Fronthatás magas vérnyomásra

A hirtelen megváltozó időjárás miatti frontok hatnak a vérnyomására is. Ezért magas vérnyomásnál is gondot okozhat az időjárás hirtelen változása.

Meleg és hidegfront hatása

Az időjárási frontok a hideg és meleg légtömegek találkozásánál alakulnak ki. Nemcsak a hőmérséklet változik meg nagyon hamar, hanem a levegő nedvességtartalma valamint a szél iránya és erőssége is hirtelen megváltozhat.

  • Melegfrontnál a kisebb sűrűségű meleg levegő felcsúszik a hidegebb, ezért sűrűbb légtömegbe. Először vékony fátyolfelhők jelennek meg az égen, majd fokozatosan megvastagszanak ezek a felhők. Közben pedig csökken a levegő nyomása. A melegfront általában csendes esővel jár. Nedves levegőjű melegfrontnál a hatások sokkal hevesebbek lehetnek. Zivatar, mennydörgés, villámlás is kialakulhat.
  • vérkeringés javítása

    Érzékeny a frontokra? Ha igen, akkor hidegfrontra érzékeny? Vagy a melegfrontra? Ha tudja ezt, akkor könnyen fel tud készülni az időjárási frontokra

    Hidegfrontnál a hideg levegő indul meg a földfelszín felé, és nagyobb sűrűsége miatt a meleg levegő alá könnyen befurakodik. Hidegfrontnál a beékelődő hideg levegő hatására a meleg levegő emelkedése nem olyan egyenletes mint melegfrontnál. Sőt még a felszálló légmozgások mellett leszálló légtömegek is kialakulhatnak a légkörben. A hidegfront záporral, zivatarral jár, sőt még jégesőt is hozhat erős széllel együtt. A levegő nyomása a hidegfront előtt csökken, utána viszont gyorsan emelkedhet.
  • Ezért nem véletlen, hogy ezek a hirtelen bekövetkező időjárás változások a vérnyomására is hatással lehetnek.

Időjárási frontok hatása a vérnyomásra

immunrendszere

Immunrendszere érzékeny műszerként reagálhat az időjárási frontok változására is

Akár felmelegedésről, akár lehűlésről van szó, az időjárás hirtelen változását kisebb-nagyobb mértékben mindenki megérzi a közérzetének megváltozásán.

A frontok hatása a vérnyomás emelkedését és csökkenését is okozhatja. Különösen a gyengébb immunrendszerű, és valamilyen egyéb betegséggel is küzdő idősek szenvedik meg nagyon az időjárási frontok hatását.

Mik lehetnek a hideg és melegfront tünetei?

Szervezete ellenállóképességétől függően változik a közérzete:

  • Átmeneti gyengeség.
  • Szédülés, fejfájás a légnyomás változásának hatására.
  • Hangulatingadozás, levertség, rosszkedv, idegesség jelentkezhet.
fronthatás magas vérnyomás

A magas vérnyomástól szenvedők a hidegfrontra még érzékenyebben reagálnak. Kattintson a képre, és ismerje meg hogyan szüntetheti meg magas vérnyomását a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatása nélkül

A hidegfront hatására, a hőmérséklet csökkenésére az erek összeszűkülnek. Ez pedig automatikusan a vérnyomás emelkedését okozza egyéni érzékenységétől függően kisebb vagy pedig nagyobb mértékben.

  • A magas vérnyomástól szenvedők általában a hidegfrontra érzékenyebben reagálnak, hisz náluk a szűkülő erek miatt a vérnyomás emelkedése még tovább emeli az egyébként is magas vérnyomást.
  • Tartósan 140/90 Hgmm feletti vérnyomás értéknél a hidegfrontra még érzékenyebben reagál a szervezet.

Melegfrontnál ennek az ellenkezője játszódik le. Az erek tágulására a vérnyomás csökken. Az alacsony vérnyomással küzdők sokkal érzékenyebben reagálnak a melegfrontra, mert akkor még alacsonyabb lehet, az egyébként is alacsony vérnyomásuk. A melegfrontra pedig a tartósan 100/70 Hgmm-es vérnyomás értékkel élők az igazán érzékenyek.

A hangulatingadozás, a rosszkedv, a levertség, a hamarabb jelentkező fáradtságérzés, a koncentrálóképesség gyengülése, a reflexek lassulása, az alvászavar, a fejfájás mindkét fronthatásnál jelentkezhet.

Az előbb felsorolt idegrendszeri tünetek mellett az időjárásra érzékenyeknél az ízületek fájdalma, az erősebb fáradékonyság pedig az izmok görcsbe rándulásának veszélye hamarabb jelentkezik.

A hidegfrontok erősségétől és a szervezet ellenállóképességéről függően azonban a felsoroltaknál erősebb

egészséges életmód

Az egészségesebb életmód, az egészséges étrend, a rendszeres mozgás és a stressz eredményesebb kezelése az időjárási frontokkal szemben is jobb védelmet nyújt

tünetek,

  • idegesség,
  • erős fejfájás,
  • tartós szédülés, fülzúgás,
  • látásromlás is jelentkezhet az időjárás hirtelen változásának hatására megemelkedő vérnyomás miatt.

Ezzel szemben a melegfrontra érzékenyeknél a vérnyomás csökkenése szédülést, fáradtságot, szélsőséges esetben pedig még akár ájulást is okozhat.

Az erek fala azonban nemcsak hidegfrontnál, hanem tartós hidegben is összehúzódik. Ez pedig nagyobb nyomást jelent az erek falára, ami magasabb vérnyomással jár. Ezért a hidegfrontra érzékenyebb, magas vérnyomással küzdők nehezebben bírják a tartós téli hideget. Hisz hidegben az egyébként is magas vérnyomásuk az erek hideg hatására bekövetkező szűkülete miatt még jobban megemelkedik.

Ezért a magas vérnyomással küzdőknek nem ajánlatos a tartós téli hidegben huzamosabb ideig a szabadban tartózkodni. Mit tud tenni még magas vérnyomása gyógyszer nélküli csökkentéséért?

rendszeres mozgás

Mozogjon egy kicsit többet. Kevésbé lesz érzékeny az időjárási frontokra is

Magas vérnyomásnál a frissítő mozgás természetesen télen is hasznos, csak a mozgás nélküli túl hosszú hidegben tartózkodás nem tesz jót a vérnyomásnak. Rendszeres mozgással az immunrendszere is erősebb, ellenállóbb lesz.

  • A mozgással jelentősen csökkentheti az időjárási frontokkal szembeni érzékenységét is. Ezért kora tavasztól késő őszig nincs kifogás:)

A hideg és melegfrontok mellett az életmódja is nagymértékben alakíthatja vérnyomását. Az állandó stressz különösen kevés mozgással és egészségtelen ételek rendszertelen bekapkodásával együtt előbb-utóbb vérnyomása megemelkedését is okozhatja. Milyen életmódbeli tényezői lehetnek még magas vérnyomásának?

Derítse ki 3 lépésben!

  1. magas vérnyomás oka

    Milyen tüneteket vesz észre? Mióta? Mikor jelentkeznek ezek? Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának? Mire figyeljen még? Ismerje meg a Magas vérnyomás okai kérdőív kitöltésével! Kérdőívéért kattintson a képre

    Magas vérnyomás okai kérdőívét töltse ki! Ezt a kérdőívet 13 éves tapasztalattal állítottunk össze Önnek vérnyomása normális értékének visszaszerzéséért.
  2. Derítse ki magas vérnyomása okát válaszai gondos kiértékelésével. Ebben tud segíteni magas vérnyomás mellékhatások nélküli kezelésére szakosodott specialistánk személyre szabott konzultációján, ha elküldi nekünk pontosan kitöltött kérdőívét.
  3. Ha pedig tudja, hogy mi okozhatja magas vérnyomását, akkor szüntesse meg a kiváltó okot életmódja átalakításával.

Segíthetünk magas vérnyomás nélkül élni? Panaszmentesen akár 8-10 évvel tovább is?

2 gondolatok ezen: “Fronthatás magas vérnyomásra

  1. Csitári Ferencné

    76 éves vagyok, 50 éves korom óta szedem a vérnyomáscsökkentőt /enalapril/ lecserélték a gyógyszeremet, mert 200 felett volt. Most tanydon 80mg szedem naponta 2×1, de a vérnyomásom, ha hideg front van, vagy szél ismét magas. Erre esetenként szedem a tensiomin 25 tablettát. Fő betegségem a pajzsmirigy alulműködés, amire kapom az Lthyroxin 100 tablettát 50 éves korom óta. Szeretném a helyes gyógyszert szedni, mert megijesztett a 200 feletti vérnyomás.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csitári Ferencné!
      Köszönöm kérdését, abszolút megértem aggódását. Javaslom vizsgálja meg, hogy a gyógyszerek felírásakor milyen életmódbeli változtatásokat javasoltak Önnek? Mit gondol? A gyógyszerek 26 éve tartó szedése mellett/helyett nem lenne célszerű az életmódján változtatva javítani az egészségén? Így sokan elhagyják a gyógyszereket és a vérnyomás helyrejön, például mozgással, a dohányzás elhagyásával, vagy az egészséges táplálkozással.
      Olvassa el cikkeinket a magas vérnyomás, valamint a pajzsmirigy alulműködés kezeléséről természetes módon:
      https://www.harmonia-centrum.hu/magas-vernyomas-kezelese
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-alulmukodes
      Ha szeretne gyógyulásához segítséget, keressen minket, természetgyógyászaink tudnak mindkét problémáján segíteni.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük