Sarkantyú tapasz fájdalom ellen

Sarkantyú kezelésére a fájdalom jellegétől és erősségétől függően többféle lehetősége is van. A sarkantyú kinövés okozta kisebb fájdalom mérséklésére jól használhatók a különféle tapaszok is.

  • A gyulladáscsökkentő és fájdalmat csillapító gyógyszeres tapaszok a fájdalmas helyre felragasztva a bőrön át felszívódnak. A tapaszok a ragasztott helyen csökkentik a gyulladást, mérséklik a fájdalmat.
  • A kineziológiai tapaszok is szakszerű felragasztással, a felragasztott szalag megfelelő húzásával javítják a fájdalmas láb tartását, és ezzel mérséklik a mozgás közben érzett fájdalmat.

Ezek a tapaszok azonban csak a fájdalmat, a gyulladást, a tünetet enyhítik. A sarkantyú fájdalom kiváltó okát nem szüntetik meg. Erős fájdalom esetén pedig önmagukban még a fájdalom csökkentésére, mérséklésére is kevésnek bizonyulnak.

A tapasz használhatóságának, hatékonyságának megvédésére azonban azt el kell mondani, hogy erős, már hosszú ideje tartó, elhanyagolt és nem kezelt fájdalom esetén nemcsak a sarkantyú, hanem más betegségek és panaszok kezelése sem egyszerű. A megoldás mint minden más fájdalomnál, a sarkantyú fájdalomnál is kettős.

  • sarkantyú tapasz helyett

    Sarkantyú tapasz helyett fájdalma kiváltó okának feltárása eredményesebb lehet

    Egyrészt már a tünetek kezdeti jelentkezésénél menjen el panaszával háziorvosához. Vagy pedig megfelelő szakemberhez, ortopédus, reumatológus szakorvoshoz vagy pedig megfelelő fizikoterápiás kezelést végző gyógytornászhoz, gyógymasszőrhöz, fizikoterápiás szakemberhez.
  • Másrészt a talpi és/vagy vádliizmok túlzott terhelése miatti kisebb gyulladást meg tudja szüntetni lába pihentetésével.

Ha azonban lába deformitása, például a hosszboltozat lesüllyedése, túlsúly, kényelmetlen, szűk, magassarkú vagy éppen sarok nélküli cipő okozza a panaszát, akkor a pihentetés kevés lesz.

sarokfájás okai

Mióta fáj a sarka? Folyamatosan vagy csak néha? Mindig ugyanott? Mennyire erős a fájdalom? Pihenésre csökken a fájdalom? Mindig ugyanott fáj? Mire figyeljen még? Sarka fájdalmát mi okozza? Derítse ki a Sarokfájdalom okai kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért

Éppen ezért a fájdalmas panaszok csökkentése mellett a hozzáértő szakemberrel igyekezzen feltárni fájdalma kiváló okát, és a fájdalmat kiváltó ok megszüntetésével szabaduljon meg fájdalmától.

  • Akár egész életére. És már tervezheti is, hogy a sarokfájástól szenvedés óráit mivel fogja tölteni ezután.

Sarkantyú fájdalom esetén például a talpra eső túlzott terhelés vagy egyoldalú terhelés hatására a sarok talpi részén (talpi sarkantyú) vagy pedig a sarokcsont hátsó részén (hátsó sarokcsont, Haglund sarok) alakulhat ki csontosodás.

  • Ez olyan csontképződés, meszes lerakódás, ami a túlterhelés miatt elhanyagolt, és nem kezelt, túlzott terhelés miatt a talpi ínt a sarokcsont talpi részéhez kötő ín állandó feszülése, vagy pedig a vádli izmát a sarokcsont hátsó részéhez rögzítőfeszülő Achilles-ín állandó feszülése miatt alakulhat ki.
  • Mégpedig azért, mert a túlterhelés hatására feszülő talpi vagy Achilles-ín állandó feszülése, húzása irritálja a sarokcsont feletti csatlakozásánál a csonthártyát.

Ha azonban ezt az állandó feszülés okozta gyulladást nem kezelik, akkor ez az állandó gyulladás előbb-utóbb az ín sarokcsonti csatlakozásánál CT-vel is jól kimutatható csontosodást, meszes lerakódást okoz.

  • Ez a csontképződés tehát az állandó gyulladás olyan kellemetlen utóhatása, ami a gyulladás időbeli kezelésével és megszüntetésével nem alakul ki a sarkán, és nem fenyegeti a lerakódás sarkát.
  • Ha viszont a röntgen nem mutatja ki még a meszes lerakódást, akkor az nem azt jelenti, hogy nincs gyulladás a sarkában, hanem azt, hogy még nem olyan régi a gyulladás, hogy a csontosodás a felvételen is látható legyen. Ennek örüljön, mert a csonthártya gyulladásának megszüntetésével megakadályozhatja a csontlerakódás kialakulását.
haglund sarok

A Haglund sarok csontkinövés a sarokcsont hátsó részén

A már kialakult sarkantyú, a talpi részen vagy a sarok hátsó részén kialakult csontosodás magától nem fejlődik vissza. Ez a meszes lerakódás azonban önmagában még nem okoz fájdalmas panaszokat. A talp és sarok fájdalmát a csontképződés miatt feszülő, hosszú ideje irritálódó csonthártya gyulladása okozza. A csonthártya gyulladását kell megszüntetni a fájdalom megszüntetésére.

sarkantyú torna

Bokája, lábfeje és lábujjai tornáztatása talpa, sarka és Achillese megmozgatásáért

Ha tehát a csonthártya gyulladását megszünteti pihentetéssel, a fájdalmas terület jegelésével, megfelelő fizikoterápiás kezeléssel, akkor nem fog fájni a sarka. Segít még a lábszár, a vádli és a talp izmait erősítő és nyújtó célzott gyógytorna gyakorlatok végzése, illetve olyan sarokemelő talpbetét vagy kényelmes kérgű cipő viselése, ami nem dörzsöli állandóan a csontos képződményt. Ha megszünteti a csonthártya gyulladását, akkor minden esélye megvan arra, hogy panasz és fájdalomtól mentesen élhessen sarok sarkantyújával.

2 gondolatok ezen: “Sarkantyú tapasz fájdalom ellen

  1. Nelli

    Mindenhol írják a tapaszt és a krémet, de nincs termékismertető, vagy hogy hol lehet venni vagy rendelni! Egyáltalán mi a krém neve, vagy a tapasz neve?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nelli!
      A cikk elején írjuk, bár ezek szerint nem egyértelműen hangsúlyozzuk, hogy vannak több célt szolgáló és különböző márkájú kenőcsök, tapaszok, kineziológiai tapaszok.
      – A gyulladáscsökkentő és fájdalmat csillapító gyógyszeres tapaszok a fájdalmas helyre felragasztva a bőrön át felszívódnak. A tapaszok a ragasztott helyen csökkentik a gyulladást, mérséklik a fájdalmat.
      – A kineziológiai tapaszok is szakszerű felragasztással, a felragasztott szalag megfelelő húzásával javítják a fájdalmas láb tartását, és ezzel mérséklik a mozgás közben érzett fájdalmat.
      Előbbi kategória termékeit gyógyszertárakban, gyógyboltokban vásárolhatja meg, és csak fel kell kennie, ragasztania a fájdalmas területre. A pontos választásban a gyógyszertáras fog tudni Önnek segíteni. Vendégeink kedvelik a feketenadálytő tartalmú termékeket, lóbalzsamokat, de még ebből is több termék van.
      Második kategória a kineziológiai tapasz, ezt is egyre több helyen lehet beszerezni, online boltokban, sportboltokban. Ezt azonban hiába vásárolja meg, ha nem tudja a pontos anatómiát, és a fájdalom pontos okát, ugyanis a kineziológiai tapasz az izomlefutás mentén, vagy ízületi stabilizáló ragasztásként hatásos. Ezért ehhez szüksége lesz, kineziológiai tapasz felragasztásához értő szakemberre. Nálunk szolgáltatásként vásárolhatja meg a kineziológiai tapasz gyógyítását, amennyiben a konzultáció során arra derül fény, hogy segítene Önnek!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük