Veszélyes a fuldoklós köhögés?

A köhögésnek is lehetnek pszichikai, lelki okai? Bizony lehetnek. Nem könnyű azonban kijelenteni, hogy egy adott esetben a köhögésnek vajon testi, fizikai tünetei vannak vagy pedig egyértelműen lelki oka lehet a köhögésnek.

Ha a gyógyítás során a beteget nem pusztán fizikai tünetek hordozójaként tekintjük, hanem a lelkével együtt próbáljuk gyógyítani, akkor persze nem a könnyebb utat választjuk. De az biztos, hogy nagyobb sikerünk lehet a gyógyításban. Ráadásul a gyógyulás eredménye hosszabban tartó és káros mellékhatások nélküli lehet. Ami azért valljuk be, elég jelentős előny környezeti hatásoktól terhelt, művi világunkban. A testi tüneteket azonban sokkal könnyebb meggyógyítani, mint visszaállítani a lélek valami miatt felborult egyensúlyát.

Persze holisztikusan gyógyítani, nemcsak a köhögést, hanem bármi mást sem könnyű.

  • Sokszor a beteg sem azt várja el, hogy szervezete egészségét egységként kezelve, olyan életmódbeli és étkezési tanácsokat kapjon, amelyeket betartva újra egészséges lehet. Ez nem véletlen. Ezeknek a tanácsoknak a betartása és megfogadása sokszor nem kis erőfeszítésbe kerül. De még akkor is az addig követett életmód, a kényelem megváltoztatását igényli, ha egyébként a lehetőség és a hajlandóság meg is lenne a változásra a betegben. Ugyanis a kényelem és a megszokás sokszor nagyobb úr minden bizonytalan változtatással szemben. Főleg akkor bizonytalan a kitartás, ha az elvárt eredmény felettébb bizonytalan. Ezzel együtt persze az is igaz, hogy minél szilárdabb az elhatározás, a kitartás, annál nagyobb az esélye az elvárt eredmény elérésének.

Emellett nemcsak a beteg igénye, hanem az orvos feladata is egyszerűbb, ha a betegség, a fájdalom, adott esetben a köhögés okainak feltárása és kezelése helyett a tünetet próbálja enyhíteni.

A köhögés is olyan tünetegyüttes, amelynek a létező fizikai okai mellett vagy helyett léteznek pszichés okai is.

Lelki tényezők, például valamitől való szorongás esetén az arra hajlamosak képesek produkálni azokat a tüneteket, amelyeknek másoknál csak fizikai okai lehetnek.

Ilyenkor a lelki tényezők által produkált fizikai tünetek megszüntetéséhez a tünetek jelentkezésének lelki okát kell feltárni, és megszüntetni ahhoz, hogy legyen esély a tünetek produkálásának megszüntetéséhez.

Ugyanis, ha például valaki szorong valami miatt, akkor ő ezt a helyzetet, a szorongását valódi okként éli meg az életében. Még akkor is így van ez, ha ezt csak ő gondolja. Mi hiába tudjuk, hogy nem valós a félelem, a szorongás, ezzel ő nem sokra megy. Mivel ő ezt a félelmét valósnak gondolja, valósnak képzeli, ezért az ő képzeletében bizony ez a képzelt helyzet, a képzelt helyzet miatti képzelt szorongás olyan mértékben van jelen, hogy mindaddig, amíg ő ezt gondolja, ezt képzeli szorongása tárgyáról, addig ez a helyzet bizony számára valós helyzetként létezik, illetve a képzeletében, a pszichéjében valós helyzetként jelenik meg.

Ilyenkor például a lelki okok miatti köhögés kezelésekor mindaddig nem érhet el érdemleges előrelépést, amíg nem jön rá a szorongás akár képzelt lelki okára, és nem vezeti rá a köhögés tüneteit produkáló beteget szorongása lelki okának a felismerésére, és annak a megértésére, hogy ez az általa valósnak képzelt lelki oka, valójában nem is valós ok.

Ha köhögésének lelki okára képes rávilágítani, és képes meggyőzni a beteget arról, hogy köhögésének ez a képzelt, lelki oka nem valós, és valójában nincs mitől tartania, nincs mitől szorongania, akkor ezzel köhögése lelki okának felismerésével, és az arra való rávilágítással, és megfelelő kontextusba helyezésével lehet képes a köhögés képzelt, lelki okának a megszüntetésére, és ezáltal a köhögés kezelésére.

fuldokló köhögés

A fuldokló köhögésnek sok esetben lelki okai lehetnek

A képzelt, lelki ok miatti fuldoklós köhögés tehát így, a stressz forrásának a felismerésével kezelhető, szüntethető meg. Mégpedig a stressz okozta köhögés képzelt lelki okának a felismerésével és feltárásával.

Bizony sokszor szorongunk valós vagy vélt problémák, nehézségek, akadályok miatt. Amíg ezt a szorongást, ezt a stresszforrást nem tudjuk megfelelő megvilágításban látni, ezáltal nem tudjuk a helyén kezelni, és a stresszt okozó hatását közömbösíteni gondolatainkban, addig nem tudunk megszabadulni a stressz okozta valós vagy csak képzelt tünetektől sem.

Köztudott ugyanis az, hogy megoldhatatlan, vagy csak annak tűnő lelki problémáink elől sokszor fizikai tüneteket produkáló betegségbe menekülünk.

A köhögés esetleges lelki okai helyett persze lehetnek az asztmás vagy egyéb allergiás köhögésnek is olyan okai, amit bizony figyelembe kell venni. Az asztmás köhögéssel küzdő beteg ugyanis olyan másoknál semmi különösnek nem tűnő helyzetekben is produkálja az asztmás köhögés tüneteit, amikor mások fel sem fogják, hogy itt bizony allergiára érzékeny társaiknál már bizony helyzet van.

Ezekre a helyzetekre persze az asztmás betegeknek is vannak ma már olyan korszerű inhalálható hörgőtágító és gyulladást csökkentő szereik, amelyeket a megfelelő dózisban használva, belélegezve kezelni tudják a fizikai tüneteket, és megszűnik a fojtogató, fuldokló köhögés.

Az immunrendszer környezeti hatásokra adott hibás válaszait azonban nem könnyű megfelelő módon kezelni, és káros hatását megfelelően közömbösíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük