Bütyök kezelése házilagos módszerekkel

A fájdalmas bütyök sokkal gyakrabban alakul ki a nőknél. Egyes kutatások szerint hazánkban a nők 30%-a küzd a nagylábujj tövében megjelenő fájdalmas csontkinövés valamilyen stádiumával. A gyulladt bütyök kezdetben kisebb, később pedig egyre nagyobb fájdalmat okoz, ha nem kezeli megfelelően.

Mi okozza a bütyök kialakulását?

A nagylábujj tövének bütykösödését leginkább a kényelmetlen, szűk cipők viselete okozza. Ezt még tovább rontja a magas sarok, amelyben a lábfej és a lábujjak nemcsak összenyomódnak, hanem még a testsúly jelentős része is a lábujjak alatti talppárnákra tevődik át a sarok helyett.

bütyök kezelése házilag

Milyen lehetőségei vannak a bütyök házilagos kezelésének?

A bütyök kialakulásának a magassarkú, szűk cipők túlzott viseletén túl egyéb okai is vannak még:

  1. A bütykösödés sokszor együtt jelentkezik a lábfej hosszanti vagy harántboltozatának a lesüllyedésével.
  2. Örökletes hajlam is okozhatja a nagylábujj bütykösödését. Ez azt jelenti, hogy ha felmenői között többen kínlódnak bütyökkel, akkor Önnek is hajlama van rá.
  3. A magassarkú, szűk orrú cipőkben a testsúly jelentős része a lábujjak alatti párnás részre rakódik át, ezért a harántboltozatra aránytalanul nagy súly nehezedik. Ez a harántboltozat lesüllyedésén túl még a lábfej kiszélesedését is okozza, ami még jobban nyomódik, dörzsölődik a szűk cipőben. Ha pedig magassarkú, szűk orrú a cipő, akkor a lábujjak is össze vannak nyomva, és ez is befelé fordítja a nagylábujjat a többi lábujj felé.
nagylábujj torna

Bütykös nagylábujj tornája. Kattintson a képre bütyök torna gyakorlataiért

Különösen akkor kell odafigyelnie a kényelmes cipőviseletre és lábfeje rendszeres tornáztatására, ha hajlama van a bütyök kialakulására.

A nagylábujj és a lábfej rendszeres tornájával megelőzheti a bütykösödést.

A kezünket állandóan használjuk különböző dolgok megfogására, ezért a kéz ízületei folyamatos mozgásban vannak. Lábfejünket azonban az álláson, járkáláson, futáson kívül nem sok mindenre használjuk. Ezért a lábfejben futó, használaton kívüli kis izmok elsorvadnak, zsugorodnak rendszeres használat, rendszeres torna nélkül. Ezeknek a kis izmoknak a rendszeres tornája ezért különösen fontos.

Bütyök kezelése házilag

1. Hordjon kényelmesebb cipőt!

könnyű női cipő

Könnyű női cipő bő lábfejjel. Legfőbb előnye, hogy nem nyomja lábfejét, hanem stabilan tartja. Segíti fájdalom nélküli, kényelmes járását

A legfontosabb, hogy kényelmes cipőt hordjon. Olyan cipőt, amelyik nem szorítja össze a lábfejét és lábujjait, és kényelmesen elfér benne a lába és a lábujjai is. Ez nem dörzsöli a gyulladt, fájdalmas nagylábujjat.

Nézze meg ezt a kényelmes cipőt. Nem szorítja össze a lábujjakat, és nem dörzsöli a lábfejét, mert bő lábfejében kényelmesen elfér a lábfeje és a lábujjai is.

2. Ne is hordjon cipőt, amikor lehet

Ha lehet, akkor ne is hordjon cipőt, ha nem feltétlenül szükséges. Ha otthon van, akkor mezitláb vagy zokniban járkáljon a lakásban. A mezitláb járás még kényelmesebb a lábának.

3. Tartsa tisztán a lábát!

Minden nap mossa meg alaposan a lábát, és áztassa is meleg vízben. A legjobb, ha kellemesen meleg lábfürdőjébe gyulladást csökkentő illóolajokat, gyógynövényeket rak. Azért fontos ez, mert ezek is csökkentik a fájdalmas gyulladást.

  • Például nagyon jó, ha keserűsót, reszelt gyömbért vagy kamillát szór a fürdővízbe.
  • Körömvirágból készíthet magának lábfürdőt, és ebbe levendula vagy rozmaring olajat érdemes csepegtetni.
  • Ezek a lábfürdők a belekevert illóolajjal a gyulladást csökkentik, emellett pedig lazítják is a lábizmokat és az inakat

4. Kezelje a gyulladást gyógynövényekkel!

Ha már szemmel is látható a gyulladás, akkor kenegesse gyulladást csökkentő gyógynövényes krémekkel. Erre jó például az Aloe Vera, a körömvirág kenőcs vagy pedig a fekete nadálytő krém.

A babérleveles borogatás is használni fog fájdalma enyhítésére. Érdemes néhány nagyobb babérlevelet 1 deciliter etil-alkoholba áztatni 5-6 napig. Ezzel az oldattal borogassa éjszakára a pirosan gyulladt bütyköt. Gézt mártsa az oldatba, tegye gyulladt nagylábujjára, és tekerje be ruhával egész éjszakára.

5. Lábfürdő is segít

A kellemes meleg víz lazítja az izmokat, és ezzel csökkentik a feszülést. A fürdővízbe kevert gyógynövények és illóolajok pedig csökkentik a gyulladást.

A legfontosabb azonban az, hogy ha házilag alkalmazott gyulladást csökkentő módszerei nem működnek, és egyre nagyobb a gyulladás, akkor bütyök fájdalmával keressen fel egy ortopédust vagy pedig egy tapasztalt gyógytornászt.

kineziológiai szalag bütyökre

Bütyök korrigálása kineziológiai szalaggal és bütyök tornával.

Az ortopéd orvos és a bütyök kezelésében tapasztalt gyógytornász a gyulladás csökkentése mellett talpát megemelő egyedi talpbetéttel állítja vissza lába felbomlott statikai egyensúlyát. A harántemelő talpbetét mellett pedig kineziotape ragasztásával segít nagylábujjának visszahúzásában a deformitás előtti állapotba.

Emellett pedig még bütyök torna gyakorlatok bemutatásával és betanításával is segít Önnek visszafordítani nagylábujja bütykösödésének a folyamatát. Ezeket az egyszerű gyakorlatokat gyorsan meg tudja tanulni, és otthon tudja végezni. A gyakorlatok megtanulása után nem kell gyógytornára járnia, csak otthon időt szakítani a bütyök torna rendszeres végzésére.

bütyök kezelése műtét nélkül

Bütyök kezelése műtét nélkül, kineziológiai tapasz felragasztásával. Kattintson a képre, és ismerje meg bütyök fájdalma megszüntetésének lehetőségét

Ezekkel a lábfeje kényelmét támogató és mozgását elősegítő módszerekkel sokkal nagyobb eséllyel lesz képes megelőzni a bütykösödés, a csontkinövés kialakulását, és elkerülni a bütyök műtétet. Azt a műtétet, amely úgysem hozna végleges megoldást bütyök fájdalmára, hisz fájdalma kiváltó okát, lába felborult statikai egyensúlyát nem adja vissza a műtét sem.

  • Nagylábujja állásának korrekciójához lábfeje és nagylábujja rendszeres tornáztatására, és megváltozott állású nagylábujja „kiegyenesítésére” van szüksége. Ebben a kiegyenesítésben tud segíteni a kineziológiai tapasz felragasztása. A megfelelő húzással felragasztott szalag állandóan kifelé, egyenes irányba húzza a több lábujj felé dőlő nagylábujját.
bütyök torna

Talpmasszírozás teniszlabdával, bütyök korrigálás kineziológiai tapasszal

Kezdődő bütyök fájdalomnál, illetve addig, amíg a nagylábujja nem fordul el jelentősen az egyenes iránytól lábfeje és lábujjai rendszeres tornáztatásával, a nagylábujjat a többi lábujj felé húzó ín ellentétes irányú kineziológiai tapaszos ragasztásával, valamint a harántboltozatát megemelő, talpára szabott talpbetét és kényelmes, bő lábfejű cipő rendszeres viselésével megelőzheti a bütyök műtétet. Műtét nélkül visszanyerheti lábfeje fájdalommentességét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük