Melyek a fejfájás lelki okai?

Aki sokat töri a fejét, az hamarabb kap fejfájást. Sokszor hallottam ezt nagyapámtól. Talán Ön is hallotta már. Felmérések szerint az emberek kb. 20%-a panaszkodik arra, hogy vannak fejfájással kapcsolatos problémái. Ez persze nem azt jelenti, hogy a többiek nem gondolkodnak. Talán arról lehet szó, hogy nekik a gondolkodás nem annyira megterhelő, hogy fejfájást okozzon.

migrénes fejfájás

A lüktető, hasogató migrénes fejfájást melegfront is okozhatja. Mi válthat még ki migrénes rohamot? Kattintson a képre, és ismerje meg a migrén lehetséges kiváltó okait 

A fejfájással kapcsolatos panaszoknak sokszor könnyen azonosítható oka van. Ha ezt a kiváltó okot megszünteti, akkor jó eséllyel elmúlik a fejfájása is.

Sokaknál okoz fejfájást az időjárás változása. Ha érzékeny az időjárási frontokra, akkor biztosan tapasztalatból is tudja, hogy miről van szó. Melegfront hatására gyakoribb a migrénes fejfájás is. A lüktető fejfájást okozó migrénes rohamot a melegfront is kiválthatja. Migrénes rohamoktól szenved Ön is?

igyon több vizet

Igyon több vizet! A több folyadék segíteni fog a fejfájás megelőzésében is

Mások akkor panaszkodnak fejfájásra, ha kénytelenek kihagyni egy-egy étkezést, vagy túl kevés folyadékot isznak a napi rohanásban. Sokszor gondot okoz Önnek is, hogy utolérje magát a napi rohanásban?

Ha kimerült, és már napok óta nem tudta kialudni magát, akkor is megjelenhetnek a fejfájás tünetei. Ezeken kívül sok minden vezethet még fejfájáshoz. Önnek mi okozza a panaszát?

Fejfájást okozhat az is, ha hajlamos a szorongásra, a depresszióra. Az is előhozza a fejfájással kapcsolatos panaszait, ha állandó időzavarban van a rengeteg feladata miatt, és emiatt idegeskedik. Ezzel pedig már ott is vagyunk a fejfájás egyik leggyakoribb okánál, a stressznél.

Melyek lehetnek a fejfájás lelki okai?

fejfájás lelki okai

Tudja, hogy mik lehetnek a fejfájás leggyakoribb lelki okai?

A fejfájás arra utal, hogy a sok elfoglaltsága közepette, és a megoldatlan problémáin rágódva túl sokat tépelődik magában, és stresszes helyzetek sorába hozza magát. Túl sokba ahhoz, hogy ez nyomtalan maradjon. Megoldatlan problémáin túl sokat agyal, rágódik, és ez nemcsak megfekszi a gyomrát, hanem előbb-utóbb megfájdítja a fejét is.

Ha túl sokat agyal, és elfojtja az érzelmeit, akkor ez is vezethet fejfájáshoz. Ha elfojtja az érzelmeit, ha nem éli meg azokat a lelki érzéseket, amelyek az érzéseihez kötődnek, és az ösztönös megérzései helyett inkább racionális agyalásai szerint szeretné meghozni a döntéseit, akkor ezzel nemcsak túlbonyolítja a helyzetét, hanem még lelki feszültséget is okoz magának. Ez pedig tükörsimára fényesített egyenes utat épített ki fájdalmas fejfájásához. Ennek tudatában biztos nem repked a boldogságtól. Leginkább azért, mert megfájdul tőle a feje.

Ha rövidebb pórázra fogná az agyát, és szabadabbra engedné az érzéseit, vagyis egy kicsit jobban meg tudna bízni az érzéseiben, az ösztönös megérzéseiben, akkor ezzel két legyet is üthetne egy csapásra. Hamarabb tudna dönteni, mert nem kellene mindenen olyan sokat agyalnia, és emellett még lehet, hogy a feje se fájna olyan gyakran. Az pedig már csak hab lehetne a tortán, ha ösztönös megérzései alapján még jobb döntéseket is tudna hozni, természetesen sokkal rövidebb idő alatt, mint ahogy jelenleg teszi.

A fejfájása a jobbra, többre törekvésének kifejezője is lehet. Ez felettébb dicséretes törekvés. Azonban, ha emiatt állandóan elégedetlen magával, és nem tud megfelelni a saját maga által támasztott követelményeknek, akkor emiatt elkezd majd stresszelni. Ezzel bizony nem tesz jót magának.

cluster fejfájás

Cluster fejfájás gyakori tünete az erős féloldali fejfájás. Önt is gyötri időnként a féloldali fejfájás?

Ez bizony nem fogja megnövelni fejfájástól mentes idejét. Ha fél a kudarcoktól, akkor ez is fejfájást okozhat. Szó szerint megfájdul tőle a feje. A stressz, az aggódás a szorongás nem fog jót tenni Önnek sem.

Oka lehet a fejfájásának az is, ha túlságosan türelmetlen, és túl sokat akar elérni hirtelen. Ha azonnal szeretné megoldani a problémáit, ha túl gyorsan akarna haladni, miközben ennek sok feltétele nincs is meg, ha azonnal szeretne válaszokat az Önt foglalkoztató kérdésekre, akkor ez is fájdalma forrása lehet. Az erős teljesítménykényszer túl nagy nyomást okozhat, és ha meghaladják az erejét, akkor nem lesz képes kezelni az ezzel együtt járó nyomást.

A türelmetlenség, a túl gyorsan haladás illetve a mindent akarok egyszerre állapotával szemben az sem jobb, ha egyszerűen elmenekül a problémái elől, és úgy tesz, mintha azok nem is léteznének. Ezek ugyanis attól, hogy nem mer szembenézni velük, attól még bizony léteznek, és nem hagyják békén.

Az sem jó azonban, ha elveszik a részletekben, és addig foglalkozik az egyébként lényegtelen mellékes dolgokkal, hogy elkezd fájni a feje. Ezzel nemcsak az idejét, hanem gondolkodásának tisztaságát is elveszíti.

Amikor már túl sok dologtól úgy érzi, hogy tele van a feje, akkor bizony nem még jobban kellene a problémára koncentrálni, hanem ki kellene kapcsolni. Valami teljesen mással foglalkozva a lelke is hamarabb megnyugszik. Ilyenkor minden bizonnyal a problémájára is hamarabb megoldást talál majd. Talán olyan megoldást, amire előre nem is gondolt.

Ez azért van, mert hajlandó volt kikapcsolni, elterelni a gondolatait, és felszabadult a hely egészen új, kreatív gondolatoknak. Szép dolog a kitartás, és sokat segít céljai elérésében. Egy bizonyos ponton túl azonban a problémák megoldásához nem még több erőfeszítésre, hanem egy egészen másféle megközelítésre van szüksége.

Ebben segít az, ha hajlandó elengedi a dolgokat, és más irányból is megközelíti a nehézséget okozó helyzetet.

Mi okozza fejfájását?

  1. fejfájás okai

    Mióta fáj a feje? Folyamatosan vagy időnként? Milyen erősen? Mikor jelentkezik a fejfájás? Mire figyeljen még? Mi okozza lüktető, nyilalló, szúró vagy éppen tompa fejfájását? Derítse ki fájdalma okát! Kattintson a képre fejfájása okát feltáró kérdőívéért!

    Töltse ki a Fejfájás okai kérdőívét fejfájása alapos megfigyelésével! A kérdések pontos megválaszolásával tegye meg az első lépést fejfájása megszüntetéséhez.
  2. Válaszai kiértékelésével pedig derítse ki, hogy pontosan mi lehet az oka kínzó fejfájásának! Miért olyan fontos ez? Azért, mert fejfájása okának kiderítésével és megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni feje fájdalmától.
  3. Ha a fejfájást kiváltó okot kideríti, és megszünteti az életében, akkor jó esélye van arra, hogy megszabaduljon feje fájdalmától is. Szeretne újra fejfájás nélkül élni?

Mit tehet a fejfájás ellen?

Ha túl sokat agyal, és már zúg a feje, és semmilyen épkézláb megoldással nem képes előrukkolni, akkor a húr további feszítése helyett könnyen lehet, hogy a dolgok teljesen más irányból való megközelítése lehet a megoldás. Gondolt már erre?

cluster fejfájás ellen

Cluster fejfájás ellen is használ, ha a görcsös akarás helyett igyekszik másként megoldani megoldhatatlannak látszó problémáit

Nagyot léphet fejfájásmentes élete felé, ha megérzi azt, hogy mikor jött el annak az ideje, hogy a további görcsös akarás helyett fordítson egyet a gondolkodásán. Ha egészen máshogy közelíti meg a helyzetet, akkor jó esélye van arra, hogy hamarabb megoldja a problémáját. És nem elhanyagolható az sem, hogy kevesebbet fog fájni a feje is.

Ha képes még azelőtt váltani, és más szemszögből foglalkozni egy problémás helyzettel, akkor megelőzi a stresszes helyzetek elszaporodását, és megkíméli magát a fejfájástól is. Váltson, mielőtt fájni kezd a feje, és könnyebb lesz az élete. Fejfájás nélkül.

Fejfájása megszüntetéséért: (+36-1) 269-2946

feszült állandóan

Ha állandóan feszült, ha folyton rohan, ha mindig el van maradva, akkor az állandó stressz miatt könnyen megfájdulhat a feje. Kattintson a képre, és nézze meg, hogy mit tehet az állandó időzavarból adódó stresszes fejfájás ellen

Néhány kérdést érdemes feltenni magának, ha túl gyakran fáj a feje:

  1. Túlzottan sokat akar egyszerre?
  2. Türelmetlenül tör előre céljai eléréséért?
  3. Talán túlságosan görcsösen ragaszkodik az elképzeléseihez, és sokszor fejjel megy a falnak?
  4. Addig töri a fejét egy-egy problémán, amíg belefájdul?

Ha végiggondolja ezeket a kérdéseket, akkor rájön arra, hogy talán a céljai túlzók. Vagy pedig a célok eléréséhez meghatározott idő túl rövid. Ha ezeket átgondolva reálisabban látja majd a helyzetét, akkor lelki egyensúlyát is hamarabb megtalálja, és a feje sem fájdul majd annyira bele céljai elérésébe. Emellett pedig céljai elérése is könnyebb lesz fejfájás nélkül.

Tudtunk segíteni lüktető, nyilalló, szúró vagy éppen tompa fejfájása megszüntetésében?

4 gondolatok ezen: “Melyek a fejfájás lelki okai?

  1. Erzsebet Farago

    Tisztelt Cím!

    Reggelente mikor felkelek fáj a bal oldalon a fejem.
    Napközben az állkapcsom, a bal szem feletti csont fáj. Éjszaka nem kapok levegőt a bal orromon. Felkeléskor meg szédülök.
    Mi lehet ez?
    Köszönettel Faragó Erzsi

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Faragó Erzsébet
      Ez a jelenség lehet több okból is. Például magas vérnyomás probléma, kristály elmozdulás a belső fül területén, arcüreg kórkép, nyaki porckorong rendellenesség, stressz satöbbi.
      Javaslom, hogy töltse ki a fejfájás okai kérdőívünket, ahol esetleg közelebb kerülhet ahhoz, hogy mi okozza a fejfájását:
      https://www.harmonia-centrum.hu/fejfajas-okai-kerdoiv
      Attól függően hogy mi okozza a problémát, tudunk segíteni, például a magas vérnyomás és stressz okozta fejfájással kapcsolatban Fodor Viktória kineziológusunk által.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Langó Zoltán

    November óta jobb oldali fejfájásom van, 1 éve üvegtesti homályaim is vannak a jobb szememnél. Szemészeten a szememet rendben találták.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Langó Zoltán!
      Érdemes koponya/agyi CT-t csinálni, mivel a hosszan tartó fejfájás utalhat problémára az agy területén is, és jobb ezt kizárni elsőnek.
      Ha esetleg a nyaka is szokott fájni, akkor érdemes McKenzie gyógytornára jönnie hozzánk, mivel a porckorong elmozdulás is okozhat fejfájást, és fájdalmat a szemgödörben.
      Harmadrészt a természetgyógyász/kineziológiai vonalat érdemes átolvasnia, mert sokszor a fejfájás stresszhez vagy életeseményhez kötődik, aminek feloldásával a fejfájás is megszűnik. Nagyon sok vendégünk tapasztalt már javulást az Önéhez hasonló panaszokkal.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük