Passzív dohányzás hatása

Nem dohányzik, van azonban dohányzó munkatársa vagy családtagja?

Nem árt ha tudja, hogy dohányzó családtagja vagy munkatársa nemcsak a saját, hanem az Ön szív és érrendszerét valamint légzőrendszerét is károsítja. Jó ideje tudjuk már, hogy nemcsak a cigarettát elszívó egészsége károsodik, hanem azé is, aki egy légtérben tartózkodik vele.

A passzív dohányzás ténye mellett aggasztó még az is, hogy a passzív dohányzásnak egyre több káros hatását fedezik fel. Melyek ezek?

Miért káros a passzív dohányzás?

Amint meggyújtják a cigaretta füstölni kezd. Ezért akkor is füstöl, amikor éppen nem szívja a cigarettára gyújtó. Így a meggyújtott cigarettából származó füst jelentős része, háromnegyede nem is a dohányzót, hanem a környezetében lévőket veszélyezteti.

A passzívan beszívott dohányfüst veszélyét még fokozza az, hogy ez a füst a cigaretta parázsából jut a levegőbe, és utána pedig a dohányos környezetében lévők légzőszerveibe, és nem a füstszűrőn keresztül. Ezért szűretlenül jóval mérgezőbb a dohányfüst.

passzív dohányzás

Passzív dohányzás is káros az egészségére

Persze a passzív dohányzás káros hatása nagymértékben attól függ, hogy milyen mértékben él együtt valaki a környezetében dohányzóval.

  • A legnagyobb veszélyben az a csecsemő van, aki születésétől kezdve szívja dohányzó szülei passzív füstjét.
  • Ennél jóval kisebb veszélyben van az a felnőtt is, aki a munkahelyén, ahol napi 8 órát tölt kénytelen szívni dohányzó munkatársa cigarettájának a füstjét. Már persze csak akkor, ha a cigarettára rágyújtó nem tartja be a dohányzásra vonatkozó szabályokat.
  • Persze a passzív dohányzás káros hatása attól is fog, hogy milyen nagy a helyiség, és hányan dohányoznak benne. Emellett pedig a helyiség szellőzésétől is függ a beszívott dohányfüst káros hatásának mértéke.

Azt szinte mindannyian, dohányzók és nemdohányzók is tudjuk, hogy a dohányfüstben sok nikotin és kátrány van. Kutatások szerint azonban ez csak a jéghegy, illetve a dohányfüst csúcsa. Azért, mert 40, a cigarettásdobozok felirata szerint 70 különféle méreganyagot azonosítottak már a dohányfüstben. Már a 40 is túl sok.

Passzív dohányzás fokozott veszélye

A közös légtérben passzívan beszívott füst kétszer olyan veszélyes, mint a dohányos által beszívott füst. Ez azért van, mert a passzívan dohányzó által a parázsból beszívott füst nagyobb arányban tartalmaz az egészségre káros anyagokat, mint amit a dohányos a füstszűrőn át beszív.

Mik lehetnek azok a panaszok, amelyek a dohányosokkal közös légtérben lévő passzív dohányos tapasztalhat?

  • A légúti panaszok közül a köhögés, tüsszögés és különféle orrpanaszok fordulhatnak elő.
  • Torokfájás és rekedtség is jelentkezhet.
  • Hosszabb idejű dohányfüstben nem ritka a fejfájás, a hányinger és a szédülés megjelenése is.
  • Emellett pedig még a szem is érzékenyen reagálhat a szobában szálló dohányfüstre.

Az ezektől a panaszoktól való megszabadulás legfontosabb eleme az, hogy a dohányzó nem a szobában gyújt rá, hanem kimegy a helyiségből. Ha pedig mégis rágyújt, akkor sűrűn érdemes szellőztetni.

A legjobb azonban az lenne, ha leszokna a dohányzásról. Mert ezzel nemcsak a helyiségben élőkkel, hanem saját magával is jót tenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük