Zsírban oldódó vitaminok fontossága

A zsírban oldódó vitaminok az A-, D-, E és a K-vitamin. Ezek a vitaminok többségében a bélben szívódnak fel. Ezekből ugyan nem nyerünk energiát, és nem épülnek be a szövetekbe, mégis alapvető fontosságúak, mert olyan nélkülözhetetlen anyagoknak a szövetekbe való beépülését segítik elő, ami nélkülözhetetlen az életünkhöz.

A zsírban oldódó vitaminokból a felesleg nem ürül ki a vizelettel, mint a vízben oldódó vitaminok. A zsírban oldódó vitaminok ugyanis tárolódnak a májban és a zsírszövetekben. Ezért nem szükséges folyamatosan pótolni.

Éppen ezért kiegyensúlyozott, egészséges étrenddel ezeket a vitaminokat folyamatosan megfelelő szinten tudja tartani a szervezetében. Gondja csak akkor lehet, ha nem egészséges ételeket eszik, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmaznak vitaminokat is. Ilyenkor ugyanis vitaminpótlásra lehet szüksége.

Hogyan juthat hozzá a zsírban oldódó vitaminokhoz?

A D-vitamint a bőr termeli a napfény ultraibolya sugaraiból. Emellett kismértékben pótolni tudja még állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával is.

zsírban oldódó vitaminok

Ezek a zsírban oldódó vitaminok

A másik három vitaminhoz természetes formájukban állati és növényi eredetű táplálékok fogyasztásával juthat hozzá. Célszerű természetes formájában fogyasztani ezeket a vitaminokat két okból is.

  • Egyrészt élelmiszereket fogyasztva gyakorlatilag nem tudja túladagolni a benne lévő vitaminokat sem. Ezzel szemben vitaminkészítmények fogyasztásakor ügyelnie kell arra, hogy nehogy túl sokat fogyasszon belőlük.
  • Másrészt pedig természetes formájukban, élelmiszerekben elfogyasztva jobban is hasznosulnak ezek a vitaminok. Azért, mert olyan ásványi anyagokat és bioflavonoidokat is tartalmaznak, amelyek segítik a vitaminok felszívódását, és ezért jobban is hasznosulnak a szervezetben.

Ezzel együtt is lehetnek azonban olyan helyzetek, amikor szüksége lehet még az egészséges szervezetnek is a vitaminok pótlására:

  • A D-vitamin pótlás kifejezetten fontos idős korban. Azért, mert az életkor növekedésével, különösen 60 év felett már kisebb hatékonysággal hasznosulnak a szervezetben a vitaminok is. Ezért élelmiszerekkel már nem tud elegendő mennyiséget bevinni a szervezetébe. Különösen így van ez a D-vitaminnal a téli hónapokban.
  • Megbetegedés, megfázás idején vagy pedig egy műtét után, amikor a megszokott vitamin mennyiség többszörösére van szüksége a minél gyorsabb gyógyuláshoz, felépüléshez.
  • Különösen fontos lehet a vitaminpótlás rendszeres alkohol és kávéfogyasztásnál is, mert ezek rontják a vitaminok hasznosulásának hatékonyságát is. Természetesen ebben az esetben nemcsak a vitaminpótlás lehet a megoldás a rosszabbul hasznosuló vitaminok megfelelő mennyiségéhez való hozzájutáshoz, hanem az alkohol és kávéfogyasztás mérséklése, megszüntetése is.
  • Terhesség idején is több vitaminra van szüksége a megszokottnál.

A zsírban oldódó vitaminok zsírban oldódva jobban hasznosulnak. Ezért ezeknek a vitaminkészítményeknek a felszívódását javítani tudja, ha zsíros ételek fogyasztása közben veszi be.

Nézzük akkor sorban az egyes zsírban oldódó vitaminokat.

A-vitamin

Az A-vitamin a jó látásért és egészséges, szép bőréért felel.

Többek között ennek a vitaminnak köszönheti, hogy nem fenyegeti a farkasvakság, és szürkületben is jó lát. A látás mellett fontos szerepe van még bőrünk egészségében is. Terhesség idején a magzat fejlődését is támogatja, ezért a várandósság idején több A-vitaminra van szüksége.

Sok A-vitamin van a tejtermékekben, a tengeri halakban, a tojássárgájában és a belsőségekben, a májban és a vesében is. A növényi eredetű táplálékok közül a narancsszínű gyümölcsökben és zöldségekben van sok A-vitamin. A sárgarépában, a sütőtökben, a paradicsomban, a sárgabarackban, a sárgadinnyében.

D-vitamin – a napfény vitamin

A D-vitamin a csontok és a fogak épségéért felel azzal, hogy segíti a kalcium beépülését. Megfelelő D-vitamin bevitellel javítani tudja a kalcium beépülésének a hatékonyságát, és ezért kevesebb kalciumból is képes erős csontozatot és ép fogakat építeni. Azért, mert fokozza a kalcium felszívódásának hatékonyságát.

Megfelelő D-vitamin bevitellel az immunrendszerét is erősíti. Ezzel pedig javítja a különféle vírus és baktériumfertőzésekkel szembeni ellenállóképességét.

Különösen idős korban fontos a D-vitamin és a kalcium megfelelő pótlása, mert az évek múlásával természetes módon is csökken a csontállomány sűrűsége, és ezzel együtt pedig romlik a vitaminok felszívódásának a hatékonysága is. Ha idős korban – 60 év felett – nem figyel oda tudatosan a D-vitamin téli rendszeres pótlására, akkor ritkuló csontálományának sűrűsége még gyorsabban csökkenhet. Ez pedig a téli csúszós utakon egy elesés után könnyen csonttörést okozhat.

D vitamint a bőr képes előállítani a napfény ultraibolya sugárzásából. Illetve viszonylag sok D-vitamin található az olajos halakban, a májban és a tojásban. Ezekből azonban nem tudja a teljes D-vitamin szükségletét a téli hónapokban ellátni. Ha a nyári napsütéses napokon nem halmozott fel elegendő D vitamint, akkor a tél végére a D vitaminból pótlásra szorul.

E-vitamin – alfa-tokoferol

Az E-vitamin antioxidáns hatásával csökkenti a káros szabadgyökök képződését a sejtek anyagcsere folyamataiban. Ezzel csökkenti a daganatos megbetegedések veszélyét.

A káros szabadgyökök képződésének lassításán túl a sejtek sejthártyáját is védi, és meggyorsítja a regenerálódásukat. Ezzel pedig lassítja az öregedést is.

Az immunrendszert is erősíti antioxidáns hatásával, nagyobb védelmet jelent a légúti betegségekkel szemben. Véd a különféle gyulladásokkal szemben is.

Sok E-vitamin van növényi olajokban és a búzacsirában.

K-vitamin

A K-vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban. Hiányában vérző sebnél a vérnek több időre van szüksége ahhoz, hogy elálljon a vér.

A K-vitamin hiánya ritkán fordul elő, mert sokféle zöldségben megtalálható, ezért az egészséges szervezet megfelelő mennyiségben hozzájut. A K vitamin hiányától elsősorban a krónikus máj és emésztőrendszeri betegséggel küzdők szenvednek. Azért, mert az ő bélrendszerük a K vitamint nem tudja olyan jó mértékben hasznosítani, a máj pedig nem tárolja.

Sok K-vitamin van a savanyú káposztában, a karfiolban, a kelkáposztában, a különféle húsokban és gabonakészítményekben is. Ezekből az élelmiszerekből a bélben élő baktériumok termelik meg a K-vitamint. Ezért akik valamilyen fertőzésük miatt hosszabb ideig antibiotikumot szednek azoknak pótolni kell a K-vitamint, mert az antibiotikum nemcsak a baktérium okozta fertőzést, hanem az egészséges bélflórát is pusztítja. Ezért antibiotikumok szedésénél a bélrendszer K-vitamin termelése is nagymértékben lecsökken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük