Omega-3 telítetlen zsírsavak élelmiszerekben

Miért fontos az omega-3 zsírsav Önnek is? Azért, mert serkenti az agyműködését. Emellett pedig védi a szívét is vérnyomása és koleszterinszintje csökkentésével. Harmadrészt pedig fittebb lesz tőle. Ha szeretné ezt a három előnyt, akkor ismerje meg, milyen élelmiszerek fogyasztásával juthat hozzá.

omega-3 zsírsav tartalmú ételek

Melyeket szereti ezek közül a sok Omega-3 zsírsavat tartalmazó ételek közül?

Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak. Ezeket a szervezete nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni a szervezetébe. Állati és növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásával is hozzájuthat a szükséges napi mennyiségekhez.

Sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak az olajos húsú halak. Ezek közül is legtöbbet a tonhal, a hering és a lazac húsa tartalmazza. Tartalmaz még omega-3 zsírsavat – bár kisebb mennyiségben – a busa, a pisztráng vagy a szardínia húsa is. Ezért is érdemes étrendjében növelni a halak arányát. A hal sokkal egészségesebb a vöröshúsoknál.

Az olajos húsok mellett az olajos magvak, és az ezekből sajtolt olajok is bőségesen tartalmaznak omega-3 zsírsavakat.

Messze a legtöbb telítetlen zsírsavat tartalmazza a lenolaj. A lenolaj fele telítetlen zsírsav. Ezt salátára öntve is fogyaszthatja. Emellett a lenmag omega-3 tartalma is kimagasló.

Sok telítetlen zsírsavat tartalmaz még a dióbél és a dióolaj is. A repceolajban és a mandulában is bőségesen van omega-3 zsírsav.

Nemcsak az olajos magvak, hanem a sötétzöld levelű zöldségekben is megtalálható az omega-3 zsírsav növényi formája az alfa-linolénsav (ALA). Ezt a szervezete átalakítás után lesz képes hasznosítani. A petrezselyemben, a spenótban, a kelkáposztában és a kelbimbóban emésztését segítő rostanyagok is vannak. Ez még értékesebb egészséges táplálékká teszi ezeket a zöldségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük