Alacsony fájdalomküszöbnél fáj a lökéshullám

A fájdalomküszöb a fájdalomnak az a határa, amikor az érzékelt ingert az ember már fájdalomként éli meg. A fájdalomküszöb tehát az a legkisebb inger, ami már kiváltja a fájdalom érzetét. Mivel minden szervezet másként érzi a fájdalmat, másként reagál rá, ezért mindenkinél más a fájdalomküszöb.

Vannak olyanok, akik jól bírják a fájdalmat, ezért nekik magas a fájdalomköszöbük. Jó a fájdalomtűrő képességük. Mások viszont sokkal kevésbé képesek elviselni a fájdalmat, és ők már elviselhetetlen fájdalomként élik meg azt a fájdalmat is, amit egy magas fájdalomküszöbbel, vagyis jól fájdalomtűrő képességgel rendelkező talán meg sem érez.

Csökken a fájdalomküszöb

A fájdalomküszöböt sok minden befolyásolja. Csökken a fájdalomküszöb, vagyis a fájdalom elviselésének képessége betegségek, a szervezetben kialakuló gyulladás esetén. Ugyanígy csökken az immunrendszer gyengülésével. Kiváltja a fájdalomküszöb csökkenését a hideg időjárás, az éhség vagy a fáradtság is.

Ugyanakkor a lelki állapot is jelentősen befolyásolja a fájdalom érzékelését. A szorongás, a depresszióra való hajlam is csökkenti a fájdalomküszöböt.

Egy fájdalmas magánéleti csalódás, szakítás vagy például a munkahely elvesztése is okozhatja a fájdalomra való nagyobb érzékenységet, a fájdalom elviselésének gyengülő képességét.

Emelkedik a fájdalomküszöb

Ahogy a szorongás, a bizonytalanság csökkenti a fájdalomküszöböt, úgy ennek az ellenkezője az önbizalom, a magabiztos fellépés, a határozottság képes növelni a fájdalom elviselésének képességét. Vagyis, aki magabiztos, és dúzzad az önbizalomtól, az nem is érzi azt a fájdalmat, ami a másiknak már lehet, hogy erős fájdalomérzetet okoz.

Ugyanígy képes növelni a fájdalomtűrő képességet az összpontosítás, a koncentráció. Az edzett, erős szervezetnek is magasabb a fájdalomtűrő képessége. A szervezetben felszabaduló endorfinok is növelik a fájdalomtűrő képességet.

A fájdalomtűrő képesség fokozását, vagyis inkább a fájdalomérzékelés tompulását külső hatásokkal is elérhetjük. Érzéstelenítők, fájdalomcsillapító gyógyszerek beszedésével csökken a fájdalom érzékelése, és ezzel pedig nő a fájdalomküszöb.

A fájdalom csillapításában, a fájdalomküszöb emelésében jó eredményeket lehet elérni például az akupunktúrával is.

Talán azt gondolná, hogy a fájdalomküszöb emelése jó, mert akkor nem érzi a fájdalmat. Ez azonban csak egy bizonyos határig van így. Ugyanis a fájdalom azért attól még ott van a szervezetben, és hat, hogy nem érzékeli. Mert például fájdalmát csillapító gyógyszerekkel elnyomja azt.

A fájdalom érzete ugyanis arra késztet, hogy a fájdalmat okozó tevékenységét hagyja abba, és ne növelje a fájdalom kiváltását. Ne okozzon magának túlságosan nagy fájdalmat. Pihentesse, regenerálja az adott fájdalmas szövetet a fájdalom megszünéséig, vagy legalábbis a mérséklődéséig. Ha viszont nem érzi a fájdalmat, akkor nem kapja meg a jelet arra, hogy abba kellene hagynia a fájdalmat okozó tevékenységét.

Ilyenkor a fájdalom érzékelése nélkül okoz egyre nagyobb fájdalmat a fájdalmas szövetekben. A fájdalomérzet elnyomása tehát nem jó.
A fájdalomküszöb módszeres, szisztematikus, fokozatos emelése, például meditációval, összpontosítással, az edzettségi állapot javításával, az immunrendszer erősítésével viszont hasznos.

Gyógyító lökéshullám terápia

A gyógyító lökéshullám kezelés is egy olyan gyógyító fájdalom, amely akusztikus hanghullámok révén vérbőséget okoz a kezelt fájdalmas, gyulladásos szövetekben. Minél erősebben lehet végezni a kezelést a fájdalmas területen, tehát minél magasabb a kezelt páciens fájdalomtűrő képessége, annál nagyobb mértékben képes megnövelni a kezelés a kezelt területen a vérbőséget.

talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullámmal

Talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullámmal

A vérbőség növelésének hatására pedig beindul, illetve felerősödik a kezelt területen a sérült sejtek és gyulladásos szövetek öngyógyulása, regerálódása.

  • A vérkeringés élénkülésével több tápanyag és friss oxigén jut a sérült sejtekhez, ezért azok gyorsabban gyógyulnak, regenerálódnak.
  • A felgyorsult véráram pedig visszafelé haladó útján is felfokozott ütemben szállítja el a szövetek közötti térből a gyulladás melléktermékeit, a felhalmozódott salakanyagokat.

Vagyis minél jobb a kezelt betegnek a fájdalomtűrő képessége, minél magasabban van a fájdalomküszöbe, annál nagyobb mértékben képes az erősebb frekvencián adható lökéshullám kezelés vérkeringést fokozó hatása. Ez pedig azzal jár, hogy nagyobb mértékben növelhető meg a szervezet öngyógyulásának sebessége, a gyenge vérellátottságű szövetek vérbőségének nagyobb növelésével. Ez pedig jó, mert a gyulladt, fájdalmas szövetek gyorsabb gyógyulását eredményezi.

A gyógyulást hozó lökéshullám kezelés által a kezelés során okozott átmeneti fádalom gyenge elviselési képességén túl rontja még a kezelés hatékonyságát.

  • A fájdalmat okozó gyulladás kialakulásának hosszabb ideje. Ez természetes, hisz ha belegondol, akkor nem meglepő, hogy nehezebb megszabadulni attól a fájdalomtól, ami már hónapok óta gyötri, mint akkor ha 3 napja érezné csak a fájdalmát.
  • Pontosabban fogalmazva megnöveli a kezelés szükséges időtartamát, hisz a kezelt területen jóval előrehaladottabb a gyulladás mértéke, jóval több a gyulladás melléktermékeként felhalmozódott salakanyag, aminek teljes mértékben el kell távozni ahhoz, hogy fájdalommentes legyen.

Ha a kezelt páciensnek a fájdalomtűrő képessége olyan alacsony, hogy a leggyengébb szintre kell beállítani a lökéshullám készüléket, akkor értelemszerűen nem lesz olyan hatásos a kezelés, nem lesz olyan intenzív a vérbőséget fokozó hatás.

Ez szerencsére nagyon ritka. Hazánkban a legnagyobb számú, több mint 3.500 sikeresen elvégzett lökéshullám kezelés tapasztalata szerint a jelentkezők 1-3%-ánál fordul csak elő. És még náluk is lehet az első kezelést követő kezeléseken fokozatosan emelni a kezelés vérbőséget fokozó erősségét.

Ha viszont a különlegesen alacsony fájdalomküszöb esetén nem lehet emelni a kezelés frekvenciáját, akkor a kezelés hatékonyságának javítására, vagyis a vérbőség fokozására más módszereket is használni kell. Nem a lökéshullámmal való kezelés a fontos ugyanis, hanem a fájdalmas terület vérbőségének a fokozása bármilyen módszerrel is.

Alacsony fájdalomküszöbnél adja magát a gyulladt, fájdalmas terület kíméletes mozgatása, nyújtása. Ugyanis a mozgás is fokozza kezelt terület vérbőségét, és ezzel meggyorsítja az öngyógyulását. Márpedig ez a cél.

A mozgás, a torna, fájdalmas terület kíméletes nyújtása természetesen jól használható a legmagasabb frekvenciával adható lökéshullám kezelésnél is a gyógyulási folyamat felgyorsítására.

Ha a lökéshullámmal kezelt páciens öngyógyulásának a beindítására, felgyorsítására a számára személyre szabottan összeállított gyakorlatokat kíméletesen végezve, rendszeresen tornázik, akkor ezzel is elősegíti fájdalmas gyulladásának minél hamarabbi megszüntetését.

A lökéshullám kezelésnek és a rendszeresen végzett torna gyakorlatoknak a vérbőséget fokozó hatása el fogja hozni a fájdalommentességet. Termászetesen csak akkor, amikor a kezelt területen felhalmozódott gyulladásos salakanyagok teljes egészében eltávoznak a fájdalmas területről, és a szövetek meggyógyultak, regenerálódtak.

Vagyis ez azt jelenti, hogy minél többféle módszert bevet a fájdalmasan gyulladt terület öngyógyulásának a fokozására, annál hamarabban lesz fájdalommentes. Ráadásul nem az érzékelt tüneteknek valamilyen fájdalomcsillapító általi elnyomásával, hanem a fájdalmat kiváltó oknak, a gyulladásnak a mellékhatások nélküli megszüntetésével.

Ha viszont az alacsony fájdalomtűrő képesség miatt (az emberek 1-3%-ánál) nem lehet eredményesen használni a lökéshullámot, akkor marad a kíméletes nyújtás és a gyógymasszázs fádalmat csökkentő, és öngyógyulást fokozó hatása. Ez pedig természetesen lassabb fájdalomtól való megszabadulást eredményez.

Az sem jelenti azonban a lökéshullám kezelés eredménytelenségét, ha valakinek tényleg nagyon alacsony a fájdalomtűrő képessége. Mégpedig két okból sem:

  • Egyrészt azért, mert a fájdalmat nehezen viselő pácienseink is belátják, hogy ha a több hónap alatt szervezetükben kialakult fájdalmat meg szeretnék szüntetni, akkor azért nekik is meg kell dolgozniuk. Különösen akkor, ha alacsony fájdalomküszöbük miatt a lökéshullám kezeléskor gyógyító fájdalmat nem képesek elviselni. Ezért sokszor a nyújtó gyakorlatok kíméletes végzése mellett arra az 5 percre – amíg a kezelés ténylegesen tart – összeszorítják a fogukat, és tűrik a kezelés vérbőséget fokozó hatását. Megéri, mert az 5-10 perces kezelés vérbőséget fokozó hatása a kezelést követő 6-8 héten fennmarad, és a vérbőség miatt folyamatosan gyógyul a fájdalmas terület. Túlságosan erőltetni azonban természetesen nem szabad a kezelést, mert ha nem nyit a szervezet a gyógyító fájdalom egyre jobb elviselése felé, akkor maradnak a nyújtó gyakorlatok, a kíméletes torna és a masszázs a vérbőség fokozására, a fájdalom csökkentésére.
  • Másrészt szerencsére az emberek nagy többségének, 80-90%-ának olyan szintű a fájdalomküszöbe, hogy könnyen elviselik a kezelés 5-10 perces, minimális gyógyító fájdalmát az azt követő 6-8 hét folyamatos gyógyulást hozó fájdalommentességének eléréséért.

Mit gondol?

  • Ön is elviselne 5-10 perc enyhe fájdalmat azért, hogy utána 6-8 héten át lankadatlanul gyógyulhasson a fájdalmasan begyulladt testrésze?
  • Ráadásul mellékhatások nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük