Melyek a lumbágó lelki okai?

A lumbágó a derékfájás köznapi elnevezése, a hát alsó részének a deréknak a fájdalma. Egy idegszál becsípődése okozza a nyilalló, a keresztcsont tájékába sugárzó, hirtelen kialakuló fájdalmat. A lumbágó a krónikus, hosszú idő alatt kialakuló mozgásszervi betegségekkel szemben hirtelen is kialakulhat, akár egyetlen rossz mozdulat is kiválthatja a fájdalmat.

Nem keressük a magyarázatát a derék vagy hátfájásunknak, ha egy nehéz teher felemelésével kínlódunk, és utána elkezd fájni a hátunk. Néha azonban nagyon kis megerőltetés is kiválthatja a fájdalmat. Sőt az is előfordul, hogy egyszerűen nem tudunk magyarázatot találni derékfájásunkra. Ilyenkor fordulhat az elő, hogy a lumbágó kialakulásának lelki oka lehet. De mik lehetnek ezek a lelki okok?

Melyek lehetnek a lumbágó kialakulásának a lelki okai?

lumbágó lelki okai

Melyek lehetnek a lumbágó kialakulásának lelki okai?

Amikor a derekában becsípődik egy ideg, akkor nemcsak a testében alakul ki a fájdalom, hanem a lelkében is harcok dúlnak. Ez a harc kialakulhat mai valós helyzete és az elképzelt énje közötti nagy távolság miatt. Talán az elképzelt énje olyan mértékben távol van jelenlegi helyzetétől, hogy bizonytalan abban, hogy el tud-e jutni majd a jövőben a kívánatos jövőbeni pozíciójába?

A bizonytalanságát még tovább nehezítheti lappangó kisebbrendűségi érzése, ami további lelki gátat jelent céljai elérésében, és a kívánatos jövőbeni állapota felé vezető úton. Ilyenkor, amikor túl nagy a távolság a valóság és a képzelt jövőben állapota között, akkor könnyen előfordulhat az, hogy a kétségek miatti őrlődés miatt maga sem bízik igazán magában, és nehezen tudja rászánni magát arra, hogy harcoljon, illetve tegyen a célja elérése érdekében. Ha viszont mégis rászánja magát, akkor előfordulhat, hogy a túl nagynak érzett feladat miatt túlterheli magát, és ez a túlzott terhelés bizony visszaüt. Ekkor fizikai fájdalomban, egy idegszál becsípődésében jelzi a teste, hogy bizony most pihenésre van szüksége.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Az is lehetséges azonban, hogy saját maga előtt sem ismeri el azt, hogy kitűzött célja nem reális, és görcsös ragaszkodásában nem a kitűzött célja realitását kérdőjelezi meg, hanem másokat hibáztat jelenlegi helyzete miatt. Ez azonban nem mehet a végtelenségig. Ha nem képes belátni azt, hogy a célja nem reális, és lehetetlen erőfeszítéseket tesz, másokat hibáztatva, akkor előfordulhat, hogy magasabb énje teste fájdalmával készteti Önt arra, hogy bizony ne mások végtelen hibáztatásában, hanem saját testi fájdalmában találja meg a céljai elérését akadályozó helyzetet.

Ilyen testi fájdalom lehet a fájó derék, a becsípődött ideg. Ezek egyszerűen csak azok a testi tünetek, amelyekkel lelke jelzi Önnek, hogy bizony saját magában kellene keresni a célja elérésének a korlátját. Hisz fizikailag sem képes mindent megtenni értük, és ilyenkor nem másokat kell hibáztatni.

Ekkor az idegszál becsípődésével jelentkező fájdalom a megfelelő önértékelésben segíti.

Mit tehet fájdalma megszüntetése és lelki egyensúlya érdekében?

Hamarabb elfogadja a helyzetét, és megbékél önmagával, ha nem másokat próbál okolni saját sorsáért, hanem inkább magába néz, és azt keresi, hogy mit tehetne saját maga céljai eléréséért. Sokkal inkább képes kontroll alatt tartani saját maga gondolatait és tetteit, mint mások cselekedeteit.

Ha nem a fizikai túlterhelésben keres menedéket, hanem igyekszik reálisan felmérni a helyzetét és a lehetőségeit, akkor elérhető célok kitűzésével sokkal inkább képes lesz felnőni a saját maga elé kitűzött célokhoz, és ezeknek az elérése elégedettséggel fogja eltölteni, és önbizalmat ad. Ha nő az önbizalma, akkor saját magában jobban bízva és lelkiekben megerősödve már ambiciózusabb célokat is kitűzhet. Ezáltal fokozatosan, lépésről lépésre haladva nem kell elviselhetetlen módon fizikailag megerőltetnie magát. Ezzel felnőtt a feladat elvégzéséhez, képes megfelelni a kihívásnak.

Eredményesebb lehet, ha saját erősségeit reálisan felmérve, és lehetőségeit szem előtt tartva tervezi a jövőjét. Ha belső erőforrásaira és szándékaira figyel, akkor máris nem másokat hibáztatva szemléli a jövőt, hanem magából kiindulva, és magára támaszkodva. Tudatosan törekedjen arra, hogy saját magában bízzon, és ne másokat hibáztasson, ne másokra vetítse ki frusztrációját. Ha meglátja a jót is az egyes helyzetekben, és nem másokat okol az esetleges negatív dolgokért, akkor könnyebb lesz elfogadni magát is, azt veszi majd észre, hogy környezetével is könnyebben tudja majd elfogadtatni magát.

Ha önmagát szemlélve értékeli a helyzetét és lehetőségeit, és képes meglátni a jót is azokban a helyzetekben, amelyekbe kerül, akkor boldogabb is lesz, és a derekára nehezedő nyomás sem fogja szükségét érezni annak, hogy ezzel a fájdalommal térítse Önt a megfelelő útra.

7 gondolatok ezen: “Melyek a lumbágó lelki okai?

 1. Olasz Zoltán

  Köszönöm szépen!
  Semmit nem mondott ez a sok “szöveg “.
  Általános megfogalmazásolban én is jó vagyok.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Olasz Zoltán!
   Örülünk neki, ha Önnek ez a „sok szöveg” semmit sem mond. Ezt azt
   jelentheti, hogy Ön nagyon sikeres ember. Legyen is így, mert ez azt
   jelenti, hogy Ön boldog ember.
   Olyan ember, aki nem vívódik magában, hanem felmerülő nehézségeit
   megoldja, és lelki problémái nem okoznak testi tüneteket. Nem másokat
   okol a helyzetéért, hanem saját maga jobbításával halad előre az
   életben. Gratulálok Önnek az életszemletéért, és jó egészséget kívánunk
   Önnek.
   Sajnos sokan vannak olyan emberek közöttünk, akik nem ilyen, Önhöz
   hasonló szemlélettel kénytelenek élni az életüket. Kérjük, legyen
   türelmes. Adja meg másoknak is a lehetőséget, hogy ők is jobbíthassanak
   egy kicsit az életükön, hogy ők is jobban a kezükbe vehessék életük és
   egészségük jó irányba terelését.
   Talán ennek a cikknek a segítségével is, mert ez a cikk nekik próbál
   segíteni, megoldási lehetőséget adni. És nem Önnek, a határozott,
   magabiztos embernek, akinek lelki problémái nem produkálnak testi
   tüneteket. Örüljön annak, ha olyan szerencsés, hogy nincsenek testi
   tüneteket produkáló lelki problémái. Másoknak sajnos vannak.
   További sok sikert kívánunk Önnek az életben, jó egészséget, és
   fájdalommentes, boldog életet.

 2. Csaba

  Fáj a derekam. Elmentem a szakorvoshoz,megállapította,h lumbágó a derékfájás oka. Közel ötvenévesen először gondolkoztam el komolyan,h lehet mentálisan alakul ki és orvosilag nagyon nehezen kimutatható a valódi ok. Köszönöm a cikket ,nagyon sokat segített.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Csaba!
   Hálásan fogadjuk a pozitív visszajelzését. Blogunkat azért vezetjük, hogy segíthessünk olvasóinknak megtalálni közérzetüket romboló, hétköznapjaikat megkeserítő panaszaik hátterében álló okot, és hogy közelebb vigyük őket annak az egészségügyi problémának a megoldásához. Mindig jó látni, hallani a sikert, amikor az ember munkája eredményt hoz.
   Örülünk, hogy Ön is talált megoldást derékfájdalmára a blogunkon.
   Külön köszönet azért, hogy biztatását megosztja más olvasóinkkal is, támogatva őket abban, ne adják fel, mindig van megoldás.
   További minden jót kívánunk!
   Harmónia Centrum

 3. Makai Magdolna

  Gerinc ideg szakadás lelki háttere érdekelne, ami miatt az impulzusok nem mennek a bal oldali lábszárba, és ezáltal nem tudom terhelni.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Makai Magdolna!
   A gerinc ideg szakadás már igencsak távol áll egy hétköznapi lumbágós panasztól. Olyan esetekben, amikor az ideg folytonossága megkérdőjelezetté válik, amikor a bal oldali lábszár terhelhetetlenné válik, mi nem a lelki okok keresését tartjuk a legfontosabbnak. Inkább egy neurológiai szakkonzultációra, alapos kivizsgálásra, képalkotó leletek megbízható és alapos információira támaszkodva igyekezzen megoldást találni a problémára.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük