A csonttörés meddig fáj?

Egy törés után szinte mindenki megkérdezi, hogy „meddig fáj a csonttörés”?

csonttörés meddig fáj

Csonttörés után az egyik leggyakoribb kérdés, hogy meddig fáj a csonttörés?

Nem könnyű a kérdésre mindenkinek korrekt választ adni. Azért, mert a fájdalom ideje több tényezőtől is függ.

  1. Függ a törés fajtájától. Azért, mert az idősebbeknél előforduló patológiás törések a csonttörést szenvedettek magasabb életkora miatt is tovább fájnak.
  2. Függ a fájdalom időtartama természetesen a törés súlyosságától.
  3. Emellett pedig az egyéni sajátosságoktól is. A csonttörést szenvedett életkorától, immunrendszere erősségétől és a törésgyógyulás hajlamától.
sípcsonttörés műtéti rögzítése

Sípcsonttörés és a törés műtéti rögzítése

Nyilván egy szilánkos, nyílt törés vagy egy darabos törés a lábon hosszabb ideig fáj, mint egy kevésbé veszélyes ujjtörés a kézen. Ezeken az oldalakon a lábtörés illetve a kéztörés gyógyulásának idejét ismerheti meg. Akkor, ha kattint a linkre.

A törés jellegén túl a csonttörést szenvedett egyéni fájdalomtűrő képessége is befolyásolja a fájdalomérzet nagyságát. Aki jobban bírja a fájdalmat, annak könnyebb elviselni a törés utáni első napok nagyobb fájdalmát.

Meddig fáj a csonttörés?

Általánosságban azért azt tudjuk mondani, hogy a csonttörés szakszerű kezelése után néhány napig még fáj a szakszerűen ellátott törött csont. Utána pedig még ennél is hosszabb ideig érzékeny lesz a törött testrész. A csontok teljes gyógyulása pedig még hosszabb időt vesz igénybe.

Baleseti törésnél nemcsak a csonttöréssel kell számolni. Azért, mert a töréskor megsérülhetnek az izmok, inak és szalagok is, valamint az erek és az idegek is sérülhetnek. A fájdalomérzetet természetesen ezek a sérülések is befolyásolják.

Csonttörésnél a csontot körülvevő szövetekben is megszakad a vérkeringés. Majd a törött csont rögzítésével az izmokban, inakban és szalagokban is megindul újra a vér áramlása. Ezzel megkezdődik a gyógyulás jótékony folyamata. Szeretné gyorsítani a törés utáni gyógyulást?

sipcsonttörés kezelése lökéshullámmal

Sípcsonttörés kezelése lökéshullámmal. Ez a mellékhatások nélküli kezelés felgyorsítja vérkeringését. A felgyorsult vérkeringés több oxigént és tápanyagot szállít a sejtekhez, ezért gyorsabban gyógyul a törés. Kattintson a képre, és ismerje meg a csonttörés gyógyulásának gyorsítását!

A csonttörés gyógyulását gyorsítani tudja a törött csontok forradását gyorsító lökéshullám kezeléssel is. Mégpedig a vérkeringés megélénkítésével, a gyógyuló sejtek tápanyag és oxigénellátásának javításával, a csontépülés meggyorsításával. A törés gyorsabb gyógyulásához mindháromra szüksége van.

Mennyi idő alatt gyógyul meg a törött csont?

A fájdalom idején túl sokan érdeklődnek a csont gyógyulásának, a rehabilitációnak az idejéről is. Ez az idő is változó a törött csonttól és a törés jellegétől és súlyosságától függően.

láb és boka gyógytorna

Láb és boka gyógyító tornája bokatörés után

Legfontosabb a gyógyulás idejével kapcsolatban, hogy a gipsz levételekor még nem gyógyult meg a csont. A rögzítés levételekor még messze nem nyerte vissza a csont a törés előtti terhelhetőségét.

Kímélni kell, és fokozatosan megerősíteni a törött csontot és a csont körüli izmokat rendszeres tornával.

A csont gyógyulása általában 5-6 hét legalább. De a törött csonttól és a csonttörés jellegétől függően néhány hónap is lehet a gyógyulás ideje.

A rehabilitáció ideje a gipsz viselésének időtartamától és egyéb, egyéni sajátosságoktól is függ. Az egyik legjellemzőbb egyéni sajátosság az életkor. Általánosságban azt mondják a baleseti sebészek, hogy annyi hétig kell rendszeresen tornáztatni a törött testrészt a gipsz levétele után, amennyi ideig fenn volt a gipsz. Természetesen az életkor is befolyásolja a gyógyulás idejét, hisz fiatal korban a törés is gyorsabban gyógyul.

A fiataloknál azonban nemcsak a törés gyógyulására, hanem az ízület korábbi mozgásterjedelmének a teljes visszaszerzésére is törekedni kell. A mozgásterjedelem visszaszerzése természetesen idős korban is fontos. Azonban minél kevésbé aktív életet él valaki, annál jobban el tudja fogadni az ízület mozgásterjedelmének kisebb mértékű csökkenését. Idős korban az elsődleges szempont a törött csont forradása. Fiatal korban ez természetes, fontosabb a teljes mozgásterjedelem visszaszerzése. Ez még jobban felértékeli a törés utáni gyógytorna fontosságát. 

bokatörés gyógyulás gyorsítása lökéshullámmal

Bokatörés gyógyulásának gyorsítása lökéshullám kezeléssel. A kezelt terület vérkeringésének fokozásával a sejtek és szövetek öngyógyulása gyorsul meg 

A rehabilitációban a csont összeforradása és a rögzítőgipsz levétele után nemcsak az izmokat, inakat és szalagokat kell megmozgatni, visszaszerezni az ízületek eredeti rugalmasságát, hanem a vérkeringést is fel kell gyorsítani a sérült területen. A vérkeringés beindulásával indul meg igazán a gyógyulás, a törött csont körüli izmok és ízületek korábbi állapotának a visszaszerzése.

  • Ha gipszrögzítést használnak a törött csontvégek rögzítésére, akkor az ízületek mozgatása a vérkeringés felgyorsítása értelemszerűen a gipsz levétele utáni időre marad. Ez nemcsak időveszteséget jelent, hanem a több hetes mozdulatlanságban még tovább merevednek a töréskor kisebb-nagyobb mértékben megsérült ízületek.
  • A törött csontvégek gipszelés nélküli rögzítésekor kellő óvatossággal már korábban elkezdhető a megsérült ízület passzív majd aktív mozgatása.

A csonttörés utáni rehabilitációban is alapvető fontossága van az orvos utasítása szerinti fokozatos terhelésnek. A törött testrész mozgatása ugyanis fájdalommal jár. Tehát nemcsak a csonttörés utáni fájdalomról beszélhetünk, hanem bizony a rehabilitáció, a törött csont és az ízület megerősödése is fájdalommal jár.

Ezért van szükség a tapasztalt gyógytornász segítségére a törött csont fokozatos terhelésekor, mert a beteg szerencséjére neki nincs megfelelő tapasztalata a törések utáni rehabilitációban. Nem tudja, hogy hogyan és miként terhelheti a gyógyulóban lévő törött csontot biztonságosan, de mégis a rehabilitáció előrehaladása érdekében megfelelő hatékonysággal. Ez egy olyan tudása a tapasztalt gyógytornásznak, amit az élete során 1-2 törést szenvedőnek nem kell irigyelnie tőle.

A gyógytornász segítsége meggyorsítja a felépülést, és gyakorlati tapasztalata biztossá teszi a törött ízület korábbi mozgásterjedelmének a visszaszerzését. Azért, mert a beteg visszajelzése alapján ő tudja a tapasztalatával megítélni, hogy a törött végtagon érzett fájdalom a gyakorlatok végzése közben természetes a rehabilitáció ezen szakaszában, amire szükség van a gyógyulás érdekében. Vagy pedig már nem, és kímélni kell a megsérült testrészt a terhelés helyett. Vagyis a gyógytornász a leggyorsabb, de még biztonságos gyógyulásban tud segíteni. Minél nagyobb gyakorlata van, annál nagyobb biztonsággal tudja megítélni az érzett fájdalom jellegét.

Csonttörése gyors gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

bokatörés után

Bokatörés után a törött boka gipszeléses rögzítéssel

Teljesen természetes, hogy az alsó végtag sérüléseinél, például a boka törésénél előbb csak bottal vagy mankóra támaszkodva tud járni a lábadozó beteg. Ez fizikailag és lelkileg is fájdalmas időszak annak, aki nehezen tűri a dologtalan semmittevést. Márpedig törött lába erre kényszeríti még a legaktívabb embert is.

boka erősítése

Boka erősítése tornával. Kattintson a képre a boka erősítését segítő torna gyakorlatokért

A törés utáni gyógytorna rendszeres végzésével rohamosan erősödik a törött testrész. Rendszeres tornával hamar elhagyhatók lesznek a mozgást segítő eszközök. Hamar gyógyul a törött csont, és regenerálódnak a törés körüli izmok is. Visszatérhet korábban megszokott csonttörés előtti életéhez.

A gyógyító torna azért jó, mert fájdalommentesre olajozza csonttörés utáni mozgását. Egyedül nehéz lehet a fájdalom határán belül terhelve fokozatosan erősítani a forradó csontot és a körülötte lévő izomzatot. A gyógytornász segítségével viszont bátran haladhat gyorsabban törés előtti fájdalommentessége visszaszerzésében. Szeretne minél hamarabb fájdalom nélkül járni és mozogni?

Minél lelkiismeretesebben végzi az Önnek összeállított gyógytorna gyakorlatokat, annál hamarabb lesz fájdalommentes a mozgása csonttörése után.

172 gondolatok ezen: “A csonttörés meddig fáj?

  1. Laci

    Nekem a középső labuj perecem törött el már 5 hete fekvő gipsz van rajta de egyre jobban fáj ahogy mozgatom egy kicsit is. Azt szeretném kérdezni hogy ez természetes vagy ne tán rosszul forr össze a csontom?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László!
      Ahogy azt a blogcikkben is olvasta, nagyon sok tényező határozza meg a csonttörés utáni gyógyulás ütemét, és azt, hogy meddig „szabad” fájnia a lábujjának. Az egyik fontos tanácsom: Figyeljen, hogy betartja-e a terheléssel és mozgatással kapcsoltos utasításokat amiket kapott. Kétlem, hogy engedélyt kapott a törött ujj mozgatására, hiszen ezért helyezték rögzítőbe. Amennyiben azonban fokozott kíméletre sem javul, javasolnám, hogy menjen vissza kezelő orvosához egy kontrollra, és beszéljék át a tüneteit. Szakorvosa pontosan tisztában van azzal, mi az Ön szakmai előzménye, és hogy indokolt-e az erősödőnek érzett fájdalma. Előfordul, hogy a gipsz túlzott szorossága idéz elő egyre fokozódó fájdalmat, zsibbadást, pirosodást és melegedést a rögzítés alatti és attól távolabbi területeken. Mivel Önnek nem látszik ki vélhetően semmilyen bőrfelülete a gipsz után, ezért csak annak eltávolításával lehet ellenőrizni a Suddeck-szindróma meglétét. Szintén a gipsz levétel szükséges kontroll röntgen elvégzéséhez, ami meg tudja mondani, jól forr-e össze a csontja. A gipszlevételt szintén traumatolóus szakorvosa kell elvégezze, aki vissza is tud helyezni rögtön friss rögzítést.
      Reméljük, válaszunkkal tudtunk segíteni bizonytalanságában.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  2. Szilvi

    Hello! Az a helyzet, hogy az én történetem kicsit előbbre, 2018 karácsonyára nyúlik vissza, amikor is eltörtem a könyököm, de nem lett észlelve, azt mondták, hogy zúzódás, mozgassam, mert úgy könnyebben meggyógyul. Január elején, mikor már nagyon fájt visszamentem, amikor megmondták, hogy ezt nem kellett volna mozgatni, de terápiája nincs, mert elmúlt a 2 hét, amikor gipszbe kellett volna rakni, ergo egyátalán nem volt fixen a kezem. Utána nem láttak rajta eltérést (rosszul forrt volna össze, vagy valami), de azt mondták menjek gyógytornára. Ezen én (részben mert végig mozgattam, nem értettem mitől lesz jobb, részben önhibámon kivüli dolgok miatt) nem vettem részt. Mostmár bánom, mert néha borzalmasan fáj…nem tudom kihez tudok fordulni jelenleg. Köszönöm, ha tud esetleg segiteni 🙂

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szilvi!
      Sajnálatos, hogy ennyire sokáig elhúzódik a tavaly karácsonykor elszenvedett törésének gyógyulása.
      Jól értem, hogy jelenleg is fáj a könyöke nyugalomban és mozgásra, mely mozgás nem teljesértékű és gyengébb is az ellenoldalinál?
      Az szerencsés, hogy nem látnak utólag rossz összecsontosodási képet, ám ezt az Ön helyében megnézetném még egyszer, akár magán diagnosztikai rendelőben. A leletei megtekintése után egy szakértő ortopéd-traumatológus sebész talán tudna Önnek tanácsot adni abban, mi a teendő, ha mégis helytelen csontosodási folyamat zajlott le az Ön könyökében.
      Amennyiben építünk a kontrollvizgsálaton kijelentett megfelelő csontosodás diagnózisára, és az általuk javasolt terápiás útra, akkor a gyógytornát kell megkezdenie. Ezt szerencsére sosem késő megkezdeni, de természetesen a kihagyott és elpazarolt hetek meg fogják bosszulni magukat: a terápia nem napokig, nem is pár hétig, inkább hónapokig fog majd tartani. Kitartásra és türelemre lesz szüksége, mígnem eléri majd azt a célt, amit az év elején talán még 15-20 kezeléssel teljesíteni lehetett volna.
      A lehetséges gyógyulásról, annak idejéről és tökéletességéről sosem lehet biztosat előre jelezni, olyan ez, mint az időjárás. Azonban azzal semmit sem veszíthet, ha eljön egy személyes gyógytornász konzultációra, elhozza a leleteit, átbeszélik az előzményeket, megvizsgálja mostani mozgásait, erejét és tüneteit. Ennek fejében fog tudni Önnek javaslatot tenni a szükségesen végzendő kezelésekre. Ilyen kezelés lehet fizikoterápia, kezelő által végzett passzív kimozgatás, és Ön által végzett otthoni gyakorlatok, melyet egy 30-60 perces gyógytorna foglalkozás keretén belül akár azonnal igénybe is vehet. A kezelés alatt biztosítani fog időt Önnek a feladatok begyakorlására, így otthon magabiztosan végezheti naponta többször a következő találkozójukig. A kezelési célt együtt fogják kitűzni, és affelé fognak tartani. A heti 1 vagy több kezelés alatt újrabeszélik az aktuális állapotot, és frissítik az otthoni gyakorlatokat aszerint, hogy érez-e pozitív változást az elmúlt kezelés óta, vagy még nem.
      Bármelyik úton induljon is el, orvosi felülvizsgálat, vagy a gyógytorna mielőbbi megkezdése, a Harmónia Centrum rendelkezésére áll. Ha megengedi, hogy segítsünk Önnek megszabadulni lassan háromnegyed éves fájdalmától, hívja a recepciónkat, és jelentkezzen be Dr. Hargitai Gergely ortopéd-traumatológus sebészorvoshoz konzultációra, vagy valamely gyógytornászunkhoz konzultációra és kezelésre.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  3. K. Gabriella

    Tisztelt Harmonia bog! Ma egy kerékpáros baleset következtében az kezemen az egyik ujjam eltört, azt sínbe rakták. A másik kezemre ráestem. ott a rg repedés gyanút mutatott ezért a másik kezemen gipsz van.
    Dg.Fract phai dist poll l.d
    Abruptio ossis triqetri l-s

    A kérdésem, hogy mivel csak gyanúról van szó, a repedés esetén, feltétlenül kell a gipsz?
    Holnap vissza kell mennem keringés ellenőrzésre. Kérhetem hogy levegyék a gipszet?
    Milyen rizikóval jár, ha nincs gipsz rajta?
    A gipsz rögzítés esetén normális, ha felmegy a vérnyomás?
    Mennyire kell a gipsznek szorosnak lennie?

    Köszönöm a gyors választ!

    Üdvözlettel:

    K.Gabriella

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gabriella!
      Elnézését kérjük, amiért nem kapott azonnal választ kérdésére. Bízunk benne, hogy a kontrollon orvosával minden felmerült bizonytalanságát át tudta beszélni.
      Ellenőrizték megtekintéssel, tapintással a gipsz szorosságát, ujjai keringését?
      A nem rögzített csont 2 vége képes elmozdulni a kéz használatának következményében. Izmai, szalagjai munka közben húzó, rántó hatassal bombázhatják. Ennek hatására a 2 csontvég hajlamos rosszul összeforrni. A rosszul forrt csont pedig hiányos, fájdalmas csukló- vagy kézműködéshez vezethet, melyet utólag lehetetlen, vagy nagyon nehéz gyógyítani.
      Ezért szükséges a törés gyanú eseten is a valamilyen eszközzel történő rögzítés, vagy további vizsgálatok elvégzése.
      Bármilyen nyitott kérdés maradt Önben, kérem írjon bizalommal.
      Üdvözlettel
      Harmónia Centrum

  4. Kovács Elekné

    69 éves asszony vagyok.Cement kicsiba rakásakor kompresszios gerinc törésem lett.Két két utáén örült fájdalmak miatt felkerestem a háziorvost.SBO RA kerültem,ahol merev füzőt kaptam,napi 4 fájdalomcsillapitó mellett.A babletták kikezdték a gyomrom,hasmenés,szorulás,nem tudok eééni,mincs étvágyam.
    Holnap megyek röntgen kontrollra,de afájdalmaim igazávól napi szinten elviselhetők,viszont amikor az ágyból felkelek,és felállok,örült fájdalmaim lesznek és hányinger kiséretében.Szeretném kérdezni,mit tegyek,hogy ezek a fájdalmak jobban elviselhetők legyenek??

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kovács Elekné!
      Bízunk benne, hogy a holnapi kontroll eredményeiről jövőhéten jó híreket fog kapni.
      Valóban messze lakik tőlünk. Fő panaszára, a fájdalmas felkelésre igyekszem akkor egy tanáccsal segíteni Önnek innen mesziről is. Ezzel a felkelési technikával talán átmenetileg csökkenthetőek panaszai.
      – hanyatt fekvésben húzza talpra lábait.
      – amennyiben nagyon az ágy szélén van, és nem tud oldalra fordulni, a talpra húzott lábak mellett emelje meg, és tegye beljebb fenekét. Ha pont, hogy nagyon mélyen van az ágy közepén, és a lábszárak lelógatását nem tudná kivitelezni, a fenékemelésel az ágy széle felé pozícionálja magát.
      – a két térdét döntse el oldalra, de már vele egy időben a törzsével is forduljon oldalra. Így elkerülheti, hogy a csigolyái csavaró mozdulatot tegyenek, ami a fájdalmat fokozhatja.
      – oldaltfekvésben húzza magához közelebb a térdeit egészen a hasa elé. Így a térdei már épp lelógnak az ágy szélén.
      térdeit nyújtva lelógathatja lászárait a talaj irányába. Ez a lefelé lendülő súly már húzni fogja a derekánál fogva Önt fel ülésbe.
      – Segítse a felülést mindkét kezének tolódzkodásával.
      – az egész felülés mozgássor alatt ha igekszik a hasizmait feszíteni és a nyakával hosszan nyújtózkodni, azzal éberen tartja a gerincoszlop menti kisizmokat, és ezzel stabilizál.
      – ülésben várjon pár percet, megelőzvén a szédülés és hányinger kialakulását. Esetleg készítsen minden este egy pohár vizet az ágy mellé, amit ekkor elfogyaszt.
      A lefekvés nem tudom, okoz-e panaszt, de ugyan ilyensorrendben történjen. Leül az ágyra, oldalfekvésbe dől, felteszilábait az ágyra, a talpait a feneke vonalába csúsztatja, majd egyenes törzssel hanyattfordul.
      Az alábbi videó, sajnos nem sajátunk, de jól ábrázolja a mozdulatsort.
      https://youtu.be/KP5tj06NMpQ?t=45
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  5. Annamária Szanyi

    Üdv.. Három hete történt egy kisebb balesetem, beütöttem a jobb kezem es eltort az ötödik ujj alatt, ez még magába annyira nem veszes, csak a röntgen ki mutatta, hogy ugyanazon a hejen már korábban is eltort, vagyis 4honap leforgasa alatt 2x tört. hozzá teszem első törésről nem tudtam, mivel nem mentem vele orvoshoz, ennek következtében rosszul fort össze a csont. Ma levettek a gipszet de nagyon csúnya még, mindig kék zöld, és iszonyúan fáj. Azt szeretném kérdezni, hogy ez normális, e? Válaszát előre is köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szanyi Annamária!
      Köszönjük, hogy hozzánk fordult bizalommal.
      Alap esetben igen, normális, hogy egy sérült területen lila-zöld foltok alakulnak. Függetlenül korábbi sérülésektől. Ilyenkor a csontörés mellett az erek is sérülnek, és vér jut a szövetközti térbe. Ez okozza a az elszíneződést. Ennek felszívódása időbe telik. Minden embernél más és más a felszívódás időtartama.
      – Függ attól, hogy Önnek milyen a szervezete, egy átlagos végtag beverést követő folt például milyen gyakran szokott eltűnni Önről?
      -Csonttörésről és gipszelésről lévén szó, az is bizonyos, hogy fel volt duzzadva a keze, amely pedig akadályozza a felszívódást. Megjegyzem, meglepő, hogy 3 hét alatt már le is került a gipsz.
      Most, hogy orvosa véleménye szerint a törés gyógyult, és a gipsz lekerült, már elindulhat a duzzanat csökkentés és végső gyógyulási fázis is. Feltételezem, hogy orvosa ajánlott Önnek valamilyen gyógytornát a gipszelt kézizmok helyreállítása érdekében, valamint napi rendszerességű jegelést a kézre. Ez a két tevékenység a fájdalom csökkentése, és a funkció visszaállítása mellett a foltok eltűnésében is segíteni fogja Önt.
      Amennyiben további kérdései merülnek fel, vagy nem kapott a rehabilitációra vonatkozó utasításokat orvosától, forduljon bizalommal személyes konzultációra gyógytornászainkhoz. Ők alapos vizsgálat után egyénileg Önre szabott terápiás tervet fognak Önnek összeállítani.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  6. Molnar ildiko

    Udv….erdeklodnek elestem darabos patella toresem van masnap megoperaltak huzohurkos mutet 2hetig gipsz tegnap levettek varatszedes volt es kaptam meg 2hetre uj gipszet ez nagyon kenyelmetlen ha megyek is faj olyan erzes mindha nyomna fentrol lefele a gipsz a terd kalacsomat felek hogy annyira nyomja hogy baj lessz mit tegyek?? Csereltessem le konnyitetre?? Varom valaszat

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Molnar Ildikó!
      Sajnos hibát a legjobb szándék mellett is, bárki véthet. Előfordulhat, hogy gipsze nem tökéletesen sikerült. Nagyon jó, hogy Ön nem nyugszik bele a bizonytalan fájdalom érzetbe. Amennyiben térd kalácsa nyomódik, feltétlenül kérjen orvostól egy kontroll vizsgálati lehetőséget. Jelezze felé panaszát, beszéljék át, mutassa meg mikor és pontosan hol érez nyomást. Mert lehetséges, hogy korrigálni szükséges a gipszet. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy amit érez, az a gyógyulasi folyamat szükséges velejáró fájdalma.
      Bízunk benne, hogy orvosa is értékeli azon szándékát, hogy megértse a testében zajló folyamatokat, gyógyulása ok-okozati összefüggéseit. Ha sajnos ez nincs így, és nem szolgál Önnek kielégítő információkkal, térd specialista orvosunk Dr Hargitai Gergely 25 perc konzultációban csak Önnel foglalkozik.
      Sikeres gyógyulást Önnek és várjuk visszajelzését!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  7. Rozner Beáta

    Üdvözlöm.Érdeklődnék páromnak,, metacarpus egyéb csontörése,, volt.5 hétig gipszben volt.Hétfőn(10.28) vették le a gipszet.Kissé bevannak dagadva az ujjai tornáztatja.Mikorra várható a teljes gyógyulás? Sajnos november 3 án munkába kell állnia. Várom mielőbbi válaszukat. Tisztelettel Beáta

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Beáta!
      Törések esetén a gipszlevétel csak az a pont a gyógyulásban, amikor elkezdődik a törött csont körüli terület mozgatása. Ám ez koránt sem a teljes gyógyulás ideje. Most párja előtt több hét rehabilitáció áll. Az eddig gipsz által elmerevített szöveteket újra mozgásba kell hozni, a duzzanatot a keringés rendezése által csökkenteni kell. A csontokra fokozatosan kell visszaengedni a terhelést.
      Amennyiben a munkába való visszatérés azzal jár, hogy párja nagy súlyokat kell mozgasson, erős marokszorításra van szüksége, akkor érdemes megfontolniuk, hogy a kezelőorvos segítségével még egy rövid ideig táppénzen maradjon.
      Pontos időpontot képtelenség mondani, mikor lesz teljes a gyógyulás. Körülbelül 2-3 hónapig mindenkép türelemmel kell lennie a párjának a keze iránt. Nagyon helyes, hogy gyógytornára is kiíírták. A kapott feladatokat és duzzanat-fájdalom csökkentő technikákat minden nap többször alkalmazza! A rendszeresen végzett otthoni terápia teszi lehetővé a gyors gyógyulást. A nem kímélt kezek, a nem együttműködő, otthoni tornavégzést hanyagoló beteg gyógyulása akár fél éven át is elhúzódhat. Ez idő alatt nem lesz képes teljes szorítóereje kifejtésére, ujjai panaszmentes mozgatására.
      Amennyiben szeretnék gyorsítani a gyógyulást, vegyék igénybe a szöveti regeneráció fokozására alkalmas lökéshullám terápiás kezelést, melyet a gipsz eltávolításának napjától már a csonttörések gyógyításában is lehet alkalmazni.
      https://www.harmonia-centrum.hu/lokeshullam-terapia
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  8. Emma

    Kedves Harmónia-centrum, 10 éve törött el a csuklóm, volt gipszben, meggyógyult stb. 1 éve elkezdett fájni több napon keresztül körülbelül 2-2 havonta – ilyenkor csuklószorítót teszek rá, de őszintén szerintem nem sokat segít (néha bekenem flectorral de az sem). Viszont a fájdalom aggaszt, mert én ugyanolyannak érzem, mint amikor törött volt (persze az régen volt, szóval nem tudom biztosra). Esetleg van valami javaslata? Orvos azt mondta, hogy ne érdekeljen, biztos csak frontérzékenység.. De nem hiszem.

    Válaszukat előre is köszönöm,
    Emma (28 éves)

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Emma!
      Egyet értünk orvosával, a műtétek és törések helyén gyakran frontérzékeny marad a szervezet. A fiatal életkora, és 10 éves törése a kórelőzményében azt sugallja, hogy Önnek nem lehet fáradásos törése vagy töréselmozdulása. Semmi olyan kórosra nem gyanakszunk, ami a csuklójában kialakulhatott.
      Mégis, ha úgy érzi, nem szeretné elfogadni a tehetetlen tényt, hogy érzékeny a frontokra, akkor igyekezzen megfigyelni, milyen mozgásokat végez, amikor fáj, és ezeket kerülje. Igyekezzen megfigyelni, valamilyen hőhatás, hideg vagy meleg borogatás segít-e csökkenteni a fájdalmat, és ezt alkalmazza. Igyekezzen megfigyelni, hogy előjön-e a fájdalom, pár órával nappal azután, hogy olyan tevékenységet végez, amelyben a karját-kezeit erőteljesen kell használnia, s ha igen, akkor ezekhez a tevékenységekhez alkalmazzon rugalmas csuklórögzítőt.
      A fájdalom idején egyébként mindent, ami csökkenti a fájdalmát ideális alkalmaznia, legyen az hőkezelés, vagy csuklórögzítő. Fájdalommal együtt mozogni nem vezet jóhoz, mert a szervezete kompenzálni kényszerül. Lehetőség szerint kímélje ezekben a napokban.
      Amennyiben egy orvosi másodvéleményre, egy személyre szabott vizsgálatra, és biztos szakvéleményre tart igényt, személyes orvosi konzultációt javasolnánk Önnek Dr Hargitai Gergely ortopéd-traumatológus orvosunkkal. Erre korábbi leleteivel, és megfigyeléseinek pontos elmondásával kell készülnie.
      Szeretném felhívni a figyelmét, hogy az orvosi konzultáció végeredménye lehet itt is az, hogy a fronthatásokon kívül nincsen a fájdalma semmi mással kapcsolatban, mely esetben nem is tehet ellene mást, mint várja a fronthatás elmúlását.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  9. Mészárosné

    8 hete volt autóbalesetem. Eltört a szegycsontom és a szeméremcsontom. Azt szeretném tudni mikor lehet biciklizni? Jó e a lábamnak a biciklizés, vagy inkább várjak vele?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mészárosné!
      Köszönjük, hogy kérdésével hozzánk fordult segítségért.
      Törésgyógyulással kapcsolatos személyes kérdésekben mindig a kezelő sebészorvos az elsődleges válaszadó. Aki az Ön törését 8 hete ellátta, tudná a legjobban megválaszolni. Ugyanakkor ha zárójelentésével felkeres más traumatológuus sebészt, valószínüleg ő is fog tudni becsülni egy várható gyógyulási időt.
      A törésgyógyulásra Tőlem általános választ fog tudni kapni. Úgy vélem, ha valamely tevékenység tiltott Önnek, arra felhívták a figyelmét. Ha már engedélyezett lesz a tartós ülés, és az intenzív csípőtorna, akkor fog tudni biciklit is hajtani.
      Általában törések után 6-8 hétig semmilyen terhelés nem engedélyezett, és azt követően is fokozatosan, gyógytornász segítségével kerül bevezetésre a mozgás. Túl gyors megterhelés a gyógyulás rovására mehet.
      Legyen tehát türelemmel, és kövesse az Önt kezelő szakmai személyzet tanácsait. Amennyiben traumatológus sebészorvos vagy gyógytornász segítségét kérné, tudunk időpontot adni szolgáltatóinkhoz.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  10. Szabo zsoka

    Balesetben eltort a csuklom es a terdkalacsom gipszet kaptam. 2 es fel het utan a csuklomrol levettek a gipszet cs.rogzitot irtak fel. 4 het utan a labamrol is levettek jelenleg terdrogzitot viselek ekkor a csuklom meg mindig fajt es dagadt ezert ismet begipszeltek a csuklomat alkar gipsz van jelenleg karacsonyig. Kerem szives valaszat gyogyulasomnal mire
    szamithatok kb. mikor lehetek munkakepes. Koszonom

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsóka!
      Egy csonttörés 2-3 hónap gyógyulási időt minimum igényel, törés helyétől és súlyosságát jelző típusától függően. Attól, hogy gipszét lecserélték rögzítőre, a terhelésre és izommunkára mégnem áll készen a csuklója. Az ünnepi időszakban kénytelen lesz távol maradni a konyhai tevékenységektől, legalábbis minimalizálni azt. Amikor a duzzanat és fájdalom apadni kezd, a mozgásokat óvatosan, gyógytornász segítségével újra elkezdheti majd. Ez utóbbi trdére és csuklójára is vonatkozik.
      Nem elegendő pihentetési idő, vagy túl korai erős igénybevétel újrasérülést vagy elégtelen összeforrást eredményezhet.
      Amennyiben mielőbb szeretne biztonságosan visszatérni a munkába, azt javaslom, leleteivel keressen fel egy gyógytornászt mielőbb, akár még az ünnepek előtt, hogy átbeszéljék mit szabad, és mit nem szabad tennie törött tetrészei egészsége érdekében. Ajánlom szíves figyelmébe kollégáinkat, akikhez bejelentkezhet az alábbi telefonszámon: +36 1 269 2946
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  11. Pula Dániel

    Szép jó napot!
    Múlt csütörtökön eltört a kulcscsontom. Az a kérdésem, hogy ha valamikor éjszaka alvás közben a nem törött vállamra fekszem van esély rá hogy a csont elmozdul? Ha a kezemet és vállamat nem mozgatom, néha mégis kicsit megmozdul reflexszerű mozdulatok miatt van esély az elmozdulásra?
    Köszönöm a választ

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dániel!
      A kulcscsont törésnél, mint minden csonttörésnél, fontos tudni a törés típusát. Ez utalást ad arra is, hogy elmozdulással járt-e a törés. Ha nem, annak jobb a biztonsága, bár akkor is óvnia kell. Amennyiben a törését ellátó orvos nem írt fel magának mozgás tiltást, akkor elvileg bátran alhat ép vállán fekve, és használhatja óvatosan a karjait.
      A kulcscsont távolabbi vége a lapockával áll ízületi kapcsoolatban, ezért bizony lógó kartartás mellett is mozogni képes a kulccsont, akár egy vállrándítástól, vagy hát domborítástól. A lapocka és hát ideális tartását hevederrel szokás rögzíteni amennyiben szükségesnek ítéli a törést ellátó orvos. Ha ezt kapott, kérjük, viselje az előírtak szerint.
      Sikerült megnyugtató tájékoztatást adnunk Önnek?
      Ha maradt még Önben kérdés, a pontos egyéni válaszadás érdekében kérjük, leleteivel együtt keressen fel személyesen minket.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  12. Ildikó

    Üdvözlöm!
    Januárban eltört a lábközépcsontom, elszakadt a vádlimban az izomszál és a bokám is megzúzódott.
    1hét fekvő gipszet kaptam, majd járógipszet 4 hétig. Abból még kevesebb mint 2 hét van a kontrolig.
    Nem terhelem odafigyelek arra hogy minél hamarabb gyógyuljak mégis vannak napok amikor erősebb fájdalmat érzek a megszokottnál a ládfejemben és a lábujjamban.
    Vajon mitől lehet ez hogy egyik nap kicsit fáj a másik nap nagyon?
    Valamint mitől rángatózik valami a talpamba esténként nyugalmi állapotban?
    Köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ildikó!
      Összetett trauma érte az Ön lábát, ezért látatlanban ki merem jelenteni, hogy változó fájdalomérzete normális. Természetesen, amennyiben szokatlanul intenzív fájdalmat észlel, vagy megszokottól távoli helyen jelentkezik, akkor keresse fel kezelőorvosát, vagy más traumatológus orvost személyes konzultációra.
      Talpzsibbadásért két dolog a felelős leggyakrabban. Az egyik a magnézium hiány, melyre a szervezet izmai görcskészséggel válaszolnak. Megpróbálhat ezen változtatni étrendkiegészítővel. Ami azonban az Ön esetében valószínűbb, hogy a gipsz ellehetetleníti talpizmai nyújtását – mivel nem tud talp gördítéssel járni. Emiatt talpizmai rövidülni kezdenek, és erre görcsösséggel reagálnak. A gipszlevétel után, a torna megkezdésével, a járáshoz való visszatéréssel ez a tünet meg fog szűnni. Ha nagyon zavaró a tünet, megpróbálhat egy finom tornagyakorlatot, kizárólag azonban akkor, ha gipszében lábujjai szabadok, és otthoni tornafeladatai lehetővé teszik a lábujjak mozgását. Saját lábujj izom erőből (NEM KÉZZEL SEGÍTVE, NEM TÁRGYBE BEAKASZTVA) visszafele húzni lábujjait a lábhát, lábszár irányába, tartsa ott 10-15 másodpercig, majd lazítsa el. Napi többször végezheti. A lábujjmozgások a keringés fokozást is támogatják, ezért lehetségesnek tartom, hogy hasonló feladatot kapott házifeladatnak is a gipszelt időszakra.
      Sikeres gyógyulást kívánunk Önnek!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

      1. Ildikó

        Üdvözlöm!
        Sajnos gipsz levétel után kiderült mélyvénás trombózist kaptam.
        Részesültem 1 hetes kórházi ellátásban viszont nagyon hiányolom azt, hogy elmondjanak részletesen mindent a trombózissal kapcsolatban.
        Azonkívül, hogy ez nagyon veszélyes dolog mást nagyon nem is hallottam.
        Ön tudna felvilágosítást adni azzal kapcsolatban, hogy hogyan is lesz hatással a mindennapjaimra?!
        Érdekelne mit lehet és mit nem ilyen állapotban valamint hosszú távon.

        Köszönöm szépen válaszát!

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Ildikó
          A mélyvénás trombózis az egyik olyan komoly betegség, amelynél az Ön pontos kórtörténete és az Önt diagnosztizáló és kezelő szakorvos vizsgálata és gyakorlati tapasztalata minden látatlanban adott jó szándékú tanácsot felülír. Néhány általános tanácsot természetesen tudok adni. Lehetséges azonban, hogy az Ön kórtörténete és tünetei mindent felülírnak.
          Feltételezem, hogy a lábáról vették le a gipszet, és ezért alsó végtagi mélyvénás trombózist kapott. Ez nagyon fontos, mert nem mindegy, hogy hol keletkezik vérrög a vénában.
          Alsó végtagon kialakuló trombózisnál a kezelőorvos által előírt ideig (általában 2-3 hétig) fel sem szabad kelni az ágyból, és a lábat is felpolcolt állapotban kell tartani a vénás keringés meggyorsításáért.
          Amikor megtörténik a kórházi elbocsátás, akkor a zárójelentésben minden további kezelési utasítást pontosan rögzíteni kell, és ezeket részletesen megmagyarázni a betegnek.
          Ez alapvetően tartalmazza azt, hogy kímélő életmóddal, akár az otthoni ágynyugalmat tovább folytatva meghatározott ideig, lábát hosszabb ideig nem függőlegesen lógatva kell töltse a lábadozás időszakát. Az alsó lábszár fájdalma és duzzanata miatt a kezelőorvos által előírt ideig, illetve a tapasztalt tünetek függvényében, hónapokig, akár 1 vagy 2 évig, vagy még ennél is hosszabb ideig is a lábszár fáslizásával, gumiharisnya viselésével való támogatásával kell segíteni a vénák működését. A vénák ugyanis a trombózis után már nem fognak meggyógyulni, és lehet, hogy folyamatos külső támogatásra lesz szükségük azért, hogy összeszorított állapotban legyenek.
          Emellett pedig véralvadásgátló gyógyszert, illetve injekciót kell rendszeresen használni a vér rögösödésének megakadályozására, egy újabb trombózis megelőzésére.
          Arra pedig az Ön panasza alapján a kezelőorvosa tud tanácsot adni, hogy milyen formában és milyen ütemben térhet vissza fokozatosan élete a korábban megszokott kerékvágásba. Csakis a kezelőorvosát való megkérdezésben látom az Ön problémája megoldásának legjobb lehetőségét. Ha pedig ez nem történt meg, vagy nem történhet meg (ami normál körülmények között nem fordulhat elő), akkor az interneten a „mélyvénás trombózis” kulcsszót beírva tájékozódjon panaszának, kórtörténetének ismeretében.
          Honlapunkon is talál információt erről a https://www.harmonia-centrum.hu/melyvenas-trombozis-kezelese oldalon, ez azonban nagyon kevés és szűkszavú a tájékozódáshoz.
          További jó egészséget, és türelmes lábadozást kívánok Önnek

  13. Fehér Gézáné

    Fehér Gézáné . 80 éves vagyok reumathisz artritisz betegégem , Sjögren szindróma. Kb. Öt éve medrolt szedek.2020. február 5- én elestem , szemérecsont törésem van, ott ahol a comb belső
    részén a vastag in kapcsolódik a szemérem csonthoz, minden lépés fàj csak nagyon óvatosan szabad lépnem h.neterheljem . Szeretném ha nem romlana tovább a törés ha nagyon megterhelem a járással,.gyógytornászt javasoltak az kb egyhónap mig ide ér.
    Kérdésem mit tehetnék h. gyorsabban gyógyuljon mert sokat fekszem, a hátam lapockám eddig is fájt, kb. december közepeota háziorvos nem lát külsőproblémàt és nem történik semmi vizsgálat. Mi okozhatja a hátfájást. Köszönöm a vàlaszt

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Fehér Gézáné!
      Amennyiben jól értem, a hátfájásának okára keresi a választ, illetve arra, mit tehetne abban a pár hétben, amíg a képzett segítséget, a gyógytornászt várja.
      Hátfájásának lehet oka a tartós fekvés, mely ellen izmai aktivitálásával, csigolyái átmozgatásával tudna tenni. Azonban a törése megkívánja a medence és deréktáj mozdulatanságát, ha jól értem. Épp ezért addig, amíg gyógytornász meg nem vizsgálja, feladatokat nem ad önnek, amelyeket kijavít, ha rosszul végzi; nem igazán merném Önt semmilyen jelentősebb mozgásra bíztatni. Amit biztosan megtehet, hogy amikor hanyatt fekszik, vállait beleszorítja az ágyba erővel, hogy lapockái közelítsenek egymáshoz, majd ellazítja őket, végzi ezt körülbelül egy percen keresztül, és ezt naponta többször ismételgeti. Ha engedélyeztek Önnek ülést is, ülésben megpróbálhat óvatosan domborítani (semmiképp nem előrehajlásig) és felegyenesedve a plafon felé nyújtózni a feje búbjával, ezt is váltogatva egy percig.
      Reméljük, ezek segítenek tűrhetőbbé tenni a várakozás időszakát.
      Kívánunk mielőbbi gyógyulást, jóleső tornázást a gyógytornászával.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  14. Kubik Maria

    Üdvözlöm!
    Kubik Maria vagyok 63 eves es jan.12 en eltört a bokam.6 hetig voltam gipszben,miutan levettek a gipszet gyogytornaszhoz mentem aki gyakorlatokat mutatott amit csinalok naponta 3 szor Ö ugyan 2 szer mondta de en nagyon türelmetlen vagyok😔Ön szerint hibat követek el?szeretnem ha mihamarabb tudnek rendesen jarni,Ön szerint mennyi idö meg amig teljesen rendben lesz a bokam?szeretnek mar yogazni is menni,de azt meg nem engedte.Ha kinozom magam azzal jot vagy rosszat teszek?/mar a tornaval/
    Köszönettel varom valaszat

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mária!
      Először is dícséretre méltó az igyekezete! Semmiképp nem szeretném felülbírálni az Önt látó, vizsgáló és együtt dolgozó gyógytonrász kolléga véleményét. Személyes tapasztalataink alapján abból még nem volt gond, ha valaki napi kettő helyett napi háromszor végezte a tornát. Sőt, gyorsítani képes a gyógyulást, ha jól végzik a gyakorlatokat. Azon azonban megakadt a szemem, hogy „kínzás”-nak titulálja a gyógytornát. Amennyiben a mozdulatok erős fájdalmat okoznak Önnek, akkor igenis érdemes csökkenteni a torna gyakoriságán, legalább addig, amíg nem találkozik újra a gyógytornászával. Ha panaszt okoz Önnek valamely feladat, azt beszéljék át, és szükség esetén korrigálják, mert a fájdalom melett végzett mozgás igenis hátráltathatja a gyógyulásban.
      Sikeres felépülést kívánunk Önnek, és mihamarabbi visszatérést szeretett sportjához, a jógához.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

      1. Marinka Etelka

        Nekem egy sípcsont törésem volt, miért a térdem fáj. Igaz törött lábam kétszer kapott mélyvénás trombózist

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Marinka Etelka!
          A sípcsont törés miatti fájdalom azért jelentkezhet a térdében, mivel a sípcsont felső vége a térdet alkotó egyik fő csont, így a sípcsont törés hatással van a térdre és annak mozgatására. A korábbi törések és mélyvénás trombózis is valóban hatással lehetnek a térdre és a térd körüli izmokra, főleg a comb és vádli izomcsoportokra.
          Mindenképpen kövesse az orvosa utasításait aki ellátta a törés alkalmával, mivel ilyenkor szigorúan követni kell az orvos utasításait, hogy rendesen gyógyuljon és összeforrjon a csont. Arra is figyeljen hogy mikor terhelheti az adott végtagot, és meddig kell pihentetni. Ebben gyógytornász tud segíteni.
          Pakulár Nóra alsó-végtag specialista gyógytornászunk tud Önnek segíteni a 100% gyógyulás elérésében:
          https://www.harmonia-centrum.hu/pakular-nora-gyogytornasz
          Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  15. János

    Üdvözlöm.

    20 éves férfi vagyok. Sípcsont törésem volt jobb lábon 2019 október közepén ami egy baleset miatt következett be. Velőűrszeggel rögzítették 4 csavarral, fentről kivettek eggyet decemberben. Aztán ahogy telt az idő lennt egy egyiket kitudom tapogatni és kilóg a csontból az izomba. A mankót január vége február eleje körül hagytam el teljesen. MInden nap tornáztam gyógytornász segítségével aztán február végén már csak minden második haramdik nap erősítettem a lábam. Szinte semmi panaszom nem volt. Jó időben bicikliztem illetve sétáltam. Március közepén jelentkezett egy probléma hogy ha sokat sétálok akkor elől a hajlitó izomnál (vagy mi a pontos neve) egészen lennt bokámnál nem a törésnél, illetve bal oldalt a bokacsont mögött szinte egyik lépésről a másikra elkezdett fájni aztán ha pihentettem például fél órát már nem, olyan is előfordult hogy az adott napom már egyáltalán nem fájt. Volt hogy hetekig semmi baj nem volt pedig dolgoztam viszont olykor előjön ez a probléma. Érdekes módon néha tudok játszani a fájdalommal hogy a lábfejem külső vagy belső élére lépek. Kontrollom most lett volna április elején de korona vírus miatt nemtudok visszamenni.

    Válaszát előre is köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves János
      Azért ilyen fiatal korban még a berakott csavarokat érdemes kiszedni a gyógyulás ütemétől függő időben.
      Törésnél az ízületeket fokozatosan meg kell erősíteni a gyógyulás során. Éppen azért alkalmazzák ezeket a gipszelés nélküli technikákat a törésnél, mert ezek is megfelelő rögzítést biztosítanak a törött csontvégeken, és ráadásul még a gipszeléssel szemben a szabadabb mozgást is biztosítják. Így az ízületek nem merevednek le a törés gyógyulásának ideje alatt, és gyorsabb, könnyebb a rehabilitáció.
      A rehabilitáció során jelentkezhetnek átmeneti panaszok különösen túlzott terhelés hatására. Akár az időjárás változását is megérezheti a törött testrész. Kisugárzó fájdalom is előfordulhat.
      Nem olyan sürgős visszamenni a kontrollra, halasztható. Mindenképp mutassa meg azonban szakorvosnak a leteit, amint lehet.

      1. János

        Igen, szakorvosom mondta hogy a mutéttől számított kb 1 ev utan kiszedik a tobbi csavart es a rogzítést annál hamarabb nem. Válaszát köszönöm.

  16. András

    Üdvözlet!
    28 éves férfi vagyok. Tavaly szeptemberben eltört a lábam, lábközépcsont törésem volt, sajnos műteni kellett és tűző drótokkal rögzíteni a csontot.
    A drótokat kivették, jártam gyógytornára, szépen fokozatosan erősödött a lábam.
    A törés óta vagyis inkább mióta tudom használni a lábam minden reggel elviselhetetlenül fáj az első pár méter, sántitok már majdnem botot kell használjak, de egy pár méter séta és rendbe jön.
    Tudom hogy az előző napi terhelés miatt fáj, csak az lenne a kérdésem hogy ez normális e hogy már több mint fél éve történt és még mindig ennyire fáj, meddig tarthat ez, esetleg valamit nem jól raktak össze azért fáj?
    A választ előre is köszönöm 🙂

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves András
      Nem lehet általános választ adni a kérdésére. A lábközépcsont törés is többféle lehet a törés súlyosságától függően, és ezek után egészen más lehet a felépülés előrehaladása. Az is fontos, hogy lábfejében a törött lábközépcsont körül a lágyrészek milyen mértékben sérültek. Persze vannak általánosságok, azonban egy sérülésre, egy csonttörésre sokféleképpen reagálhat a szervezet.
      Természetesen biztosat lábközépcsont törésének jellege és lába vizsgálata nélkül nem tudok mondani. Azonban ha valamit nem jól raktak volna össze, akkor nemcsak az első pár méter fájna, hanem sokkal tovább érezné a fájdalmat.
      Igen lehetséges az, hogy hónapokig, akár még évekig is érezhet átmeneti fájdalmat. Olyan is előfordulhat, hogy az időjárásváltozásra jelentkezik a fájdalom. Nagyon hosszú ideig. Hisz az éjszakai pihenés, semmi teher után lábfejére, talpára nehezedik a teljes testsúlya. Ez óriási, hirtelen terhelésnövekedést jelent.
      Amit Ön tenni tud az leginkább az, hogy a „jártam gyógytornára” még nagyon kevés.
      Nem a hétköznapi, mindennapos terheléssel, hanem azokkal a speciális gyógytorna gyakorlatokkal kell folyamatosan megerősíteni a törött csont körüli izmokat és ízületeket, hogy azok be tudjanak segíteni a csontnak a terhek viselésében. És az izmok megerősödő ereje és rugalmasságuknak a növekedése is segítse a törött csont átépülésének a haladását. Vagyis a törés utáni rehabilitáció sokkal tovább kell, hogy tartson, mint ahogy Ön „járt gyógytornára”. A speciális gyógytorna (lábtorna) gyakorlatok végzésének jóval tovább célszerű folytatódni, mint ameddig ilyen törés után járnak gyógytornára. És a terhelés fokozatos növelésének a betartása is alapvető fontosságú. Ebben a törést kezelő ortopéd orvos és a rehabilitációját segítő gyógytornász tud az Ön törése jellegének, és állapota előrehaladásának ismeretében pontos választ adni.
      A lökéshullám terápia is segíteni tud a vérkeringés élénkítésével a csont átépülésének meggyorsításában, a fájdalom mérséklésében.
      További eredményes gyógyulást és fájdalomcsökkenést kívánok Önnek

  17. Rácz Bea

    Kedves Hölgyem/Uram!
    8 napja bal csuklóm nyílt törést szenvedett,aznap lemezzel rögzítették. Az operáló orvos semminemű tájékoztatást nem adott, (műtét csütörtök este) szombat délelőtt elbocsájtottak.
    Záró jelentést nem kaptam, mert nem találták.
    Háziorvosom megnézte a rendszerben ő látta ,mikorra kéne visszamennem mivel nagypéntek lett ráírva így telefonon üzentem annak aki operált, tuti e a dátum , nővéren keresztül üzent ma ügyel menjek ma.

    Varratokat eltávolította, a sínt ugye leszedte,rtg nem készült, semmit sem kérdezett , harapófogóval kiszedtem belőle, hogy egy hétig még ne hajlítsam le, kaptam egy fáslit rá, mondta gipsz nem kell mert a lemez tartja.
    Gyógytorna?
    Mondta keressek gyógytornászt.
    Kössem e fel?
    Mondta amíg dagadt lehet.
    Kérdeztem kiszedi e lemezt mondta az marad.
    Kérdeztem lesz e még kontroll, mondta 5 hét múlva majd keressem.

    Ambuláns lapot nem kaptam, a zárómat most sem találta, annyit ígért majd szkennelve küldi.

    Kérdésem Önökhöz, ez elegendő e jelen esetben, rtg hiányában is megállapítható , hogy jól sikerült nyilván 8 nap után vannak még fájdalmaim, meg nem hajlik a csuklóm sem, szorítani sem tudok, de
    az egész annyira fura volt , tudom vészhelyzet van, meg nem látszott rajtam, hogy gáz lenne, de nem szeretném ha maradandó következménye lenne azért, mert egy fiatal orvos nem tud kommunikálni.

    Várom szíves válaszukat!

    Szép húsvétot kívánok!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bea
      Ha a kezelőorvosa ezt javasolta, akkor valószínűleg elengedő lehet.
      Mindenképpen érdemes azonban keresnie gyógytornászt, aki segíteni tud a rehabilitációban, és kiegészítheti a kezelőorvos hiányos kommunikációját is.
      Mielőbbi felépülést kívánok Önnek a gyógytornász támogatásával.

  18. Oszlay Tamás

    Üdvözlöm,
    Oszlay Tamás vagyok 43 éves, decemberben törtem el a bokámat, az orvos aki nem sokat foglalkozott velem annyit mondott csak spitalos külboka törésem van, amit a leletekből én is olvastam. 3 hét fekvőgipszben voltam, aztan 3 hét könnyített járógipszet kaptam. Január 14én vették le a gipszet, akkor is nagyon dagadt volt és egyáltalan nem tudtam ráállni a labamra. Március elején tudtam elhagyni a mankót, de még mindig dagad a labam és van amikor nagyon fáj. Minden reggel alig tudok még rá állni, illetve sántítok. Gyógytorna természetesen a mostani helyzet miatt nincs, elötte meg 2 hétig beteg volt a tornasz és nem is kaptam időpontot, én itthon tornásztatom, meg a kertben is dolgozgatok, bár eleg lassan. Ön szerint ez normális, hogy ennyi idő telt el és ilyen lassú a felépülésem?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tamás
      A fekvő és járógipsz támogatási ideje rendben lévőnek tűnik a leírása alapján.
      A bokatörés utáni felépülés milyensége, teljessége és üteme a rehabilitáción, a gyógytornán múlik. Ebben a leírása alapján lehetnek hiányosságok. Mindenképp javasolnám, hogy keressen meg egy gyógytornászt a panaszával. Ő fel tudja mérni rehabilitációja állapotát, és szakszerűen segíteni is tud Önnek.
      Mielőbbi felépülést kívánok Önnek.

      1. Antal Edit

        Üdvözletem
        Kül és belboka törésem volt április elején, amit operáltak.
        Gipszlevétel után is fáj, ha ráállok, tornáztatom, 2 hét telt el, nem tudom elképzelni, hogy mikor fogok tudni járni? Nagyon messze vagyok tőle.
        Gipsz alatt folyton zsibbadt a lábam, jelenleg is bevörösödik a lábfejem és térdig a lábam, ezért ha „megyek” valahova, akkor gumizoknit veszek fel.
        Gyógytornász foglalkozik velem, gyakorlatokat szorgalmasan csinálom.
        Mankóval tudok közlekedni.Mennyi idő kell legalább ahhoz, hogy megtanuljak újra járni?
        Hasonló esettel kapcsolatban várom a segítséget, tapasztalat megosztást is.
        Köszönettel:

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Tisztelt Antal Edit!
          Ne keseredjen el! Ilyenkor a türelem és a kitartás a legtöbb, amivel a gyógyulást segítheti. Képzelje el, hogy mennyi dolog történt a bokájával: eltört a csont, megműtötték, hetekig rögzítették. A lágyrészek, inak elveszítették rugalmasságukat, az izmok elveszítették korábbi erejüket, az ízületi tok beszűkült. A gipsz alatt a mozgás hiánya miatt a lába vérkeringése sem volt az igazi. És mindezek után most újból elkezdte mozgatni. Amennyiben rendszeresen találkozik gyógytornásszal, aki látja az Ön lábát, és nem javasolta az orvos felkeresését, nincs oka aggodalomra. Néhány hét alatt megerősödik majd annyira, hogy mankó nélkül járjon. Úgy tud a legtöbbet tenni a gyógyulásért, hogy szorgalmasan végzi továbbra is a gyógytornát. A fájdalom is fokozatosan csökkenni fog ezzel párhuzamosan.
          Kitartást kívánunk, meglesz az eredménye!
          Üdvözlettel,
          Harmónia Centrum

  19. Raffai József

    Kedves Hölgyem / Uram!
    Jelenleg jobb csuklótöréssel vagyok itthon (58 évesen), 3 hete történt a baleset. Gipszet kaptam, és folyamatos a kontroll. Ha a gipsz levétele után a jelen helyzetre tekintettel nem tudok gyógytornán részt venni, akkor mit tudok tenni a gyógyulásért? (még a kezelőorvosommal nem konzultáltunk erről a kérdésről)
    Előre is köszönöm a visszajelzést.
    Üdvözlettel:
    József

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedved Raffai József!
      Köszönjük, hogy bizalommal fordult hozzánk.
      Ami nagyon fontos már most a gipszviselése alatt is, hogy a szabad ízületeket, amik nincsenek a gipsszel rögzítve, ujjak és könyök, mozgassa amennyit tudja, hogy azoknak a mozgása ne szűküljön be.
      Ami után lekerül a gipsz mindenképpen próbáljon meg olyan helyet keresni, ahova legalább egyszer el tud menni egy egyéni gyógytornára. Mi például nyitva vagyunk tud időpontot kérni, amikor aktuális lesz.
      Ha mégsem sikerül személyesen gyógytornára elmennie, akkor óvatos ujj, csukló és könyök mozgásokkal kell kezdeni. Figyelni kell rá, hogy nagy súlyt még ne emeljen és ne cipeljen abban a kézben. Alkar, tenyér és kézhát átmasszírozása is hasznos. Nyújtó feladatokat is érdemes végezni óvatosan a csukló minden irányú mozgásába. Felemelt karral pumpáló mozdulatokkal keringésjavítás is fontos. Ha úgy érzi kicsit meleg és duzzadt, akkor érdemes 5-10 percre hideg vízzel borogatni vagy jegelni. Mi ezeket a tanácsokat szoktuk adni gipszlevétel után.
      Természetesen a gipszlevételkor konzultáljon kezelőorvosával. Ő is biztos hasznos információkkal látja majd el.
      Reméljük tudunk ezzel a pár tanáccsal segíteni. Keressen minket bátran, szívesen segítünk.

  20. Tánczos Fanni

    Kedves Harmónia Centrum!

    Február 8-án külboka törést szenvedtem egy egyszerű félrelépéstől, weber b tipusú, elmozdulás nélküli. 3 hét fekvőhipsz után könnyített járóhipszet kaptam még 4 hétre végig fájdalommentes volt a gyógyulás nem dagadt nem fájt! A karantén kezdetén kellett volna a gipszet levenni, de a kezelőorvosom 65 év feletti volt így nem tudta, helyettesítés nem volt, megröntgeneztek, felvételt megkaptam, sajnos a János kórházba nem fogadtak, mert szerintük nem volt akkut a helyzet. Itthon vettük le a gipszet, mert a röntgen asszisztens azt mondta a csont összeforrt nem lesz gond! Nem is volt 2 hét gyógytorna után elkezdtem sétálni nem voltak fájdalmaim majd kocogni (előtte is heti 6-szor 5-7 km futottam) Kis futás séta és lassan emeltem a terhelést bokavédőben fémpántosban! Már 4 hete futok, de egy hete nagyon fáj a lábam újra, most nem járok futni egésznap bokavédőben vagyok! Mi lehet a baj? Nem lila a bokám nem is dagad viszont nehezen tudok ráállni és fáj! Előre is köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tánczos Fanni!
      Köszönjük, hogy bizalommal fordult hozzánk!
      Valószínűleg túl hamar kezdte el terhelni. Ha jól számolom 7 hét volt a gipsz utána 2 hét gyógytorna, és elkezdte fokozottabban terhelni. Ez 9 hét kímélet az elég kevés egy bokatörés után. A legjobb esetben is mindenféle sportba való visszaállással legalább a töréstől számított 12 hetet meg kell várni, az számít teljes gyógyulási időnek.
      Azt javasoljuk ne terhelje egyenlőre kocogással, futással, pihentesse és végezze a gyógytornát , amit azelőtt is vagy az lenne a legjobb, ha tudna konzultálni egy gyógytornásszal. Egy bokatörés után nagyon fontos a gyógytorna a szalagtréning és az izmok megfelelő visszaerősítése, ha ez megtörtént utána lehet futással terhelni.
      Reméljük tudtunk segíteni.
      Ha bármiben tudunk segíteni keressen minket bátran!
      Tel.: 06-1-269-2946;
      Üdvözlettel: Harmónia Centrum

  21. Kelemen Lilla

    Tisztelt Harmónia blog!
    Férjem Január végén lábközépcsont törést szenvedett.6hét gipsz után még két hetet itthon lábadozott,majd vissza kellett mennie dolgozni.A 2 hét alatt kétszer jutott el gyógytornára.Napi 10 órát dolgozik,elég megterhelő fizikai munkát.Sajnos kímélni nem tudja a lábát.Bokáját fájlalja,még mindíg dagad a lába,estére sántít.Úgy érzi nem javul a fájdalom.Krémezzük,hétvégén próbálja pihentetni.Mit tudunk még tenni?Esetleg fáslizzuk?
    Egyáltalán „normális”ez az állapot?
    Sajnos a munkáján nem tud változtatni,gondolom hogy ez lehet a baj forrása.
    Köszönöm megtisztelő válaszát!
    Üdvözlettel:
    Lilla

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kelemen Lilla
      Köszönjük bizalmát
      Igen sajnos a túl korai terhelés okozhat ilyen jellegű problémákat. Igen érdemes a fáslit megpróbálni, egy picit tehermentesíti a lábat. Esténként felpolcolni a lábakat, és keringésjavító tornát végezni lábujj és boka mozgásokkal 15-20 percig. Napi 1x 10 perc jegelés is ajánlott. A gyógytornát is végezni kell, amit már megbeszéltek a gyógytornásszal.
      Reméljük segíteni fognak a tanácsaink.
      Keressen minket bátran, ha bármilyen kérdése még felmerül.

  22. György Anita

    Tisztelettel, 2 héttel ezelött szárkapocscsontörést szenvedtem, leestem a lépcsőn. Édekelne, hogy normális dolog ha a törés helyénél kis sütős érzést értek? Nem fájdalmas inkább kellemetlen.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves György Anita!
      Köszönjük, hogy bizalommal fordult hozzánk!
      Mivel nagyon friss a sérülés a gyógyuló folyamatoknak is lehet ilyen érzete vagy pedig a szövetek gyulladása ad ilyen érzést , ami meg természetes egy friss törés következtében.
      Mielőbbi gyógyulást kívánunk!
      Ha tudunk bármiben segíteni keressen minket bátran.

  23. Bóczi Jenőné Eszter

    Tisztelt Harmonia blog. 2020.1.26.an csukló orsócsont törést szenvedtem . Kézfüggesztéssel helyre tették majd síngipsz , közben kontroll és rtg.majd 1hét uták körgipsz 6hétig. Levétel után javasolt gyógytorna . 2alkalommal tudtam résztvenni , mert a covid19 miatt megszünt a járóbeteg ellátás. Otthon probáltam csinálni a tanult gyakorlatokat ,de kontroll vizsgálatra sem tudtam menni az előbb említett vírus miatt. Azóta is fáj a kezem , újjaim nem tudom behajlítani , a csuklom kissé deformált . Az lenne a kérdésem , hogy most mit tegyek.? Ha vissza megyek az orvoshoz mire számíthatok ? 58 éves vagyok . Köszönöm válaszát ! Eszter

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bóczi Jenőné Eszter!
      Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket bizalmával és kérdésével!
      A leírása alapján úgy tűnik, a törésgyógyulás megfelelően lezajlott, a gipszlevétel után mindent rendben talált az orvos, ezért írta fel a gyógytornát. A megfelelően kivitelezett, és szakember által felügyelt gyógytorna nélkül azonban a gyógyulás nem lesz tökéletes, ahogyan azt most Ön is tapasztalja.
      Több módon is tudunk segíteni Önnek! Amennyiben szeretne egy orvosi konzultációt, ortopéd-traumatológus szakorvosunk szívesen várja Önt, hogy megvizsgálja a karját, és kiértékelje, hogy szükséges-e orvosi beavatkozás.
      Mivel Önnek már egyszer felírták a gyógytornát, és két alkalommal részt is vett rajta, arra is van lehetőség, hogy rögtön a gyógytornát folytassa. Felső végtagra specializált gyógytornászunk biztosan tud segíteni Önnek a torna újrakezdésében.
      Bármelyik lehetőséget is válassza, elér bennünket a 06-1-269-2946 telefonszámon, vagy -a vírus miatti rövidített nyitvatartás miatt – célszerűbb talán az info@harmonia-centrum.hu címen időpontot foglalnia. Kollégánk készséggel tájékoztatja Önt akár telefonon, akár e-mailben mindkét lehetőség részleteiről.
      Reméljük, mihamarabb segíthetünk Önnek a gyógyulás elérésében

  24. Katalin

    Jó napot!.
    4 napja peremtörés lett a középő ujjam közepén,kaptam síngipszet az egész csuklom alkaromra is. Holnap kell visszamennem. Kérdésem az lenne hogy reménykedhetek e abban hogy leveszik ezt a nagy gipszet muvel csak egy ujjam sérült meg,és hogy legelőbb mikor lehet munkába állni egy kisebb törés után? Válaszát előre is köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Katalin!
      Ilyen törés esetében elképzelhető, hogy a duzzanat csökkenésével leveszik a nagy gipszet, és csak az ujjra helyeznek rögzítést. Ezt azonban ne vegye biztosra, mert ehhez tudnunk kellene, hogy pontosan mi történt.
      Ha egy egyszerűbb törésről beszélünk, a rögzítési idő általában 4-6 hét. Hogy mikor fogja tudni folytatni a munkáját, az attól függ, mit dolgozik. Irodai-számítógépes munkát lehet, hogy már a rögzítés levétele előtt, a sínben is fog tudni végezni, fizikai munkát viszont kevésbé valószínű. Azt is mindenképp számolja bele, hogy azzal, hogy a rögzítést levették, az ujja még nem fog rögtön úgy mozogni, mint régen! Az ízületet újra be kell járatni, az izmokat meg kell erősíteni. A rehabilitáció még csak ekkor indul. Erre is rá kell számolni pár hetet. Legyen türelemmel, és adjon az ujjának elég időt a gyógyulásra!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  25. K. Krisztina

    Üdvözletem!

    2020. 05. 01-jén bokatörést szenvedtem. Ma lekerult a gipsz, de el vagyok keseredve, ugyanis fáj a bokám és be is van dagadva. A röntgenképen nem látszott elváltozás, szépen összeforrott a csont.
    Mégis aggaszt ez a fájdalom!
    Szeretném tudni, hogy ez normális-e, nem volt még soha semmilyen törésem, nagyon aggaszt ez az állapot!
    Terhelni nem nagyon tudom alapbetegségem (SM) miatt mozgáskorlátozott vagyok.
    Tudna valamilyen biztató tanácsot adni, hogy mit tehetek ebben az esetben?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Krisztina

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      kedves K. Krisztina!
      A csonttörések után a környező terület duzzanata még fenn szokott állni, ettől nem kell megijedni. Ha a Röntgen-képen mindent rendben találtak, akkor csak arról van szó, hogy a gyógyulás folyamata tart még. A gipszlevétel után kezdődik a rehabilitációs időszak, ami szintén eltart pár hétig, ezalatt fognak ezek a visszamaradt tünetek is rendeződni.
      Egy jó rehabilitációs csapatnak az SM nem jelent problémát, léteznek olyan fizikoterápiás eljárások, amit nyugodtan lehet végezni, és be lehet állítani úgy, hogy az Ön alapbetegsége ne legyen akadály. A legfontosabb, amit tehet, az az, hogy felkeres egy rehabilitációs központot, vagy megkéri az orvosát, hogy írjon fel gyógytornát!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  26. Katalin

    Jó napot.
    Június 6-án eltört a középső ujjam.
    5 napig síngipszben volt a kézfejem az alkaromig,utána 2 hétig ujjtokot kaptam,múlt héten pénteken levették,még mindig duzzadt az ujjam és fáj ,semmi ereje, már be tudom hajlítani valamennyire de mikor úgy érzem hogy teljesen kinyújtom ,egyszerűen lekanyul és félek attól hogy így marad.
    Kicsit aggaszt hogy egyetlen egyszer voltam röntgenen mikor eltört az ujjam azután már csak ránéztek, és így nem értem,honnan tudhatjuk hogy mondjuk összeforrt e rendesen a csont? Válaszát előre is köszönöm 🙂 .

  27. Salomváriné Kovács Mária

    Hi. Csuklótörés szilánkos június 4-én történt. 6án műtötték 4csavar feszitéssel minden héten kezelés, átkötésen veszek részt. Elején dagadt puffadt volt a kézfejem, szép lassan de már leapadt. 4ik kötözés után ismét bedagadt. Ez természetes? Persze ilyenkor szokásos fájdalom sem marad el. Skudexát szedek. Nagyon jó. Kb 2hét múlva röntgen majd kiveszik a csavarokat. Elejétől kezdve tudom mozgatni, ökölbe szoritás még nem megy és fáj is. Sokáig lesz ez az állapot? Finoman tornáztatom. Orvosom mondta. Üdvözlettel Marika.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Marika!
      A csuklótörés utáni 6-8 hétben még megtörténhet, hogy feldagad, majd lelappad a kéz. Ha a kéz nagyon fáj, lilul, kevésbé mozog, fényes a bőre, akkor vissza kell menni megmutatni, de attól is beduzzadhat a keze, ha többet lógatta, vagy melegebb lett időközben az időjárás. A fájdalom is még belefér, hiszen a csont gyógyulása még tart. Ha olyan mértékű a fájdalom, hogy éjszaka is felkel rá, aludni sem tud, akkor kell megmutatni, egyébként ez természetes még ilyenkor. Az ökölbeszorítás is azért fáj, mert a törés felett áthaladó izmok, inak megfeszülnek, és kompressziót fejtenek ki a törés helyére.
      Ne feledje, hogy a csavarok kivétele is traumát jelent a csontnak, valamint a kevés mozgatás miatt az izmai elgyengülnek, ezért két-három hónap rehabilitációs idővel kell számolnia.
      Keressen fel egy jó gyógytornászt, aki átsegíti ezen az időszakon!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

      1. Salomváriné Kovács Mária

        Köszönöm szépen a választ… Megnyugodtam…
        Lenne egy kérdésem……
        Egy kedves ismerősömnek idegbecsipődése van a keresztcsontjánál. Warfarint szed(fél naponta)
        Nem tudnak a Gyógyszertárba olyan hatásos fájdalomcsillapitót adni ami hatna. Mit szedhetne? Köszönöm Marika. 🌿

  28. B. Erika

    Kedves Harmónia centrum!
    Férjem 2 hete csipőtörest szenvedett. Műtetet követően már mankóval jár. Végzi a gyógytornát. Az lenne a kérdésem, hogy naponta mennyi mozgásra van szüksége? Többször fekszik, ül. 4x 5x sétal kb 5percet a ház körül illetve vegzi a gyógytornat 3x 4x . Nem tudom ez elég e vagy ennél többre lenne szükség? Fájdalma nincs. / 65 eves/ Válaszat köszönöm Erika

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves B. Erika!
      Első olvasásra ez a mozgásmennyiség elegendőnek tűnik, de pontosabb válaszért érdemes feltenni ezt a kérdést az Ön férjét kezelő gyógytornásznak is, aki látja, hogy milyen állapotban van.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  29. Horváth Mónika

    Kedves Harmónia-Centrum! 81 éves édesanyám 2 hónapja eltörte a vállát. A műtét során egy lemezt csavaroztak be. Hetente háromszor jön a gyógytornász, 4 nap pedig én tornáztatom a szakember instrukciója szerint. Kb. 3 hete elkezdett dagadni a csuklója, kézfeje és az ujjai. Ez az ujjak merevségével és erős szúró fájdalommal jár. Már nem tudja ökölbe szorítani a kezét. A váll mozgása szépen javul, már sok mindent tudna csinálni, de az ujjaival nem tud fogni. Kérdésem, hogy ez teljesen normális-e?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Horváth Mónika!
      Normál esetben a csuklónak, kézfejnek nem szabadna dagadnia, és főleg ilyen erős fájdalmaknak, merevségnek nem kellene jelentkeznie. Ezek a tünetek normál gyógyulás mellett nem szokták kísérni a vállsérülést. Ha már három hete nem csökken a mértéke, sőt, egyre rosszabb, érdemes visszamenni a kezelőorvoshoz, vagy más szakemberhez, és megmutatni neki.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  30. Péter Anita

    Jo napot nekem 2 hete van gipszbe a kezem el tört a csuklom és meg elégé fáj neha olyan melegséget bizsergést érzek ez normális?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Péter Anita
      Ezek az enyhe érzések teljesen normálisak a gyógyulás első pár hetében. Ha nincs erős fájdalom, feszítő érzés, melegségérzet, akkor aggodalomra semmi ok. Az ujjak időnkénti átmozgatásával frissítheti a keze vérkeringését, mert lehet, hogy a mozgatás hiánya miatt érzi a zsibbadást.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  31. Rácz Istvánné

    Tisztelt Harmónia Centrum!
    2020.02.15-én elütött egy autó ami a bal bokám és lábfejemen állt meg! Röntgen törést nem mutatott, uht- csont szilánk lepattanást,4hétig bokarögzítőtt használtam,2,5 hétig nem tudtam a lábamra állni a mai napig dagad és fáj a bokám néha alig tudok menni!Kérdésem hogy ez még normális állapot vagy keressek fel valami orvost esetleg menjek MR vizsgálatra!
    Válaszát köszönöm
    Üdvözlettel: Rácz Istvánné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Rácz Istvánné
      Mindenképpen keressen fel egy orvost, mert ha normál módon zajlott volna le a törésgyógyulás, az már nem okozna panaszt.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  32. Facebook felhasználó

    Hi. Szilánkos csuklótörésem volt. Most tornára járok.
    Kb 1hónapja szedem a skudexát napi 1. Éreztem a hideg verejtékezést és ájulás érzést. Szeretném abbahagyni. Lehet? Mire figyeljek? Mit vegyek be ha néha azért elkelne a fájdalomcsillapítás? Algoflex?
    Köszönöm.. Marika.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Marika
      Ezekről a mellékhatásokról mindenképp számoljon a kezelőorvosának, mielőtt önkényesen elhagyná a gyógyszert és másikat kezdene beszedni! Ő ismeri, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed (ha szed), illetve tudja, hogy más betegsége is van-e. Minden gyógyszernek, a vény nélkül kaphatóknak is vannak ismert mellékhatásai, ezért ebben csak olyan szakember dönthet, aki ismeri az Ön egészségügyi hátterét!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  33. Chris

    Kedves Harmónia Centrum!

    Július 30-án műtöttek kulcscsont törléssel. TEN szeget kaptam, a doki nem irt elő semmilyen rögzítését külsőt, de azért én pihentettem. Pénteken kicsit jobban terhelten és amit be durrant az a szegycsont és kulcscsont közötti rész, ez kicsit duzzadt is (műtét óta mindig is ez volt) de most egy pontja bizonyos mozgások esetén durván benyilal. Lehet tudni hogy ez a mozgás, mozgatni kell és majd csökken a mozgások alatt vagy irány az ambulancia?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Chris
      A július 30-i műtét igen közel van ahhoz, hogy egy megterhelés esetleg problémát okozzon. Ha a hétvége alatt nem változott a helyzet, a biztonság kedvéért érdemes megmutatni egy orvosnak. Inkább mondja azt az orvos, hogy feleslegesen aggódott, minthogy később problémája legyen belőle.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  34. Móra Noémi

    Kedves Harmónia Centrum!
    Bal karomban az ulna dist. végétől 5mm-re volarisan egy 4mm széles csont letört, ahol alig 1 mm-es lépcsőképződés latszodik. Az SBO-n kaptam egy gipszsínt és mondtak, hogy majd pár napra rá kell, hogy kapjak egy körköröset. A traumatológiai osztályon kb kinevettek, hogy minek van begipszelve ,és kicsit több mint két hét után le is tervezik venni a gipszsínt röntgen nélkül.
    Ebben a gipszben nagyon mozog a karom, és ha véletlen úgy mozdítom még majdnem két héttel a baleset után is ugyanúgy faj, mint a legelején.
    Önök szerint ennyi idő elég a gyógyuláshoz?
    (23 éves vagyok)
    Válaszukat előre is koszonom!
    Móra Noémi

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Móra Noémi!
      A különböző csontok gyógyulási ideje között van eltérés, de két hét egyik csontnál sem elegendő. A megfelelő időben és módon alkalmazott rögzítés az alap a tökéletes gyógyuláshoz. Elmozdult törés esetén ez hatványozottan igaz.
      Próbáljon mihamarabb másodvéleményt kérni, mert a leírtak alapján szükség lenne egy ellenőrzésre!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  35. N. T. I

    Kedves Harmónia centrum!

    1,5 éves kisgyermekem 3 nappal ezelőtt eltorte a sípcsontját. Nappal nagyon jól elvan de éjjel néha felsír és olyankor szinte vigasztalhatatlanul sír. Fájdalomcsillapító mellett általában nyugodt(abban) alszik. Meddig fog ennyire fájni neki? Normális, hogy akár 1-2 hétig is adni kell neki a fájdalomcsillapítót?
    4 hétig lesz rajta gipsz, olvasom hogy ezután sem teljes a gyógyulás és fokozatos terhelés ill. gyógytorna szükséges. Hogyan lehet egy ilyen picinél ezt megoldani? Egyáltalán szükség van nála is erre?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves NTI
      A csontok gyógyulásához több hétre is szükség van, így nem csoda, hogy a 3 nappal ezelőtti törés ilyen fájdalmat okoz a gyermekének. A csonttörés gyógyulása több tényezőtől is függ, de gyermekek esetén is legalább egy hónap kell hozzá. A fájdalomcsillapítás az ő esetében fontos tüneti kezelés, nem lesz problémája belőle, ha fájdalomcsillapítót szed.
      A gyógytornára minden rögzítés után szükség van, mert elsorvadnak a rögzítés alatti izmok. Hogy mihamarabb egészségesen mozoghasson a gyereke, érdemes felkeresni egy gyermekekre specializált szakembert. Rengeteg olyan mozdulat létezik, amit egy 1,5 éves gyerekkel is el lehet végezni, ezzel biztosan nem lesz gond. Gondoljon arra, hogy ha most bármilyen hiba csúszik a gyerek fejlődésébe, az hosszú távon milyen problémákat okozhat. Egy gyakorlattal rendelkező gyógytornász már az első alkalommal többé-kevésbé meg fogja tudni mondani, mennyi időt kell számítani a rehabilitációra, ennyit mindenképp megér egy gyerek fejlődése!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  36. Mészáros József

    Üdvözlöm! Pár napja tört el a kisujjam alapperce haránt törésben. (jobb kéz)
    helyrerakták, és sínben rögzítették csak azt az egy ujjat. 1 hét múlva kell kontrollra menni, és az a kérdésem hogy elmozdulhat e ilyen rögzítés mellett a csont? Úgy hallottam ha igen, akkor újra eltörik stb.

    Köszönöm a választ

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mészáros József!
      Amennyiben a sínt nem veszi le, vagy a csontgyógyulásig nem próbál nagy erőket kifejteni ezen ujjának bevonásával (pl. nagysúlyú tárgy megemelése, csavaró mozdulat), akkor önmagától a csont nem mozdul el. Ebben az időszakban azzal segíti legjobban a gyógyulást, ha ezt az ujjat pihenteti, a többi ujjat pedig rendszeresen átmozgatja, de nem erőlködik a kezével.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  37. Nagy-Talmácsi Imola

    Tisztelt Harmónia Centrum!

    Korábban már írtam azzal kapcsolatban, hogy a 1,5 éves kisgyermekem elbotlott és eltörte a sípcsontját. Hála istennek nincsenek már fájdalmai, a gipszet 4 nap múlva leveszik és utána megyünk gyógytornára.
    Viszont kicsit nyugtalanít, hogy ennyire könnyen eltört a lába. Igazából nem esett nagyot, gyakorlatilag csak megbotlott és elesett, ahogy az ilyen kicsi gyerekek nagyon gyakran szoktak. Azt láttam, hogy elesik de azt nem, hogy hogyan lép. Semmi nem volt körülötte, csak a szőnyeg, amiben esetleg a lába elakadhatott de ezt sem tartom valószínűnek. Az orvos szerint megtekeredett a lába, a törés erre utal. Azt is mondta, hogy ilyen kicsiknél nagyon nagyon ritka a törés (szinte csak bántalmazott gyerekeknél van), emiatt viszont aggódok nincs e valami gond a csontjaival? Az orvos szerint a rontgenen rendben van, tehát egészségesek a csontok. Én gondoltam esetleg gyermekkori csontritkulasra, érdemes lenni csontsuruseg vizsgalatra vinni?Csinálnak egyáltalán ilyen kicsiknek? Vagy annak lenne más tünete? Egyébként jól táplált, vidám gyermek. Köszönöm a választ!
    N. T. I

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Imola
      Kérdése igencsak speciális témakört érint. Nincsen gyerekkori ortopédiai betegségekben jártas szakorvosunk, akitől tanácsot kérhetnénk az Ön kérdésének megválaszolásához.
      Javaslom, hogy gyermek ortopédust keressen fel kérdésével.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  38. Henrietta

    Tisztelt Harmonia centrum!
    Augusztus elsején törtem el a könyököm felszínét. Kerékpárról leesve radius orsócsont felszín törését állapították meg. 3 hétig volt gipszsínben, majd megkezdhettem a gyógytornát. Heti 2 alkalommal járok már 2 hete, de a vállamat nem tudom megérinteni a kezemmel, és kinyújtani sem tudon teljesen a kezem. Ezek a funkciók a kezemnel javulni fognak? Vagy lehet, hogy nem lesz már jobb a kezem olyan, mint régen?
    Fiatal vagyok, és azért nem mindegy hogy életem végéig így marad.
    Köszönöm válaszát.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Henrietta!
      Még Ön nagyon a gyógyulás elején tart. Sok sok türelemre lesz szüksége, mire újra minden mozgást el fog érni, és teljes erővel tudja majd használni a kezeit. Én azt mondanám, van fél év a teljes regeneráció, de november elejéig biztosan intenzíven kell végeznie a gyógytornász által diktált feladatokat. Nem csak az órán, hanem otthon is lelkiismeretesen. Meglátja, hétről hétre új kapuk nyílnak majd meg.
      Bízzon az Önt tornáztató személyben, tőle is merje megkérdezni felmerülő kétségeit.
      Személyesebb és pontosabb tájékoztatást a mi kollégáink is csak helyben tudnak Önnek adni egy konzultáció keretén belül. Ha netán úgy érzi, nincs megfelelő kezekben a mostani szakembernél, szívesen látjuk.
      Ugyanakkor megnyugtatom, hogy teljesen normális, ha a hosszú rögzítettség után 2 héttel még nem tudja maximálisan behajtani a könyökét.
      Üdvözlettel
      Harmónia Centrum

  39. Deák Enikő

    Jó napot kivánok! Egy hete elestem, másnap röntgent csináltattam. Az ortopéd doktor úr azt mondta, hogy eltört a könyökem. Nem szétnyiltak, hanem összementek a csontok. Pontosabban ez mit jelent? Nem gipszelte, azt mondta, borogassam, tartsam felkötve. Nem is a könyökem fáj igazából, hanem az alkarcsont kicsivel csúkló fölött. Zsibbad, néha elszineződik a kézfejem, hidegség érzés a karban. Jobb karomról van szó. Nem tudom kifele forditani, kezd fájni. Dolgoznom is kellene, magán könyvelő vagyok. Szabad dolgozni vele? Mikor lehet vezetést ujra kezdeni? Ha dolgozom, pl használom az egeret, lehet komolyabb baj, szövődmény? Köszönöm a választ!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Enikő
      Nem teljesen tiszta előttem, mi minden történt Önnel, de semmiképpen nem hangzanak jól tünetei. A zsibbadás és fájdalom normális törés után, de az időnként elszíneződés és hullámzó hidegség érzetnek valami oka kellene legyen. Vagy Ön terheli túlzottan a karját, vagy mégis rögzítésre szorulna. Tulajdonképpen a kettő össze is függ. Hiszen ha az orvos nem tartotta fontosnak a rögzítést, és nem adott kellően részletes tájékoztatást, Ön azt hiheti, nincsen teendője.
      Pedig egy törés több hónap kíméletet igényel. Annak hiánya igenis vezethet szövődményekhez.
      Azt javaslom, vagy térjen vissza kezelőorvosához, vagy meglévő leleteivel fáradjon el egy másik traumatológushoz. Az érintett karral én nem javasolnám a munkavégzést. Az alkar izmai a könyökcsontokon tapadnak, ezek mozgatják az ujjait, ha gépelne, ezek tartják a súlyt ha megfog valamit.
      Remélem, tudtam segíteni válaszommal. Bízom benne, hogy mihamarabb sikerül minden szükséges információt beszereznie egy traumatológus-ortopéd szakorvostól, és karja elindulhat a biztonságos gyógyulás felé.
      Üdvözletettel:
      Harmónia Centrum

  40. Mészáros József

    Üdvözlöm!
    jobb kisujjam törött el, és sínben volt 4 hétig. A sín levétele óta 2 hét telt el, de a mozgások még mindig beszűkültek és nem tudtam rendesen hajlítani. Tornásztatom, a duzzanat ment lejjebb. Ez természetes jelenség hogy még mindig nem tudom kiegyenesíteni? Valami krém esetleg, ami a gyógyulást gyorsíthatja? Attól tartok valami maradandó beszűkülés is lesz. Előre is köszönöm a választ

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Tisztelt Mészáros József!
      Amennyiben valóban napi rendszerességgel a gyógytornász által előírt mértékben tornáztatja tovább a kisujját, inden rendben lesz. Sem túlterhelni nem szabad, nehogy újra begyulladjon, és tovább termelje a szervezete a helyi duzzanatot; sem alul terhelni, hogy a már 6 hete fennálló mozgásbeszűkülést tovább fokozza. Szép óvatos ütemben haladva azonban teljesen normális, hogy minimum annyi idő (de inkább kétszer annyi) kell a gyógyulásnak, mint amennyit rögzítve volt a sérülés után.
      Kitartást kívánunk Önnek!
      Amennyiben tünetei fokozódnának, vagy további bizonytalanság lép fel, melyet sem orvosával sem a műtét után Önt ellátó gyógytornásszal nem tud megbeszélni, intézményünk szolgáltatásait bátran ajánljuk figyelmébe!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  41. Krisztián

    Azt tudom hogy friss toressel nem szabad gyogyvizbe menni. Julius 20-i kulcscsont tores, jul 30 műtét után most 28-30 fok vízbe be lehet menni? Ten sínes műtét volt, a rotáció megvan az izuletek meg gyengek/erzekenyek.. Gyulai viz elvileg pont erre lenne.. Koszonom a valaszt.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Krisztián!
      Elnézését kérem, de nem fogok tudni magabiztos választ adni kérdésére, nem áll szakorvosi javaslat az üzenetem mögött.
      Úgy gondolom, a 28-30 fokos víz már nem számít meleg gyógyvíznek, az inkább a 32-35-39 fokos víz.
      Amire viszont törések-műtétek után oda kell figyelni, az a seb zártsága, a varrasodási-hegesedési folyamatok stádiuma. A fürdővízben baktériumok lehetnek, melyeknek nem szabad a sebbe jutnia. És a tartós vízben ázás is hátráltathatja a gyógyulást. Több, mint két hónapos műtéttel nem feltételezem, hogy bármelyik ellenjavallat Önnél aktuális lenne.
      Úgy gondolom tehát, hogy bátran menjen a Gyulai fürdőbe. Az ízületek és izmok erősítése érdekében pedig ne feledkezzen meg a gyógytornáról. Amennyiben orvosa már engedélyezte az óvatos mozgások megkezdését, akkor talán pont a fürdőben lenne lehetősége vízi tornát igénybe venni. Nézzen utána a fürdő honlapján, mikor és milyen testrészre tartanak vízi gyógytornát.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum munkatársa

  42. Krisztián

    Udv,

    egy olyan kerdes merult fel bennem hogy a gyogytornasz 10-12 hetet mondott a TEN sín kivételére. A doki jovo tavaszt. Mi az „igazsag”? A virus miatt halasztanak?

    Koszonom a valaszt!
    Krisztian

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Krisztián
      Ugyan léteznek általános protokollok egy-egy műtéti rögzítési mód eltávolítására, de nagyon sok minden befolyásolja a megvalósuló lépéseket. Ez lehet az Ön csont gyógyulása, sérülés mértéke, komplikációk. Valóban egy protokoll szerint körülbelül a 3. hónap környékén eltávolítható lenne.
      Ugyanakkor most a vírus helyzet miatt elhalasztásra kerülnek a nem életmentő műtétek, s ez például nem életmentő egy napos műtét.
      Az Ön pontos esetének részletes ismerete nélkül tehát a válaszom az, hogy az igazság nem tudom, melyik oldalon áll, viszont erős a gyanúm, hogy a törvényi szabályozások miatt kell a TEN rögzítés eltávolításáig jövő tavaszig várnia.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  43. Edina

    Kedves Harmónia Centrum!

    Augusztus közepén V. lábközépcsont törést szenvedtem. 8 hét gipsz után elkezdtem a gyógytornát aminek köszönhetően a bokám egyre rugalmasabb és fájdalommentesebb. 4 hét telt el a gipszlevétel óta, de ha nem koncentrálok még mindig sántítok illetve a törés helyénél a talpamban fájdamat érzek amikor sétálok. Ez normális? Komissiózó vagyok és a munkám miatt rengeteget kell sétálni. Mikortól tudok újra munkába állni? A gyógytornásszal jelen helyzetben online konzultálok, de ő azt mondta menjek dolgozni amikor úgy érzem már bírom… nem tudom melyik a jobb irány, ha még táppénzen maradok és erősítem vagy visszamegyek dolgozni és elkezdem terhelni?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Edina!
      Merem azt állítani, értem a dilemmáját. Munka vagy gyógyulás kapja meg a nagyobb hangsúlyt? Elbeszéléséből érződik, hogy eddig sem vette félvállról a gyógyulást. A törést követő nagyjából fél év meghatározó időszak a szövetek gyógyulásában. A minél tökéletesebb, maradvány tünet mentes gyógyulás kulcsa ennek az időszaknak a kihasználása. Ugyanakkor az ember nem teheti meg, hogy a munkáját 6 hónapon keresztül háttérbe szorítja, és az Ön esetében sajnos a munka eszköze, a lába sérült.
      Nálunk az egyéni gyógytorna foglalkozásokon a célt a páciens határozza meg. A kezelőjével egyeztetnie kell arról, mik a céljai. Ön csak fájdalommentesen akar dolgozni, vagy ezekkel a lábakkal még futni-sportolni szeretne, esetleg magassarkúban tölteni órákat. Ezek befolyasolhatják, mikorra érik el a kívánt célt, mikor kezdheti intenzíven terhelni a lábait. A fájdalom ugyanis mindig bekavar és torzítja a mozgásokat, hogy védje a gyenge részt. Legteljesebb gyógyulást vagy mielőbbi munkába visszatérést szeretne? Biztos vagyok benne, hogy ezt az Ön gyógytornásza is megkérdezte az elején, maximum nem így, s ezért elkerülte a figyelmét a sok Ön felé irányuló információ között.
      Önnek kell dönteni.
      Látatlanban annyival tudom, megnyugtatni, hogy ilyen közel a töréshez és a rögzítés elhagyásához még teljesen normális a láb rossz egyensúlyozó képessége, és séta közbeni érzékenysége. Ha mennie kell a munkába, teljesen elfogadhatóak ezek a tünetek, ugyanakkor szerintem segítene, ha a fájdalmat kerülni tudná, valahogyan módosítva a munka körülményein.
      Remélem, megtalálja az Ön számára legideálisabb utat. További sikeres gyógyulást kívánunk!
      Keressen minket bátran, amennyiben esetleg személyes ortopédiai vagy gyógytornász segítségre lenne szüksége, esetleg kényelmi talpbetét viseletet javasol Önnek egy szakértő.
      Üdvözlettel Harmónia Centrum

  44. Domokos Beten

    Kedves Harmónia centrum!
    Egy héttel ezelőtt bementünk a kórházba és szárkapocs-csont törést rögzítettek, szerencsére nem kellet műteni. Kaptam 2 hét fekvő gipszet és kettő hét járó gipszet. Az normális ha néha szúrást érzek a lábam van?
    Üdv:. Domokos Beten

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Domonkos!
      Mivel a fájdalom érzet szubjektív, és nem ismerem az Ön hátterét, ezért csak nagyon óvatosan merem mondani, hogy igen, normális a szúró fájdalom érzete. A csont és a környező szövetek gyógyulása hetekig járhat fájdalommal, különösen óvatlan mozdulatok esetén.
      Ugyanakkor nagyon figyelje a rögzítőből kilógó területek bőr szín elváltozását, és a zsibbadások megjelenését, mert a túl szoros gipsz rögzítés okozhat másodlagos szövődményeket. Azt a fájdalmat, amit a szoros gipsz okoz, nem szabad viselnie.
      Ezért mondom, hogy csak óvatosan véleményezek látatlanban. Amennyiben bizonytalan abban, hogy amit érez, az honnan jön és mi okozza, vagy zsibbadást, elszíneződést vél tapasztalni, javaslom, hogy keressse fel az Önt korábban ellátó orvost egy kontrollra.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  45. Kovácsné Erzsébet

    T. Harmónia Centrum. 74 éves vagyok, szept.18-án eltört a bal csuklóm. Dg: a rádius metaphysisben darabos haránttörés van, lényeges dislocátió, tengelyeltérés nincs. Fevágott gipsz+ körkörös gipsz 2+3 hétre. 10.30-án gipszlevétel. Covid járvány miatt gyógytornát nem kapok, itthon tornáztatom a kezem. Panaszom, hogy éjszaka fájdalomra ébredek, ujjaimat nem tudom behajlítani, csuklómban pattogást érzek. Hüvelykujjam töve és a csukló közti rész mozgásra fájdalmas, kissé duzzadt. Csuklóm kisujj felöli oldala szintén fáj. Bőröm mintha meg lenne égve a törés körül és melegebb. Kérdezem, hogy ezek a panaszok a gipszlevétel után ennyi idővel még elfogadhatóak-e? Mielőbbi válaszát várom, köszönettel Kovácsné Erzsébet

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Erzsébet!
      A jelen vírushelyzet nem kedvez a mozgásszervi sérültek gyógyulásának, különösen ha életkorából adódóan fokozottan vigyáznia kell az illetőnek a felesleges kontaktusokk elkerülésére. Ez sajnálatos, de igyekszem távolról segíteni Önnek.
      A két hónapos törés bizony még fájdogál, és rosszul reagál a mozgásra. Gyengébb és korlátozottabb, mivel a törés, a gyógyfolyamatok, és a tartós rögzítettség nyomai is megnehezítik a működését. Különösen vezetett torna nélkül előfordul, hogy a sérült nem tudja, mit szabad, mit nem szabad a kezével, ráadásul szeretné már magát teljes értékűen ellátni, és észrevétlenül túlterheli a gyenge csuklót. Ez okozhat gyulladást. Mivel már nincs Önön rögzítő, nem áll fenn az esélye gipsz okozta szövődményes gyulladásnak, ez jó dolog. Viszont a meleg égő érzet a pirosság és a duzzanat mindenképp aggodalomra okot adó tünetek. Valami miatt a keze még erős gyulladásban van. Jó lenne, ha el tudna jutni kontroll vizsgálatra a korábban Önt ellátó intézményhez.
      Addig is igyekezzen a kezeit újra lehető legjobban mellőzni, ha szükséges fáslizza és kösse fel egy hétig. Hűsítse gyakran borogatással vagy jegeléssel, és ha van bevált gyulladáscsökkentő kenőcse, azzal is bátran kenje (Kivéve, ha van nyílt sebe még!) El tudom képzelni, hogy az egy hét kímélet és hűsítés is leviszi a tüneteket.
      A mozgást jó lenne, ha úgy tudná az égő tünetek elmúltával újra elkezdeni, hogy előtte átbeszéli egy gyógytornásszal mit szabad és mit nem, s hetente konzultálnának a változásokról, eredményekről, új végezhető gyakorlatokról, és bevezethető nehézségekről.
      Utóbbiban gyógytornászaink a Markó utcai Harmónia Centrum rendelőben tudnánk segíteni Önnek.
      Remélem, soraimmal meg tudtam könnyíteni bizonytalan napjait, s még inkább kívánom, hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!
      Amennyiben szüksége lesz ránk, várjuk bejelentkezését, vagy kérdéseit.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  46. Takács Evelin

    Tisztelt Harmónia Centrum!

    Lassan 5 hete bokasérülést szenvedtem. Bokámból 3 irányú Rtg felvétel készült, melynek eredménye: a jobb külboka csúcsa mellett mediálisan 3 x 1 mm nagyságú kiszakadt csontfragmentumnak megfelelő halvány mészintenzitású képlet látható. A külboka mellett lágyrészduzzanat is megfigyelhető. A tibián fractura nem ábrázolódik. A talocruralis ízfelszínek kongruensek, az ízületi rés normális tágasságú.

    Nem kaptam gipszet, csak bokarögzítőt 1+4 hétre. Ebből eltelt 4 hét, ez idő alatt annyi javulást érzek, hogy felszívódott a sárga-zöld elszíneződés a lábfejemről, lement a duzzanat a lábujjaimról, lábfejemről, tudom mozgatni a lábujjaimat, azonban a boka körül (ahol letörhetett a csontszilánk) még duzzadt, emiatt még alig tudom mozgatni a lábfejemet. Alváskor ha a hanyatt fekvésnél feszül, zsibbad a sarkam, ha oldalfekvésnél szúró fájdalom jelentkezik a külső bokacsontomban.

    Kérdésem, hogy ez normális? El fog múlni idővel, csak türelemmel kell lennem? Rizsszemnyi csontszilánk esetén előfordulhat műtétnek is a lehetősége vagy ilyen esetben nem szoktak műteni?

    Válaszukat előre is köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Evelin!
      Köszönöm az üzenetét! Az hiszem, értem a bizonytalansága okát. Ha van törése, miért csak ilyen lazán kell rögzíteni, ha meg nem olyan súlyos a sérülés, akkor miért nem javulnak a panaszok?
      Az emberi test egy traumára vészreakcióval válaszol. A szövetek ott sérültek, pár sejt meghalt, más sejtek roncsolódtak, sok sok folyadék áramlik át a bokája területén, hogy alapos tisztítást és helyreállítást végezhessenek. Ez a gyógyfolyamat kisebb és nagyobb törésnél egyaránt több hónapot vehet igénybe, s közben kényelmetlen feszülés érzettel, fájdalommal jár. Ezt is a testünk „intézi” így, hogy elvegye kedvünk az adott testrész erős igénybevételétől. A rögzítő – látatlanban gondolom – azért volt elegendő a második héttől, mert ízületét, terhelő csontfelszínét nem érte törés, csontok összeforrására, porcréteg regenerációjára nincs szükség. A kiszakadt fragmentumok felszívódni fognak szépen hónapok alatt. Ugyanakkor bár műtét és tartós gipsz s fekvés nem kellett, a bokája azért még instabil, egyrészt a külboka szalagok bizonyára megnyúltak, s most kisebb biztonságot adnak, másrészt a duzzanat a bokában azt is jelenti, hogy lassabb és tompább a csontvégek idegrendszeri érzékelése. Ezért kell a rögzítő.
      Illetve kellett, én azonban az elhagyását fokozatosan javasolnám. Egyeztessen mindenképpen gyógytornászával erről. Ahogyan a mozgástere és ereje nő, úgy hagyja el egyre több órában a rögzítőt. Gyógytornásza a fájdalomra, zsibbadásra is tudna Önnek jóleső gyakorlatokat, nyugtató fizikoterápiás kezeléseket, otthoni praktikákat ajánlani.
      Amennyiben még nincs gyógytornásza, én feltétlenül ajánlanám, hogy most a 4+1 hét leteltével vegyen igénybe ilyen szolgáltatást. Nagyban hozzá tud járulni a munkájuk a gyorsabb és tökéletesebb bokafukció visszanyeréséhez.
      Budapest V. kerületében vagyunk, hozzánk az alábbi számon tudna bejelentkezni nagyszerű gyógytornászainkhoz: +36 1 269 2946. Vagy írjon választ erre az üzenetünkre.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  47. Szilvi

    Tisztelt Harmónia Centrum!
    11.23-án térdkalácstörést szenvedtem, a patella alsó középső részén 2-3 mm-es törés lett. 1 hetes gipszsín után körkörös könnyített gipszem van combtól bokáig 3 hete. Kontroll még egy hét múlva esedékes. Viszont a térdem, alsó lábszáram elég intenzíven fáj nyugalmi helyzetben, úgy érzem két napja, hogy visszaesés van, kb. a baleset elején fájt ennyire. Járás, függőleges terhelés orvos szerint engedett, leginkább mankózok, de rálépni is szoktam a sérült lábamra (pl. lépcsőzés, lakáson belüli közlekedés). Indokolt lehet, hogy korábban visszamenjek kontrollra? Ön szerint a gipsz levétele után mennyi időt kell „itthon töltenem”, gyógytorna mellett szokás munkába állni? Mennyire kellene jelenleg kímélnem még magam? A választ előre is nagyon köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szilvi!
      Térdkalács törés esetén, amennyiben orvosa műtéti ellátást nem tartott szükségesnek, az alap protokol 4-6 hét gipszrögzítés. Ennek ideje alatt valóban terhelhető függőlegesen, fájdalom esetén segédeszközzel súlycsökkkentést biztosítva a láb. Ezt tehát teljesen jól végezte. Nem tudom, arról tájékoztatták-e, hogy a rögzítésen kívül eső területeket milyen módon tornáztathatja, hogy a boka-lábfej területe ne legyen elhanyagolva. Esetleg ezen területről érdemes volna konzultálnia egy gyógytornásszal. Amennyiben azonban erre vonatkozóan is kapott feladatokat, s azokat napi szinten végezte, és mégis fájdalmas, érdemes előbb próbálni kontroll időpontra bejutni orvosához, hátha esetleg a gipsz nyomja egy ponton a lábát.
      Gipszlevétel után a hetekig mozgásból kivett végtagot érdemes fokozatosan visszaszoktatni a munkába. Az izmai most merevebbek és erőtlenebbek, így egy hirtelen visszatérés izomfájdalomhoz, átmeneti tédrkörüli fájdalmakhoz vezethet. 2-3 hét alatt egyébként szépen vissza lehet szerezni a korábbi teljesítőképességet. A munkába visszatérés mértéke függ attól is, milyen fizikai készségeket igényel Öntől. Ebben is gyógytornásszal való konzultációt tudok ajánlani Önnek!
      Remélem, válaszommal segíteni tudtam Önnek!
      Gyógytornászainkhoz válasz üzenetben, vagy az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni:
      +36 1 269 2946
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  48. Estok Csilla

    Jó napot kívánok !
    23 éves nö vagyok , múlt hét hétfőn elütött egy autó a zebrán .Bal lábam felső harmadánál eltört a szárkapocs csontom. Nem kaptam se merevítöt , se gipszet . Fájdalom csillapítót , es krémet irtal fel , meg egy 20 db os inyjekciót. Pihentettem , felpóckoltam ahogy javasolták da mára egesz jol tudok menni , csak egy a baj , hogy sarkamat nem erzem , és jég hideg a lábam . Mi lehet a baj ?

  49. Tóthné Kiss Katalin

    Tisztelt Harmónia Centrum!
    2020.december 15.-én elestem, és jobb felkaromat, vállamat megütöttem. Dg.: Fract, sine disloc, tub mai, humeri prox. 1.d. Fract. susp. sine disloc, coll. shirurg humeri 1.d. Th.: Gilchrist rögzítés 3 hétre. A kontroll alapján a hunerus prox. végének töréseinél állás jó, Jó callusképződés. A felvételen valószínűsíthető a collumon disloc. nélküli, megfelelően gyógyuló repedés. Mindezt az ambuláns lapról másoltam. Azóta már négyszer voltam gyógytornán, és sajnos még mindig igen nagy fájdalmam van. Nem tudom csak fájdalom csillapítóval elviselni a nappalokat és az éjszakákat. Kérdésem az lennek, hogy mikor következik be egy fájdalom nélküli nap, a kezelő orvos azt mondta, hogy csak március végére fog a kezem újból működőképes lenni. Nagyon el vagyok kenődve, mert ezt az időt igen hosszúnak tartom, és nem is hiszem, hogy a kezem ugyan olyan lesz, mint régen. Kérem mielőbbi biztató válaszukat. Fáradozásukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóthné Kiss Katalin

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tóthné Kiss Katalin!
      Önnek alig 5 hete a jobb felkarja egy kulcsfontosságú ponton tört el, ahol a karemelésben és felkar forgatásban szerepet játszó izmai szeretnének stabilan rögzülni. Jelenleg minden izomaktiváláskor a fájdalmas csonttörést piszkálják ezek az izmok. Ezért is kapott 3 hét kötelező rögzítést. Ezen kívül feltételezett törése is van a csont egy másik területén. Az ugyan örvendetes, hogy a kontroll alapján a csontosodási folyamat szépen zajlik. Azonban az a pillanat amikor a rögzítőt elhagyhatja, még korántsem jelentette a gyógyulás végét. Így nem csoda, hogy még mindig fáj a válla. Egy nagy sérülést, duzzanatot, idegrendszert blokkoló fájdalmat, és 3 heti rögzített inaktivitást kell most kihevernie a szöveteknek. Feltételezem, hogy a gyógytornán óvatos gyakorlatokat végeznek, ami a balkezének gyerekjáték lenne, a jobbnak mégis nehézséget, fájdalmat okoz. A gyógytorna fokozatosan, mértékletesen fogja visszaépíteni a karfunkciót. Ha siettetné, talán rosszul állna helyre a válla, talán elhúzódna a fájdalma, akár túlterheléses gyulladásba futna bele. Viszont ha jó kezekben van és megfogadja kezelője tanácsait, akkor igen is lehet még olyan jó a karja, amilyen régen volt. Ez heteket, hónapokat igényel.
      Ezért bármennyire is nehezére esik, igyekezzen türelemmel lenni. Az egyetlen amit tanácsolni tudok, ha még bizonytalan, hogy keresssen fel KONZULTÁCIÓ SZÁNDÉKKAL leleteivel más gyógytornászt is, és akkor megnyugodhat afelől, hogy két szakember is hasonló elvek mentén, hasonló gyógyulási ütemet ígér. Azt azonban semmiképp sem javaslom, hogy párhuzamosan 2 ember kezelje, mert sokkal nehezebb úgy kontrollálni a gyógyulást.
      Ajánlom magunkat!
      Üdvözlettel:
      Heizler-Himes Eszter gyógytornász
      Harmónia Centrum
      1055 Bp, Markó utca 11
      +36 1 269 2946

  50. Horváth Gabriella

    Kedves Harmónia Centrum!
    Édesapám 70 éves és egy hete felkar törést szenvedett, a csont közel a vállhoz a csontnyaknál tört el. Nem mozdult el, így a nem kell megműteni a korára és jelen egyéb betegségeire tekintettel. 5 napig rögzítőkötést kapott, amit most lecseréltek. Ezzel fel van kötve a karja, de éjszakára le tudja venni. Azt szerteném kérdezni, hogy mennyire normális a fájdalom (amit nem tudok sajnos megítélni, hogy mennyire erős) és az egész kar bedagadása, bekékülése, feketedése. Nagyon sokat panaszkodik, sajnálom szegényt, de tehetetlennek érzem magam. Milyen fájdlomcsillapítási módot tudnának javasolni, illetve mennyi ideig normális a fájdalom megléte?
    Köszönöm szépen ha válaszolnak!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gabriella!
      Becsülendő dolog, amiért törődik édesapjával. Szeretném megnyugtatni, hogy a törések bizony több napig tartó elszíneződéssel – feketéből lila, majd zöld, majd sárga-, és akár hetekig tartó nagy fájdalommal járnak. A fájdalmat az agy generálja, így próbálja megvédeni az adott ízületet a terheléstől. Duzzanatát és fájdalmát egyelőre 10-15 perces jegelésekkel próbálhatja enyhíteni, napi többször. Fájdalomra biztosan engedélyeztek orvosai gyógyszert is.
      A felkötözés, pihentetés is fontos részét képezi az akut sérülések utáni elsődleges ellátásnak. Mozgást végezni a vállal azért sem javasolt, mert elmozdulást okozhat a törésben, lassíthatja az ideális gyógyulást, amellett, hogy fájdalmas is. Megértem, hogy a tehetetlenség érzése elszomorítja. Gondoljon bele, édesapja is milyen tehetetlennek érzi magát most. Nem tudja hirtelen meggyógyítani csontjait, és még az önellátásban is segítséget kell kérnie. Az egyik legnehezebb dolog hirtelen elveszíteni az önállóságunkat. Én úgy gondolom, abban tud a legtöbbet segíteni neki, ha meghallgatja bánatát, és megtalálják a módot, mivel tud legtöbbet segíteni neki a nehéz és lassú hetek jobbá tételében.
      Amennyiben ennél is többet szeretne érte tenni, Markó utcai centrumunkban Dr. Hargitai Gergely ortopéd traumatológus szakorvosunk szerdánként délelőtt rendel. Ő amennyiben javasoltnak találja, végez csonttörések felett lökéshullám terápiás kezelést. Ez nem egy kellemes kezelés, ám a szervezet öngyógyító folyamatait serkenti, a duzzanat és fájdalom csökkentésében szerepet játszik. A kezelés indokoltságát egy személyes konzultáció során tudja felmérni, melynek végén akár meg is kezdhető az első kezelés. Kizáró ok például a szteroid injekió 3 héten belül, trombózis, erős csontritkulás betegség. Fizikoterápiás módszerről van szó, ezért kezelés sorozattal kell számolni, 5-10 alkalom, a doktor úr belátása szerint. Bejelentkezni a +36 1 269 2946-os számon, vagy válasz üzenetben tud.
      Később a gyógytorna lesz még jó fegyver a gyógyulásban, de erre még várniuk kell 4-6 hetet. A kontroll vizsgálaton kezelőorvosa fogja engedélyezni.
      Remélem, tudtam Önnek segíteni jótanácsaimmal, és kezelési javaslatommal.
      Üdvözlettel:
      Heizler-Himes Eszter és
      a Harmónia Centrum csapata

      1. Fodor Éva

        Kedves Eszter!
        Nem az Édesapámról van szó, hanem rólam. Pécs mellett élek tehát nem tudok utazni sehova ebben az állapotban. Köszönöm levelét. Üdv. Fodor Éva

  51. Fodor Éva

    Kedves Harmónia centrum!
    január 21-én elestem itthon a szobában és eltört a bal felkarom. Humerus proximalis volt a diagnózis. Egy hét múlva 26-án megmütötték és lemezelték. Sajnos olyan fájdalmaim vannak, hogy kibirhatatlanok. Gipszet nem kaptam csak ilyen kartartó bandázst. Fájdalomcsillapitókon élek, sőt mostmár algopyrin injekciót is kapok naponta este, Aludni nem tudok fájdalomtól, csak altatóval, de éjjel felébredek a fájdalomra. Ma február 5-én mentem vissza a dokihoz megnézte a majd 20 centi mütéti sebemet és nagyon meg volt vele elégedve. A fájdalmamra azt mondta nem tudja mitől fáj ennyire. 65 éves nő vagyok, nem vagyok cukorbeteg, nincs csontritkulásom sem. Kérdezném, hogy elfog múlni valamikor ez a fájdalom, ill. enyhülni fog egyáltalán? Hogy kellene aludnom, mert nem tudom mi a helyes póz. Február 12.én kell visszamennem varrat szedésre. Elképzelhető, hogy utána akkor enyhül? Controlröntgent nem kéne csinálni, hogy mi a helyzet ott bent a mütét óta, lemezzel stb, ? Nagyon elvagyok keseredve, hogy igy maradok a fájdalmakkal örökre.
    Várom szives válaszát! Köszönettel !

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Éva!
      Köszönjük bizalmát.
      Először szeretném megnyugtatni, hogy a csonttöréses fájdalmak bár lassan múlnak, de egyszer véget érnek. Nagyon jó kérdéseket vetett fel hozzászólásában.
      Valóban fontos, hogy a kezelő orvosa kontrollálja a gyógyulást, hiszen ő ismeri legjobban elvileg az Ön esetét. Bízzon benne, hogy kontroll röntgenre elküldené, ha olyan jeleket tapasztalna bőrén-hegén-mozgásában, ami a helytelen csontgyógyulásra utalna. Szerencsére gyakran tudnak találkozni, így minden változást gyorsan lát ő is.
      Az alvásán az alábbi tanácsok javíthatnak:
      – alváskor ideális lenne, ha háton tudna aludni. A karját fel tudná polcolni egy hatalmas párnával úgy, hogy a felkarja ne a matracon pihenjen, hanem a mellkasa magasságába emelkedjen, és alkarja vagy legyen nyújtva szintén a nagy párnán, vagy pedig pihenjen a hasán, ahogy napközben is a felkötéskor.
      – éjszaka elalvás előtt jegelje vállát 10-15 percig, a bőre és a jégzselé zsák között egy textil réteggel. Ezt a hűsítést egyébként napközben is ismételheti, ha fájdalma van.
      – Elvileg bár vállát, könyökét nem szabad mozgatnia, mindez nem igaz alkarjára és ujjaira. csuklójával és ujjaival a felkötésben könnyed mozgásokat végezhetne, javítva keringését, megőrizve izmai szabadságát. Fontos, hogy súlyt ne vegyen a kezébe, mert az már megterheli vállízületét a karhajlító izmok aktiválása miatt.
      Amennyiben orvosa engedélyezi majd a váll óvatos gyógytornáját, mely várhatóan 6-8 héttel a műtétet követően lesz, mindenképp javasoljuk a mozgásterápia megkezdését, mert ez is enyhíteni tudja majd fájdalmait.
      Addig is kitartást kívánunk Önnek. Reméljük, ezek az apró javaslatok elviselhetőbbé teszik Önnek a csontgyógyulás nehéz időszakát.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

      1. Fodor Éva

        Kedves Harmónia Centrum!
        Köszönettel megkaptam kedves válaszukat. Sajnos a helyzetem nem változott. A fájdalmaim ugyan úgy kinoznak mint eddig. Igaz a mütétem még csak ma 2 hetes. Ugy hogy van még várni valóm. Bizom benne, hogy csökken a fájdalom a varratszedés után. Most még nem látom az alagút végét sajnos. Nekem nem jön be az, hogy napról napra jobb, nekem egyformán fáj mint elején. Hatalmasat estem mindenemet beütöttem, a lapockám is fáj, az oldalam is. Már az algopyrin injekció sem javit rajtam. Most vettem fájdalomcsillapitó tapaszt, még nem hozták, de nagyon kiváncsi leszek segit-e valamit,
        Még egyszer köszönöm a válaszukat, üdvözlettel Fodor Éva

  52. Sváb Péter

    Kedves Harmónia Centrum!

    Lassan javuló ínhüvelygyulladás miatt gipszsínbe került a kezem. Szeretném megkérdezni meddig szokás ilyen esetben gipszelni mert a kezelőorvosom nyitva hagyta ezt a kérdést. Illetve szeretném megkérdezni hogy mire számítsak gipsz levételkor,Ilyenkor az ujjakban illetve a kézfejben szúró fájdalom normális?

    Köszönettel
    Péter

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Péter!
      Ínhüvely gyulladás esetén akár hétről hétre történő konzultációra is szükség lehet orvosával ahhoz, hogy pontosan eltalálhassa a legrövidebb szükséges gipsz viselési időt. Nincsen tudtommal előre meghatározott időtartama a gipszelésnek, hanem várják, a tünet mikor kezd enyhülni. Ez lehet egy hét, két hét, de akár több is.
      Személy szerint jobban kedvelem a levehető merev rögzítők viselését, mivel könnyebben tesztelhető a kéz mozgáskészsége. És mindenképp javasolni szoktam a gyulladáscsökkentés és szöveti relaxáció egyéb módjait is: kenőcsök, gyógyszerek, hűvös terápiák, masszázsok, célzott gyógytorna mozgásos feladatok, fizikoterápia… stb. Ezeket is megpróbálták gipszelés előtt? Ha előtte nem is, a gipszlevételt követően mindenképp érdemes lenne gyógytornásszal konzultálnia, mivel a gipszrögzítésben ellustult szövetekkel fokozatosan kell elkezdeni a terhelést.
      Reméljük, sikerül orvosával hatékony gipszsín terápiát alkalmaznia, és harmónikus lesz a kézhasználat visszaszerzése. Gyógytornászaink és masszőreink állnak szolgálatára, amennyiben velünk a Harmónia Centrumban szeretne gyógyulni.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  53. Hajas Zsolt

    jó napot . Zsolt vagyok.. Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy ismerkedem egy olyan nővel akinek 2020 november közepén kb eltört a sípcsontja 2 helyen . Orvosi fém van a lábában. Elmondása szerint covid miatt nem kapott rehabilitációt.Van egy gyógytornász ismerőse aki segített neki tornázni. Viszont azt mondta járókeret nélkül nem mer mozogni. 43 éves. Május 20-ra kapott időpontot rehabra. Lehetséges,ogy ennyi ideig lelki trauma miatt nem mer elindúlni járókeret nélkűl? Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel : Zsolt

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsolt!
      Sajnos egy csonttörést elszenvedett láb teljes gyógyulása akár fél év-egy év is lehet, noha ebből a csontgyógyulás 6-8 hetet vesz igénybe. A többi az izomzat és mozgás helyreállítása. A mankóval-járókerettel történő közlekedést pár hét alatt el lehet hagyni, ha valaki gyógytornázik. Nem tudom, az ismerősével hány alkalmat tornáztak, mennyire indokolt még a félelme. Azt tapasztalatból mondhatom, hogy néha a családtagok és barátok túl szelídek a sérülttel, és hagyják, hogy alulterhelje magát. Amennyiben a kedves ismerőse nyitott a segítségre, a Budapest V. kerületi Harmónia Centrumban dolgozó gyógytornászokhoz tudunk Neki időpontot adni.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  54. Giessler Beatrix

    Tisztelt Harmonia -Blog!

    2021 04 28 -án Sajnos eltört a J.Láb iv metatarsus lényeges elmozdulás nélkül, egy hét fekvő gipsz most egy tehermetesitő cipöt irt az orvos 5hét múlva kontroll. kérdés ha 3hétv 4hét után dolgozni szeretnék menni rontok az állapotomon?
    Köszönettel:

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Beatrix!
      Megértem, hogy mielőbb szeretne visszatérni a munkájához. Mégiscsak egyfajta ritmust ad az életnek, napi rutint jelent, és nem utolsó sorban bevételt termel a háztartás számára.
      Az, hogy ront-e az állapotán a munkába való visszatérés, egy nagyon egyénileg megválaszolható kérdés. Azt gondolja végig, az orvos miért adta a tehermentesítő gipszet: azért, hogy amíg a csont gyógyul, Önnek ne feküdnie kelljen egész nap, hanem el tudja magát látni minimális séta távolság megtétele mellett. A felpolcolás, a pihenés, és a mozgás kímélet továbbra is szükséges. Gondolom az világos, hogy vezetni nem vezethet ilyen körülmények között. Tömeg-közlekedést pedig nem javaslok, mert sok sétát jelent, és egy esetleges egyensúly vesztéskor újrasérülhet. Ha Önt személygépjárművel hozzák-viszik a munka helyére, és nem kell sokat sétálnia-lépcsőznie hozzá, akkor talán igen. És a munka helyén milyen fizikai aktivitás igénye van? Ott 8 órából legalább nettó hét órát tud ülve dolgozni? Ebből a lehető legtöbb időt felpolcolt lábbal töltheti? A függőleges lábpozíció lassítja a keringést, főleg, hogy lábszár izmai pumpafunkciói ki vannak kapcsolva, így a gyógyulást is.
      Ezeket gondolja végig, és belátása szerint döntsön a visszatérésről.
      Azt se felejtse el, hogy izmai, amelyeket most inaktiválnia kell, fokozatos bejáratást fognak igényelni. Ha rögzítője elhagyása után gyógytorna nélkül rögtön nekivág a hétköznapoknak, rövid időn belül másféle panaszokat tapasztalhat. Ez a fokozatos bejáratás nem nehéz és nem túl hosszú, 1-2 hét alatt helyreáll a láb. Érdemes rá odafigyelni.
      A csontgyógyulás folyamata lökéshullám kezeléssel gyorsítható egyes esetekben, ezt azonban Dr. Hargitai Gergely ortopéd orvosunk egyedileg tudja eldönteni, hogy alkalmazható-e. Hozzá szükséges orvosi konzultációra időpontot foglalni.
      https://www.harmonia-centrum.hu/labtores-gyogyulasa
      Kitartást kívánok Önnek, és remélem, a lehető legteljesebb gyógyulásban lesz része!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  55. Krisztian

    Jo napot kozel egy éve tort el az ugrocsontom darabosra ossze lett csavarozva kb fel eve tudok menni vele de neha faj ez normalis vagy forduljak dokihoz (gyogytornaszhoz a rehabilitacio ideje alatt egyszer sem kuldtek 😕
    Normalisan tudok vele setalni edzeni is tudok mar vele!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Krisztián!
      Egy év távlatából a csont törés már biztosan teljes, az nem okozhat panaszt, inkább az izmok, inak, egyéb lágyrészek szorulhatnak segítségre lábában. A kérdés az, hogy vajon mit és mennyit lehet még segíteni, de ezek a szövetek elég jól tudnak reagálni a mozgásterápiára, manuális kezelésekre, fizikoterápiákra. Ha az elmúlt évben egyszer sem találkozott gyógytornásszal, érdemes eljönnie. Konzultálnak, megtekinti-teszteli a területet, Ön elmondja, mi az, amiben korlátozva érzi magát, és mi az, amit szeretne elérni az esetleges kezelések hatására. Ezek alapján a kolléganő javaslatot fog tenni kezelésekre, és Ön eldöntheti, belevág-e.
      https://www.harmonia-centrum.hu/bokatores-utani-gyogytorna
      Jelentkezni és időpontot kérni a +36 1 259 2946-os telefonszámon tud.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  56. Németh Ilona

    Üdvözlöm! Márc.26-án szilánkosra tört a belbokám. 62 éves vagyok.Műtöttek, csavarok, drótok, 15 napig volt gipszsinben, majd 5 hétig fekvő gipsz. Aztán még 2 hétig fásliznom kellett, május 26- ám rá 2 hónapra a lábfejemből kivették a drótokat, jún.2- án kontroll volt. A röntgen szerint a jobb tibia törlését rögzítő csavarok jól tartanak, viszont a talocrualis ízület deformálódott, még mindig nem lehet terhelni újabb 4 hétig. Már több, mint 3 hónapja lesz akkor, hogy nem állhatok rá, és fekszem. Jarókerettel egy lábon nagyon keveset bírok, ráadásul akkor belilul, dagad a lábam, nagyon fáj még mindig.Nagyon leépült az izomzat, gyógytornász jön hetente egyszer , / a kórházban nem ajánlottak semmit/de csak fekve csinálhatok gyakorlatokat, amit persze csinálok naponta többször. Mit tudnék tenni, mire számíthatok?? Köszönöm szépen válaszát előre is. Minden jót kívánok!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Németh Ilona!
      Az ízületet érintő szilánkos törés súlyos sérülések közé sorolható. Gyógyulása sajnos még lelkiismeretes kezelők segítségével sem mindig hiánytalan, de az Ön leírása alapján látatlanban úgy tűnik, jó kezekben van. Az Ön esetében kezelő orvosa és gyógytornásza lát rá a legjobban a gyógyulásának esélyeire, de szívesen ajánlom figyelmébe Dr. Hargitai Gergely ortopéd-traumatológus sebészorvosunkat is. Amennyiben hozzá eljön korábbi leleteivel, azokat szívesen áttekinti, meghallgatja a tüneteit. Megvizsgálja jelenlegi fájdalmait és mozgásait, és ezek alapján Ő is tud véleményt megfogalmazni Önnek. Talán a lökéshullám terápiával is tud segíteni, bár ha jól értem, a csontgyógyulás folyamata rendben lezajlott, csak az ízület maradt deformált.
      https://www.harmonia-centrum.hu/csonttores-gyogyulasanak-gyorsitasa
      Mindenesetre Ő az egyetlen szolgáltatónk, aki tudna esetleg valami tanácsot adni Önnek személyes konzultáció keretén belül.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

      1. Németh Ilona

        Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Mihelyt lehetőségem lesz, keresni fogom Önöket. Minden jót kívánok, üdvözlettel: Németh Ilona

      2. Istvánné

        Kedves Harmónia Centrum!
        2021. Június 8an jobb bokamon ferdetores Van. 2 hét fekvogipsz, 1 hete konnyitett jarogipszet kaptam. Július 19en kell visszamenni az orvoshoz. Azt szeretném tudni, hogy mankóval vagy mankó nélkül mehetek-e már?
        Köszönöm a választ!
        Tisztelettel Éberlingné

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Éberlingné!
          A járógipsz valóban azt jelenti, hogy járhat benne. Ugyanakkor azt Ön is biztosan észleli, hogy bokája nem mozoghat ebben. Ha mankó nélkül jár, azzal instabilabb, és nem szeretnénk, hogy elessen. Ezért javaslom a mankó használatot. Lehetőleg kétoldalit.
          Ügyeljen arra, hogy sérült lábát térd és csípő hajlítással emelje, ne oldalra körözve, mert megfájdulhat a dereka.
          Üdvözlettel:
          Harmónia Centrum

  57. Pankus Andrea

    Kedves Harmónia Blog.
    2021.07.03adikan autó balesetben el tőrt a jobb lábszáram azóta is fekvő gípszem van ennek már 7 hete.A törés nem mozdult el műteni nem kell. Néha melegség önti el a talpam és van hogy a törésnél néha kis szúró érzést érezek.Ez normális érzés?2021.08.16odikán voltam kontrollon azt mondta a Dr. Úr jó törés helyzet ,továbbra sem terhelhető a lábam.Valószínű lehet hogy a 12edik hétig kell a fekvő gípsz?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Andrea!
      Nagyon sok a változó, ami meghatározhatja a gipszrögzítés idejét. Mindkét lábszárcsontja tört, gondolom, ezeknek számít a minősége, mértéke, hogy szilánkos-e, ízületet ért-e. Befolyásolja, milyen a csontsűrűsége, milyen az általános egészségi állapota és regeneráció készsége. Bízhat benne, hogy orvosa jelezni fogja, ha már elhagyhatja a rögzítést, de ha másodvéleményre van szüksége, akkor meglévő traumatológiai vizsgálatról származó leleteivel érdemes felkeresnie traumatológus szakorvost. Nálunk sajnos csak személyes megjelenés esetén van lehetőség konzultációra, online nem vállalunk leletet megtekintést és diagnosztikai véleményadást. Ajánlani tudom például dr. Mészáros Ádám kollégánkat. https://www.harmonia-centrum.hu/dr-meszaros-adam-ortoped-traumatologus
      Általában csövescsontok törése, mely nem éri az ízületet, 6-8 hét fekvőgipsz viselés hatására regenerálódni tud, de az emberi gyógyfolyamatok esetén semmi sem kőbe vésett.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  58. Kondor Imre

    Tisztelettel kérdezném hogy tavaly október végén (2020 okt 26)szenvedtem üzemi balesetet önhibámon kívül ,bal alsó lábszáramban kettős törés amit 2 órás műtéttel velőűr szegezêssel raktak helyre majd jött a rehabilitáció a sajnos de természetesen a vele járó járókeret és mankózás és ahogy az idő előre haladt lassan de biztosan lábra álltam gondolom nem kell leírni hogy nem kis fájdalommal járt… A történet ott tart (2021 szept) hogy a csontosodás szépen javul persze a ,,vas”és a csavarok még a lábamban,de a jelenlegi nem kis problémám hogy a a térdem alatt a két behelyezett csavarból az egyik nagyon kellemetlen fájdalmat okoz amikor hajlitom a lábam és ez sajnos minden napos fájdalom. Most keresem a megoldás mert így az ülő munkám nehezen tudnám elvégezni.
    Kérdezném hogy megoldható e a bántó csavar eltávolítása?
    Köszönöm a választ!!!!
    Imre

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Imre!
      Fémrögzítéses műtétek esetén nem gyakori, hogy eltávolítják a lemezt, velőűrszeget, csavart. Azonban ha panaszt okoz, tehát fáj, vagy érzékeny a bőr felette, akkor lehet egyeztetni eltávolító műtét lehetőségeiről a traumatológussal. Nagyjából egy-két évvel a traumát követően megoldható egy újabb műtéttel a zavaró fémalkatrész eltávolítása.
      Arra bátorítom tehát Önt, hogy amennyiben a rendszeres és alapos gyógytorna rehabilitáció és manuál terápiás kezelések sem tudják, tudták eltűntetni fájdalmát, úgy keresse fel kontroll vizsgálatra az orvost, aki egy éve műtötte, és egyeztessen vele a lehetőségeiről. Amennyiben gyógytornával és manuális terápiával még nem próbálta enyhíteni a fájdalmát, erre sarkallnám, mert a fájdalom hátterében a szövetek inak feszessége is állhat, nem feltétlenül a csavar.
      Amennyiben a mi gyógytornászainkhoz vagy mi traumatológus orvosainkhoz szeretne időpontot, a recepcióban állnak szolgálatára információkkal, időpont lehetőségekkel.
      https://www.harmonia-centrum.hu/szakorvosaink
      https://www.harmonia-centrum.hu/gyogytornaszok
      https://www.harmonia-centrum.hu/elerhetoseg
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  59. András

    Tisztelt Harmónia Centrum! 8 héttel ezelőtt lábszártörést szenvedtem, amit felfúrásos velőűrszeggel raktak helyre 3-3 csavrral rögzítve térd alatt és boka fölött. Két hét után már el kellett kezdenem fokozatosan terhelni, mar teljes terheléssel hasznalom. A 6 és fél héttel utána készült rtg leletre az volt írva, hogy érdemi callus képződés még nem látható, a kezelőorvosom szerint minden rendben van, csak terheljem rendesen. Kell aggódnom a röntgen orvos által írt lelet miatt? Köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves András!
      Elméleti síkon az Önt ért sérülésének és műtéti ellátásának megfelelő protokoll a viszonylag korai terhelés. A radiológus által írt lelet valóban elrettentő, ám ettől a kíméletlen őszinteségtől nem feltétlenül kell megijedni. Előfordult már hasonló a vendégeinknél, a csontosodás ugyanis egy akár 6 hónapon át tartó folyamat. A legutóbbi vendégünk esetében az ortopéd traumatológus orvos megtekintette ezt a leletet konzultáció keretén belül, és mivel a tünetek alapján egyre javult, és olyan sérülésről volt szó, amelynek nem volt szüksége további kíméletre, és nem látott semmi negatív változást a korábbi képhez viszonyítva, ezért megnyugtatónak találta a jelenlegi helyzetet. Ha tehát Ön is azt érzi, hogy egyre inkább visszakapja lábait, akkor folytassa tovább a kijelölt utat, a terhelését fokozatos növelve, és csak visszaesés esetén keressen fel szakorvost.

      1. András

        Kedves Harmónia Centrum! Köszönöm gyors válaszukat, még annyi lenne a kérdésem, hogy az normálisnak mondható ebbe a helyzetben, hogy meg mindig bedagad a boka függőleges helyzetben? Naponta kétszer végzem a gyógytornát és 7-8000lépést sétálok bicegve, de segédeszköz nélkül. Köszönöm

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves András!
          Igen, 8 héttel a megterhelő trauma és komoly műtét után normális még a duzzanatra való hajlam. Ha azonban állapota rosszabodni kezdene, vagy nem érez hétről hétre már változást, akkor érdemes személyes konzultációt kérnie szakembertől.
          Üdvözlettel
          Harmónia Centrum

  60. Czakó Zsanett

    Kedves Harmónia blog!
    Nekem az lenne a kérdésem 2021. Szeptember 09 én el estem és eltört a jobb kisujj alapperce műteni kellett mini csavarozás volt és sajnos egy hónap után elmozdult a csavar és újabb műtét volt amit dróttűzéssel történt. Sokkal jobban fáj mint az előző műtét azt szeretném tudni hogy esetleg az öltözködés miatt vagy néha használtam a jobb kezem azért mozdulhatott el ? Dróttűzésnél is elmozdulhat ? Köszönöm előre is válaszát.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Czakó Zsanett!
      Nehéz megmondani, miért mozdulhatott el a csavaros rögzítés. Tény és való, hogy a törést követő 4 hétben még nem javasolt a törött ujjakkal való fogás, illetve nagymozgás. Így ha ilyen módon terhelte, vagy beleakadhatott valamibe, az lehetett oka az elmozdulásnak. De lehet oka az is, hogy a szervezete nem akar megfelelően regenerálódni, a csontvégek közt nem akar ideális mértékű rögzítés képződni. Ez utóbbin nehezebb segíteni, de nem lehetetlen. Erről traumatológus szakorvossal, sebésszel szükséges egyeztetni személyes konzultáció keretein belül, korábbi leleteivel.
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-meszaros-adam-ortoped-traumatologus
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      Igenis, más rögzítési mód mellett is elmozdulhatnak a csontok nagy terhelés hatására. Még 6 hónapig is akár veszélyeztetett lehet. Bizonyára sebészorvosa okkal választott más alternatívát második alkalommal. Vagy mert a csavarost nem tudta volna ismételni, vagy mert a drótos megoldás egy fokkal stabilabb. Szakorvos tudna erről Önnel beszélgetni. Mivel a csontvégek elmozdultak, most az ismételt műtéttől számított 6 héten belül nem javasolnám, hogy használja azt a kezét. Pihentesse, rögzítse fáslival. A második műtéttel is bizonyára kapott kontroll időpontot. Ha ott megállapítják, hogy a csontvégek rögzülése elindult, és nincs elmozdulás, akkor NE EGYEDÜL kezdje meg a mozgatást, hanem gyógytornász segítségével. Ő tudná diktálni az ütemet annak érdekében, hogy ne legyen túlhasználva a keze, de mégis a lehető leggyorsabban visszakapja teljes értékűen a kezét.
      https://www.harmonia-centrum.hu/keztores-gyogyulasa
      Remélem, válaszommal segíteni tudtam, és bízom benne, hogy a mi segítségünkkel, vagy máséval sikeres gyógyulás felé tud elindulni.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  61. Magdolna

    Kedves Harmónia Centrum!
    Szeptember 30-án ( 2021) leestem egy metro aluljáró lépcsőn és eltört a jobb lábam alsó sípcsontom( műtét : fixatör interne alkamazása ) és külső fémrögzítést is kaptam 6-8 hét. Most nov.30 lessz több mint 8 hèt, az a kèrdésem a fémrögzítő levétele után mennyi időre teszik a gipsz-et? Fekvő vagy járó gipsz lesz? És tèrdttől lefele lessz a gipsz es mennyi idő ? Köszönöm vàlaszát ! Üdvözlöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Magdolna!
      Látatlanban azt tippelném, térdig érő járó gipszet fog kapni, melyet körülbelül a törést követő 3.hónap végéig kell majd viselnie.
      Sokkal fontosabb azonban, hogy mit mond az az orvos, aki látta a törése súlyosságát, csontminőségét, látja az egészségi állapotát, stabilitását, testsúlyát, reakciói gyorsaságát, izom erejét és a törött sípcsont gyógyulását.
      Ha úgy érzi, szeretne többet tenni gyógyulásáért, egy gyógytornásszal érdemes találkoznia, mert ő tanácsokat adhat arra vonatkozóan, hogy legyen tökéletesebb és gyorsabb a visszatérése.
      Bízom benne, hogy orvosával és kezelőivel az Önnek legjobb megoldáshoz vezető úton sikerül elindulniuk. Amennyiben szétnéz a http://www.harmonia-centrum.hu weboldalunkon, találhat kapcsolódó anyagokat, és bejelentkezhet segítő kollégáinkhoz.
      Üdvözlettel
      Harmónia Centrum

  62. Horváth Nikolett

    Kedves Harmónia Centrum!
    Szeretném megkérdezni, hogy nov 28án elestem és traumás lábközépcsont törést szenvedtem a bal lábam bal szélén. 9 napig volt fekvő gipszben, de tegnap levették a gipszet és nem kaptam másikat. Nem csináltak röntgent, csak befáslizták. Este lefekvéskor nagyon hidegek voltak az ujjaim, ami később felmelegedett. De addig is fájdalmat érzek a lábamban, lüktetést érzek a vádlimban. Nem jó sehogysem. Normális ez az állapot?

    1. Horváth Nikolett

      Hozzátenném éles fájdalmat érzek a törésnél. A lábaujjaimat és a bokámat minimálisan de tudom mozgatni.

    2. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Horváth Nikolett!
      Elnézést a megkéső válaszért. Bízom benne, hogy azóta enyhült a fájdalma.
      A törések gyógyulása hosszú idő, ez alatt fájdalmai is lehetnek, de fokozatos javulást kell tapasztaljon. A rögzítő eltávolítása után mozgásterápia megkezdése oldhatja a fájdalom, duzzanat, hidegség tüneteket.
      Ha nem vett ilyet igénybe, várjuk szeretettel, akár most, a két ünnep között is.
      Ha tünetei nem enyhülnek, javaslom, hogy kérjen orvosi kontrollt akár korábbi kezelőorvosával, akár más traumatológus orvostól.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  63. Váradi Márta

    Tisztelt Harmonia Centrum!

    November 16-an megbotlottam, arccal a jardaszegelyre estem, eltort az orrcsontom, szemem bedagadt szam felhasadt es szilankosra tort a bal kezfejem.

    Az Orszagos Baleseti Intezetben fekudtem tobb napig, ahol eloszor muteni akartak a kezemet, majd ugy dontott kezeloorvosom, hogy gipszsinbe teszi es megprobalja a konzervativ a kezelest.

    Azota 2x voltam kontrolon, megrontgeztek, megnezte a kezem is mindket alkalommal es legutobb azt mondta januar 3-an menjek vissza, akkor vszinu leveszik a gipszsint es hosszas gyogytorna kovetkezik.

    Az aggodalmam az, hogy, fajni ugyan szinte sosem fajt a kezem, 1 szem fajdalomcsillapitot sem szedtem be. Viszont amennyire kilatszik, erosen be van dagadva, amin a napi 2xi jegeles sem segitett eddig. Folyamatosan puffadt, dagadt a kezem. 5. hete van ez igy. Nem lohad le.

    Nagyon aggódom, hogy a kezem nem fog mégsem rendbejonni a konzervativ modszerrel es utolag mar muteni sem lehet gondolom.

    Vajon mennyire jogos a félelmem? Valaszukat elore is koszonom.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Váradi Márta!
      Megértem aggodalmát, különösen, ha még sosem szenvedett el csont törést. Ijesztő több héten át egy hatalmas vizes duzzanatot tapasztalni a testén. Bele kell azonban gondolnia, hogy a szervezete most nem egy kis törést próbál összeragasztani, hanem egy több darabra tört csészét-vázát próbál restaurálni olyan módon, hogy az később is tökéletesen működjön. Ehhez időre, helyre, és hozzávalókra van szüksége. Ezért tartja csuklója körül a duzzanatot. A csonttörés gyógyulása akár fél évig is tartat, bár az első 3 hónap alatt történnek a legjelentősebb változások.
      Arra vonatkozó megnyugtatást, hogy vajon elegendő volt-e a konzervatív rögzítés, csakis sebészorvostól kaphat. Olyantól, aki látja Önt és a képalkotó vizsgálati eredményeit. Januárban már rendelnek ortopéd-traumatológus orvosaink, akikhez tudunk időpontot adni, amennyiben érdeklődik ez iránt. Azt, hogy lehet-e utólag még műteni egy területet, szintén csak ők adhatnak. Bizonyára a nagyon elégtelen gyógyulás esetén vannak komolyabb alternatívák az eszköztárukban.
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-meszaros-adam-ortoped-traumatologus
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      Amennyiben el fog jönni hozzánk, várjuk szeretettel Önt!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  64. Pál Lajos

    Tisztelt Harmonia Centrum!

    3 évvel ezelött egy fémtárgy hatalmas ütés okozott jobb oldalt a honom alatti bordákra, ennek következtében 2 méter hátra estem. A fájdalom az ütés helyén nem volt jelentős de a hátamban annál inkább! 2 hét pihenés után elszünt a fájdalom és tovább dolgoztam..3 év alatt mindig éreztrm egy bizserbő érzést a hatamban de nem foglalkoztam vele..most 3 hete egy hűtőszekrényt emeltem meg,egy csavaró mozdulattal, és azonnal élesen hasított a fájdalom a hátamban ott ahol 3 évvel ezelött ugyanúgy! A röntgen nem mutatott ki borda törést, de a fájdalom nagyon éles, doldozni nem tudok! Kérdésem az,hogy mi okozhatja ezt a nagy fájdalmat akkor ha oldalra törzsforditás mozdulatot végzek, de más pozicioban is fáj! Reggelre jobban vagyok de napközben nagyon fáj! Olyan érzés mint amikor egy vágott vagy szakadt seb gyogyulni akar és nem tud meggyogyulni mert mindig a mozgás miatt újra felszakad! Köszönöm válaszát ,tisztelettel ,Lajos

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Tisztelt Pál Lajos!
      Amennyiben a képalkotó vizsgálat 3 éve történt, akkor először is egy friss képalkotót javaslok. És nem csak a bordái állapota, hanem a gerince állapota is fontos. Amennyiben a képalkotó friss, és a csontozata teljesen ép, akkor a fájdalmát a lágyszövetek okozzák. Az izmok, inak, kötőszövetek állapota több alkalom gyógymasszázs és gyógytorna kezeléssel, esetleg kiegészítő kezelések megtámogatásával a lehetőségekhez mérten helyreállítható.
      Részletesebben szakembereink fizikális vizsgálat, konzultáció és képalkotó ismeretében tudnak adni. Amennyiben kívánja szolgáltatásunkat igénybe venni, a recepciónkon foglalhat időpontot. Ortopéd-traumatológus szakorvosainkhoz, vagy lelet birtokában kezelőinkhez.

  65. Szabady Márta

    Tisztelt Harmónia Centrum! 7 hete törtènt velem egy kisebb baleset. Külföldi munkaútra készülés közben a bal kislábujjammal belerúgtam a földön fekvő bőrönd kerekébe. Sajnos van már ebben tapasztalatom, sokszor előfordul, hogy valamilyen földön fekvő tárgyba belerúgok, és 25 èvvel ezelőtt ugyanez a kisujjam már úgy eltört, hogy hetekig csak mankóval tudtam közlekedni. A mostani balesetnél úgy ítéltem meg, hogy nem lehet olyan súlyos a helyzet, mert járáskor csak mérsékelt fàjdalmat éreztem. Siettem a vonatra, és már csak akkor vizsgàltam meg jobban a kisujjam, amikor a vonaton ültem. Kicsit lett duzzadt és valamennyire elszíneződött, de ezt sem èreztem olyan súlyosnak. A külföldi munka sok járkálással járt, de nem nagyon lehetett lemondani, mert nagy kavarodást okoztam volna. Orvoshoz sem tudtam menni. Annyit tudtam tenni, hogy mindenhová hamarabb indultam, lassabban mentem és járás közben igyekeztem inkàbb csak húzni magam után a bal lábam, hogy lehetőleg ne kelljen behajlítanom az ujjamat. 4 nap múlva szinte már semmit nem éreztem, ezért visszatértem a normális járásstílusomhoz. Mire hazaértem, már el is feledkeztem róla. Akkor jutott újra eszembe, amikor itthon mezítláb járva úgy éreztem, mintha a kisujjam nagyobb felületen érne hozzá a mellette lèvő ujjhoz, mint szokott, éreztem egy kis kellemetlen dörzsölődést a két lábujj között, de ez az érzés csak időnkènt jelentkezett. Akkor vettem észre, hogy valóban törtènhetett valami vàltozás az ujjvastagságban, amikor erdei sétára indultam, és bakancsot húztam. Azt éreztem mintha a bal lábamon egy gondolattal szűkebb lenne a cipő, mint korábban.. Nem is mentem hosszú útra, hogy ne legyen gond. Fájdalmat inkább csak azért éreztem, mert szűk volt a cipő. Ezóta az eset óta csak a bővebb cipőmet hordtam, de egy hosszabb séta utàn elég erős fàjdalmat èreztem.a kisujjam utolsó percében. Ezek után, ahogy szokás, az eleve sèrült ujjammal megint belerúgtam egy szèklàbba, szerencsére most nem közlekedtem akkora lendülettel, mint a múltkor, el sem szineződött, de újra visszatèrt az érzés, hogy összetorlódik a szomszèdos ujjammal és fájdogál is Elkezdtem összehasonlítani a másik lábammal, és egyértelműen kitapogattam, hogy ezen a sérült kisujjamon van egy fàjdalmatlan, alig látható méretű dudorka. Az a kérdésem, hogy a leírásom alapjàn elkèpzelhető-e, hogy törésről van szó, annak ellenére, hogy viszonylag erősebb terhelés mellett is csak 4 napig fàjt és nem is volt annyira megduzzadva, hogy a cipőviselet gondot okozott volna, és lehet-e, hogy a rosszul összeforrt törés miatt keletkezett a dudor. Lehet-e és kell-e valamit tenni a duzzanat ellen, vagy törődjek bele, hogy megváltozott a cipőmèretem, és vásároljak szèlesebb orrú cipőket? Az a helyzet, hogy ugyan nagyon kicsi kis sèrülésnek tűnik eh ah egész, de aggaszt, nehogy hosszútàvon fàjdalmas legyen miatta a járás. Vàlaszukat előre is köszönöm! Márta

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabady Márta!
      Sajnos esélyesnek tartom, hogy lábujja eltört másodszor is 7 hete, ám ezt megerősíteni csak képalkotó vizsgálat tudná. 7 hetes törésnél a gyógyulás helyes mederbe terelése még nem lehetetlen, de sokszor a kislábujj törése nem okoz járási nehézségeket.
      Duzzanatot nem csak csont okozhat. Érezhet kemény dudornak folyadékszaporulatot is, ami a sérülés után hetekig fennállhat.
      Ha biztosra szeretne menni, traumatológus-ortopéd szakembert tud felkeresni konzultációra. Ő a lába fizikális megvizsgálása után meg fogja tudni Önnek mondani, hogy van-e értelme képalkotót készíteni, vagy egyértelmű az állapota. És egy 25 perces konzultáció során arra is jut idő, hogy a szakember megnyugtassa, fog tudni panaszmentesen közlekedni, ha betartja a kijelölt kezelési tervet. Nálunk van lehetősége ilyen 25 perces konzultációra időpontot foglalni az V. kerület Markó utca 11 szám alatti rendelőbe.

  66. Jókai Jánosné

    Tisztelt Harmónia Centrum ! 2021 december 28-án törèsem lett , sipcsont , ès szárkapocs csont törött spirál is törèssel mindkettő . Velöűri szegecselèst hajtottak vègre a sipcsontom ès tèrd alatt ès boka felett csavarral rögzítettèk ,gyógytornát csinálunk az orvos azt mondta terheljem csak az a baj hogy a vádli olyan mintha letabadt volna . Segítsen milyen gyógytornát vègezzek hogy az izom ne kemènyedjen be ès tudjam valamivel fel lazítani ! Kèrem segítsen teljesen kètsègbe vagyok esve mert ha rá állok úgy èrzem nem tart meg !

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Jókai Jánosné!
      A legjobb javaslatom az, hogy amennyiben nem csoportos, hanem egyéni gyógytornára jár, akkor a kezelőjétől kérjen segítséget. Mondja el mit tapasztal, mert a gyógytornász csakis az Ön visszajelzései alapján tudja alakítani a feladatokat.
      Amennyiben abban a kolléganőben nem bízik, akkor másik kollégát kell választania. Mi a Harmónia Centrumban például szívesen fogadjuk Önt. Személyes vizsgálat nélkül azonban semmi esély rá, hogy megfelelőbb gyógytorna feladatokat tudjunk Önnek adni, mint amilyet jelenlegi tornáztatója ad, ezért ilyenre nem is vállalkoznánk.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  67. Rádai Ágnes

    Kedves Harmónia Centrum!
    Kislányom 2022.márciusában edzés közben eltörte a bal láb V.lábközépcsontját. Kapott 5 hét könnyített járógipszet, amit 1 hete vettek le. Gyógytornát nem írtak ki neki, csak felmentést tesiből 2 hétre. Azt tapasztalom, hogy járás közben furcsán lép, kifelé „dobja” a lábát, és úgy mozgatja mintha még mindig rajta lenne a gipsz. Ez 1 hét után még normálisnak tekinthető? Mikor lesz a járása ismét a régi?Egy kicsit még be van dagadva a bokája is.Vannak napok amikor kicsit fájlalja a lábát járás közben ( 10/2), vannak napok, amikor teljesen fájdalommentes a járás. Ez is normális még ebben ez esetben? Esetleg fáslizzam még neki? Itthon kerestünk az internetről gyógytorna gyakorlatokat, azokat végzi naponta 2x, hogy erősödjenek az izmai. Szeretne edésre menni ( ritmikus gimnasztika), ezért szeretném megkérdezni, mennyi idő után mehet? Elég az a két hét, ami a tesi felmentés ideje? Június végén lesz egy versenye, rendbe jöhet addig a lába?Köszönöm szépen a válaszukat!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Rádai Ágnes!
      Az a bizonyos két hét már eltelik lassan, és biztosan megváltozott a lánya állapota is. Azonban még most sem késő a tanácsom. Amennyiben lányának a ritmikus gimnasztika a hobbija, ahol tudtommal lábujjhegyen ugrálások, gyors lecsapások terhelik a lábát, még mindig van értelme elmenni gyógytornára. Ha nem írták ki TB alapon, akkor magán úton. Minden csont vagy lágyszövet traumás sérülése és műtéte után jó lenne, ha látná gyógytornász az érintetteket. Az Ő esetében azért, hogy a járásképét normalizálják, az izmok állapotát szimmetrikussá tegyék, egyensúlyát visszaállítsák. Ez a rehabilitáció egy nagyon fontos eleme, és minél előbb kezdi, annál tökéletesebb az eredmény.
      Amennyiben Budapestiek, vagy Pest környéki lakosok, érdemes hozzánk személyes találkozóra, állapot felmérésre, 2-3 gyógytornára eljönniük.
      Tisztában vagyok vele, hogy válaszom nem volt kifejezetten gyors. A jövőre nézve javaslom, hogy inkább közvetlenül recepciónkat hívja kérdéssel, és ők fognak is adni időpontot gyógytornász konzultációra.

  68. Marian

    Kedves Harmónia Centrum!

    10 éve szenvedtem nyílt törést a jobb bokámon, ficammal. Műtötték, fél évig voltam gipszben. Korábban volt már egy törés ezen a bokámon. Tökéletes nem lett, de eddig nem tapasztaltam azt, amit tegnap. Iszonyatos erős fájdalom, hasogató, lüktető, a külső boka feletti részen, ahol a műtéti heg is látható. Nem a seb fáj, a csont. Éjszaka többször felébredtem, fájdalomcsillapítóval tudtam aludni csak. Előző reggel kezdődött, nappal többször visszajött, és ahogy írtam, éjjel sem tudtam aludni tőle. Most fájdalomcsillapító, fásli mellett enyhén lüktet. Mi lehet ennek az oka, mit lehet tenni ellene?
    Válaszukat előre is köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Marian!
      Megkésve érkezik válaszom. Amennyiben fájdalma ugyan olyan kínzó maradt az elmúlt 6 napban, akkor már bizonyára felkeresett vele szakmai segítséget. Én a fájdalom ismeretlen eredete miatt először egy mozgásszervi szakorvosnál indulnék el. Amennyiben mozgásszervileg csontjait, izmait épnek találják, fogják Önnek javaslat szinten mutatni a további irányt, legyen az neurológia vagy más irány.
      Mozgásszervi orvos az ortopéd, a traumatológus és a reumatológus.
      Talán szerencsés, és a harmadikán tapasztalt fájdalma olyan hirtelen múlt, ahogy érkezett. Korábbi sérülések helyén nem ritka, hogy érzékenyek a csontok a frontokra. Ha időjárás változáshoz köthetően jelent meg, és a front elmúltával a fájdalma is köddé vált, akkor sajnos vajmi keveset tud tenni az ismétlődő megjelenése ellen, de akkor is érdemes szakorvossal megnézetni.
      Biztatom tehát szakorvos felkeresésére, ha azóta is tart a fájdalom, vagy ha rendszeresen vissza-vissza térnek a panaszai.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  69. Szabóné Kata

    Kedves Harmónia-centrum!
    Augusztus 13-án szereztem egy darabos boka törést. Eszmélet vesztéssel járó rosszullétem volt, magam alá gyűrődött a lábam. Rtg után műteni akarták, de közölték hogy megpróbáljak vissza tenni, ami az akkori rtg szerint jó volt. 1 hét múlva kontroll. Természetesen szigorú fekvés, járókerettel közlekedem éppen csak amit muszáj addig. 1 hét után rtg kimutatta elmozdult, szóltam az orvosnak, hogy borzasztó kellemetlen égő szúró érzés van a bokám körül, mivel cukros vagyok, nehogy valami seb legyen. Levették a gipszet semmi seb, tiszta piros dagadt, sárga zöld. Rtg alatt vissza rakták a helyére, ami sokkal jobban fájt mint az előző. De ez már fix gipsz, és kicsit szorosabb. (nem jól lett megcsinálva az előző vissza rakás ) azóta iszonyat fájdalmat élek át, ha felállok forróság önti el a bokám, csíp mintha ezer tűvel szurkálnak, vagdosnak és feszít. Gyorsan elvégzem a dolgom fekszem le és pockolom. Fáj a sarkam is. Kérdésem ennek így kell fájni, ez a gyógyulás menete? Köszönöm válaszukat! Kata

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabóné Kata!
      Rettenetes dolgok történtek Önnel, megértem, hogy aggódik a bokája miatt.
      A blogfelületünk ilyen akut kérdések megválaszolására nem alkalmas. Már majdnem 2 hét eltelt kérdése óta. Ebben az időben talán el is jutott kontroll vizsgálatra.
      A túl szoros gipsz okozhat egy úgynevezett Sudeck-szindrómát, ami mindenképp elkerülendő. Azonban a túl laza gipsz esetén elmozdulhat újra a törése. Az ideális gipszelés csakis traumatológus szakorvos tudja megállapítani. Amennyiben nem tette meg augusztus 24-e óta, feltétlenül keresse fel az Önt gipszelő traumatológust, vagy más sebészorvost, hogy ellenőriztesse tünetei súlyosságát.
      Amennyiben azonban jól sikerült a rögzítés, tünetei enyhülnek, akkor a gipszrögzítés eltávolítása után a mozgás megkezdésében tudnak Önnek gyógytornászaink segíteni.
      https://www.harmonia-centrum.hu/gyogytornaszok
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  70. Döme Mária

    Tisztelt Harmónia Centrum! 2021.06.30 munkahelyi baleset ért. Elestem, a bal könyökömre a diagnózis ((A bal ulna proximalis végén ízfelszínre törés van, valamint az olecranon letört, dorsal felé elmozdult….)) Az SBO látott el. Gipszet kaptam, majd szükség volt a műtétre, amit 2021.07.08-án végeztek el. Húzóhurkos OS-végeztek utána még három hét gipsz. 2022.07.28-án eltávolították a belső fémrögzítést ( húzódrót). 2022.08. 3.4.5.8.9-én tenz+mágneses terápiára küldtek 10 kezelés lett volna, de a fiamék bele estek a covidba, én meg kontaktba voltam velük, így nem mehettem a+5 kezelésre. Azóta is a könyököm ugyanúgy bedagad. A karomat nem tudom teljesen kinyújtani. Az ujjaimat tudom mozgatni, de a váll övek nagyon fájnak, a fel és az alkarom is. A kérdésem, normális, hogy ennyire nem tudom most még mozgatni? Kb. mikor, mennyi idő míg teljesen visszanyeri a mozgékonyságát a bal karom? A reumatológus rendesen nagyon rendes volt az orvos, gyógyszeres kezelést és borogatást javasolt. Gondoltam masszázsra esetleg gyógyfürdőre, gyógytornát nem javasoltak bár a többit sem. Köszönöm előre is válaszát!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Döme Mária!
      Az Ön leírása alapján kissé elbizonytalanodtam, hogy 2021ben vagy 2022ben történt-e a törés. Akármelyik is, az Ön kezén a csontok bizonyára megfelelő pozícióban és stabilan rögzültek már, hiszen a rögzítéseket a sebészek eltávolították. Csontjai tehát készen állnak a fokozatos terhelésre, és erről valószínűleg valamiféle kontroll lelet is tanúskodik.
      A legalább 4 hónapja (vagy 16 hónapja) elszenvedett csonttörés már kellően messzi dátum ahhoz, hogy a gyógytorna megkezdhető legyen. Ön ugyanis jól érezte! Nem csak a csontok összeforrásától függ a könyök mozgása, a váll mozgása, a csukló mozgása. A lágyrészeket is kezelni kell. Izmokat, inakat, kötőszöveteket. A passzív-aktív ízületi kimozgatás, kimasszírozás, izomerő visszaszerzése mind-mind része kell legyen a gyógyulási folyamatnak. A könyökcsúcsot is érintő törések egyébként is lassan gyógyulnak, érdemes lenne szakértői segítséget kérnie a feladatok betanulásához, időnkénti ellenőrzéséhez.
      Amennyiben hozzánk szeretne időpontot kérni Bp V. kerület Markó utcai magán rendelőnkbe, recepciónk várja hívását nyitvatartási időn belül.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  71. Csótó Ibolya

    Tisztelt Harmónia centrum! Januárban eltört csuklóm, és a gipsz levétele után is egy héttel be van dagadva a kézfejem. Ez normális?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csótó Ibolya!
      Köszönjük kérdését. Abszolút normális, hogy még be van dagadva a kézfeje gipsz levétele után, mivel ilyenkor még nem áll helyre a kéz rendes keringése. Valamint a sérülés miatti felgyülemlett folyadékot még nem tudja ilyen gyorsan elvezetni a szervezet. Törés utáni 2-3 hónapig is akár lehet még duzzanat a törött területen, vagy a kézfejben/ ujjakban. Ha ennél tovább tart a duzzenat, mindenképpen forduljon kezelőorvosához.
      Csukló/ kéz gyógytornánkról itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/keztorna-csuklo-gyogytorna

  72. Somogyi Péter

    Tisztelt Harmónia centrum! Könyökömben az orsócsont tört el. 2 hete vették le a gipszet. 4x voltam gyógytornásznál, de még mindig nem hajlik be a könyököm, és nem tudom ki nyújtani. Ez normális? Mennyi idő kell, hogy tudjam használni?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Somogyi Péter!
      Köszönöm kérdését. Nagyon jó, hogy már hamar elkezdte a rehabilitációt gyógytornász segítségével. Szeretném megnyugtatni, hogy abszolút normális ilyenkor a mozgástartomány csökkentése, még a törés után hónapokkal is, de szép lassan kellene, hogy javuljon a kar mozgása. A rehabilitáció ilyenkor mindenképpen 2-3 hónapig eltarthat, szóval ilyenkor számítson még a kar dagadására, elszíneződések megmaradására, mozgástartomány csökkenésére, valamint feszesség érzetre/fájdalomra mozgások közben.
      Ha esetleg elakadna a rehabilitációban, vagy másik gyógytornász véleményére van szükség, Molnár Fanni gyógytornászunk várja szeretettel, hogy visszaállíthassuk karját a sérülést megelőző állapotára:
      Könyök gyógytorna
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  73. Papp Ildikó

    Tisztelt Harmónia Centrum!
    Négy hete eltörtem a térdkalácsomat. A röntgen szerint keresztirányú törés minimális elmozdulással. Az elején fáj egy kicsit, három- négy napig szedtem fájdalomcsillapítót.
    Két napja sokkal érzékenyebb lett, picit fáj és bizsereg a gipsz alatt, amit még két hétig kell viselnem. Attól félek esetleg elmozdult a törés? Ha elmozdulna, annak milyen tünetei lennének? Lehetséges négy hét rögzítés után, hogy elmozduljon?
    Köszönöm válaszukat!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Papp Ildikó!
      Köszönöm kérdését! A gipsz alatti bizsergés/ viszketés általában a gyógyuló folyamatok beindulását jelenti, úgyhogy ez általában pozitív jel a szervezet részéről. Az is nagyon pozitív, hogy nem jelentkezik sok fájdalom a sérülés óta. A gipszben szerencsére nagyon ritkán mozdul el a törés, maximum akkor szokott, ha valaki például nagyon túlterheli annak ellenére, hogy az orvos például azt mondta, hogy ne terhelje egyáltalán a sérült végtagot. Sokat kell tenni ilyenkor azért, hogy elmozduljon a csont. Ha esetleg mégis valami folytán elmozdulna, van akiknél a végtag fájdalma, valamint dagadása jelentkezik, de van akinél semmilyen tünet nincs. Amikor megy gipsz levételre/ kontrollra, a röntgen felvétel ismétlésével kiderül, hogy elmozdult-e bármilyen csont.
      Ha esetleg másodvéleményre, vagy extra tanácsra lenne szüksége, Dr. Hargitai Gergely térd specialista ortopéd szakorvosunk várja Önt:
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  74. Ifj.Jacsó Józsefné

    Szép jó napot kívánok meg szeretném kérdezni, hogy meddig tart a keresztcsonttörés gyógyulása. Március 15-én történt a hanyatt esésem. Hol jobban hol rosszabbul vagyok. Sem az ülés, sem a menés, a lépcsőzés fölfelé sem jó. Meg szeretném kérdezni mikortól leszek teljes tünet mentes, és mikortól tudok munkába állni. Köszönöm a válaszát.
    Üdvözlettel Ifj.Jacsó Józsefné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ifj. Jacsó Józsefné!
      Köszönöm kérdését. Keresztcsont törés mindig nehéz eset, mivel nagyon ritkán szokták műteni vagy rögzíteni a törés körüli területet, így általában fájdalom csillapításával és mozgással lehet javítani a csontok állapotát és a törés gyógyulását. Mindig egyedi eset, hogy ki milyen gyorsan gyógyul, kortól, töréstől, csont sűrűségtől és még több dologtól függően, így nehéz erre pontos választ adni. Esetleg keresse fel ortopédusát, vagy traumatológusát, akik ismerik sérülésének részleteit, és részletesebb választ tudnak adni a gyógyulásával kapcsolatban.
      Ha teljes felépülést szeretne, ajánlanám, hogyha még járt gyógytornásznál, mindenképp jöjjön el Molnár Fanni csípő- és gerinc specialista gyógytornászunkhoz, mivel ő a keresztcsont sérülésekben is sok tapasztalattal rendelkezik:
      https://www.harmonia-centrum.hu/molnar-fanni-gyogytornasz
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánok Önnek

  75. Dévényiné Várdy Márta

    Két éve eltört bokámat megműtötték, lemezzel megerősítették. Tökéletesen meggyógyult, nem fáj, úgy használom, mint a törés előtt. Kb. 4-5 hónapja viszont a lábfejem kicsit olyan ha végigsimítom, mintha gyenge áramütést kapna, Nem fáj, de kellemetlen. Az egész lábfejemen – a lábujjaimon nem/ olyan érzés uralkodik, mintha gipszeben, vagy valamilyen erős rögzítésben lenne. Félek, hogy a fémlemez unta meg a szolgálatot! Nem szeretnék újabb műtéti beavatkozást. Kérem szépen a véleményét, ha így látatlanban a leírtak alapján lehetséges. Köszönöm szépen!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dévényiné Várdy Márta!
      Köszönöm kérdését. Örömmel hallom, hogy szépen tudja használni bokáját, és hogy nem volt eddig semmi gond. A lemezek általában nagyon jól oda vannak rögzítve a csonthoz, nem szoktak tudni egyáltalán elmozdulni, de ha nagyon aggódik emiatt, egy röntgent érdemes csináltatni a sérült lábáról, és azon látszik hogyha esetleg van-e bármi eltérés a rögzítésben. Mindenképpen ajánlom, hogy konzultáljon a törésnél jelen lévő kezelőorvosával vagy az orvossal aki a műtétet végezte, mivel ő látja át sérülésének részleteit.
      Ha szeretne másod véleményt, jöjjön el Dr. Hargitai Gergely ortopéd főorvosunkhoz, aki átnézve leleteit és megvizsgálva a lábát, tud segíteni, hogy mitől lehet ez a furcsa érzet a lábfejen, valamint hogy mivel lehet ezt helyrehozni.
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      Mielőbbi panaszmentes járást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

      1. Hanczvikkel Tamás

        Kedves Harmónia blog.
        Nekem munkahelyi balesetem volt. Targoncás vagyok egy cégnél, és ott történt, hogy az elektromos békát ráhúztam véletlenül a jobb lábamra, és szárkapocs törésem lett 2023 július 28-án. Azóta voltam már fekvőgipszbe egyszer 2 hetet, utána 3 hetet. Utána pár hétre letehettem a mankót. Utána rögzítőt kaptam. Most lassan azt is elhagyhatom, de ugyanúgy fáj a járás, és a gyógytorna se jobb. Attól is ugyanúgy fáj. Tudna valamit tanácsolni? Válaszát előre is köszönöm.

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Hanczvikkel Tamás!
          Köszönöm hogy írt. A törés mindig nehéz gyógyulási folyamatot jelent, főleg a láb területén. Nagyon jó, hogy használja a segédeszközöket járáshoz, mivel a túl korai nagy terhelés mindenképpen rosszat tesz a lábának. Fontos azt is megvizsgálni, hogy csoportos vagy egyéni gyógytornát végez-e, mivel a személyre szabott gyógytorna nagyon fontos, mivel minden láb törés más, mindenki más ütemben gyógyul, így csoportban nem mindig megfelelő a rehabilitáció. Ez lehet az egyik oka, hogy nehezen gyógyul a láb.
          Mindenképp nézze meg a cipőit is, hogy most a járás visszavezetésénél jó cipőben legyen, ami fogja a lábát és lehetőleg bokáját (például egy magasabb szárú cipő).
          Ha ezek ellenére sem javul a lába, mindenképpen nézesse meg kezelőorvosával vagy az orvossal, aki műtötte, mivel ő ismeri sérülésének és törésének részleteit. Lehet, hogy kell egy friss képalkotó a lábáról (legtöbbször röntgen), hogy van-e ott esetleg valami, ami gátolja a mozgás fejlődését.
          Személyre szabott talpbetéten még érdemes gondolkodnia a boka alátámasztását illetően, ez sokat szokott ilyen esetben segíteni:
          https://www.harmonia-centrum.hu/talpvizsgalat
          Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  76. Pelván Tímea

    Tisztelt Cím!

    58 éves vagyok. Január 05-én balesetet szenvedtem, a bokám két helyen eltört, megműtötték. 3 hét fekvő és 3 hét járógipszet kaptam. A járógipszből még 2 hetem van. Az normális jelenség, hogy a lakásban közlekedve hamar elfárad a lábam, vagyis fáj amikor lógatom, sokszor kell felpolcolnom? A bokám már nem fáj, de viszont a lábfejem folyamatosan zsibbad, hangyamászás szerű érzés, és néhány területen ha megnyomom, érzéketlen. Ez a tünet is vele jár a bokaműtéttel, vagy esetleg jeleznem kellene a szakorvosnak? Valahol azt olvastam, hogy az idegek sérülése miatt van, de nem tudom, hogy meddig normális az érzés, mikorra kellene megszűnnie.
    Köszönöm szépen a választ!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Pelván Tímea!
      Igen, a tünetek ami érez abszolút normális. Ez hónapokig eltart általában míg helyrejön a boka dagadás és az idegek. Javaslom, hogy konzultáljon gyógytornászával, hogy az érzetkiesésre és dagadásra milyen gyakorlatok tudnak segíteni. Mindenképpen járjon egyéni gyógytornára hogy az Ön sérülésének megfelelően adjon a szakember otthonra feladatokat. Ha nincs még gyógytornásza, keressen minket, gyógytornász kollégáink szívesen segítenek.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  77. Török Ágnes

    Kedves Harmónia blog,
    December 13-án külső bokatörést szenvedtem és az alábbi kezelést kaptam „Külboka karmoslemezelés + állítócsavar + Volkmann csavarozás”. 7 hét fekvőgipsz + másfél hét ágy nyugalom után állítócsavar kiszedés. Sajnos a sebem egy kicsit be volt gyulladva így kellett antibiotikumot szednem rá. Elkezdtem használni a lábam és szinte azonnal elkezdtem gyógytornára is járni, a tornagyakorlatokat minden nap csinálom. A héten 3 hónap után megkezdtem a munkát is (ülő munkát végzek). Nappalra fáslizom a lábam így nem dagad be estére. Napközben néha érzek egy kis szúró fájdalmat a műtéti hegnél és a bokában, sarkamban fájdalmat, de nem vészes. A sebem egyre szebb, igaz van még rajta egy kicsit vörösebb folt a csavar helyénél. Éjszaka viszont többször is arra ébredek hogy nagyon fáj a lábam, nem egy éles fájdalomról van szó, hanem egy állandó tomba fájdalom a bokámnál és a lábfejemnél. Ilyenkor egy kicsit masszírozom és teszek egy pár kört a lakásban, mert azt vettem észre, hogy az egy kicsit enyhíti a fájdalmat. Az a kérdésem, hogy pont, amikor nyugalmi állapotban van, miért pont, akkor fáj? Várom szíves válaszukat. Üdvözlettel: Török Ágnes

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Török Ágnes!
      Köszönöm kérdését, örülök hogy lassú de biztos javulást tapasztal a lábával kapcsolatban. Éjszaka vagy nyugalmi helyzetben azért szokott fájni a láb, mert akkor lelassul az alsó végtagban a keringés, mivel nem mozgatjuk a lábat, így felgyülemlenek a lábban a salakanyagok/gyulladt anyagok/ ödéma, és ezt nem szállítja el olyan könnyen nyugalmi állapotban a keringés. Ezért is vette észre, hogy ha mozgatja a lábat, masszírozza vagy sétál rajta, akkor jobbak ezek az érzetek, mivel ezek mind serkentik a lába vérkeringését.
      Elképzelhető, hogy majd a gyógytorna feladatokon kell kicsit változtatni, ha ebben segítségre van szüksége keressen minket bátran.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük