A csonttörés meddig fáj?

Egy törés után szinte mindenki megkérdezi, hogy „meddig fáj a csonttörés”?

csonttörés meddig fáj

Csonttörés után az egyik leggyakoribb kérdés, hogy meddig fáj a csonttörés?

Nem könnyű a kérdésre általános választ adni, mert több tényezőtől is függ. Függ a törés fajtájától is, mert az idősebbeknél előforduló patológiás törések a csonttörést szenvedettek magasabb életkora miatt is tovább fájnak. Függ a fájdalom időtartama természetesen a törés súlyosságától és az egyéni sajátosságoktól is.

Nyilván egy szilánkos, nyílt törés vagy egy darabos törés az alsó végtagon hosszabb ideig fáj, mint egy kevésbé veszélyes ujjtörés a kézen. A törés jellegén túl a csonttörést szenvedett tűrőképessége és regenerálódási képessége is befolyásolja a fájdalomérzetet.

Meddig fáj a csonttörés?

Általánosságban azért azt tudjuk mondani, hogy a csonttörés szakszerű kezelése után néhány napig még fáj a szakszerűen ellátott törött csont, és utána pedig még ennél is hosszabb ideig érzékeny lesz. A gyógyulás pedig még hosszabb időt vesz igénybe.

Baleseti törésnél nemcsak a csonttöréssel kell számolni, mert a töréskor megsérülhetnek az izmok, inak és szalagok is, valamint az erek és az idegek is sérülhetnek. A fájdalomérzetet természetesen ezek a sérülések is befolyásolják.

Csonttörésnél a csontot körülvevő szövetekben is megszakad a vérkeringés. A törött csont rögzítésével az izmokban, inakban és szalagokban is megindul újra a vérkeringés.

Mennyi idő alatt gyógyul meg a törött csont?

A fájdalom idején túl sokan érdeklődnek a csont gyógyulásának, a rehabilitációnak az idejéről is. Ez az idő is változó a törött csonttól és a törés jellegétől és súlyosságától függően. A legfontosabb a gyógyulás idejével kapcsolatban, hogy a gipsz levételekor még nem gyógyult meg a csont. Kímélni kell, és fokozatosan megerősíteni a törött csontot és a csont körüli izmokat és ízületeket.

A csont gyógyulása általában 5-6 hét legalább, de a törött csonttól és a csonttörés jellegétől függően néhány hónap is lehet a gyógyulás ideje.

A rehabilitáció ideje a gipsz viselésének időtartamától és egyéb, egyéni sajátosságoktól is függ. Általánosságban azt mondják a baleseti sebészek, hogy annyi hétig kell rendszeresen tornáztatni a törött testrészt a gipsz levétele után, amennyi ideig fenn volt a gipsz. Természetesen az életkor is befolyásolja a gyógyulás idejét, hisz fiatal korban a törés is gyorsabban gyógyul.

A rehabilitációban a csont összeforradása és a rögzítőgipsz levétele után nemcsak az izmokat, inakat és szalagokat kell megmozgatni, visszaszerezni az ízületek eredeti rugalmasságát, hanem a vérkeringést is fel kell gyorsítani a sérült területen.

 • Ha gipszrögzítést használnak a törött csontvégek rögzítésére, akkor az ízületek mozgatása a vérkeringés felgyorsítása értelemszerűen a gipsz levétele utáni időre marad. Ez nemcsak időveszteséget jelent, hanem a több hetes mozdulatlanságban még tovább merevednek a töréskor kisebb-nagyobb mértékben megsérült ízületek.
 • A törött csontvégek gipszelés nélküli rögzítésekor kellő óvatossággal már korábban elkezdhető a megsérült ízület passzív majd aktív mozgatása.

A csonttörés utáni rehabilitációban is alapvető fontossága van az orvos utasítása szerinti fokozatos terhelésnek. A törött testrész mozgatása ugyanis fájdalommal jár. Tehát nemcsak a csonttörés utáni fájdalomról beszélhetünk, hanem bizony a rehabilitáció, a törött csont és az ízület megerősödése is fájdalommal jár.

Ezért van szükség a tapasztalt gyógytornász segítségére a törött csont fokozatos terhelésekor, mert a beteg szerencséjére nincs megfelelő tapasztalata a törések utáni rehabilitációban, és nem tudja, hogy hogyan és miként terhelheti a gyógyulóban lévő törött csontot biztonságosan, de mégis a rehabilitáció előrehaladása érdekében megfelelő hatékonysággal.

A gyógytornász segítsége azért kell, mert a beteg visszajelzése alapján ő tudja megítélni, hogy a beteg által érzett fájdalom a gyakorlatok végzése közben természetes a rehabilitáció ezen szakaszában, amire szükség van a gyógyulás érdekében, vagy pedig már nem, és kímélni kell a megsérült testrészt.

Kérjen időpontot törése gyors gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Teljesen természetes, hogy az alsó végtag sérüléseinél előbb csak bottal vagy mankóra támaszkodva tud járni a lábadozó beteg, de a torna hatására rohamosan erősödik a törött testrész, és elhagyhatók lesznek ezek az eszközök.

20 gondolatok ezen: “A csonttörés meddig fáj?

 1. Laci

  Nekem a középső labuj perecem törött el már 5 hete fekvő gipsz van rajta de egyre jobban fáj ahogy mozgatom egy kicsit is. Azt szeretném kérdezni hogy ez természetes vagy ne tán rosszul forr össze a csontom?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves László!
   Ahogy azt a blogcikkben is olvasta, nagyon sok tényező határozza meg a csonttörés utáni gyógyulás ütemét, és azt, hogy meddig “szabad” fájnia a lábujjának. Az egyik fontos tanácsom: Figyeljen, hogy betartja-e a terheléssel és mozgatással kapcsoltos utasításokat amiket kapott. Kétlem, hogy engedélyt kapott a törött ujj mozgatására, hiszen ezért helyezték rögzítőbe. Amennyiben azonban fokozott kíméletre sem javul, javasolnám, hogy menjen vissza kezelő orvosához egy kontrollra, és beszéljék át a tüneteit. Szakorvosa pontosan tisztában van azzal, mi az Ön szakmai előzménye, és hogy indokolt-e az erősödőnek érzett fájdalma. Előfordul, hogy a gipsz túlzott szorossága idéz elő egyre fokozódó fájdalmat, zsibbadást, pirosodást és melegedést a rögzítés alatti és attól távolabbi területeken. Mivel Önnek nem látszik ki vélhetően semmilyen bőrfelülete a gipsz után, ezért csak annak eltávolításával lehet ellenőrizni a Suddeck-szindróma meglétét. Szintén a gipsz levétel szükséges kontroll röntgen elvégzéséhez, ami meg tudja mondani, jól forr-e össze a csontja. A gipszlevételt szintén traumatolóus szakorvosa kell elvégezze, aki vissza is tud helyezni rögtön friss rögzítést.
   Reméljük, válaszunkkal tudtunk segíteni bizonytalanságában.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 2. Szilvi

  Hello! Az a helyzet, hogy az én történetem kicsit előbbre, 2018 karácsonyára nyúlik vissza, amikor is eltörtem a könyököm, de nem lett észlelve, azt mondták, hogy zúzódás, mozgassam, mert úgy könnyebben meggyógyul. Január elején, mikor már nagyon fájt visszamentem, amikor megmondták, hogy ezt nem kellett volna mozgatni, de terápiája nincs, mert elmúlt a 2 hét, amikor gipszbe kellett volna rakni, ergo egyátalán nem volt fixen a kezem. Utána nem láttak rajta eltérést (rosszul forrt volna össze, vagy valami), de azt mondták menjek gyógytornára. Ezen én (részben mert végig mozgattam, nem értettem mitől lesz jobb, részben önhibámon kivüli dolgok miatt) nem vettem részt. Mostmár bánom, mert néha borzalmasan fáj…nem tudom kihez tudok fordulni jelenleg. Köszönöm, ha tud esetleg segiteni 🙂

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szilvi!
   Sajnálatos, hogy ennyire sokáig elhúzódik a tavaly karácsonykor elszenvedett törésének gyógyulása.
   Jól értem, hogy jelenleg is fáj a könyöke nyugalomban és mozgásra, mely mozgás nem teljesértékű és gyengébb is az ellenoldalinál?
   Az szerencsés, hogy nem látnak utólag rossz összecsontosodási képet, ám ezt az Ön helyében megnézetném még egyszer, akár magán diagnosztikai rendelőben. A leletei megtekintése után egy szakértő ortopéd-traumatológus sebész talán tudna Önnek tanácsot adni abban, mi a teendő, ha mégis helytelen csontosodási folyamat zajlott le az Ön könyökében.
   Amennyiben építünk a kontrollvizgsálaton kijelentett megfelelő csontosodás diagnózisára, és az általuk javasolt terápiás útra, akkor a gyógytornát kell megkezdenie. Ezt szerencsére sosem késő megkezdeni, de természetesen a kihagyott és elpazarolt hetek meg fogják bosszulni magukat: a terápia nem napokig, nem is pár hétig, inkább hónapokig fog majd tartani. Kitartásra és türelemre lesz szüksége, mígnem eléri majd azt a célt, amit az év elején talán még 15-20 kezeléssel teljesíteni lehetett volna.
   A lehetséges gyógyulásról, annak idejéről és tökéletességéről sosem lehet biztosat előre jelezni, olyan ez, mint az időjárás. Azonban azzal semmit sem veszíthet, ha eljön egy személyes gyógytornász konzultációra, elhozza a leleteit, átbeszélik az előzményeket, megvizsgálja mostani mozgásait, erejét és tüneteit. Ennek fejében fog tudni Önnek javaslatot tenni a szükségesen végzendő kezelésekre. Ilyen kezelés lehet fizikoterápia, kezelő által végzett passzív kimozgatás, és Ön által végzett otthoni gyakorlatok, melyet egy 30-60 perces gyógytorna foglalkozás keretén belül akár azonnal igénybe is vehet. A kezelés alatt biztosítani fog időt Önnek a feladatok begyakorlására, így otthon magabiztosan végezheti naponta többször a következő találkozójukig. A kezelési célt együtt fogják kitűzni, és affelé fognak tartani. A heti 1 vagy több kezelés alatt újrabeszélik az aktuális állapotot, és frissítik az otthoni gyakorlatokat aszerint, hogy érez-e pozitív változást az elmúlt kezelés óta, vagy még nem.
   Bármelyik úton induljon is el, orvosi felülvizsgálat, vagy a gyógytorna mielőbbi megkezdése, a Harmónia Centrum rendelkezésére áll. Ha megengedi, hogy segítsünk Önnek megszabadulni lassan háromnegyed éves fájdalmától, hívja a recepciónkat, és jelentkezzen be Dr. Hargitai Gergely ortopéd-traumatológus sebészorvoshoz konzultációra, vagy valamely gyógytornászunkhoz konzultációra és kezelésre.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 3. K. Gabriella

  Tisztelt Harmonia bog! Ma egy kerékpáros baleset következtében az kezemen az egyik ujjam eltört, azt sínbe rakták. A másik kezemre ráestem. ott a rg repedés gyanút mutatott ezért a másik kezemen gipsz van.
  Dg.Fract phai dist poll l.d
  Abruptio ossis triqetri l-s

  A kérdésem, hogy mivel csak gyanúról van szó, a repedés esetén, feltétlenül kell a gipsz?
  Holnap vissza kell mennem keringés ellenőrzésre. Kérhetem hogy levegyék a gipszet?
  Milyen rizikóval jár, ha nincs gipsz rajta?
  A gipsz rögzítés esetén normális, ha felmegy a vérnyomás?
  Mennyire kell a gipsznek szorosnak lennie?

  Köszönöm a gyors választ!

  Üdvözlettel:

  K.Gabriella

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gabriella!
   Elnézését kérjük, amiért nem kapott azonnal választ kérdésére. Bízunk benne, hogy a kontrollon orvosával minden felmerült bizonytalanságát át tudta beszélni.
   Ellenőrizték megtekintéssel, tapintással a gipsz szorosságát, ujjai keringését?
   A nem rögzített csont 2 vége képes elmozdulni a kéz használatának következményében. Izmai, szalagjai munka közben húzó, rántó hatassal bombázhatják. Ennek hatására a 2 csontvég hajlamos rosszul összeforrni. A rosszul forrt csont pedig hiányos, fájdalmas csukló- vagy kézműködéshez vezethet, melyet utólag lehetetlen, vagy nagyon nehéz gyógyítani.
   Ezért szükséges a törés gyanú eseten is a valamilyen eszközzel történő rögzítés, vagy további vizsgálatok elvégzése.
   Bármilyen nyitott kérdés maradt Önben, kérem írjon bizalommal.
   Üdvözlettel
   Harmónia Centrum

 4. Kovács Elekné

  69 éves asszony vagyok.Cement kicsiba rakásakor kompresszios gerinc törésem lett.Két két utáén örült fájdalmak miatt felkerestem a háziorvost.SBO RA kerültem,ahol merev füzőt kaptam,napi 4 fájdalomcsillapitó mellett.A babletták kikezdték a gyomrom,hasmenés,szorulás,nem tudok eééni,mincs étvágyam.
  Holnap megyek röntgen kontrollra,de afájdalmaim igazávól napi szinten elviselhetők,viszont amikor az ágyból felkelek,és felállok,örült fájdalmaim lesznek és hányinger kiséretében.Szeretném kérdezni,mit tegyek,hogy ezek a fájdalmak jobban elviselhetők legyenek??

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kovács Elekné!
   Bízunk benne, hogy a holnapi kontroll eredményeiről jövőhéten jó híreket fog kapni.
   Valóban messze lakik tőlünk. Fő panaszára, a fájdalmas felkelésre igyekszem akkor egy tanáccsal segíteni Önnek innen mesziről is. Ezzel a felkelési technikával talán átmenetileg csökkenthetőek panaszai.
   – hanyatt fekvésben húzza talpra lábait.
   – amennyiben nagyon az ágy szélén van, és nem tud oldalra fordulni, a talpra húzott lábak mellett emelje meg, és tegye beljebb fenekét. Ha pont, hogy nagyon mélyen van az ágy közepén, és a lábszárak lelógatását nem tudná kivitelezni, a fenékemelésel az ágy széle felé pozícionálja magát.
   – a két térdét döntse el oldalra, de már vele egy időben a törzsével is forduljon oldalra. Így elkerülheti, hogy a csigolyái csavaró mozdulatot tegyenek, ami a fájdalmat fokozhatja.
   – oldaltfekvésben húzza magához közelebb a térdeit egészen a hasa elé. Így a térdei már épp lelógnak az ágy szélén.
   térdeit nyújtva lelógathatja lászárait a talaj irányába. Ez a lefelé lendülő súly már húzni fogja a derekánál fogva Önt fel ülésbe.
   – Segítse a felülést mindkét kezének tolódzkodásával.
   – az egész felülés mozgássor alatt ha igekszik a hasizmait feszíteni és a nyakával hosszan nyújtózkodni, azzal éberen tartja a gerincoszlop menti kisizmokat, és ezzel stabilizál.
   – ülésben várjon pár percet, megelőzvén a szédülés és hányinger kialakulását. Esetleg készítsen minden este egy pohár vizet az ágy mellé, amit ekkor elfogyaszt.
   A lefekvés nem tudom, okoz-e panaszt, de ugyan ilyensorrendben történjen. Leül az ágyra, oldalfekvésbe dől, felteszilábait az ágyra, a talpait a feneke vonalába csúsztatja, majd egyenes törzssel hanyattfordul.
   Az alábbi videó, sajnos nem sajátunk, de jól ábrázolja a mozdulatsort.
   https://youtu.be/KP5tj06NMpQ?t=45
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 5. Annamária Szanyi

  Üdv.. Három hete történt egy kisebb balesetem, beütöttem a jobb kezem es eltort az ötödik ujj alatt, ez még magába annyira nem veszes, csak a röntgen ki mutatta, hogy ugyanazon a hejen már korábban is eltort, vagyis 4honap leforgasa alatt 2x tört. hozzá teszem első törésről nem tudtam, mivel nem mentem vele orvoshoz, ennek következtében rosszul fort össze a csont. Ma levettek a gipszet de nagyon csúnya még, mindig kék zöld, és iszonyúan fáj. Azt szeretném kérdezni, hogy ez normális, e? Válaszát előre is köszönöm

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szanyi Annamária!
   Köszönjük, hogy hozzánk fordult bizalommal.
   Alap esetben igen, normális, hogy egy sérült területen lila-zöld foltok alakulnak. Függetlenül korábbi sérülésektől. Ilyenkor a csontörés mellett az erek is sérülnek, és vér jut a szövetközti térbe. Ez okozza a az elszíneződést. Ennek felszívódása időbe telik. Minden embernél más és más a felszívódás időtartama.
   – Függ attól, hogy Önnek milyen a szervezete, egy átlagos végtag beverést követő folt például milyen gyakran szokott eltűnni Önről?
   -Csonttörésről és gipszelésről lévén szó, az is bizonyos, hogy fel volt duzzadva a keze, amely pedig akadályozza a felszívódást. Megjegyzem, meglepő, hogy 3 hét alatt már le is került a gipsz.
   Most, hogy orvosa véleménye szerint a törés gyógyult, és a gipsz lekerült, már elindulhat a duzzanat csökkentés és végső gyógyulási fázis is. Feltételezem, hogy orvosa ajánlott Önnek valamilyen gyógytornát a gipszelt kézizmok helyreállítása érdekében, valamint napi rendszerességű jegelést a kézre. Ez a két tevékenység a fájdalom csökkentése, és a funkció visszaállítása mellett a foltok eltűnésében is segíteni fogja Önt.
   Amennyiben további kérdései merülnek fel, vagy nem kapott a rehabilitációra vonatkozó utasításokat orvosától, forduljon bizalommal személyes konzultációra gyógytornászainkhoz. Ők alapos vizsgálat után egyénileg Önre szabott terápiás tervet fognak Önnek összeállítani.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 6. Molnar ildiko

  Udv….erdeklodnek elestem darabos patella toresem van masnap megoperaltak huzohurkos mutet 2hetig gipsz tegnap levettek varatszedes volt es kaptam meg 2hetre uj gipszet ez nagyon kenyelmetlen ha megyek is faj olyan erzes mindha nyomna fentrol lefele a gipsz a terd kalacsomat felek hogy annyira nyomja hogy baj lessz mit tegyek?? Csereltessem le konnyitetre?? Varom valaszat

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Molnar Ildikó!
   Sajnos hibát a legjobb szándék mellett is, bárki véthet. Előfordulhat, hogy gipsze nem tökéletesen sikerült. Nagyon jó, hogy Ön nem nyugszik bele a bizonytalan fájdalom érzetbe. Amennyiben térd kalácsa nyomódik, feltétlenül kérjen orvostól egy kontroll vizsgálati lehetőséget. Jelezze felé panaszát, beszéljék át, mutassa meg mikor és pontosan hol érez nyomást. Mert lehetséges, hogy korrigálni szükséges a gipszet. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy amit érez, az a gyógyulasi folyamat szükséges velejáró fájdalma.
   Bízunk benne, hogy orvosa is értékeli azon szándékát, hogy megértse a testében zajló folyamatokat, gyógyulása ok-okozati összefüggéseit. Ha sajnos ez nincs így, és nem szolgál Önnek kielégítő információkkal, térd specialista orvosunk Dr Hargitai Gergely 25 perc konzultációban csak Önnel foglalkozik.
   Sikeres gyógyulást Önnek és várjuk visszajelzését!
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 7. Rozner Beáta

  Üdvözlöm.Érdeklődnék páromnak,, metacarpus egyéb csontörése,, volt.5 hétig gipszben volt.Hétfőn(10.28) vették le a gipszet.Kissé bevannak dagadva az ujjai tornáztatja.Mikorra várható a teljes gyógyulás? Sajnos november 3 án munkába kell állnia. Várom mielőbbi válaszukat. Tisztelettel Beáta

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Beáta!
   Törések esetén a gipszlevétel csak az a pont a gyógyulásban, amikor elkezdődik a törött csont körüli terület mozgatása. Ám ez koránt sem a teljes gyógyulás ideje. Most párja előtt több hét rehabilitáció áll. Az eddig gipsz által elmerevített szöveteket újra mozgásba kell hozni, a duzzanatot a keringés rendezése által csökkenteni kell. A csontokra fokozatosan kell visszaengedni a terhelést.
   Amennyiben a munkába való visszatérés azzal jár, hogy párja nagy súlyokat kell mozgasson, erős marokszorításra van szüksége, akkor érdemes megfontolniuk, hogy a kezelőorvos segítségével még egy rövid ideig táppénzen maradjon.
   Pontos időpontot képtelenség mondani, mikor lesz teljes a gyógyulás. Körülbelül 2-3 hónapig mindenkép türelemmel kell lennie a párjának a keze iránt. Nagyon helyes, hogy gyógytornára is kiíírták. A kapott feladatokat és duzzanat-fájdalom csökkentő technikákat minden nap többször alkalmazza! A rendszeresen végzett otthoni terápia teszi lehetővé a gyors gyógyulást. A nem kímélt kezek, a nem együttműködő, otthoni tornavégzést hanyagoló beteg gyógyulása akár fél éven át is elhúzódhat. Ez idő alatt nem lesz képes teljes szorítóereje kifejtésére, ujjai panaszmentes mozgatására.
   Amennyiben szeretnék gyorsítani a gyógyulást, vegyék igénybe a szöveti regeneráció fokozására alkalmas lökéshullám terápiás kezelést, melyet a gipsz eltávolításának napjától már a csonttörések gyógyításában is lehet alkalmazni.
   https://www.harmonia-centrum.hu/lokeshullam-terapia
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 8. Emma

  Kedves Harmónia-centrum, 10 éve törött el a csuklóm, volt gipszben, meggyógyult stb. 1 éve elkezdett fájni több napon keresztül körülbelül 2-2 havonta – ilyenkor csuklószorítót teszek rá, de őszintén szerintem nem sokat segít (néha bekenem flectorral de az sem). Viszont a fájdalom aggaszt, mert én ugyanolyannak érzem, mint amikor törött volt (persze az régen volt, szóval nem tudom biztosra). Esetleg van valami javaslata? Orvos azt mondta, hogy ne érdekeljen, biztos csak frontérzékenység.. De nem hiszem.

  Válaszukat előre is köszönöm,
  Emma (28 éves)

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Emma!
   Egyet értünk orvosával, a műtétek és törések helyén gyakran frontérzékeny marad a szervezet. A fiatal életkora, és 10 éves törése a kórelőzményében azt sugallja, hogy Önnek nem lehet fáradásos törése vagy töréselmozdulása. Semmi olyan kórosra nem gyanakszunk, ami a csuklójában kialakulhatott.
   Mégis, ha úgy érzi, nem szeretné elfogadni a tehetetlen tényt, hogy érzékeny a frontokra, akkor igyekezzen megfigyelni, milyen mozgásokat végez, amikor fáj, és ezeket kerülje. Igyekezzen megfigyelni, valamilyen hőhatás, hideg vagy meleg borogatás segít-e csökkenteni a fájdalmat, és ezt alkalmazza. Igyekezzen megfigyelni, hogy előjön-e a fájdalom, pár órával nappal azután, hogy olyan tevékenységet végez, amelyben a karját-kezeit erőteljesen kell használnia, s ha igen, akkor ezekhez a tevékenységekhez alkalmazzon rugalmas csuklórögzítőt.
   A fájdalom idején egyébként mindent, ami csökkenti a fájdalmát ideális alkalmaznia, legyen az hőkezelés, vagy csuklórögzítő. Fájdalommal együtt mozogni nem vezet jóhoz, mert a szervezete kompenzálni kényszerül. Lehetőség szerint kímélje ezekben a napokban.
   Amennyiben egy orvosi másodvéleményre, egy személyre szabott vizsgálatra, és biztos szakvéleményre tart igényt, személyes orvosi konzultációt javasolnánk Önnek Dr Hargitai Gergely ortopéd-traumatológus orvosunkkal. Erre korábbi leleteivel, és megfigyeléseinek pontos elmondásával kell készülnie.
   Szeretném felhívni a figyelmét, hogy az orvosi konzultáció végeredménye lehet itt is az, hogy a fronthatásokon kívül nincsen a fájdalma semmi mással kapcsolatban, mely esetben nem is tehet ellene mást, mint várja a fronthatás elmúlását.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 9. Mészárosné

  8 hete volt autóbalesetem. Eltört a szegycsontom és a szeméremcsontom. Azt szeretném tudni mikor lehet biciklizni? Jó e a lábamnak a biciklizés, vagy inkább várjak vele?

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mészárosné!
   Köszönjük, hogy kérdésével hozzánk fordult segítségért.
   Törésgyógyulással kapcsolatos személyes kérdésekben mindig a kezelő sebészorvos az elsődleges válaszadó. Aki az Ön törését 8 hete ellátta, tudná a legjobban megválaszolni. Ugyanakkor ha zárójelentésével felkeres más traumatológuus sebészt, valószínüleg ő is fog tudni becsülni egy várható gyógyulási időt.
   A törésgyógyulásra Tőlem általános választ fog tudni kapni. Úgy vélem, ha valamely tevékenység tiltott Önnek, arra felhívták a figyelmét. Ha már engedélyezett lesz a tartós ülés, és az intenzív csípőtorna, akkor fog tudni biciklit is hajtani.
   Általában törések után 6-8 hétig semmilyen terhelés nem engedélyezett, és azt követően is fokozatosan, gyógytornász segítségével kerül bevezetésre a mozgás. Túl gyors megterhelés a gyógyulás rovására mehet.
   Legyen tehát türelemmel, és kövesse az Önt kezelő szakmai személyzet tanácsait. Amennyiben traumatológus sebészorvos vagy gyógytornász segítségét kérné, tudunk időpontot adni szolgáltatóinkhoz.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

 10. Szabo zsoka

  Balesetben eltort a csuklom es a terdkalacsom gipszet kaptam. 2 es fel het utan a csuklomrol levettek a gipszet cs.rogzitot irtak fel. 4 het utan a labamrol is levettek jelenleg terdrogzitot viselek ekkor a csuklom meg mindig fajt es dagadt ezert ismet begipszeltek a csuklomat alkar gipsz van jelenleg karacsonyig. Kerem szives valaszat gyogyulasomnal mire
  szamithatok kb. mikor lehetek munkakepes. Koszonom

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zsóka!
   Egy csonttörés 2-3 hónap gyógyulási időt minimum igényel, törés helyétől és súlyosságát jelző típusától függően. Attól, hogy gipszét lecserélték rögzítőre, a terhelésre és izommunkára mégnem áll készen a csuklója. Az ünnepi időszakban kénytelen lesz távol maradni a konyhai tevékenységektől, legalábbis minimalizálni azt. Amikor a duzzanat és fájdalom apadni kezd, a mozgásokat óvatosan, gyógytornász segítségével újra elkezdheti majd. Ez utóbbi trdére és csuklójára is vonatkozik.
   Nem elegendő pihentetési idő, vagy túl korai erős igénybevétel újrasérülést vagy elégtelen összeforrást eredményezhet.
   Amennyiben mielőbb szeretne biztonságosan visszatérni a munkába, azt javaslom, leleteivel keressen fel egy gyógytornászt mielőbb, akár még az ünnepek előtt, hogy átbeszéljék mit szabad, és mit nem szabad tennie törött tetrészei egészsége érdekében. Ajánlom szíves figyelmébe kollégáinkat, akikhez bejelentkezhet az alábbi telefonszámon: +36 1 269 2946
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük