Székrekedés kezelése házilag

Az emésztőrendszeri problémák közül mindenképp az egyik leggyakoribb a szorulás, a székrekedés, amelynek során a bélrendszer nehezen tud megszabadulni a felhalmozódott salakanyagtól. A gyógyszeres kezelés híveinek a székrekedés kezelésére is vannak tuti gyógyszeres tippjei. Azonban a gyógyszeres tüneti kezelés helyett sokkal érdemesebb használni a gyógyszermentes otthoni módszereket a székrekedés megszüntetésére.

Nem véletlenül. Ugyanis a hashajtó gyógyszerek beszedése tüneti kezelést jelent. A székrekedés kezelésének természetes módszerei pedig a székrekedés okát szüntetik meg, és az elégtelen bélmozgást igyekeznek beindítani. Mégpedig káros mellékhatások nélkül, a szervezetet nem terhelve. Ez pedig kifejezett előnye a természetes módszereknek.

Ezekkel a természetes módszerekkel nemcsak a székrekedés szövődményeit, például az aranyér kialakulását vagy a hasi görcsök megjelenését tudja megelőzni, hanem a gyógyszerek egyéb nem kívánt mellékhatásait is. Vagyis ezek a természetes gyógymódok úgy segíthetnek, hogy közben biztos nem ártanak a szervezetének. Ezt pedig a székrekedést kezelő gyógyszerekről bizony nem mondhatjuk el.

Nézzük tehát, hogy mit egyen és igyon azért, hogy könnyebben tudjon megszabadulni bélrendszere a felesleges salakanyagoktól.

Hogyan történhet a székrekedés kezelése otthon?

A bélmozgások élénkítésében és az emésztés elősegítésében nagy szerepe van az egyébként emészthetetlen rostoknak. Azért, mert ezek a vízben nem oldódó, egyébként emészthetetlen rostanyagok a széklet mennyiségének növelésével elősegítik a széklet gyorsabb és akadálymentes, vagyis szorulás nélküli kiürülését.

Rostos élelmiszerek

székrekedés kezelése házilag

Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű kenyeret

Sok rostanyag található a friss zöldségekben és gyümölcsökben. Ugyancsak bőséges a rosttartalma a teljes kiőrlésű péksüteményeknek.

  • Ha zöldségekből és gyümölcsökből mindennap fogyaszt, és emellett még korpás vagy teljes kiőrlésű kenyeret eszik, akkor nemigen kell tartania attól, hogy gondjai lesznek majd az emésztésével.
  • Abban is bízhat, hogy nem fog székrekedéstől szenvedni.

Fogyasszon sok folyadékot!

A rostok székletmennyiséget növelő hatásával szemben a bőséges folyadékfogyasztás a széklet lazításában játszik nagy szerepet. Márpedig a lazább, hígabb széklet könnyebben tud távozni a bélrendszerből.

Ha legalább másfél, két liter folyadékot, lehetőleg vizet iszik mindennap, akkor jó esélye van arra, hogy nem kell tartania székelési problémáktól.

A víz mellett természetesen helyettesítheti a folyadékfogyasztást levesek, teák vagy pedig gyümölcslevek fogyasztásával is. Nem célszerű ugyanakkor nagy mennyiségben kávét fogyasztani a koffein tartalma miatt. A koffein ugyanis nemcsak hashajtó, hanem vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik, ezért ne vigye túlzásba a fogyasztását. Ugyanígy nem szerencsés a szénsavas üdítőitalok fogyasztása sem, mert ezeknek pedig a szénsavtartalma mellett magas még a cukortartalma is.

A mindennapi bőséges folyadékfogyasztás mellett jól teszi, ha valamilyen meleg reggeli itallal, például egy csésze meleg citromos teával indítja a napját. Ebben a reggeli italban az emésztést nemcsak a citrom, hanem a meleg ital is segíti. A citromban lévő citromsav nemcsak az emésztést, hanem a méregtelenítést is segíti azzal, hogy a mérgező toxinok kiürítésében segít.

Jót tesz a rendszeres mozgás is

Az ízületei és a vérkeringése mellett az emésztésére is jótékony hatással van a mindennapi rendszeres mozgás. Mozgás közben ugyanis nemcsak az ízületei, hanem a belső szervei és a bélrendszere is mozog. Márpedig könnyű belátni, hogy a rendszeres mozgással mozgatott bélrendszerbe sokkal nehezebben tud bennrekedni a bélrendszerben felhalmozódott salakanyag.

Ha ülőmunkája van, akkor természetesen az a legjobb, ha mindennap mozog legalább egy fél órát, egy órát. Ha viszont erre nem tud időt szakítani mindennapi elfoglaltsága mellett, akkor legalább heti három alkalommal mozogjon kiadósan.

Közkedvelt és ismert székrekedés elleni étel a szilva

A szilva nemcsak friss gyümölcs formájában, hanem aszalt szilvaként, szilvaléként vagy pedig lekvárként is jótékony hatással van a bélműködésére. Ez legfőképp azért van, mert a szilva nemcsak rostos anyagokat tartalmaz, hanem bőségesen van benne a bélműködést segítő szorbitol is. Ennek pedig hashajtó hatása van, mert könnyen emészthető és lazítja a székletet is.

A szilva annyira közismert székrekedés elleni élelem, hogy ha megkérdez valakit a környezetében, akkor szinte biztos, hogy ő is az első között fogja javasolni valamilyen formájában.

Gyógyteák is segítenek

A székrekedés házilagos kezelése a gyógyteák fogyasztását is jelenti. Azért, mert a gyógyteák fogyasztásának is van emésztést segítő hatása. A gyermekláncfű vagy az ánizstea szinte biztos, hogy segít a szorulásos panaszok megszüntetésében, mert ezek jól ismertek hashajtó hatásukról.

Lelki probléma is lehet a székrekedés oka

Márpedig, ha valamilyen lelki probléma okozza a székelési nehézségeit, akkor a hashajtó tabletták bekapkodása helyett sokkal jobban jár, ha megtanulja jobban kezelni a stresszt, és így szabadul meg a problémájától.

A különféle stresszkezelő technikák abban tudnak segíteni, hogy eredményesebben tudja kezelni a mindennapos hajtásból származó feszült helyzeteket.

Ha megtanulja jobban megszervezni az életét, és jobban beosztja az idejét, akkor ezzel is a stresszre okot adó helyzeteket tudja jelentősen csökkenteni. Nem lesz miért idegeskednie, ha gyorsabban el tud készülni a feladataival, vagy megtanulja leosztani másoknak is a feladatokat.

Az is lehet természetesen, hogy korábban sok olyan kisebb-nagyobb dolognak az elvégzésével foglalkozott, aminek az elvégzésére talán nincs is szüksége. Ha felismeri ezeket, akkor ezzel is időt tud felszabadítani magának.

A lelki feszültségek oldódása is elősegíti a rendszeres székletürítést. Ez a rendszeres székletürítés azonban nem azt jelenti, hogy mindenkinek egyforma időközönként kellene üríteni. Ugyanis testünk nem egyformán működik. Nemcsak kinézetünk és fizikai képességeink eltérőek, hanem bélműködésünk is. Az egyik embernek lehet, hogy az a természetes, ha naponta kétszer ürít székletet. Ezzel szemben a másik embernél pedig a kétnaponkénti székelés a természetes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük