A dohányzás hány évet vesz el az életéből?

Minél hamarabb leteszi a cigit, annál nagyobb esélye van a minél kisebb számra. A legjobban persze akkor jár, ha nem szokik rá a cigarettára. Ezzel a bölcsességgel persze már nemigen tud mit kezdeni az, aki napi két dobozzal elszív, és többszöri sikertelen leszokási próbálkozáson is túl van már.

Azt sem nehéz belátni, hogy minél később szokik rá valaki a cigire, annál kevesebb évet veszíthet el az életéből.

  • Nem kell 10 évvel kevesebb életttartammal számolnia annak, aki a negyvenes évei derekán, végén próbálja ki a cigit.
  • Ezzel szemben aggasztóbb a helyzete annak, aki már az általános iskola felső tagozatában is rendszeresen rágyújtott egy-egy füstölgő cigire a barátokkal.

A hamar rászokó, és erős dohányossá váló fiataloknak már korántsem olyan rózsásak a kilátásaik akkor, ha életük végéig nem tudják letenni a cigit. Nekik bizony komoly veszélyt jelent az a bizonyos mínusz 10 év. Reálisan számolhatnak ennyivel mínuszban.

Arról pedig még ne is beszéljünk, hogy ez csak a statisztikai átlag. Sokan lesznek olyanok, akik ennek a többszöröséről lesznek kénytelenek lemondani. A nagy kérdés persze az, hogy vajon rágyújtanának-e akkor életük első cigijére, ha pontosan tudnák, hogy emiatt bizony 30 évvel korábban fognak távozni az élők sorából?

A kérdés persze költői, és nem is igazán lehet válaszolni rá. Mindenki azt reméli, amikor rágyújt az első cigikre, hogy ő bizony meg fogja ezt úszni komolyabb következmények nélkül. A családás csak sokkal később az első próbálkozások után jelentkezik majd.

leszokni a dohányzásról

Mikor fog leszokni a dohányzásról?

Az is igaz persze, hogy a dohányosok közül nemcsak azok vannak viszonylag kedvező helyzetben, akik későn szoknak rá a cigire. Azok is reménykedhetnek, akik hamar leszoknak a dohányzásról, és sikerül végleg abbahagyniuk.

A vizsgálatok szerint akik 35 éves koruk előtt leszoknak a cigiről, azoknak szinte teljes mértékben kiürül a szervezetükből a nikotin, és mentesülnek annak szinte minden káros hatásától. Akkor is szerencsés helyzetben lesznek ha a következő 5-10 évben tudják végleg letenni a cigit, mert így is mentesülhetnek a dohányzás káros következményeinek jelentős többségétől.

Ha cigarettázik, akkor hány szálat szív el naponta?

  • Tervezi, hogy leszokik a dohányzásról?
  • Ha igen, akkor mikor szeretné végleg letenni a cigit?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük