Érdeklik a nyakfájás leggyakoribb okai?

A nyakunk köti össze testünkkel a fejünket, ezért igencsak meghatározó fontossága van. Emellett a gerinc legmozgékonyabb része is. Gondoljon csak bele abba, hogy milyen mozgásterjedelemben tudja a fejét balra, illetve jobbra fordítani.

hátfájás okai

A nyakfájás okai közül Önnek mi okozza a fájdalmát?

Az agy vérellátását is jelentősen befolyásolja a nyaki erek állapota. Emellett a nyakban kialakuló fájdalmak sugározhatnak a vállba és a karokba is, és okozhatnak ott is kisugárzó fájdalmat. Kisugárzó fájdalomnál nem is olyan könnyű meghatározni a fájdalom kiváltó okát.

Melyek a nyakfájás leggyakoribb okai?

nyakfájdalom

Melyek a nyakfájdalom kialakulásának legjellemzőbb okai?

A nyakfájás a nyaki izmokban és a csigolyáknál alakul ki általában. A nyakfájdalomnak többféle oka is lehet.

Ha ülőmunkát végez, egy íróasztal mellett ül, és órákon keresztül a monitort figyeli előredöntött fejjel, akkor ne csodálkozzon a fájdalom megjelenésén. Főleg akkor, ha közben alig mozdul meg. Ilyenkor a hosszú órák mozdulatlansága alatt könnyen megfájdulhat a nyaka. Ugye nem is gondolt arra, hogy a mozdulatlanság is milyen fárasztó tud lenni? A rossz testtartás sokszor okozza a nyak fájdalmát.

Gondoljon csak bele! Mozdulatlanság rossz testtartásban. Nem egy álomállapot kifacsart állapotú ízületeinek.

Az izmokat állandóan fenyegető veszély, a túlerőltetés vagy pedig egy hirtelen erőhatás miatt is meghúzódhatnak a nyaki izmok. Na tessék. A mozdulatlanság után most a túlerőltetéssel is csak a gond van.

Az életkor előrehaladtával az ízületi kopások is okozhatják a nyak fájdalmát. Gondolom belátja, hogy ezen olyan sok magyarázni való azért nemigen van.

Gyakran állhat a fájdalom hátterében a nyaki porckorongsérv is a porckorongok sérülésének különböző stádiumaival. A rossz testtartás, az íróasztal melletti órák hosszat ülés a gerincének sem pihentető helyzet.

nyakfájás okai

Derítse ki nyakfájása okát a kérdések megválaszolásával. Kattintson a képre kérdőívéért

Rohanó, felgyorsult életünk a nyakának sem kedvez. Sokszor kiváltja a nyak fájdalmát a stressz is. Emellett lelki eredetű is lehet a fájdalma, például a depresszió vagy a szorongás is gyakran okoz nyaki fájdalmat. Ön ezek közül melyikre gyanakszik? Melyik okozhatja nyaka fájdalmát?

Mit érdemes tennie a nyakfájás ellen?

A nyakfájásra is érvényes az, mint a mozgásszervi betegségek többségére. Addig érdemes jól átmozgatni a munkánk közben nem használt izmainkat, amíg azok nem kezdenek el fájni. Ebből már következik is a megoldás. Ha elgondolkodik egy pillanatot ezen, akkor azonnal rá is fog jönni.

Az elkerülésre a legjobb módszer az, ha az íróasztala mellől időnként feláll, és átmozgatja az ízületeit. Ebből a néhány perces mozgásból nem maradhat ki a nyaki területek mozgatása sem.

Már annak is jótékony hatása lesz, ha csinál néhány fejkörzést, jobbra majd balra fordítja, illetve dönti a fejét. Emellett még kifejezetten érdemes előre és hátra is dönteni a fejét. Ha előredöntött fejjel még a kezével is rásegít, akkor még nyújthatja is nyaki izmait. A munkája közbeni időnkénti felfrissítő mozgás önmagában nem lesz elég mozgásszegény életmódja ellensúlyozására, de a semminél azért ez is több. Valahol el kell kezdeni.

A mozgásszervi betegségekkel kapcsolatban a jelentkező fájdalmak kezelésére rendszeresen megemlítjük a rendszeres mozgás, illetve a torna fontosságát. Nincs ez másként a nyakfájással kapcsolatos panaszoknál sem. A szakemberek azt mondják, hogy hetente legalább három alkalommal kellene legalább fél órát rendszeresen mozognunk. Ilyenkor érdemes azokat az izmait és ízületeit módszeresen átmozgatni, amelyeket a mindennapi életében alig-alig használ. Ebbe az alkalmankénti rendszeres mozgásba ne felejtse el a nyaki izmait megmozgatni és óvatosan nyújtani.

Ha egy hirtelen mozdulatra meghúzódott a nyaka, akkor erre hatásos megoldás lesz a jegelés is. Ha viszont rendre visszatérő, krónikus nyaki fájdalmai vannak, akkor a jegelés helyett érdemesebb meleg borogatással próbálkoznia.

Ezek a házi gyógymódok enyhe nyakfájdalomnál elegendő kezelést jelentenek. Komolyabb nyakfájdalmat azonban Ön is vegyen komolyan.

nyaki porckorongsérv

Nyaki sérvnél a kitüremkedő porckorong nyomja a gerincvelőből kilépő ideget

Ha nyaki fájdalma a vállába vagy a karjába is lesugárzik, és zsibbad a karja, akkor vegye komolyan ezeket a tüneteket. Előfordulhat az is, hogy a nyaki porckorongok deformálódása nyomja az ideget. Ezt mindenképp meg kell mutatnia orvosnak.

Milyen nyaki panaszai vannak?

  • Ha cikkben említett könnyen elvégezhető gyakorlatok már nem mindig szűntetik meg fájdalmát, akkor tudunk segíteni a (+36-1-) 269-2946-os számon?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük