Isiász lelki okai mik lehetnek?

Isiásznál az ülőideg nyomódik annyira, hogy a deréktájon fellépő fájdalom kisugárzik még a lábba is. A fájdalom olyan mértékű, hogy zsibbadást okoz. Az isiászt sokszor emlegetjük ülőidegzsába néven is. A fellépő derékfájdalom okozója a porckorongok elmozdulása. Fájdalma lelki hátterében pedig élete alakulásának a kificamodása, élete tengelyének az elfordulása állhat. Az elmúlt időszakban történt valami váratlan, meglepő az életében?

A gerincében fellépő porckorong problémáknál a lágy nőies és kemény férfias elemek keverednek. A porckorong lágy, nőies részét, a kemény, férfias csigolyák veszik közre, és problémáknál a kemény, férfias rész szétnyomja, feszíti, kitüremkedésre készteti a lágy részeket.

Milyen lelki okai lehetnek az isiásznak?

isiász lelki okai

Úgy érzi túl sok, vagy túl nagy terhet cipel? Vagy túl nagy felelősség nyomja a vállát?

Az isiász tényleges vagy csak vélt, gondolt túlterhelésre utal.

  • Ha isiásszal küzd, akkor vagy túl sok terhet visel, vagy túl sok felelősség nyomja a vállát.
  • Az is lehet, hogy olyan nehéz problémák megoldása vár Önre, amiről úgy véli, hogy agyonnyomja.
  • Előfordul az is, hogy az isiásszal kapcsolatos tünetek a jövővel kapcsolatos félelmekkel vagy pedig a megélhetés anyagi problémáival függnek össze.

A terhelésre a porckorongok elcsúsznak az eredeti helyükről, és nyomják az ülőideget. Ez a fájdalom a terhelés csökkentésére, lassításra és elgondolkodásra készteti a fájdalmakkal küszködőt. Az ideget érő nyomás ugyanis a porckorongok eredeti helyükre való visszatételétől, a terhelés csökkenésétől szűnik meg. Ilyenkor érdemes feltenni magának két kérdést:

  • A túlzott terhekkel mit akar bizonyítani?
  • Saját magának vagy valaki másnak akar megfelelni?

A fokozott terhelés lehet, hogy kompenzálás. Talán annak az ellensúlyozására, hogy csökkent értékűnek gondolja magát, és ezt a kisebbrendűségi érzést a teljesítményével próbálja kompenzálni?

A gerincére nehezedő túlzott terhek vállalásával talán éppen határozatlanságát – nem tudja pontosan, hogy mit is kellene pontosan tennie – vagy pedig kisebbrendűségi érzését szeretné kompenzálni. Túlterheli, túlhajszolja magát, amivel bizonyítani szeretne saját maga és mások előtt is.

Ez a túlterhelés azonban a túlkompenzálásával talán átmenetileg jót tesz az idegeinek, de nem tesz jót az ízületeinek. Ficam, rándulás, illetve a csigolyák elmozdulása jelzi ezt. A csigolyák elmozdulásával kialakuló isiász a testi fájdalommal azt próbálja jelezni, hogy bizony lelkileg is szorult helyzetbe került határozatlansága vagy pedig önértékelési problémái miatt.

Mit tehet ilyen helyzetben?

Az a legjobb ilyenkor, hogy határozatlanságát nem próbálja túlzott fizikai aktivitással kompenzálni, hanem szembenéz azokkal a nehézségeivel, ami miatt talán állandóan feszült, és szorong.

Ha tudatosítja magában a félelmeit, akkor máris előrelépett, és szembe tud nézni a problémájával. A görcsös, merev rugalmatlansággal (férfias) szemben a lágyabb rugalmasság (nőies énje) elfogadása segíti majd a bizonytalanság könnyebb elfogadásában.

Bizonytalanságát vállalja fel. Nézzen szembe vele, és ne fizikai aktivitása túlkompenzálásával próbálja meg elleplezni. Ha képes lesz elfogadnia azt, hogy nem kell mindent pontosan tudnia, és nem kell mindent az irányítása alatt tartania, akkor rugalmasabb, lágyabb szemléletével képes lesz reálisabban értékelni a különféle helyzeteket, és még nagyobb bizonytalanság közepette is reálisabb döntéseket tud hozni, és elérhetőbb célokat tud kitűzni. Ha elfogadja a bizonytalanságot, mint elkerülhetetlen körülményt, akkor máris nem fogja ez annyira zavarni, és reálisabban fog tudni gondolkodni.

Azért is lehet ez jó, mert a bizonytalanság elfogadásával be fogja látni azt is, hogy nem kell minden nehezen értékelhető helyzetben az egyetlen legjobb megoldásra törekednie, hanem akár kísérletezhet is, amikor a jónak tűnő lehetőségek számbavételével, illetve a rossz választások kizárásával fog egyre közelebb jutni a ténylegesen jó megoldáshoz. Nem kell azonnal a tökéletesre törekednie, akkor amikor felettébb bizonytalan a különféle lehetőségek közötti választás. Így keresheti magának az elképzelt jövője felé vezető helyes utat, elfogadva azt, hogy bizony lehetnek majd bőven olyan lépései, amelyek bizony utólag már felesleges oldallépéseknek bizonyulnak, de ezekre is szüksége van azért, hogy végül is előre haladhasson.

Ezzel a bizonytalanságot elfogadó folyamatos kísérletezéssel keresi magának az előre vivő útját. Ennek során fokozatosan helyre tudja tenni majd a rendes kerékvágásból kizökkent dolgokat, és képes lesz kibogozni az összekuszálódott és folyton összekuszálódó szálakat.

Ennek során bizony még arra is van lehetősége, hogy bátran vállalja az érzelmeit, és ne kelljen ellepleznie azokat, magára erőltetve egy álnyugalmat, csak azért, hogy úgy gondolja, hogy ez lehet a helyes. Bizony néha az lehet a helyes, hogy bátran vállalja érzelmeit, esetleges fájdalmait és örömeit, mert ettől saját maga is megkönnyebbül majd, és a környezetével való kapcsolatait is elősegíti az, ha valós hús-vér embernek tarthatják Önt éppen ezekért az emberi érzései miatt.

Bátran vállalja csak fel az érzéseit, akkor is ha fáj, mert abban a pillanatban ez az őszinte Öntől. Legyen őszinte önmagához és másokhoz is. Ez is egy olyan érték, amit sokan értékelni fognak majd. Legfőképpen azért, mert Ön már van olyan erős, hogy még a gyengeségeit és a fájdalmait is képes felvállalni. Ezek éppen hogy nem gyengítik, hanem hosszú távon erősítik Önt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük