Amikor a könyököt fájdítja a sielés

Szeret sielni?

Mámorító érzés szikrázó napsütésben csúszni le a havas lejtőn, és belefeledkezni a pillanat varázsába. Feledhetetlen élmény. És mi minden lehet még. Timi is rájött erre.

A sielés nemcsak egy kellemes hétvégi vagy egész heti időtöltés tud ám lenni a családdal vagy a barátokkal, hanem mellé még nagyon egészséges is. Naná, hogy egészséges. Megmozgatja minden porcikáját, és közben még jól is érzi magát. Nincs ennél jobb annak, aki bolondul a lécekért.

A havas lejtők szerelmese évente kétszer lécekre pattan

A sielés az ízületeinek is jól esik. Persze csak akkor, ha teste minden ízülete – főleg azok, amelyeket sielés közben állandóan használ – hozzá van szokva a rendszeres mozgáshoz.

  • Mert ha nem így van, akkor a lejtőkön hirtelen nagy terheléssel használni kezdett ízületei könnyen lehet, hogy fel fognak lázadni a lejtőkön rájuk testált túlmunka miatt.
  • Nem könnyű a havas lejtők szerelmesének évente kétszer következmények nélkül szerelmesnek lenni. A hosszú távon kiszámítható, rendszeres kapcsolatot, az állandó mozgást valamiért az ízületek jobban díjazzák. Erre jött rá Timi is Chopok/Alacsony Tátra lejtőin.

Jó ha tudja, hogy az önfeledt sielés közben korábban alig használt ízületei könnyen fellázadnaknak ám a rájuk szakadt szokatlan elfoglaltság miatt. A túlzott terhelés hatására megmakacsolják magukat, és azt mondják mérgükben, hogy ez bizony nem járja. A gazdánk bolondul a lejtőkért, és évente egyszer, kétszer nem ismeri a mértéket. De miért mi isszuk meg ennek mindig a levét?

A lejtőkön mosolyog, nevet, szórakozik, ami még rendben is van. De ami már tűrhetetlen, hogy önfeledten siklik le, meg felvonózik, miközben korábban alig használt minket meg halálra dolgoztat. Ez bizony nem járja, de nem ám. Nincs más kiút, mint jól begyulladni, és megfájdulni, hogy térjen már észre, és hagyja abba az állandó nyúzásunkat.

39 éves, sielést felettébb kedvelő női vendégünk alkarízületeinek a fejében 🙂 is ehhez hasonló gondolatok cikáztak jobbra-balra, amikor január elején a Chopok/Alacsony Tátra havas lejtőin, sielés közben túlterhelte az alkarját. Persze ez csak utólag derült ki.

Sielőkönyök emlékbe – könnyen jön, nehezen megy

Még a kellemes emlékek sorát mesélte az itthon maradt irigykedő barátoknak, amikor az alkarjában már csőstől jött a baj. A síelés során már kezdett fájni, és miután hazajött 1-2 napon belül fokozódott és állandósult a fájdalom.

A jobb alkari fokozódó fájdalom, amilyen könnyen jött, olyan nehezen akart elmúlni. Annyira nehezen, hogy nem is akart, és egyre erősebb lett. A sielés után egészen furcsa volt, hogy amikor a sieléskor a jobb kanyar, a bal kanyar, meg még ennél nagyobb kunsztok is rendben mentek, mint a karikacsapás, a fájdalom halvány jele nélkül, most nevetségesnek tűnő mozdulatok is egyre nagyobb gondot kezdtek okozni.

  • A fene gondolja ott a lejtőn mámorosan lefelé csúszva, hogy utána pár nap múlva az olyan apróságok, mint a fogmosás, a poháremelés vagy a sminkelés is olyan kegyetlenül nehezen fognak ám menni. Pedig ez történt röviddel a hazajövetel után. 1-2 napon belül már jelentkezett a fájdalom.

Alkart szorító fájdalom, sielőt szomorító kín

Mit lehet hirtelen ezzel az alkart szorító fájdalommal kezdeni? Egyáltalán kezdeni kell vele valamit? Vagy elmúlik magától is? Hogy lehet eldönteni azt, hogy elmúlik magától is, vagy nem? Ha elmúlik, akkor mennyi idő alatt? Ha nem múlik el, akkor ennek mik a jelei? Mennyi idő után kell tényleg komolyan aggódni, és kezdeni a fájdalmas könyökkel valamit?

Olyan kérdések ezek, amire egy gyakorlott gyógytornász biztos tudna válaszokat adni, de ha a lejtőn önfeledten leszáguldozókat kérdeznénk ezekről, akkor a legtöbb rutinosan lesiklónál is nagy csend lenne.

  • A sieléshez a könyökfájdalom megelőzése nem automatikusan hozzáadott érték. Ezért külön meg kell dolgozni. Mégpedig a sielés előtt, az alkarizmok megerősítésével és rendszeres nyújtásával. Ha ez elmaradt, akkor bizony jelentkezhetnek a panaszok. Úgy, ahogy Timinél is.

Szerencsére nem is kell ezekre a kérdésekre válaszokat keresni, amíg nem kapja el valamilyen túlterhelésből származó ízületi gyulladás. Ha viszont elkapja, akkor nem érdemes homokba dugni a fejét, és tudomást sem venni a fájdalmáról, mert az bizony nem lesz ilyen elnéző Önnek, és kegyetlenül éreztetni fogja a jelenlétét.

39 éves női betegünk szerencsére nem volt járatlan a kisebb, nagyobb kellemetlen fájdalmak világában, ezért hozzálátott saját maga kezeléséhez.

Sielőkönyök kezelése otthoni praktikákkal

Pihentetés, masszázs, jegelés. Egymás után felváltva, de nem segített igazán egyik sem. Vajon miért, amikor korábban ezek hatni szoktak?

Azonban nem adta fel, és küzdött tovább fájdalmával majdnem két egész hónapon át.

Március elején aztán már nem próbálkozott tovább házi praktikáival, és segítséget kért gyógytornász kollégánktól kérdései megválaszolására, és fájdalma megszüntetésére.

Sielőkönyök kezelése mellékhatások nélkül, professzionálisan

A majdnem két hónapos állandó fájdalom után már igencsak letört havas lejtők szerelmesének gyógytornászunk gyógyító csomagot állított össze. Miből állt ez a könyököt fájdalommentesítő csomag?

Könyökfájdalom csillapítás mellékhatások nélkül

teniszkönyök lökéshullám kezelés

Teniszkönyök kezelése lökéshullám terápiával

A tüzetes kivizsgálás és fizikai vizsgálat után komplex teniszkönyök kezelési tervet alakított ki számára. A fájdalomtól való megszabadulás első lépéseként a lökéshullám kezeléssorozatot azonnal meg is kezdték.

  • „Nagyon féltem a lökéshullám kezeléstől, mert a fájdalomtűrésem alacsony, és olvastam a honlapon, hogy ez a kezelés a fájó pont ütögetésével zajlik. Ám a telefonban a kedves ügyfélszolgálatosok megnyugattak, hogy mindenki kellemes fájdalomként jellemzi, és hogy egyénileg az én tűrőképességemhez lesz igazítva.”

Gyógytorna kitartóan, rendületlenül, nem egyszeri szerelmi fellángolásként

A lökéshullám kezelés kiegészítéseként otthoni torna gyakorlatokat, életmód tanácsokat kapott. Nyújtásokat kellett csinálnia, és alkar-erősítő tornagyakorlatokat könnyű súlyzóval.

A kezelések után azonnal jobban érezte magát, és a két hónapi állandó fájdalom után megkönnyebbült érzéssel távozott. A további napokban a fájdalom csökkent mértékben megmaradt. Így van ez. A jó dolgok örökké megmaradnak az emlékeinkben, de a rosszak se múlnak el egy csapásra. Főleg akkor, ha a fájdalom segíti az emlékezetünket.

„Nem bántam meg, hogy hallgattam az ajánlásokra, és igénybe vettem a kezelést!” Érezhetően csökkent a fájdalmam, és a karomat is jobban tudom mozgatni. Nem tudom, hogy ez a kezelésnek vagy a torna gyakorlatoknak köszönhető inkább, de nem is fontos ez. A lényeg, hogy nem fáj annyira a karom.

A harmadik kezelésre érkezve már csak terhelésre ritkán érzett fájdalmat. Kezelés után már szinte az ellenoldali könyök érződött nehezebbnek. Vagyis Timi lökéshullámmal kezelt karja sokkal könnyebb volt, mint a másik, amelyik nem volt kezelve.

kineziotape ragasztása könyökre

Kineziotape felragasztása is segíti a könyök fájdalmának mérséklését

A 4. kezelésnél a lökéshullám terápiás készülék beállítási paraméterei még mindig nem voltak magasak. Panaszosunk fájdalomtűrő képességéhez igazítottuk az értékeket. Nem kell 4 bár nyomás és kínzó fájdalomérzet a gyógyuláshoz. Az alkar fájdalma és az ehhez kapcsolódó további tünetek hétköznap már nem jelentek meg. Csak tartós hajlított helyzet (például sminkelés) után volt nehézkes a kar kinyújtása.

  • Ezen az alkalmon felhelyeztünk még egy kineziotape-et is, mert két hetes kihagyásra készült. A kineziotape stabilizálja az alkart, ezáltal nem lesz rajta akkora terhelés, tehát nem fáj annyira.

Az 5. kezelés után már 90%-os volt a javulás. Már csak 1-1 nehezebb tárgy felemelésekor érzett Timi fájdalmat.

A 6. kezelés után 1-2 héttel pedig meg is szűntek a panaszok teljesen. Könyöke és alkarja fájdalommentességét stílusos húsvéti ajándékként is kapta Timi szorgalmas tornájának és a kezeléseknek a hatására. Az alkart szorító fájdalom a lökéshullám kezelések és a rendszeresen végzett nyújtó és erősítő gyakorlatoknak hála megszűnt. Sielőként felvetődik talán Önben a kérdés, hogy hogyan lehetett volna megelőzni a fájdalmat, és elkerülni ezt a fájdalmas gyógyulást?

Érdemes a sielés előtt legalább egy, másfél hónapig edzeni, különösen az alkar izmait. Az is segít, ha a sílécet nem a kezében tartja, amikor a sífelvonónál áll sorba, hanem a vállán viszi. Ha megfogadja ezt a néhány tanácsot, akkor jó esélye van rá, hogy sielése nagy élmény és kellemes emlék lesz igencsak kellemetlen alkari fájdalom nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük