Reggeli kézzsibbadás kezelése

A reggeli kézzsibbadás mögött sokszor az az egyszerű ok áll, hogy éjszakai pihenéskor elfeküdjük a kezünket, karunkat, vállunkat. Ez a vérkeringést is lelassítja az elfeküdt karban. Ezért amíg nem mozgatjuk meg, és nem indul meg újra a vérkeringés az elfeküdt területen, addig érezzük a zsibbadást. Ez a kellemetlen érzés azonban egy kis mozgásra hamar megszűnik.

kéztőalagút szindróma oka

Mi okozza keze zsibbadását?

Más kutatások szerint azonban a zsibbadás nem a szövetek és idegek vérellátásának hiánya miatt alakul ki. Inkább az a valószínű, hogy a zsibbadást a kéz elfekvése miatt a kézben és a karban a nyomódó ideg összenyomódása okozza.

Annyiból valóban lehet létjogosultsága ennek a nézetnek, hogy karunkban több olyan ideg is fut, aminek létfontosságú feladata van, és bizony a karunkat elfeküdve ezek is összenyomódnak reggelre. Felkelés után a kar nyomódása és ezzel együtt az ideg nyomódása is megszűnik, és a zsibbadás is hamarosan megszűnik a karban.

guyon alagút szindróma

Guyon alagút szindróma a kisujj és a gyűrűsujj zsibbadásával

Karunkban több létfontosságú ideg is van:

  • A hónaljideg a karunk vállból való felemeléséért felel.
  • Az izom-bőr ideg hajlítja meg a könyököt.
  • A radiális ideg kiegyenesíti a kart. Emellett pedig felemeli a csuklót és az ujjakat.
  • A középideg a hüvelyk, mutató és a középső ujj hajlítását, az ulnáris ideg pedig a kisujj és a gyűrűsujj hajlítását vezérli.
  • És ezek az idegek mindegyike nyomás alá kerülhet az elfeküdt karban.
  • Bármelyik összenyomódása miatt zsibbadhat a kar és az ujjak a nyomódó ideg által beidegzett területen.
reggeli kézzsibbadás

A reggeli kézzsibbadás akár ártalmatlan is lehet, mert egyszerűen elfeküdte éjszaka a karját. Ilyenkor ha megmozgatja a kezét, már el is múlik a zsibbadás

Az elfekvés mellett a reggeli kézzsibbadás oka lehet még az is, hogy éjszakai pihenéskor, nyugodt, ellazított pozícióban az izmok és inak is ellazulnak, lemerevednek, és a vérkeringés is lelassul bennük.

  • Ennek akár rövidebb ideig tartó kézzsibbadás is lehet a következménye.
  • Ez persze csak addig tart, amíg meg nem indul az adott terület vérkeringése.

Az idegek összenyomódása a zsibbadással, érzészavarral károsítja az idegeket, ezért testünk védelmi mechanizmusa működésbe lép akkor, amikor a túlzott mértékű nyomódásra felébreszt bennünket. Az ébredés után enyhül az idegre ható nyomás, és az ideg gyorsan visszatér aktívan működő állapotába. Ennek a működésbe való visszatérésnek az első jelei a tűszúrásszerű tünetek, amelyek addig érezhetők, amíg az ideg visszanyeri ingerülettovábbítási szerepét.

Szervezetünk idegek nyomódása miatti védelmi funkcióját azonban az alkoholfogyasztás letompítja. Az alkohol ugyanis megakadályozza, hogy felébredjünk a nyomódó idegek túlzott mértékű összenyomódása miatt. Ezért amikor túl sok alkoholt fogyasztva fekszi el a karját, akkor nagy a veszélye annak, hogy egyszerűen nem fog felébredni akkor, amikor a nyomódó ideg ingerülettovábbító szerepének védelmére kívánatos lenne.

Csak másnap kel fel, de közben annyira elnyomta az ideget, hogy az éjszaka túlságosan összenyomott ideg az ébredés után nem fogja visszanyerni néhány perc alatt ingerülettovábbító és mozgató funkcióját. Akár néhány napra vagy néhány hétre is szükség lehet ilyenkor, hogy az éjszaka túlságosan összenyomott ideg működése megjavuljon, és zavartalanul működjön. Ez komoly dolog ám, mert akár még az is előfordulhat, hogy napokig nem lesz képes kinyújtani a karját, vagy nem lesz képes mozgatni a csuklóját.

éjszakai alvás

Éjszakai alváskor elfeküdheti a karját, nyakát, vállát

Túlzott mértékű alkoholfogyasztás nélkül azonban a legtöbbször az éjszakai alváskor érzéketlenné váló kar némi mozgástól néhány perc alatt zsibbadás nélkül újra működőképessé válik, és visszaáll az idegek zavartalan érzékelése és a vérnyomás normális működése.

Ezt a zsibbadásmentes állapotot még biztosabbá teheti azzal, ha nem alszik el maga alá húzott karral. Így sokkal kisebb a veszélye keze zsibbadásának. Nem kell idegeskednie reggel, hogy mi is történt a karjával éjszaka, hogy ennyire érzéketlen felkeléskor.

kézzsibbadás oka

Mi okozza keze zsibbadását? Derítse ki a kézzsibbadás okát! Kattintson a képre keze zsibbadásának okát kiderítő kérdőívéért

Ha viszont valamilyen anyagcserezavar, vagy keringési zavar okozza keze zsibbadását, akkor érdemes minél hamarabb kideríteni a zsibbadás okát.

Derítse ki a Kéz zsibbadás okai kérdőív pontos kitöltésével!

Utána pedig a zsibbadás okának megszüntetésével szabaduljon meg keze reggeli zsibbadásától.

2 gondolatok ezen: “Reggeli kézzsibbadás kezelése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük