Legjobb módszerek lábgörcs ellen

A lábgörcs a vádli görcsbe rándulása. A vádligörcs leggyakrabban a vádlijukat leginkább igénybe vevőket, például a sportolókat kínozza. Sokat szenvednek a lábgörcstől a kismamák is a terhesség idején. Emellett pedig az idősebbek, különösen 60 éves kor felett panaszkodnak sokat vádlijuk görcsére. Megfigyelték azt is, hogy a nőknél gyakrabban alakul ki, mint a férfiaknál.

Gyakran éjszaka, alvás közben görcsöl be a lábunk. Különösen fájdalmas az éjszakai lábgörcs. A vádli görcse leginkább az alvás második felében, a felkelés előtti órákban jelentkezik. Ilyenkor a legjobb felkelni, és járkálni addig, amíg nem oldódik a görcs.

izomgörcs

Izomgörcs a vádli túlerőltetése miatt

Gyakran görcsöl be a vádli hosszan tartó futás közben. Akkor, ha a lábszárizom túlságosan kifárad, és a fáradt izom már nem bírja a terhelést. Ilyenkor a vádli sejtjei nem jutnak már elegendő tápanyaghoz és oxigénhez az anyagcseréjükhöz. A tápanyag és oxigén hiányát a vádli görcsöléssel jelzi.

Ha nem veszi észre a vádli fáradásának kezdeti jeleit, akkor fájdalmasan görcsbe rándul az izom.

Legjobb megoldás lábgörcs ellen

Vádli nyújtása a lábgörcs azonnali megszüntetésére

Lábgörcs esetén a görcsbe ránduló vádli nyújtása, kihúzása a legjobb módszer a görcs gyors megszüntetésére. A görcsbe ránduló vádlinál legjobb az, ha előre hajlik, megfogja a lábujjait, és felfelé, visszafelé húzza a lábujjait, és feszíti vissza a lábfejét. Vagy megkér valakit, hogy a görcsbe ránduló lábán a lábfejét feszítse visszafelé, a sípcsontja irányába. A lábgörcs kihúzásának hatását éri el a görcsbe ránduló vádli mozgatásával, a járkálással is.

A görcs oldódása után érdemes még masszírozni is a korábban görcsös izmot, mert a masszírozás is élénkíti a vérkeringést, ami segíti a sejtek jobb tápanyag és oxigén ellátását. Ugyanígy a vérkeringést élénkíti a begörcsölt láb melegvizes borogatása és a melegvizes fürdő is.

Lábgörcs megelőzése a vádli rendszeres nyújtásával

vádligörcs

Vádligörcs a vádli túlterhelés miatt

A hirtelen görcsbe ránduló vádli görcsös fájdalmának kihúzással való gyors megszüntetése helyett még jobb megoldás a lábgörcs kialakulásának megelőzése. Ez pedig akkor a leghatásosabb, ha rendszeresen nyújtja a vádliját. Még a görcsbe rándulás előtt. Persze nyújtani csak a jól bemelegített izmot érdemes. Azért, mert ilyenkor a legkisebb a fájdalmas húzódás, rándulás veszélye.

Ezért érdemes a nyújtást az edzés végére beilleszteni az edzésbe. A rendszeresen nyújtott lábszárizom, a vádli nyújtással meghosszabbított izomzatát egyre kevésbé fogja fenyegetni a görcsbe rándulás veszélye.

Minél hosszabb, nyújtottabb az izom, annál jobban bírja a terhelést, és annál kevésbé fárad el. Egy jól nyújtott, és fokozatosan növelt terheléssel edzett vádli sokkal lassabban fárad el, és nehezebben rándul görcsbe. Az erősítéssel együtt rendszeresen nyújtott izom nagyobb terhelést is görcsbe rándulás nélkül elvisel. Ezért nem véletlen, hogy a nyújtott, rugalmas izom folyamatos terhelésre jelentkező kifáradása sokkal tovább tart, mint a nyújtatlan izomé.

Mi használ még a lábgörcs megelőzésére?

Vádligörcs megelőzése melegvizes fürdővel

Ha hajlamos az éjszakai lábgörcs kialakulására, akkor ennek megelőzésében segít az, ha este, lefekvés előtt melegvízben megfürdik vagy lezuhanyzik. A melegvíz tágítja az ereket, és ezzel is megnöveli a vérnyomást. Ha a meleg vízben még masszírozza is a lábszárát, akkor ez is segít a vérkeringés élénkítésében.

A felgyorsult véráramlással a sejtekhez több tápanyag és oxigén jut, ami javítja az anyagcseréjüket. Ez pedig csökkenti a görcsbe rándulás veszélyét. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy görcs nélkül, nyugodtan át tudja aludni az éjszakát.

Lökéshullám terápia lábgörcs ellen

vádli izom kezelése lökéshullámmal

Fájdalmas vádli kezelése lökéshullámmal. A kezelés felgyorsítja a fájdalmas vádli öngyógyulását a vérkeringés élénkítésével. Kattintson a képre, és ismerje meg a kezelés gyógyulást gyorsító hatását

A vádligörcs megelőzésére jól használhatja a lökéshullám terápiát is. Ez a mellékhatások nélküli kezelés a kezelt területen a rendszeres mozgáshoz és a masszázshoz hasonlóan fokozza a vérkeringést. A felgyorsult vérárammal pedig javul a sejtek anyagcseréje. Azért, mert több tápanyaghoz és éltető oxigénhez jutnak a sejtek.

A javuló anyagcsere segíti a görcsbe ránduló vádli gyorsabb regenerálódását. A több tápanyaghoz és oxigénhez jutó izom nem fog olyan könnyen elfáradni, begyulladni és görcsbe rándulni.

Bőséges folyadékfogyasztás

Segít a lábgörcs elkerülésében a bőséges folyadékfogyasztás is. Ha megiszik napi 2-2,5 liter folyadékot, elsősorban tiszta víz és szénsavmentes ásványvíz formájában, akkor jobb esélye van az izom görcsölésének megelőzésére.

Változatos és egészséges étrend

egészséges zöldségek és gyümölcsök

Friss zöldségek és gyümölcsök sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezeknek a fogyasztása erősíti az immunrendszerét

A lábgörcs leggyakoribb oka az izom túlerőltetése mellett a különféle ásványi anyagok, elsősorban a magnézium, kálium és kalcium hiánya. Ezeket az ásványi anyagokat elegendő mennyiségben legjobban egészséges és változatos ételek fogyasztásával tudja biztosítani. Egyen több friss zöldséget és gyümölcsöt.

Az ásványi anyagok közül a vádligörcs megelőzésére a legfontosabb a megfelelő magnézium bevitel biztosítása. Sok magnéziumot tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a zabpehely, a zöld színű zöldségek. Sok található a magnéziumból a dióban és a burgonyában is.

Segít a lábgörcs elkerülésében az is, ha nem dohányzik és nem fogyaszt alkoholt.

Lábgörcs oka mi lehet Önnél?

Túlterhelte a lábát? Túl kevés folyadékot iszik? Kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt? Vagy valamilyen betegség okozza vádlija görcsbe rándulását?

Ha egyszer-egyszer túlterheli a vádliját, és görcsbe rándul a lábszára, akkor nyilván egyértelmű a vádli görcsbe rándulásának az oka. Ha viszont rendszeresen jelentkezik a lábszárgörcs, akkor érdemes kideríteni az okát.

Derítse ki 3 lépésben a lábgörcs okát a képre kattintva!

  1. lábgörcs oka

    Milyen gyakran görcsöl be a lába? Mióta görcsöl a lába? Milyen gyakran? Stresszre vagy terhelésre jelentkeznek? Mire figyeljen még? Lábgörcs oka mi lehet Önnél? Derítse ki az izomfájdalom okai kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért

    Töltse ki a vádligörcs okát felderítő kérdéssort a görcs megelőzéséért! Kattintson a linkre kérdőívéért!
  2. Derítse ki a lábszárgörcs okát a kérdések megválaszolásával, és válaszai kiértékelésével! Ebben tud segíteni izomfájdalmak kezelésére szakosodott specialistánk egy konzultáción. Akkor, ha elküldi nekünk kitöltött kérdőívét.
  3. Lábszárgörcse kiváltó okának kiderítése után pedig szüntesse meg vádlija görcsbe rándulásának okát. Ezzel jó eséllyel meg fog szűnni a gyakori lábgörcs is.s

7 gondolatok ezen: “Legjobb módszerek lábgörcs ellen

  1. Stampay Jánosné

    Tűrhetetlen, egész éjszakán tartó görcs!Nem használ a magnézium, és a masszázs sem
    Kipróbáltam a sót is. Lassan az őrületbe kerget! Mit tehetnék ellene?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Stampay Jánosné!
      Megértem, hogy nagyon kellemetlennek érzi a lábgörcs tüneteit, ráadásul ha nem hagyja aludni sem Önt. Mind a masszázs, magnézium és a só is segíthet a görcs oldásában, úgyhogy nagyon jó irányba indult el hogy otthon próbálja kezelni a lábát. Habár nagyon fontos megfejteni a görcs okát, hogy megfelelő kezelést kapjon amitől valóban elmúlik. Lábgörcsöt gyakran okozhat a vádli vagy a talp izmok feszessége. Emellett azonban sajnos lehet szó keringési / érrendszeri problémáról, ami tud görcsként jelentkezni. A nyirokrendszer (ami elvezeti a méreganyagokat) hibájából is adódhat. Ezt mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia érsebészeten vagy ortopédián.
      Nézze meg esetleg honapunkon az erről szóló oldalt, hátha valamelyik tippet még nem próbálta, és esetleg enyhít a panaszán:
      https://www.harmonia-centrum.hu/izomgorcs-ellen
      Esetleg jöjjön el gyógytornászaink egyikéhez, hogy ki tudják zárni az izomból eredő görcsölést, valamint Önre szabva konzultálni, hogy pontosan melyik szakemberhez érdemes elmenni:
      https://www.harmonia-centrum.hu/gyogytornaszok
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  2. Varga Ferencné

    A combom izma és a lábszáram begörcsöl időnként, nagyon fájdalmas. Szedek magnéziumot vagy magnézium citrátot. Mit csináljak? Kérem segítsenek. köszönöm Vargáné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Varga Ferencné!
      A magnézium szedése mindenképpen jó kezdés, mivel ez sokszor megoldja az izom görcsölését. Léteznek más dolgok is, amik okozhatják a comb és lábszár görcsölését, például az erek állapota. Ezzel kapcsolatban konzultáljon háziorvosával. Okozhatja a görcsöket a gerincből eredő porckorong elmozdulás, amikor egy adott testhelyzet hatására (például az ülés) a porckorong kimozdul a helyéről, így néha megnyomja az ideget, és az ideg görcsbe rántja az izmokat. Ennek megállapításához a háziorvosa tud kiírni képalkotó vizsgálatot.
      Lehet az is, hogy „túlhasználja” vagy megerőlteti a mindennapokban ezeket az izomcsoportokat, így nyújtó/ lazító/ masszírozó gyakorlatokkal tudna ezen segíteni.
      Jöjjön el Pakulár Nóra gyógytornászunkhoz, aki alsó-végtag specialista, így tud Önnek ebben segíteni:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pakular-nora-gyogytornasz
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  3. Orosz Jánosné

    Tisztelt Harmonia Centrum!
    Évek óta szenvedek az éjszakai lábgörccsel. Mindent elkövetek, hogy ne legyen. Napi két liter folyadékot iszom, zöldséget, gyümölcsöt rendszeresen fogyasztok, naponta szobakerékpározok, hogy a mozgás is meg legyen. 77 éves vagyok.
    Talán a magnéziumból nem a megfelelőt szedem. Mivel nagyon sok féle van a piacon kipróbáltam jó párat. Jelenleg a Magnerotot szedem a gyógyszerészem ajánlásával. Sajnos ez sem érte el a várt hatást.
    Kérem szíveskedjenek tanácsot adni konkréten milyen magnéziumot szedjek, hogy hajnalban ne kelljen kiugrani az ágyból a görcsök miatt!
    Válaszukat előre is köszönöm szépen!
    Üdvözlettel Orosz Jánosné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Orosz Jánosné!
      Ha nem hat a magnézium adag, akkor lehet más a gond. Gyakori az is, hogy lábboltozat probléma okozza az izmok túlműködését, így a talp vagy vádli görcsölést, így próbáljon ki személyre szabott talpbetétet. Centrumunkban készül számítógépes felméréssel egyedileg Jantó-féle talpbetét.
      A másik ami működhet az a talp, vádli izom és achilles-ín rendszeres nyújtása. Ehhez kérje gyógytornászaink segítségét hogy szakszerűen tudja ezt végrehajtani. Másrészt ha ezek sem segítenek, érdemes megnézni a gerinc állapotát, mivel az is okozhat izomgörcsöket amikor a kilépő idegeket irritálja egy porckorong elmozdulás. Ha ez a helyzet, gyógytornászaink tudnak Önnek segíteni ennek helyreállításában.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük