Bütyökkorrigáló éjszakára vagy egész napi viseletre

A nagylábujj kóros deformálódása, elsősorban a szűk, magassarkú cipőkben érezhető állandó szorítás és dörzsölődés miatt alakul ki. Természetesen több más oka is lehet a bütyök kialakulásának, de a szűk cipő a leggyakoribb talán.

Bütyökkorrigáló használata miért lehet szükséges?

A lábfej a lábujjak tövénél szélesedik ki a legjobban. Ezért ha egy csinos, de szűk cipőbe préseli bele a lábát, akkor ne lepődjön meg. Lábfeje legszélesebb részén a szűk cipő szorítani fogja. Nemcsak szorítja azonban a szűk cipő, hanem mozgás közben állandóan dörzsöli is. Az állandó dörzsölődés hatására pedig a bőr fájdalmasan begyullad.

magassarkú cipő

Magassarkú cipőben a lábfejére eső terhelés jelentős része sarka helyett a lábujjpárnák alatti területre tevődik át, és emiatt lábfeje szétterül, harántboltozata pedig lesüllyed a szűk cipőben

A szűk cipő magas sarka még tovább rontja a helyzetét. Azért, mert a magas sarok miatt az egyébként sarkára eső terhelés egy jelentős része a sarka helyett áttevődik lábfeje elülső részére, a lábujjpárnák alatti területre.

  • Mi lesz ennek a fájdalmas következménye?

Az, hogy magassarkú cipőjében túlzott terhelést kapó lábujjpárnák alatti terület széjjelebb terül. A szélesedés miatt pedig még jobban szorul, dörzsölődik a szűk cipőben. De a széjjelebb terülés miatt nemcsak jobban szorul a cipőben, hanem még le is süllyed a lábujjpárnák alatti harántboltozata, vagyis felborul lábfejének az egészséges tartása. Nemcsak a kisujj és a nagylábujj alatti párnákra esik a magassarok miatti megnövekedett terhelés, hanem szétterül az öt lábujjpárna alatti területre.

Ezzel azonban még nem végzett a lábfejére ható deformálódásokkal. Azért, mert a lábfej szétterülésére a nagylábujját mozgató inak is más irányba húznak. Ezért nagylábujja befelé fordul. Az inak a másik négy lábujj felé fordulva húzzák nagylábujját. Erre még jobban rásegít a cipő szűk orra, ami egyébként is összepréseli a cipő orrában egyébként sem elférő lábujjait. Ezzel pedig még gyorsabban deformálja lábujjai, elsősorban a nagylábujja állását.

Ezért gondolhatja azt, hogy a bütyökkorrigáló használata igencsak jó lehet ilyenkor. Rosszul gondolja azonban. Mégis miért?

Miért alkalmatlan mégis csontos kinövés korrigálására a bütyökkorrigáló?

Leginkább azért, mert ezek a bütyök korrigálására használatos segédeszközök nem a deformálódás visszafordítására használhatók jól, hanem a további állapotromlás elkerülésére.

Ezért ha az a célja, hogy ne romoljon nagylábujja tövének kifelé tolódása, és a nagylábujj hegyének befelé, a többi lábujj felé fordulása, akkor ezeket a passzív korrekciós eszközöket is használhatja.

Ha viszont tényleg szeretné korrigálni, javítani nagylábujja kóros deformálódását, és visszaállítani lábfeje egészséges stabilitását és nagylábujja állását, akkor a bütyökkorrigáló eszközök tartós, alapvetően csak éjszakai zavarlatan viselete helyett jobban teszi, ha hatékonyabb eszközöket és módszereket használ bütykös nagylábujja deformitásának a megszüntetésére. Az éjszakai bütyökkorrigáló eszközöknél milyen hatásosabban működőket választhat ehhez?

bütyök tapasz felragasztása

Bütyök tapasz felragasztása egyenesíti a nagylábujjat a nap 24 órájában. Úgy, hogy alig foglal el helyet a tapasz a cipőben

Ha kénytelen szűk cipőben járni, akkor a bütyök korrigálók viszonylag nagy helyigénye miatt érdemes egy kevesebb helyet elfoglaló eszközt keresni a nagylábujja visszafelé húzására. Erre a jóval kisebb helyet elfoglaló kineziológiai tapasz sokkal alkalmasabb lesz. 3 okból is.

  1. Egyrészt jóval kisebb helyen elfér. Ezért nemcsak éjszaka, hanem nappal, a szűk cipőjében is hordhatja lábfeje és nagylábujja túlzott nyomódása nélkül.
  2. bütyök torna

    Talpmasszírozás teniszlabdával, bütyök korrigálás kineziológiai tapasszal

    Másrészt pedig a bütyökkorrigáló eszközök sokszor merev, rugalmatlan anyagokból készülnek, és ez kényelmetlenül nyomja a lábát. Ráadásul ezek a merev anyagok egy fájdalmasan gyulladt bütyökre fel sem rakhatók fájdalom nélkül. Ezzel szemben a rugalmas tapasz kényelmetlenség nélkül húzza a ragasztásának megfelelő irányba deformálódott nagylábujját. A szalag megfelelő felragasztásával 5-7 napig a tapasz állandóan húzza visszafelé, egyenes állásba, a helyes irányba nagylábujját.
  3. Harmadrészt pedig sokkal hamarabb érhet el eredményt nagylábujja állásának korrigálásában a rugalmas tapasszal, mint a kényelmetlenül merev korrigálókkal.
harántemelő talpbetét

Harántemelő talpbetét a lesüllyedt harántboltozat megtámasztására

Ha pedig nagylábujja tövének kifelé tolódását, és a hegyének befelé fordulását harántboltozatának a lesüllyedése okozza, akkor a bütyökkorrigáló eszközök helyett Önnek a harántboltozatát a megfelelő pontokon alátámasztó harántemelő talpbetét állandó viselésére van szüksége.

  • Csak ez tudja ugyanis korrigálni harántboltozata lesüllyedését.
  • Harántboltozat süllyedéskor ugyanis már kevés lesz nagylábujja állásának a korrigálása.

Ha pedig tényleg eredményt akar elérni, akkor a hasznos segédeszközök használata mellett rendszeresen tornáztatnia is kell lábfejét és lábujjait. Azért fontos ez, mert nagylábujja töve azért tolódik ki, és nagylábujja azért húzódik befelé, mert nem elég erősek és nem elég rugalmasak ahhoz a lábfejében futó inak, izmok és szalagok, hogy a lábfejét érő terhelésnek ellenállva egészséges tartásban tartsák a lábfejét és lábujjait.

Ez persze nem csoda, hisz gondoljon csak bele! A kezét, kezének ujjait állandóan mozgatja. Fog vele szerszámokat és különféle egyéb eszközöket. Dolgozik, ír, billentyűzeteket püföl. Mozognak az ujjai, mozog a kézfeje. Ezzel szemben lábfejében lévő izmok, inak és szalagok alig mozognak. A lábujjaik izmai sokkal ügyetlenebbek a kezénél. Azért, mert szinte csak áll rajta. Lehet, hogy egy kényelmetlen, szűk cipőben, amiben szorul a lábfeje és a lábujjai is egymásra vannak préselve. Lábujjai nem erről álmodnak, amikor cipőt húz a lábára. Elnyomva érzik magukat a kéz ujjainak mozgása mellett.

kineziológiai szalag bütyökre

Bütyök korrigálása kineziológiai szalaggal és bütyök tornával.

Ezért a deformálódás megelőzésére lábujjait is rendszeresen mozgatnia kell. Ekkor van esélye lábfeje deformálódásának az elkerülésére. Ha pedig a kevés mozgás, és szűk cipőbe zártság miatt már elkezdődött lábfeje deformálódása, akkor még körültekintőbben, és még többet kell tornáztatnia lábfejét és lábujjait.

Ha szűk lábfejű, hegyes orrú cipőket hord, akkor lábfejének és lábujjainak azt a lábtornát is meg kell adnia, amit egy kényelmesebb cipőben külön torna nélkül megcsinálnának a nap során. Lábujjainak a kényelmes mozgását és rendszeres tornáztatását nem helyettesítheti egy éjszakai bütyökkorrigáló eszköz viselésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük