogy a tünetek valóban lefedik a háziorvos által meghatározott teniszkönyököt, alkari feszítő izom gyulladást, ám az elmúlt 2 hét kímélete és gyulladás csökkentő kezelése ellenére is nagyon erős a gyulladás. Fájdalmas az alkar és a csukló mozgatása, intenzívek a tünetek.

Az állapotfelmérés alapján azt is megállapították, hogy a kezelési tervnek az otthon végezhető könyök torna elemeit Hedvig már mind megismerte, és el is kezdte alkalmazni, ráadásul ezekben vajmi kevés korrekcióra volt szüksége.

Teniszkönyök lökéshullám kezelése

teniszkönyök lökéshullám kezelése

Teniszkönyök kezelése lökéshullámmal

A legnagyobb előrelépést tehát nem a könyök torna gyakorlatok folytatásától vártak, hanem a csonthártya gyulladások kezelésében rendkívül hatékony fizikoterápiás módszertől, a bőrfelszínen alkalmazható radiális lökéshullám terápiától.

  • Milyen ez a kezelés? Hogyan segít elmulasztani a könyökfájdalmat?
  • Kattintson a linkre és töviről hegyire alaposan megismerheti a kezelés gyógyító hatását.
alkar feszítő izom lökéshullám kezelése

Alkar feszítő izom lökéshullám kezelése mellékhatások nélkül

A szépségipar szlogenje, hogy a szépségért szenvedni kell. A testépítőknél az a mondás járja, fájdalom nélkül nincs eredmény. Hát az egészségügyben nem vagyunk hívei annak, hogy a gyógyuláshoz fájdalom fokozódáson keresztül vezessen az út, de sajnos a lökéshullám terápia esetében ez nem elkerülhető. Hetente egyszer 3-4 percen keresztül gyógyulást hozó fájdalmat kell okozzunk a lökéshullám terápiával azért, hogy a hét fennmaradó idejére „öngyógyító házi feladatot” adjunk a testnek, az idegrendszernek. Nem kell megijedni kétszeresen sem:

  • Egyrészt a néhány perces kezelés okozta fájdalom heteken át tartó lankadatlan öngyógyulást indít be, illetve gyorsít fel a fájdalmasan gyulladt könyökben és alkarban.
  • Másrészt megfelelő kezelési beállításokkal mérsékelhető az a „hasznos fájdalom”, amit a gyógyhatású energiák létrejötte okoz a bőrfelszín alatt a gyulladt lágyrészekben, izmokban, ínakban, szalagokban. Mérséklésre Hedvig esetében is szükség volt.

Könyökfájdalom lökéshullám kezelése első alkalommal

könyök és alkar feszítő izom lökéshullám kezelése

Könyök és alkar feszítő izom lökéshullám kezelése

Hedvig könyökének kezelése az első alkalommal több megszakítást is igényelt, a 2000 ütést 3 részre bontottuk. Azért volt szükség a szünetekre, mert a fájdalomtól nehezére esett lazán tartani az alkar izmait. A könyök ízületet alkotó csontok hártyája érzőidegekkel dúsan behálózott, és a könyökízületbe futó csontokat borító csonthártya fájdalmas gyulladása miatt ezek az érzőidegek bőségesen küldték a fájdalomüzenteket az agyba.

Nagyjából egy perc után elkezdte ökölbe szorítani a kezeit, márpedig az alkar izmok aktiválásával az inakat is megfeszítette a kezelőfej alatt. A pár másodperces szünetekben azonban lehetősége volt kicsit pihenni. Kirázta a feszültséget az alkarjából, kezeiből, vett egy nagy levegőt. Biztosítottunk a fájdalom érzékelőinek egy kis szusszanást.

A kezelési idő rövidítésével is lehet segíteni a kezelés könnyebb elviselését. Azonban az ütésszámot nem javasolt csökkenteni, ezért a másodpercenkénti ütés számot fokozhatjuk. Ezúttal az alapbeállítás másfélszeresét, 8 Hz helyett 12 Hz-et állított be Eszter.

A kezelés során alkalmazott erővel is lehet játszani a viselhetőbb fájdalom érdekében. Hedvig esetében például, akinek már ujjnyomásra is érzékeny volt a bőre, a lehető legkisebb erővel, 1,3 bar-on indította a kezelő a gépet. És a kezelés végéig nem is emeltek nagyon, összesen csak fél bar-t. Első alkalommal tehát nem jutottak el 2 bar nyomásig, amely enyhébb tünetek esetében a kezdőbeállítás lenne.

Lökéshullám kezelés és gyógytorna teniszkönyökre második alkalommal

könyök és alkari feszítő izom lökéshullám kezelése

Mellékhatások nélküli vérbőségfokozás az öngyógyulás felgyorsítására a könyök és az alkar feszítő izom területén

A második alkalomra érkezve vendégünk örömmel jelentette, „Most végre elindult valami változás!” Végre kezd beérni a sok nyújtás és teniszkönyök torna, amit a gyógyulásába fektet otthon, és itt, és van haszna annak, hogy szabadságot vett ki.

Ennek ellenére a mai napon sem bírta sokkal jobban a lökéshullám terápiát. Ekkor is volt még két megállás. Ekkor is gyorsabban, 8 helyet 10 herz-en kezeltek. Ismét 1,3 bar-on kezdtek, viszont már 2 bar-on zárták a kezelést.

Teniszkönyök gyógytorna otthoni végzésének pontosságát is ellenőriztük

A lökéshullám kontroll alkalmak a Harmónia Centrumban sosem csak arról szólnak, hogy a vendég bejön, ütünk a fájdalmas könyökön 2000-et, és mehet is gyógyulni egy hétig.

  • A kezelést végző gyógytornászok szeretik ellenőrizni, hogy az első alkalommal elmondott információk helyesen rögzültek-e a gyógyulni vágyó emlékezetében.
  • Nem várják ugyanis el, hogy egy nem egészségügyi végzettségű emberre, akinek fájdalmai vannak, ha rázúdul 40 perc alatt ennyi információ, azt mind megjegyezze. Még akkor sem, ha azt otthonra kiadott rövid segédanyaggal igyekeznek megtámogatni az emlékezetet.
  • Hedvig helyesen emlékezett a feladatokra, napi többször végezte őket otthon, és jól estek neki.
  • A csuklórögzítőtől már nem zsibogott a hüvelykujja begye, bár még a tenyér felőli oldalon a szélén vannak maradvány tünetei. Bizony az idegi zsibogó tünetek sokszor az ok megszüntetése után még hetekkel is képesek jelen lenni.

Kineziológiai tapasz felragasztása a fájdalmas könyökre

kineziotape ragasztása könyökre

Kineziotape felragasztása is segíti a könyök fájdalmának mérséklését

Megbeszéltek szerint a második találkozó során felragasztotta Eszter a kineziológiai tapaszt a fájdalmas könyökre. A könyökcsúcson, ahol a fájdalom és gyulladás központja van, 3 irányban is áthaladt a ragasztó, ezzel erős kötőszöveti emelő hatást kifejtve. A leghosszabb ragasztás egészen a könyöktől kézhátig futott végig az alkari feszítő izmokon. A képen is ennek a tapasznak a ragasztását láthatja. Ez a szalag emeli a bőrt és az alatta lévő rostokat, és fokozza a vérbőséget a ragasztott területen.

Hedvig igyekezett mindent megfigyelni, megjegyezni a tapasz ragasztása során, mert szándékában állt a kezelések után is alkalmazni ezt a terápiát, otthon a férje segítségével. Ezt érdemes is, mert akkor nem kell 5-7 naponta elmenni a gyógytornászhoz a tapasz felragasztásáért.

Könyök lökéshullám kezelése és gyógytornája harmadik alkalommal

gyulladt könyök lökéshullám kezelése

Fájdalmasan gyulladt könyök lökéshullám kezelése az öngyógyulás meggyorsításáért

A harmadik kezelésre már újra munkahéten került sor. Eszter kíváncsian várta, miről fog beszámolni vendége, aki 2 hete még felkötött alkarral érkezett. Vajon hogyan viselte a gyulladt könyök, hogy újra munkára fogták fájdalmasan gyulladt feszítő izmait?

„Vannak pillanatok, mikor sírhatnékom van a nyilalló fájdalomtól, máskor mintha már jobban lenne a karom.” – számolt be Hedvig a hullámzó állapotáról. Ez a megfogalmazása oly sokszor és olyan sokféleképpen hangzik el lökéshullám terápiára járó, gyógyulni vágyó vendégeink szájából a kezelőajtók mögött.

Arra a kérdésre, milyen volt a kineziológiai tapasz viselése, csak jót tudott nyilatkozni. 5 napig hagyta fent fájó könyökén. Ez alatt nem érezte a bőre kellemetlennek a húzást sehol sem. A kezelést megelőző napon kipróbálta a munkát kineziotape nélkül, és bár érezte, hogy hiányzik a szalag támogatása, nem volt sokkal rosszabb a fájdalom.

Megpróbálták a szalagot már otthon is felhelyezni a férjével, de nem voltak sikeresek. A könyöknél nem találták el a jó szögeket, és húzáserőt, így pár óra múlva lekívánkozott a bőréről. A lökéshullám kezelésre egyébként sem érdemes kineziotape ragasztással érkezni, mivel a kezeléshez el kell távolítani a bőrről minden olyan textíliát és anyagot, ami elnyelné a kezelési energiát. Természetesen amennyiben a cél az, hogy megmutassa, hogyan sikerült egyedül ragasztania, akkor a megtekintés után a kezelő is eltávolíthatja a bőrről a szalagot, és megkezdhetik a kezelést.

A harmadik kezelésnél már nem tartottak szünetet, és igyekeztek több energiát leadni az érzékenyebb csonthártya feletti területen, kevesebbet az izom-ín területén. Ezen kívül az intenzitást is gyorsan futtatta fel a kezelő 1,7 barra. Mindezek miatt azonban végül nem sikerült eljutni 2 bar-ig, jobban fájt a kezelés.

Könyök és alkar lökéshullám kezelése negyedik alkalommal

Október közepén járunk, a negyedik találkozón. Szomorkodva meséli teniszkönyökös vendégünk a kezelőjének, hogy bizony amióta újra dolgozik, nem javul semmit a keze. A könyökére újra rázúduló terhelés megtette a hatását. Tegnap éjjel már csak egy erősebb fájdalomcsillapító segítségével tudott elaludni. Nem engedi el őt a fájdalom, és most tudta meg, hogy még több feladata lesz a munkahelyen, mint eddig, mert még egy kollégája részfeladatait is ő kapja meg.

  • Kétségbe van esve, hogyan fogja ezt bírni?
  • Visszakapja valaha korábban fájdalommentes kezeit?
  • Lehet még tünetmentes munkaváltás nélkül?

Gyógytornásza igyekszik megnyugtatni. Az elmúlt hetek áldozata, a betegszabadság, az otthoni rendszeres torna és a lökéshullám terápia mind hasznos volt, egyáltalán nem hiábavaló. Most van egy kis mélypont a gyógyulásban, de túl fog jutni ezen a holtponton, és hamarosan beérik a munkája gyümölcse. Sajnos nem ritka a fizikoterápiák esetén, hogy a szervezet öngyógyító folyamata kisebb hullámvölgyeket vesz. Amíg vannak javulásos időszakai is, addig nyugodt lehet, hogy a jótékony hatás dolgozik odabent.

Kicsi biztatást jelentett Hedvig számára, hogy ezúttal 2,1 bar-ral is bírta a kezelést, bár a nagy bátorság hamar vissza is ütött. Pár perc után nem könnyebbséget érzett, inkább ahhoz tudta hasonlítani, mintha átment volna egy úthenger a karján. Ez ismét elkeserítette.

A reggel egyetlen fénypontját számára az a dicséret jelentette, hogy a férjével otthon felhelyezett tape szépen nézett ki, jól tartott.

Jobb könyök és alkar ötödik lökéshullám kezelése

Az utolsó kezelés előtt nem szándékosan ugyan, de egyéb elfoglaltságok miatt tartottak majdnem egy hónap szünetet. November tizedikére bekövetkezett az ígért változás, nagyon sokat javult Hedvig könyöke és csuklója.

idegnyújtáshoz hasonló fascia lazító egyik véghelyzete

Idegnyújtáshoz hasonló fascia lazító gyakorlat egyik véghelyzete

Az idegrendszere szüntelenül dolgozott a szövetek gyógyításán, és végre utolérte a terhelés okozta romboló folyamatokat. A rögzítő elhagyása már nem okozott neki nehézséget munkaidőben, pedig nem enyhült a munkaintenzitás.

Az ötödik lökéshullám kezelésnél végre újra elmondhatta, hogy jobban bírja az ütéseket, nincs szüksége megállásokra, és így is kibírja a 2 bar erősséget. Még a frekvenciát is vissza csökkentették 8 Hz-re.

Teniszkönyök torna otthoni végzése rendületlenül

idegnyújtáshoz hasonló fascia lazító gyakorlat

Fascia lazító gyakorlat másik véghelyzete a nyújtáshoz

Hedvig szorgalmasan, napi többször végezte a nyújtó és masszírozó házifeladatokat. A konzultációknak és utánajárásoknak hála megértette, hogy a terheléstől begyulladt kötőszöveteinek, az alkari feszítő izmoknak segítségre van szüksége a gyógyuláshoz. De milyen segítségre?

  • Nyújtásra, lazításra, keringés fokozásra.

Hedvig azt is érezte, hogy a kislabdás masszázs, melyet az inakon és izmokon kell végeznie házi feladatként, jól esik, de lehetne még jobb is. Nem is tétlenkedett, kereste a megoldást.

Fájó könyök masszázsa

fascia nyújtó gyakorlat teniszkönyökre

Fasciát nyújtó gyakorlat teniszkönyökre, az alkari feszítő izom nyújtására

Felkeresett egy fascia masszőrt is. Az a kezelés is sokat javított azt állapotán. Ráadásul kapott ott is egy új feladatot. Ezt is bemutatta gyógytornászunknak, aki helyeselte, hogy ezt is beillesztette az eddig tanult mozgásterápiás feladatai sorába. A napi rutinja csupán karonként háromszor 15 ismétlés karhajlítással lett hosszabb, ám a szervezete láthatóan és érezhetően hálás volt az extra törődésért.

További kezelési javaslatként már nem nagyon lehetett mit hozzá adni. Számos dolgot megtanult a könyökfájdalmáról és annak gyógyításáról Hedvig, melyekkel most enyhíteni tudta fájdalmát, a jövőben pedig csírájában elfojthatja majd a visszatérő panaszokat. Az alkari feszítő izmok rendszeres nyújtásával hosszabbak, rugalmasabbak lesznek az izmok, ezért a korábbinál nagyobb terhelést is fájdalom és gyulladás nélkül fognak elviselni. Azért, mert a hosszabb és rugalmasabb izmok terhelésre hosszabban tudnak összehúzódni fájdalom és gyulladás nélkül.

Teniszkönyök lökéshullám kezelésének öngyógyulást fokozó utóhatása

munkába visszatért teniszkönyökös kar

Munkába visszatért teniszkönyökös kar

A lökéshullám kezelések vérkeringést fokozó, gyógyító utóhatása még 3-4-8 hétig hozhat javulást a kezelt területben. Az otthonra megtanult praktikák alkalmazását érdemes kitartani, amíg a tünetek észrevehetetlenné nem zsugorodnak. Eszter kérte, hogy keresse fel őt, ha az eredménnyel még 1-2 hónap múlva is elégedetlen lenne. Bár szerinte ez Hedvig esetében nehezen elképzelhető, hiszen csodás változáson ment keresztül: 2 hónapja még írni is alig tudott, és felkötött kézzel érkezett hozzá táppénzéről, most pedig visszatérhetett a munkájába, mindenféle műtéti beavatkozás, szteroidos injekció drasztikus behatása nélkül.

Mit tanulhat Ön is Hedvig teniszkönyök fájdalmának megszüntetéséből?

Ami nem oldódik meg magától, azzal nem érdemes foglalkozni – tartja a lusták mondása. Ám ez az egészségünkre nem sok esetben igaz. Ha nem csillapodik és nem múlik el könyöke fájdalma, akkor nem szabad beletörődnie. Keresse lankadatlanul a gyógyulás lehetőségeit! Keresésének jutalma nem marad el. Előbb-utóbb megtalálja a gyógyító, segítő megoldást. Persze lehet, hogy sokáig kell keresni.

Ha pedig megtalálta azt a segítséget, aminek érzi jótékony hatását, akkor ne vegye félvállról a kezelési terv betartását. Ha kitartóan végzi az otthoni gyógytorna feladatokat, és betartja a hétköznapokra javasolt kezelési tanácsokat, akkor gyorsabb és tartósabb eredményre számíthat könyöke fájdalommentessége visszaszerzésében és fájdalommentessége megtartásában. Pontosan úgy, mint Hedvig teniszkönyök panasza megszüntetésében.

Vagy nem pontosan úgy, mert az Ön panasza más lehet. És nemcsak a panasza, hanem fájdalmának a kiváltó oka is. Az eredmény azonban ugyanúgy fájdalmasan gyulladt könyöke fájdalommentességének a visszaszerzése és későbbi megőrzése lehet, ha rendszeresen végzi később is az ízületet nyújtó és lazító teniszkönyök gyógytorna gyakorlatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük