Pajzsmirigy göb lelki háttere érdekli?

A pajzsmirigy göbösödés a nőknél gyakoribb, közöttük négyszer, ötször gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Szerencsére a pajzsmirigy göbök többsége teljesen ártalmatlan. Mégis oda kell azonban figyelni rájuk, mert ritkán ugyan, de a göbök elrákosodhatnak. Ennek megelőzésére érdemes tehát elkerülni a kialakulásukat.

A pajzsmirigy normális működéséhez megfelelő mennyiségű jódra van szükség. Ha ehhez a szükséges jódmennyiséghez nem jut hozzá a szervezet, akkor a jódhiány miatt göbök jelenhetnek meg a pajzsmirigyen, illetve a meglévő göbök meg is nagyobbodhatnak.

Egyes gyógyszerek, például a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése is felborítja a szervezet hormonháztartását, ezzel együtt a pajzsmirigy normális működését és hormontermelését is.

Emellett még az is fokozza a göbök kialakulásának veszélyét, ha a családban valakinél előfordult már a pajzsmirigy göbösödése.

Természetesen az életmód is jelentősen befolyásolja a göbök mejelenésének veszélyét. Ha dohányzik, akkor bizony nagyobb a veszélye a göbösödésnek, és lelki okai is lehetnek a pajzsmirigy normálistól eltérő működésének, a göbök megjelenésének.

A pajzsmirigy normálistól eltérő működésekor a felborult hormonháztartást kell helyrehozni.

 • Ennek első eleme a hormontartalmú tabletták szedésének abbahagyása.
 • Második lépésként mindenképp érdemes méregteleníteni a szervezetét.
 • Ezt követően pedig a pajzsmirigy rendellenes működéséért felelőssé tehető lelki okokat érdemes módszeresen feltérképezni.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

A pajzsmirigyben a pajzs szó maga is valamiféle védelmet, valamivel szembeni védekezést jelent. Göbök kialakításával még tovább növeli a pajzsmirigy ezt a védelmi vonalat. A pajzsmirigy göbök kialakulásának lelki háttereként azt érdemes felmérni, hogy mi okozhatja azt, hogy a pajzsmirigy megerősíti, növeli a védelmi rendszerét? Mi lehet a lelki oka a göb növesztésének?

pajzsmirigy göb lelki okai

Milyen okai lehetnek a pajzsmirigy göbösödésének?

Sokféle lelki oka lehet a pajzsmirigy felborult működésének, göbösödésének. Az egyik legkézenfekvőbb ok az állandó lótás-futás-rohanás, az állandó stressz, ami megállás nélkül állandó pörgésben tartja az embert. Ha élvezi azt, amit csinál, ha örömmel teszi a dolgait, ha reggelente alig várja, hogy kezdődjön már a nap, akkor sokkal kisebb a veszélye annak, hogy a nagy hajtás lassan, fokozatosan felőrli az idegeit, és a túlzott stressz a szevei egészségére lesz veszélyes.

Vagyis más megközelítésből, ha másképp nem hajlandó visszavenni egy kicsit a tempóból, akkor szervezete testi tünetek produkálásával próbálja jobb belátásra bírni.

A pajzsmirigy göbösödése is lehet egy olyan jel, amivel a pajzsmirigye azt jelzi, hogy felgyorsult életritmusa felboríthatja nemcsak a lelki egyensúlyát és lelki békéjét, hanem a testi egészségét is veszélyezteti.

Lelki egyensúlyát nemcsak túlzott tempó, hanem a túlzott aggódás is felboríthatja maga vagy mások miatt. Ugyancsak lelki békéjét veszélyeztetheti az állandó elégedetlenség magával vagy másokkal szemben.

A konfliktusok túlzott felvállalása a környetével való harmonikus kapcsolatát veszélyeztetheti, állandó elkerülésük viszont az elfolytás miatt, az állandóan egymásra rakódó újabb és újabb vélt vagy akár valós sérelmek Önben okozhatnak egyre nehezebben elviselhető békétlenséget.

A megoldás ilyenkor az elfogadás és az elengedés lehet. Nem érdemes sem saját vélt vagy valós, és még kevésbé mások vélt vagy valós problémáit sem olyan mértékben a szívére vennie, hogy az már testi tünetek jelentkezésével az egészségét veszélyezteti.

Ha képes jobban elfogadni saját magát, ha megpróbálja megérteni a másikat, és elfogadni olyannak amilyen, és nem mindenáron meg akarja változtatni őt, akkor ezzel máris nagyobb békében élheti az életét.

Ha igyekszik nem annyira a szívére és a lelkére venni a saját és mások problémáit, és képes elengedni azokat, akkor kevésbé fogják felborítani nemcsak a lelki békéjét, hanem a testi egészségét is.

A másik ember olyan, amilyen. Kevéssé tudja őt megváltoztatni, még kevésbé tudja a saját maga képére formálni. Sokkal inkább képes saját maga megváltozni, mint másokat a változásra késztetni. Azt pedig biztosan tudja, hogy milyen nehéz Önnek is változnia. Gondoljon bele abba, hogy mások megváltoztatásába sokkal kisebb eséllyel vághat bele. Érdemes akkor ezzel egyáltalán ezzel próbálkoznia? Vagy jobban jár azzal, ha nem megváltoztatni akarja őt, hanem megpróbálja elfogadni olyannak, amilyen?

 • Ezen érdemes elgondolkoznia.

Ha kevésbé stresszeli magát, akkor ezzel a pajzsmirigye felé is azt az üzenetet küldi, hogy nyugi-nyugi, nincs semmi komoly gond, nem kell védelmi vonalakat felállítanod, nem kell a göbösödéssel is megerősíteni a védelmi rendszered.

Nincs gond, nincs szükség testi tünetekre, a pajzsmirigy göbösödésére ahhoz, hogy változtasson az életén, mert képes testi tünetek jelentkezése, a pajzsmirigy göbösödése nélkül is változni, elfogadni, megérteni és elengedni saját maga és mások problémáit is.

Vagyis békében van önmagával, békében van másokkal, békében van a világgal. Nincs szüksége védőfalakra sem magával, sem pedig másokkal szemben.

2 gondolatok ezen: “Pajzsmirigy göb lelki háttere érdekli?

 1. Tomsics Lászlóné

  Az lenne a kérdésem, hogy meglévő göbök eltűnhetnek a lelki problémák kezelésével? Köszönöm válaszát.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tomsics Lászlóné!
   Amennyiben valóban a lelki okok állnak pajzsmirigy göbének kialakulása hátterében, úgy igen. A természetgyógyászati kezelés, mely a lelki okok megszűntetésére, és a kialakult testi elváltozások kezelésére irányul, hatásos lehet a göb felszívódásábn.
   Had ajánljam figyelmébe Benke Rita természetgyógyászunk által megfogalmazott cikkünket:
   https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-gob
   Ezen cikk végén olvashatja például Mónika nevű – a MÚLTBAN pajzsmirigy göbtől szenvedő – vendégének sikertörténetét. Azonban természetgyógyászaink hatékony munkáját dícséri számos más vendégük szava is:
   https://www.harmonia-centrum.hu/termeszetgyogyasz-segit
   Reméljük, bizalommal fordul a nálunk dolgozó terapeutákhoz, és bejelentkezik még a hétre, vagy 2020-ra egy állapotfelmérésre és kezelésre.
   Üdvözettel:
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük