Kényelmes cipő viselése

Milyen a kényelmes cipő? Talán olyan, amelyik nemcsak divatos, hanem jól érzi magát benne a lába. És nemcsak rövid ideig, hanem heteken, hónapokon, éveken sőt évtizedeken át. Persze nem ugyanabban a cipőben, hanem az adott fazonban. A kényelmes cipő fazon kellemes viseletet ad a lábnak évtizedeken át.

Mitől kényelmes a cipő?

kényelmes női cipő

Kényelmes női cipő bő lábfejjel. A bő lábfej legfőbb előnye, hogy nem szorítja össze a lábfejét és a lábujjait

A kényelmes cipő többek között azt jelenti, hogy kényelmesen bő a cipő feje. A cipő fejének bősége azért fontos, hogy ne szorítsa össze a lábfejét és a lábujjait. Egy bő lábfejű cipőben kényelmesen elfér a lába. Sem a lábfeje, sem pedig a lábujjai nem préselődnek össze benne. Nem nyomódnak az izmok és az idegek sem a lábfejében. Ezzel is segíti a lábfej izmainak szabad mozgását, és a vér szabad áramlását. A bő lábfejű cipő segít megelőzni a bütyök kialakulását. Kattintson a linkre, és nézze meg hogyan!

Mit jelent ez például a ma oly divatos hegyes orrú cipőknél? Azt, hogy ezek a hegyes orrú cipők egyáltalán nem kényelmesek, mert nemcsak összeszorítják, hanem meg is nyomoríthatják a lábujjait a szűk cipők hegyes orrában.

A kényelmes cipő második jellemzője az, hogy nem kicsi. Mit jelent ez? Leginkább azt, hogy a kényelmes cipő inkább egy számmal nagyobb, mint kisebb. Ez azért fontos, hogy a lábujjai ne kényszerüljenek a rövid cipőben karomállásba, hanem kényelmesen ki tudjanak nyújtózni. Ez pedig a kalapácsujj megjelenését előzi meg.

kényelmes cipő

A kényelmes cipő 3-5 centi magas sarka és rugalmas talpa tartja a sarkát és rugalmasan megtámasztja talpát

A kényelmes cipő harmadik jellemzője a sarok megfelelő tartása és magassága. A kényelmes cipő kérge stabilan tartja a sarkát, és nem túl magas a sarka, de nem is sarok nélküli a cipő.

  • A magas sarkú cipők túlzott viselése gyakran okoz sarokfájást. Magassarkú cipőben ugyanis a vádli kényelmesen megrövidült állásba kényelmesedik. Amikor azonban magassarkú cipőjét leveszi, a vádli azonnal megnyúlik, húzódik. Ráadásul még a vádliját a sarkához kötő Achilles-ín is kényelmetlenül feszül.
  • A sarok nélküli, lapos talpú cipők is kényelmetlenek, mert nem támasztják alá a sarkát és a talpát.

A kényelmes cipőnek 3-5 centiméter magas sarka van. A 3-5 cm magas sarkú cipő rugalmas talpával megtámasztja a sarkát és a talpát. A lábfejére eső terhelés is egyenletesen oszlik el sarokcsontja valamint az első és az ötödik lábközépcsont fejecse között. A 3-5 centis sarkú cipőben nem terhelődik túl az előláb, mint egy magassarkú cipőben, és nem is a sarokcsontjára esik testsúlyának túlzottan nagy része, mint a sarok nélküli cipőkben.

Nemcsak sportoláshoz, hanem mindennapi viseletre is válasszon 3-5 centis sarkú, rugalmas talpú kényelmes cipőt.

A kényelmes cipő negyedik jellemzője az, hogy jól szellőzik. Mit jelent ez? Azt, hogy természetes anyagból, bőrből vagy vászonból készüljön, és minél kevesebb műanyagot tartalmazon. A műanyag ugyanis nem szellőzik.

Figyeljen arra, hogy kényelmes, bő lábfejű, széles orrú, a lábujjai kényelmes kinyújtását is biztosító cipőket hordjon.

  • Persze legyen alkalmi cipője évente néhány igazán ünnepélyes alkalomra.
  • Ezek azonban tényleg kivételes, ünnepi alkalmak legyenek. Előzze meg lábujjai deformitását cipője viseletével is!

Olyan nagy kérés ez lábujjai egészségéért, a bütyök és a kalapácsujj elkerüléséért?

Kényelmes cipő talpbetéttel

A kényelmes cipő azt is jelenti, hogy a lábfej deformitásait is képes korrigálni. Persze nem önmagában a cipő, hanem a cipőbe behelyezhető talpbetét.

bütyök elleni betét

Harántemelő talpbetét bütyök ellen nagylábujja deformitásának korrigálására

A lábfej deformitásánál, például lúdtalpnál, a hosszboltozat lesüllyedésénél, vagy harántboltozat süllyedésénél a lesüllyedt boltozat megfelelő pontokon való megtámasztásával csökkenteni kell a deformálódott lábfejre nehezedő nyomást.

Erre szolgál a lesüllyedt hossz- vagy harántboltozat megfelelő pontokon alátámasztó talpbetét. A talpát jól megtámasztó talpbetét meg tudja szüntetni a lábfejre nehezedő nyomást, a talp sajgó fájdalmát. Akkor, ha a megfelelő pontokon támasztja alá lesüllyedt talpboltozatát.

számítógépes talpvizsgálat

Számítógépes talpvizsgálat a Harmónia Centrumban

Az éppen jó talpbetét elkészítéséhez talpa számítógépes vizsgálatával olyan talpbetétet készíttethet, amely korrigálja hosszboltozata süllyedését. Ha pedig ez megtörténik, akkor megszűnik a fájdalomérzete is. Nem fog estére megfájdulni a talpa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük