Mit tud tenni a reflux lelki okai ellen?

reflux

Refluxnál a gyomortartalom visszaáramlik, mert a záróizom nem záródik

A reflux, a gyomorsav visszaáramlása bárkinél előfordulhat 1-1 kiadós étkezés után. Önnél is csak akkor jelent ez gondot, ha túl gyakran fordul elő. Ha túl sok savat termel a gyomra, akkor jóval nagyobb a veszélye ennek. A refluxnak nemcsak a gyomorsav termeléssel kapcsolatos okai vannak, hanem emellett még visszavezethető lelki okokra is. Melyek lehetnek a reflux lelki okai?

Egyéni teherbíró képességétől függően különféle problémák miatt szinte bárkinek felborulhat a lelki egyensúlya. Főleg akkor, ha egyszerre több dolog is sújtja.

reflux lelki okai

Mit gondol? Valamilyen lelki oka lehet refluxos panaszainak?

Állandóan rohanó életmódunk mellett a reflux lelki okai között a leggyakoribb a stressz, az idegeskedés. Talán nem olyan meglepő ez. Ha rengeteg tennivalója vagy sok gondja és problémája közepette még túl sok stressz is éri, vagy éppen rengeteg gondját-baját éli meg nehezen, akkor ez bizony nem hagyja nyomtalanul az emésztését sem.

A túl sok stressz és idegesség miatt bizony az egyik legkézenfekvőbb következmény, hogy túl sok sava termelődik. Ennek persze nemcsak pusztán lelki, hanem életmódbeli oka is van.

egészséges ételek

Melyiket szereti ezek közül az egészséges élelmiszerek közül?

Az állandó stressz és rohanás miatt jó esélye van annak, hogy nem figyel oda arra, hogy mit eszik. Nem figyel étrendje változatosságára, és túl egyoldalúan táplálkozik. Ez pedig azzal jár, hogy nem jut hozzá azokhoz a tápanyagokhoz, ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz, amire a szervezetének szüksége van.

Az egyoldalú étkezés mellett még nagy a veszélye annak is, hogy nem figyel étkezése rendszerességére sem. Például akkor eszik, amikor éppen van egy kis ideje. Ha pedig nincs ideje, akkor nem is eszik. Gyakran előfordul, hogy napközben csak bekap valamit, és este eszik egy kiadósat?

Az állandó rohanás közben az is gyakori veszély, hogy sokszor rágyújt, illetve előfordul az is, hogy többször nyúl a pohár után. Ezért nem igazán meglepő a reflux kialakulása.

Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy sok problémája közepette egy újabbat, a túl sok gyomorsav termelődését felfedezve, azonnal elkezd bekapkodni valamilyen tablettát gyomorsava csökkentésére. Olyan savlekötő tablettét, aminek a sav megkötése mellett számos egyéb mellékhatása is van. Pedig a savlekötő helyett inkább a gyomorsav képződés csökkentésre lenne érdemes törekedni. Azért, mert ezzel a savtúltengés okát tudná megszüntetni. Mégpedig mellékhatások nélkül. Jó lenne, ha mellékhatások nélkül szűnne meg a gyomorsav túltengése?

gyomorégés ellen

Mit tud tenni gyomorégés ellen? Kattintson a képre, és ismerje meg!

Nézze meg, hogy mit tud tenni gyomorsav túltermelődés ellen a gyomorégés megszüntetésére!

  • Abban talán egyetértünk, hogy jobban jár, ha tabletták bekapkodása helyett a megfelelő kezelést választja a gyomorégés megelőzésére. Jobban jár, ha problémája kiváltó okát szünteti meg, és nem a tünetet nyomja el.

Gyomorégés ellen: (+36-1) 269-2946

Tartsa szem előtt azt is, hogy a savlekötők csak problémája tünetét, a túl sok sav káros hatását nyomják el. Nem megoldják az állandó időzavar miatti problémáját, csak megszüntetik a kellemetlen tüneteket ideig-óráig. Ha a gyomorsav túltermelés oka továbbra is fennáll, akkor újra és újra be kell vennie azokat a gyógyszereket, amelyek valójában nem oldják meg a problémáját, de mellékhatásaikkal akár még újabbakat is okozhatnak. Minél hosszabb ideig szedi ezeket a gyógyszereket, a mellékhatások miatt annál nagyobb veszélynek teszi ki magát. Ezt szeretné?

A gyomrával kapcsolatos problémái azt fejezik ki, hogy valamit nem tud megemészteni. Például nem tud megoldani egy fontos problémát, nem tud elvégezni egy jelentősebb feladatot. Vagy nem tud kezelni egy nehéz helyzetet.

Ilyenkor az elméje érzékeli azt, hogy egy megoldatlan probléma van az életében, egy emésztetlen anyag van a testében, ezért elméje utasítást ad a testének ennek az emésztetlen anyagnak a megemésztésére. Ennek már egyenes következménye az, hogy a jelenleginél több gyomorsava képződik, hogy az emésztése javuljon.

Problémák, különféle konfliktusok, nézeteltérések, régi, kimondott vagy ki nem mondott sérelmek, félelmek, aggodalom valami miatt, vagy dühösség, mind mind lehet ilyen emésztetlen, feldolgozatlan anyag az életében. Mégpedig akkor, ha nem tudja kezelni vagy pedig elengedni magától.

A gyomorral kapcsolatos problémái tehát azt jelzik, hogy olyan mértékben felgyűlt Önben a harag, a félelem, az aggódás, vagy valamilyen más negatív érzelem, amit már nem képes valamiféle feldolgozás, kezelés nélkül változatlan formában továbbhurcolni magával. Tenni kell valamit, és ha nem hajlandó megoldani a problémáit, akkor a teste valamiféle pótszer módon emésztetlen dolgai megemésztéséhez igyekszik segítséget adni a több gyomorsav termeléssel.

Szakemberek szerint a reflux lelki problémái miatt kétféle helyzet alakulhat ki

A már előbb említett esetben, amikor meg szeretné szüntetni a gyomorégést, és ezért túl sok savlekötő gyógyszert vesz be. Ilyenkor ahelyett, hogy megszűnne a kellemetlen égés a gyomrában, visszajön a gyomra tartalma.

A másik esetben a túl sok stresszt cigarettázással vagy alkohollal igyekszik kezelni. Ez tipikusan a kutyaharapást szőrével esete. Mit gondol? A túl sok stressz miatt gyenge immunrendszerének jót tesz a cigaretta vagy az alkohol fogyasztása? Ettől el fog múlni a panasza?

Ha túl sok a gyomorsava, akkor az a fontos, hogy a gyomorsav termelődését igyekezzen csökkenteni. Nem  immunrendszerét kímélő megoldás, ha a megtermelődő túl sok gyomorsav hatását valamilyen mellékhatásokat is okozó savlekötővel igyekszik közömbösíteni. A gyomorsav termelődés csökkentéséhez a legjobb módszer az lehet, ha kerüli a stresszes helyzeteket, amennyire lehet. Ezt azonban persze a legtöbbször nem teheti meg. Ezért más módszert érdemes választani a stressz eredményesebb kezelésére.

gyakori étkezés

Segíthet az is a gyomorégés mérséklésében, ha egyszerre keveset eszik, de gyakrabban

Ezért a stresszes helyzetek lehetetlen kerülése helyett jobban jár, ha megtanul 2-3 stresszkezelő technikát. Mit gondol? Ha ezek közül az Önnél legjobban beválót használja majd nehéz helyzetei megoldására, akkor ez segíteni fog?

A stressz eredményesebb kezelésén túl segíteni fog Önnek, ha egészségesebben étkezik, és hozzájut a szervezetének szükséges tápanyagokhoz és vitaminokhoz?

Ha egészségesebb ételeket eszik, akkor ezzel emésztőrendszerét is kíméli, és immunrendszerét is erősíti. Ha gyakrabban eszik és egyszerre kevesebbet, akkor nem fog telítődni a gyomra, és sokkal kisebb lesz a veszélye a gyomortartalom visszaáramlásának is. Egészségesebb ételek rendszeres fogyasztásával nemcsak az immunrendszerét erősíti, hanem megelőzi a reflux tüneteinek jelentkezését is. Miért fontos Önnek az, hogy törődjön többet az egészségével?

Amikor túlhajszolt, vagy valamilyen nehéz problémával foglalkozik, amit nem tud megoldani, akkor túl sok gyomorsava termelődik.

Ilyenkor a felesleges gyomorsav, mintegy tudat alatt a türelmetlenség, a düh és az elfojtott agresszió jele. Annak a türelmetlenségnek a kifejezője, hogy megoldja végre a problémáját.

állandó rohanás

Mindig rohan? Állandó késésben van? Alig győzi a határidők szorítását?

Nem ritka az sem, hogy állandó gyomorégésről panaszkodik. Hisz folytonos rohanásban éli az életét. Ha mindig elmaradásai vannak, akkor az állandó stressz miatt mindig van valami, amin a kelleténél többet rágódik. Mindig feszültségben él. Ezt könnyen megszüntetheti a stresszes helyzetek eredményesebb kezelésével, lelki békéje megtalálásával.

Az is lehet persze, hogy másokkal való kapcsolataiban vannak olyan helyzetek, esetleg állandósult konfliktusok, amelyben nem tudja érvényre juttatni az akaratát. Ez frusztrálja Önt.

Akkor is előfordulhat a gyomorsav túltermelődése, ha érzi, hogy változtatni kellene az életén, de valami miatt még nem érez magában elég bátorságot arra, hogy ezt meg is tegye. Ilyenkor még csak gyűlik Önben a feszültség, és elraktározódik.

Idegesség, feszültség csökkentésének megoldása is ebből adódik

Ha lelki problémái, az Önben gyűlő feszültség miatt ég már hosszabb-rövidebb ideig a gyomra, akkor a legfőbb ideje, hogy megakadályozza a felgyűlő feszültség további halmozódását. A saját életét teszi ezzel könnyebbé.

Érdemes megkérdezni önmagától, hogy mitől ilyen dühös? Ha felismeri indulatai kiváltó okát, akkor máris jobb esélye van kezelni a helyzetét.

Jól teszi, ha összeszedi a bátorságát megvédeni önmagát másokkal szemben. Minél hamarabb kiáll maga mellett, annál hamarabb van esélye arra, hogy élete visszazökken a korábbi stresszmentesebb kerékvágásba. Ez azzal a kellemes következménnyel is fog járni, hogy a kellemetlen tünetek sem fogják majd annyira gyötörni.

Másrészt, ha az Önben gyűlő feszültséget megtanulja levezetni, és megszabadul agresszív indulataitól, akkor hamarabb egyensúlyba kerülhet a lelke. Könnyebben meg fog tudni békélni saját magával és a környezetével is. Ezt érheti el például meditációval vagy azzal, ha megtanul különféle stresszkezelő technikákat. Anélkül fogja jobban érezni magát a bőrében, hogy összetűzésbe kerülne a környezetével. Sőt még javulni is fognak a kapcsolatai. Szeretne nagyobb lelki békében élni, panaszmentes lenni, és még a környezetében lévőkkel is békésebb viszonyban élni?

Szeretne megismerni néhány további hasznos lehetőséget refluxos panaszai megszüntetéséhez?

  • 30 év tapasztalattal

    30 év tapasztalatával segíthetünk a reflux kezelésében? Kattintson a képre panasza megszüntetéséért

    Ismerje meg mit tehet még a reflux ellen. Az eredményesen működő tanácsok közül Önnek melyik lesz a leghasznosabb refluxos panasza megszüntetésére?
  • A savas felböfögés megszüntetéséhez melyiket követi életmódja jobbításával kapcsolatos 9 tanácsunk közül? Melyik fog a legjobban segíteni a savas felböfögés megszüntetésében?
  • Melyik tanáccsal fogja tudni megszüntetni refluxos panaszát, és könnyebbé tenni az életét?

20 gondolatok ezen: “Mit tud tenni a reflux lelki okai ellen?

  1. BERSZAN VIOLA

    Nálam is ezek a tunetek,gyomorszaj tájekon fájdalom. Van egy személy az életemben aki 2 éve gyomroz, stresszel,állítja az igazat.Érzem h nem tudom uralni a helyzetet,amolyan se veled se nelkuled élet, ha a szakitasrol beszélek akkor kezd megfélemlíteni.Egy éve erzem ezt a fájdalmat a gyomromban,tukrozesre elő vagyok írva , és hallgatom.Tanácsot kerek,es segítséget

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Viola!
      Két év hosszú idő. Ideje bizony cselekedni, mert a lelki eredetű okok idővel a testi és lelki fajdalmak mellett valós testi ELVÁLTOZÁSOKAT is kepesek generálni.
      Amennyiben gyomortükrözésre van már előjegyzése, véleményem szerint ne halassza el. Jobb tudni, ha van kezelendő szervi elváltozása. Ugyanakkor egyértelműen kezelni kellene a gócpontot is, azaz a kapcsolatát. Ebben kérhet, kérhetnek közösen segítséget lelki terapeutától.
      Tanácsoljuk továbbá, hogy a gyomorpanaszokat ne tűrje, ne viselje el. Tüneteit enyhíteni lehet gyógyszerek helyett sokkal gyengédebb, mellékhatásoktól mentes természetes gyógymódokkal és stresszoldó technikákkal is. Benke Rita természetgyógyászunnkal javaslok Önnek egy állapot felmérő konzultácios beszélgetést. Meglátja, csodákra lesz képes, ha Rita vezeti a gyógyulásban.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

    2. Stubán Enikő

      Szép napot, 17 éves vagyok, lassan 1 éve küzdök a hányingerrel hányás nélkül, és több mint egy hete el kezdett bőven a köldököm felett fájni a gyomrom, nagy valószínűséggel a gyomorszájam. Eléggé erős fájdalom, egész nap ez kísért, és érdekes módon hason fekve semmit sem érzek. Mitől lehet ez, ha pedig a vérvételen is minden oksi volt?

      1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

        Kedves Stubán Enikő!
        Köszönöm kérdését. Valószínűleg, ha a vérvételen minden rendben volt, sokszor lelki háttere van a hányingernek és gyomorfájásnak/ emésztési problémáknak, és ez okozza a bajt. Lehet ez magánéleti, munkahelyi, akár iskolai stressz, ami már fizikai jelekben nyilvánul meg. A lelki okok vagy stressz forrás megoldásával általában megoldódik a fizikai probléma is.
        Ennek segítésére mindenképpen ajánlom a természetgyógyászat kezelésünket, ezen belül Gorszkij-Kossuth Klaudiát, aki külön még belső szervi panaszokra specializálódott:
        https://www.harmonia-centrum.hu/gorszkij-kossuth-klaudia-termeszetgyogyasz
        Kolléganőnk talpreflexológiával, fül akkupunktúrával, és életmód tanácsadással – ezen belül étkezési tanácsadással szokott nagyon hatékonyan segíteni.
        Erről itt olvashat bővebben:
        https://www.harmonia-centrum.hu/emesztorendszer-betegsegei
        Mielőbbi gyógyulást, és panaszmentességet kívánok Önnek

  2. Kitti

    Én naponta küzdök a gondolataimmal/agyalásaimmal.. egyszerűen tudom, hogy nem egészséges, de folyamatosan azon kattogok, hogy félek, hogy elveszítem a szüleimet. Iszonyatosan rettegek tőle minden nap minden percében. Hiába próbálom terelni a figyelmem, mindig feljön bennem… és hiába visz el a párom kikapcsolódni, nem tudom jól érezni magam e miatt. Nem tudom, mi lehetne erre megoldás, de ha van tanács, nagyon szívesen meghallgatnám! Köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kitti!
      Hozzátartozóink féltése és szeretete természetes érzés. Elveszítésük mindnyájunk számára traumát jelent, viszont -sajnos- ez a világ rendjéhez tartozik. Elmondása alapján elképzelhető, hogy Önnél mélyebb lelki folyamatok állnak a háttérben, esetleg egy gyerekkori trauma, amiről talán nem is tud. Ennek feloldása szakember feladata. Nagyon sok irányzat van már jelen, könnyen találhat olyan szakembert, akinek a módszere közel áll Önhöz. Nálunk természetgyógyászaink, illetve kineziológusunk foglalkozik a mély lelki folyamatokkal. Honlapunkon elolvashatja önéletrajzukat és a róluk érkezett visszajelzéseket. https://www.harmonia-centrum.hu/termeszetgyogyaszok Szívesen fogadják egy előre egyeztetett időpontban! Legyen bátor, nézzen szembe ezzel a félelmével, próbálja meg feloldani, és válasszon egy szimpatikus terapeutát, aki ebben végigkíséri Önt!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  3. Pócza Jánosne

    Férjem májusban kezdett új munkahelyen.Ez s változtatas rossz döntes volt.Azóta állandoan köhög,időnkent rekedt,krákog,nyeldekel.Mellkas rtg.je negatív.Hanyadt fekve félrenyeli a nyálat,fogait csikorgatja.Lehet a stressztől a panasza?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Pócza Jánosné!
      A stressz tud reflux tüneteket hozni, melyek közé tartozik a köhögés, és rekedtség. A fogcsikorgatást is előidézni képes egy érzelmileg megterhelő időszak. A mellkas vizsgálata nem mutatja meg, van-e refluxa, ahhoz gasztroenterológiai vizsgálatra lenne szükség. Mindazonáltal nagyon jó, hogy tüdő vizsgálata negatív leletet hozott, így nyugodtan kizárhatja a tüdőbetegségek skáláját majd a gasztroenterológus orvos a diagnosztikai folyamat során.
      Hívjon minket a +36 1 269 2946-os telefonszámon hétköznap 9 óra után, amennyiben szeretne Dr. Hívdégi Edit gasztroenterológus doktornő magánrendelésére jönni, a 1055 BP Markó utca 11 szám alatti rendelőbe. Időpontokat a kollégám tud majd ajánlani Önnek.
      A jelenlegi tünetek kezelése mellett az okot is kellene kezelni.
      Intézményünkben természetgyógyászaink, masszőreink, gyógytornászaink tudnak segíteni a stressz csökkentésében különböző oldó technikák segítségével. Ugyanakkor azt gondolom, amennyiben a tünetek megjelenését ennyire erősen kapcsolni tudják a jelenlegi munkahelyéhez, akkor bizonyára ott lenne szükség valamiféle kompromisszumos állapot elérésére, hogy jobban tudja magát érezni a kedves férje munka közben.
      Üdvözlettel:
      Heizler-Himes Eszter
      Harmónia Centrum

  4. Szabóné Végh Orsolya

    Szabóné Végh Orsolya vagyok, van egy 5 éves lányom, aki kb. 1 hónapja krákog. Próbáltam mézzel, nem reagált rá, próbáltam köptetővel, nem reagált rá, Sinecod cseppet adni, de nem reagált erre sem. Persze mindegyiket egy hétig próbáltam külön-külön. Voltam vele fül-orr-gégészeten, de negatív lett az eredménye. Pszichológushoz szeretnék küldeni, én nem szeretném, esetleg lehet allergia, vagy reflux, vagy hogy száraz a levegő a házban, mert az óvodában nem krákog? Előre is köszönöm, a válaszát.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Orsolya!
      Nagyszerű dolog, hogy odafigyel gyermeke krákogásának körülményeire. Ezek a megfigyelések rendkívül hasznosak tudnak lenni a diagnosztika során. Sajnos blogbejegyzésben nem áll módunkban pontosabb tájékoztatást adni, de tüdőgyógyászunk gyermekekkel is foglalkozik. Szívesen adunk Önnek időpontot. Most ami biztos, hogy 18-án fog rendelni, aznap délutánra tudunk még Önöknek lehetőséget biztosítani Dr. Hídvégi Edittel való személyes találkozása.ű
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  5. Kinga

    Kedves Szakértők!
    25 éves vagyok, reflux betegséget állapítottak meg nálam. A nyelőcsövem gyulladt, így állandó gombócérzetem van. Ez már halálra idegesít.
    Volt egy gyötrelmes kapcsolatom, aminek véget vetettem. A legjobb döntést hoztam, ezt hamar felismertem. És azt hittem jó lesz minden, de fél évre rá kezdődött a gombócérzet. Talán mégsem tudtam megemészteni ezt a lelkem mélyén. Mit tudok tenni? Azt érzem feldolgoztam már, mitől múlhatna el végleg ez a gyötrelmes érzet?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kinga!
      Ön március nyolcadikán írt blogunkon egy hozzászólást reflux témájú cikkünkhöz. Most jutottunk el a válaszadásig, utólag is elnézését kérjük a késedelemért, bízunk benne, hogy még tudunk Önnek segítséget nyújtani válaszunkkal.
      A lelki eredetű problémák kezelésében személyes állapotfelmérés után tudnak természetgyógyászaink segítséget nyújtani. Amennyiben az Ön által választott kolléga, is és Ön is úgy látják, tudnának együtt működni, és az eszköztárukban található gyógymódokkal tudnának Önnek segíteni, megkezdhetik a kezelést akár már az első alkalommal, a konzultációval egybekötött kezelési alkalmon.
      Azonban ha inkább gasztroenterológiai vizsgálat és kezelés irányába szeretne elindulni, arra is van lehetősége nálunk, dr. Hídvégi Editnél.
      Amennyiben még nem indult el panaszával semmilyen úton, várjuk szíves bejelentkezését az alább felsorolt elérhetőségeket.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  6. Tothne Eva

    Tisztelt Cím! Januárban kezdődtek a refluxos tüneteim. Rekedtség és krákogás az egyetlen tünet. Kezdetben időnként voltak tüneteim, kb 2 hete naponta, főleg torokköszörülés, krákogás és sleim képződés is előfordul. Szinte egész nap. Köszönöm a választ előre is.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tóthné Éva!
      Mivel a tünetei egyre fokozódnak, még bizonyosan nem találta meg a megoldást a refluxára. Érdemes tovább vizsgálódnia.
      Gasztroenterológus doktornőhöz is tudunk időpontot adni magánkonzultációra.
      Illetve természetgyógyászaink is szívesen segítik Önt táplálkozási tanácsokkal, lelki okok feltárásával, és a test energiáinak egyensúlyba hozásával. Kérjen bizalommal időpontot hozzájuk recepciónktól.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  7. Kiss Zoltánné

    Tisztelt Harmónia Centrum!
    Nagyfiam 27 éves, 3 éve egy nagyobb pozitív, fizikai élmény után(fakivágás egyedül), sokkos állapotban, légszomjjal, rosszulléttel hívtak hozzá mentőt. Azóta szenved légszomjjal, emésztési problémákkal, tipikus reflux tüneteteket produkál.
    Rengeteget fogyott.
    Minden lehetséges vizsgálaton túl van: vérvételek, tükrözés, pszichológiai vizsgálat is volt már…. Diétázik, nem iszik, nem dohányzik….
    Magába folytja problémáit, dühét…
    Elkeserítő látni, hallani a folyamatos böfögését, fejfájását, rossz közérzetét…
    Mit tehetnénk még????
    Hogyan segíthetünk neki, rajta?
    Köszönöm segítő válaszukat

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kiss Zoltánné!
      Köszönjük kérdését. Talán a „Magába folytja a problémáit, dühét…” megfigyelésében lehet a panasztól való megszabadulás kiindulópontja.
      Nagyon gyakori, hogy lelki okai vannak a reflux kialakulásának. Például egy rosszullét miatt is fent maradhatott a probléma, akár egy hirtelen sokkhatás eredményeként is. Ebben Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászunk tudna nagyon hatékonyan segíteni:
      https://www.harmonia-centrum.hu/emesztorendszer-betegsegei
      Fül akkupunktúrával, életmód tanácsadással és talp reflexológiával akár már pár alkalommal szűnhet fia problémája, érdemes a szelíd gyógymódokat kipróbálni ha az orvosi vonalon semmi eredményre nem jutottak/ semmi nem segített.
      Mielőbbi panaszmentességet kívánunk a fiának
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  8. Éva Tóthné Nagy

    Tisztelt Cím !

    Csendes reflux-szal küzdök már több mint egy éve. Elég gyakran előjönnek a tünetek: krákogás, gombócérzés, nyákképződés, néha nyelési nehézség. Az orvosok a savlekötőt ajánlják (neoacid),, az itopridét. Ezeket szedjem állandóan, de attól tartok, hogy az tönkreteszi az emésztést idővel. Megszüntethetők-e az okok és van-e ötlete rá.
    2021 novemberében covidos voltam, majd 2021 decemberében váratlanul elhunyt az amúgy komoly betegségekkel küszködő édesapám. Próbálom elfogadni a helyzetet, lekötni magam. Ha lelki oka lenne a refluxnak, akkor nem tudom még mit tehetnék. Lehet, hogy nehéz megemésztenem ezt a veszteséget, de nem érzem úgy, hogy ne találnám meg az életben az örömöket.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Éva Tóthné Nagy!
      Igaza van a felírt gyógyszerekkel kapcsolatban olyan szempontból, hogy tényleg sok mellékhatása lehet, főleg hosszútávon. Ezért érdemes ezeket elkerülni amennyiben lehetséges, és minél inkább a természetes gyógymódokkal kezelni. Például étrend változással, alkohol és dohányzás elhagyásával, stb.
      Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászunk tudna ebben segíteni, mivel szinte minden esetben meg tudja szüntetni a reflux panaszokat természetes módszerekkel, mellékhatások nélkül:
      https://www.harmonia-centrum.hu/emesztorendszer-betegsegei
      https://www.harmonia-centrum.hu/gorszkij-kossuth-klaudia-termeszetgyogyasz
      Kolléganőnkkel nem csak a testi, de az Ön által említett lelki okokat is át tudják beszélni, valamint hogy ezek hogyan hatnak a testi egészségre, valamint a refluxra.
      Mielőbbi panaszmentességet kívánunk Önnek.
      Várjuk hívását!

  9. Varga Brigitta

    T. CÍM!
    Egy éve augusztusban néma refluxot diagnosztizált egy orr-fül-gégész doktor. Javasolt lucerna tablettát, és ha jól emlékszem gyomorvédőt. Két hét alatt teljesen tünetmentes lettem. Most úgy egy hónapja egy gombócérzés van a torkomban. Nagyon ijesztő, kellemetlen. Szopogatok renniet, és ma elkezdtem a lucerna tablettát is. Nem dohányzom, nem iszom. Diétáztam sokszor. Segíthet a lucerna tabletta, vagy menjek orvoshoz? Pár éve volt gyomortükrözésem is minden rendben volt. Mit ehetek, mit nem? Köszönöm válaszát.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Varga Brigitta!
      Örülök, hogy a reflux rendben van. A gombóc érzet a torokban sok mindentől lehet, például pajzsmirigy probléma, mandula gyulladás stb, ezért így nem tudok tanácsot adni mit ehet és mit nem, mivel nem tudom ennyiből megmondani a probléma pontos okát. Esetleg érdemes visszamennie a fül-orr-gégész doktorhoz, hátha ő a gége kapcsán tud Önnek segíteni, mivel tudott segíteni a refluxszal kapcsolatban is.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük