Melyek lehetnek a carpalis alagút szindróma lelki okai?

Az idegek sok helyen csontokkal, izommal és inakkal körülzárt csatornákban futnak testünkben. Ezek a csatornák meglehetősen szűkek, és ezért a bennük futó idegek nyomás alá kerülhetnek. Ha ez megtörténik, akkor alagút szindrómáról beszélhetünk.

alagút szindróma lelki okai

Alagút szindrómák közül messze a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma. Ön is csuklója, kézfeje zsibbadásától szenved? Milyen panaszt okoz Önnek keze zsibbadása?

Testünk számtalan pontján találhatunk ilyen csontokból és izomból alkotott csatornákat, alagutakat. Ezek közül a csatornák közül a legismertebb a csuklóban futó csontok és szalagok által határolt csuklóalagút, vagy más néven carpalis alagút, amelyben a kézfejet mozgató izmok és idegek futnak. Innen származik a neve is csuklóalagút szindróma.

Az alagút szindrómák leggyakrabban az alagútban futó izmok túlerőltetésekor, vagy monoton igénybevételekor alakulnak ki.

  • Mégpedig azért, mert ilyenkor az izmok begyulladnak, és a begyulladt, megvastagodott izmok és szalagok több helyet foglalnak el a szűk alagútban. Ezért nyomják a mellettük futó ideget.

Ennek hatására a nyomódó ideg ingerülettovábbítása romlik. Az érintett végtag érzéketlenné válik, zsibbad, és az izmok és szalagok gyulladása miatt ráadásul még fáj is. Sőt gyakran előfordul az is, hogy szinte használhatatlanná válik a kéz, mert fogni sem lehet vele.

kézzsibbadás oka

Mióta zsibbad a keze? Egyik vagy mindkettő? Az ujjai is zsibbadnak? Melyik ujja? Mikor jelentkezik a zsibbadás? Milyen erős a zsibbadás? Mire figyeljen még? Derítse ki keze zsibbadásának okát az Alagút szindróma okai kérdőív kitöltésével! Kérdőívéért kattintson a képre

Ha zsibbadást érez, akkor megszüntetésének első lépése a zsibbadás okának kiderítése. A zsibbadás okának megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni a zsibbadástól. Akár egész életére. És már tervezheti is, hogy mi mindent fog csinálni keze zsibbadása nélkül ezután.

  1. Ehhez töltse ki a kézzsibbadása okát feltáró Alagút szindróma okai kérdőívét!
  2. A kérdések pontos megválaszolásával derítse ki a zsibbadását kiváltó okot! Miért olyan fontos ez? Azért, mert a kéz zsibbadás okának kiderítésével és megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni keze zsibbadásától.
  3. Utána pedig szüntesse meg ezt a zsibbadást kiváltó okot. Ezzel megszűnik keze zsibbadása is. Szeretné?

A testi okok mellett azonban az alagút szindrómáknak lelki okai is lehetnek.

Milyen lelki okai lehetnek az alagút szindróma kialakulásának?

Az ideg érzéketlensége, az állandó zsibbadás, és a végtag hidegsége az érzelmek áradását, nagy belső feszültséget jelezhet.

kéztőalagút szindróma tünetei

Zsibbad a keze? Milyen tüneteket tapasztal még? Hogyan szüntetheti meg a zsibbadást? Kattintson a képre keze zsibbadásának megszüntetéséért

Bármilyen alagút szindrómánál, így kéztőalagút szindrómánál is az izmok gyulladása és a belső feszültség arról árulkodik, hogy túlerőlteti magát. Amit csinál, az túlzásba viszi.

Túl nagy energiát fektet a tevékenységébe, és ezt az izmai nem bírják elviselni. Begyulladnak azért, hogy figyelmeztessék.

A teste mellett azonban a lelke sem tudja elviselni a terhelést, mert túlzó tettei, túlerőltetett ízületei túlságosan ambiciózus célokat sejtetnek. Olyan célokat, amelyeknek a teljesítésére nem biztos, hogy fel van készülve.

Felvetődik a kérdés, hogy miért tűz ki ilyen túlzó erőfeszítéssel elérhető célokat?

  • Saját maga előtt szeretne bizonyítani, hogy képes rá?
  • Vagy pedig mások előtt szeretné megmutatni, hogy mire is lehet képes valójában?

Ha viszont a teste az idegek nyomásával, fájdalommal reagál, akkor vajon valóban képes-e a kitűzött célok elérésére? Vagy talán nem?

Talán az is lehetséges, hogy másnak, többnek akarja láttatni magát, mint amilyen valójában? Ha ez állhat az alagút szindróma kialakulásának lelki hátterében, akkor felvetődik a kérdés, hogy kinek akar megfelelni, kinek akar bizonyítani? Saját magának? Vagy másoknak?

feszült állandóan

Ha állandóan feszült, ha folyton rohan, ha mindig el van maradva, akkor az állandó stressz miatt könnyen bajba kerülhet

Ha pedig ez így van, és bizonyítani akar, akkor vajon mit kellene tennie? Min kellene változtatni?

  • Saját magával kapcsolatos elvárásait kellene módosítani?
  • Vagy talán a kitűzött céljain kellene változtatni? Lehetséges, hogy talán több lépésben kellene elérni a kitűzött végső célját?
  • Talán arról is lehet szó, hogy túlságosan görcsösen akarja elérni kitűzött célját, és túl sokat stresszel emiatt?

Mit tud tenni az alagút szindróma lelki okának leküzdésére?

Lehetséges talán, hogy nem kellene ennyire görcsösen akarnia kitűzött célja elérését?

Lehetséges, hogy a görcsös akarás helyett, hátra kellene lépnie néhány lépést, és átgondolnia kitűzött ambiciózus célját? Nem biztos, hogy azt jelenti ez, hogy engedni kell a céljaiból. Lehet, hogy valahogy máshogy kellene megpróbálni a kitűzött cél elérését.

Lehetséges, hogy a túlzott stressz ellen meg kellene tanulnia néhány stresszkezelő technikát, és ezek közül azt használni majd később rendszeresen, amelyik a leghatékonyabbnak tűnik Önnél? Lehet ez például az autogén tréning, a jóga, a taicsi, vagy az agykontroll is. Akár az is segít, hogy amikor ideges, akkor vesz néhány nagy levegőt.

meditálás

Szokott meditálni? Segít megnyugtatni az idegeit, és rendbe tenni a gondolatait

Ezek a relaxációs, meditációs technikák nemcsak a stressz jobb kezelésében segíthetnek Önnek, hanem például abban is, hogy megtanulja elfogadni önmagát olyannak, amilyen. Nem biztos, hogy feltétlenül valaki másnak kell láttatnia magát, mint amilyen valójában. Lehet, hogy éppen az okozza a belső feszültségét, hogy az a valaki, akinek láttatni szeretné magát, valójában nem is Ön, Talán nem érzi igazán jól magát felvett, magára erőltetett személyisége bőrében.

Ha elfogadja önmagát, és annak láttatja magát, ami valójában, akkor jól esélye van arra is, hogy a korábban önben dúló belső feszültség egyszerűen megszűnik. Ez pedig az alagút szindróma lelki okának a megszűnését is jelentheti egyben.

alagút szindróma

Keze kellemetlen zsibbadását hogyan szüntetheti meg? Mit tud tenni azért, hogy ne zsibbadjon a keze? Kattintson a képre kellemetlen zsibbadása elmulasztásáért

Ha megtanulja jobban elfogadni önmagát, akkor nem fog stresszelni annyit. Ezért nem lesz már lelki alapja belső feszültségének, és alagút szindrómája kialakulásának sem. Ha pedig nem nyomódik a középideg, akkor akadálytalanul továbbítódik rajta az ingerület, és nem fog már zsibbadni a keze sem.

Egyedül persze minden nehéz. Jobban elfogadni Önmagát is. Segítséget kérve viszont semmi sem lehetetlen panaszmentessége visszaszerzésében zsibbadása megszüntetéséért.

2 gondolatok ezen: “Melyek lehetnek a carpalis alagút szindróma lelki okai?

  1. Nagy Gáborné

    Köszönöm.
    Az állapotom romlik, az érzéstelenség erős fájdalommá válik a jobb lábamban. 12 év… Számtalan orvosnál jártam…. Mára a fájdalomcsillapítás és altató maradt mindössze.
    Lehet nyugtalan láb szindróma és alagút szindróma legyütt?
    10 km-t sem tudok vezetni és egy filmet végigülni.
    Azt hiszem elegem van.
    Amint lehetőségem lesz, keresem Önöket.
    Üdv.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Gáborné!
      Úgy hiszem, Ön sok weboldalt, és sok Harmónia Centrumos blogcikket végig olvashatott, megoldást keresve bő egy évtizedes fájdalmára. Ezért lehetséges, hogy bár lábpanasszal küzd, mégis a carpalis alagút szindrómához, a kéz egy betegségéhez írt bejegyzést nekünk.
      Problémája nem egyszerű, az érzéstelenség, a különböző tevékenységekre megjelenő fájdalom oka nagyon sok minden lehet, akár külön külön ér-, ideg- és gyulladásos érintettség, akár ezek komplexen. Biztos vagyok benne, hogy a számos felkeresett orvos ezeket elmondta, és a szükséges vizsgálatokat megtette, hogy kezelési terveket ajánlhassanak. Sajnálom, hogy egyelőre úgy tűnik, nem sikerült hatékony megoldást találni az Ön fájdalmai ellen.
      Amikor úgy érzi, fel tud személyesen egy orvost keresni, mindenképpen vigye magával korábbi lábpanaszával kapcsolatos leleteit, vizsgálati papírjait, hogy ezzel megkönnyíthesse a már bejárt vakvágányok elkerülését az orvosunkkal való konzultáció során. Elsősorban talán reumatológus orvost ajánlanék felkeresni, melyet jelen pillanatban nem foglalkoztat intézményünk, de mindenképp érdeklődjön, hátha addigra már újra rendelni fog nálunk.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük