Éjszakai vállfájdalom

A vállfájdalom lehet a nyakfájdalom kisugárzó tünete is. Ilyenkor a legtöbbször a nyaki gerinc kopása okozza a panaszokat. A fájdalom a fej mozgatására erősödik. Lehet azonban önálló, a vállban kialakuló panasz is. A vállfájás okának meghatározása nem mindig könnyű. Sokféle panasz okozhatja válla fájdalmát.

A vállfájdalom diagnosztizálásának nehézségét tovább fokozza, hogy korántsem az évek múlásával együtt járó ízületi fájdalomról van szó. Nem mondhatjuk rá, hogy a korral együtt járó ízületi panasz, amely 50 éves kor felett az évek múlásával egyre nagyobb arányban jelentkezik, mert 20-30 éves korban is gyakran panaszkodunk a vállunkra.

A vállban kialakuló és éjszaka jelentkező, illetve éjszaka fokozódó fájdalmaknak általában valamilyen gyulladásos oka van. Az okok azonban sokfélék lehetnek. Nem könnyű eldönteni vállfájdalma kiváltó okát. Ezért nem érdemes találgatni. Válla panaszával forduljon orvoshoz.

Fialoknál, 20-30 éves korban elsősorban a túlterhelésből, a túledzettségből adódnak a vállal kapcsolatos panaszok. A rendszeresen sportoló fiataloknál a kellő bemelegítés hiánya, és a vállat ért terhelés fokozatos növelésének elmaradása gyakran okozza a váll gyulladásos panaszát.

A vállízületek gyulladásából származó panaszok gyakran hirtelen egyik napról a másikra jelentkeznek. Előfordul, hogy este még nem volt különösebb panasz, de reggelre már nagy a fájdalom, és akár még az is előfordulhat, hogy alig tudja mozgatni a vállát.

A befagyott váll szindróma is gyakran jelentkezik, elsősorban azoknál, akik túlzottan használják fej feletti mozgásokra a karjukat. Tipikusan szobafestőknél sokszor előforduló panasz a váll fokozatos lefagyása. Erről itt tudhat meg még többet.

Foglaljon időpontot válla gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

A 40-50-es éveikben járóknál már kopnak, meszesednek az ízületek, és a meszesedés a váll ízületeiben is panaszokat okozhat.

A vállfájdalom oka nem mindig ismerhető fel

éjszakai vállfájdalom

A vállfájdalomnak nem mindig lehet tudni a kiváltó okát

Gyakran előfordul – és szinte bármilyen életkorban -, hogy minden felismerhető előzmény nélkül reggelre megfájdul a válla. Ilyenkor nem mindig lehet egyértelműen meghatározni, hogy mi okozhatja a váll fájdalmát.

 • Okozhatja válla panaszát akár egy fel sem ismert rossz mozdulat is, aminek akkor nem is tulajdonított jelentőséget.
 • Az is lehet azonban, hogy a túlságosan erősre állított légkondícionáló okozhatta a vállízület gyulladásos tüneteit.
 • Könnyen előfordulhat az is, hogy a nyitott ablaknál ülve a huzat váltotta ki a fájdalmas tüneteket.
 • Vagy a többórás, lehúzott ablak melletti autóútnak is lehet a vállára nézve kellemetlen következménye.

Nem mindig kell azonban még ilyen kiváltó okokat sem feltételezni válla fájdalma mögött. Az éjszakai féloldalas fekvés vagy egy rossz matrac is okozhat vállfájást. Ilyenkor egyszerűen arról van szó, hogy elfeküdte a nyakát, a vállát, és az begyulladt.

A vállízületek gyulladása azonban könnyen előfordulhat akkor is, ha órák hosszat nézi egy helyben, mozdulatlanul a tévét, vagy az íróasztala, a számítógépe mellett ülve dolgozik, és nem mozgatja át időnként a nem használt ízületeit. Ilyenkor a számítógép billentyűzetének, illetve a képernyőnek és a monitornak a bámulása, és fejének merev tartása könnyen megterhelő lehet gerince és vállízületei számára. Ilyenkor nemcsak a túl hosszan, és kellő mozgás nélkül végzett munka, hanem a helytelen testtartás is okozhat idővel panaszokat. Természetesen a legtöbbször nem egyik napról a másikra.

Sérülés is okozhatja a vállpanaszokat

Természetesen okozhatja a váll fájdalmát valamilyen sérülés is. A váll ízületeinek a húzódása, rándulása vagy ficama a váll ízületeit alkotó szalagok megnyúlását, részleges vagy akár teljes szakadását is okozhatják. Az ilyen sérülésekben a csontok és a porcok is sérülnek kisebb-nagyobb mértékben.

Sérüléskor természetesen nem kell különösebben keresni a vállfájás okát. Ilyenkor a kezelés nem a gyulladás megszüntetésére, hanem a megsérült ízület rehabilitációjára, helyreállítására irányulhat.

Válla fájdalmának mi lehet a kiváltó oka?

2 gondolatok ezen: “Éjszakai vállfájdalom

 1. Dr Pálffy Bea

  Nagyon szuper/szakmai/rövid és nem riogató cikkek. Ajánlani fogom azoknak az eü-köröknek akikkel tartom a kapcsolatot, akiket tanitok. Köszönjük, hogy segítenek az eligazodasban! ❤ 💛 Tovabbi sikereket!!

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Dr Pálffy Bea!
   Köszönjük a bizalmát, és támogató szavait. Igyekszünk a jövőben is méltón helyt állni cikkeinkkel, és olvasóinknak segítséget nyújtani.
   Önnek is sikeres munkavégzést kívánunk!
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük