Köszvény ellen teával

A köszvény az ízületeket fájdító anyagcserebetegség. Ennek során a vér húgysavszintje megnő. Ez a megemelkedett húgysavszint azért veszélyes, mert a húgysav lerakódik az ízületekben. Mégpedig sók formájában, és ez gyulladást okoz.

köszvényes láb

Köszvényes láb fájdalmas gyulladásának megszüntetése nemcsak gyulladást csökkentő gyógyszerekkel lehetséges. Milyen mellékhatások nélküli gyulladáscsökkentő módszereket használhat köszvény ellen?

Köszvényes roham kezelésénél az elsődleges cél a fájdalmas ízületben kialakuló gyulladás megfékezése és a fájdalom csökkentése. Súlyos roham vagy nagy fájdalom esetén persze azonnali fájdalomcsillapításra van szüksége. Ezért ilyenkor bizony orvosa fájdalomcsillapító és gyulladást csökkentő gyógyszert fog adni Önnek.

Fájdalma megszüntetéséhez Önnek erre a gyógyszerre szüksége van. Azonban ezeknek a gyógyszereknek komoly mellékhatásai is lehetnek. Ilyen mellékhatás lehet például a fejfájás, a szédülés vagy a hányinger. Éppen ezért óvatosan bánjon a gyógyszerek későbbi bekapkodásával.

Sokkal jobban jár, ha a fájdalom elmúlása után olyan mellékhatások nélküli módszerekkel próbálja megelőzni az újabb köszvényes rohamot, amelyek nem okoznak majd hányingert, szédülést vagy éppen fejfájást.

purinszegény ételek

Purinszegény ételek fogyasztásával elkerülheti a köszvényes rohamot

A köszvényes roham visszatérésének megelőzéséhez sokszor elég csak az életmódját és az étrendjét átalakítani. Jó rendben elég ez. De hogyan csinálja ezt, gondolhatja joggal.

  • A magas húgysavszintet a purinban gazdag étkezés okozza. Ezért érdemes kerülni a purinban gazdag, fehérjedús ételeket.
  • Mindenképp csökkentenie kell étrendjében a húsok, különösen a vöröshúsok és a zsír fogyasztását. Kerülje a belsőségeknek a fogyasztását is. Ezzel szemben a baromfihúsok kevés zsírt tartalmaznak, ezeket fogyaszthatja akkor is, ha magas a húgysavszintje.
  • Érdemes áttérni a vitaminban gazdag ételek fogyasztására. Ebben segít, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt.
  • Sokat segít az is, ha több folyadékot iszik, és ennek során pedig kerüli az alkoholos italokat.

Arra azonban figyeljen oda, hogy a köszvényes diéta során a purinban gazdag ételeknek a fogyasztását kell mérsékelni. Ne kezdjen kemény fogyókúrába, mert nem fog segíteni.

  • Ugyanis ha túl szigorú a diétája, akkor az ezzel járó éhezés is a húgysavszint növekedéséhez vezethet. Ez pedig megnöveli a köszvényes roham kialakulásának a veszélyét.
  • Ugyanakkor a túlzottan bőséges étkezés is ugyanúgy a húgysavszint megemelkedéséhez vezethet. Főleg akkor veszélyes a túlzott étkezés, ha még alkoholfogyasztással is társul.

Az étkezéskor követett diéta legfontosabb eleme a purinszegény ételeknek a fogyasztása, a napi purinbevitel korlátozása legyen. Hagyományos étkezésnél napi 600-1.00 mg purin jut be a szervezetébe.

  • Ha tünetmentes, de emelkedett a húgysavszintje, akkor maximum 300 mg legyen a napi purinbevitel.
  • Akut rohamnál ez nem haladhatja meg a 100 mg-ot.
  • Ha pedig tartósan (3 hónapnál hosszabban) magas a húgysavszintje, akkor 200 mg alatt legyen a napi purinbevitel.
purinszegény étrend

Purinszegény étrend elsősorban a húsok fogyasztását mellőzi. A húsok helyett bőségesen tartalmaz zöldséget és gyümölcsöt

Ha ezt étrendje átalakításával be tudja tartani, akkor jó esélye van a köszvényes roham megelőzésére, a húgysav szintjének a csökkentésére. Az előbb felsorolt, tiltólistán szereplő magas purintartalmú ételekkel szemben a tejtermékek, a rizs és burgonya valamint a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását érdemes megnövelnie étrendjében.

Még tovább javítja a köszvényes roham elkerülésének esélyét, ha több folyadékot fogyaszt, és ennek során kerüli az alkoholfogyasztást.

A kakaó, a kávé és a tea ugyan a magas purintartalmú ételek közé tartozik, azonban mégis mértékkel fogyaszthatja ezeket, mert a bennük lévő purinszármazékok nem alakulnak át húgysavvá. Vagyis fogyasztásuk nem növeli a roham kialakulásának veszélyét.

Az átlagos napi másfél, 2 literes folyadékfogyasztással szemben legalább 2-2,5 liter folyadékot (elsősorban víz, gyümölcslé és tea) érdemes fogyasztania, mert a bőséges folyadékfogyasztás megakadályozza a vizelet besűrűsödését a vesében. Ez pedig csökkenti a húgysavkristályok lerakódásának a veszélyét is.

Köszvény elleni tea

Köszvény elleni teakeverék. Egy evőkanálnyit tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe

A köszvény elleni teák közül a gyulladást csökkentő, vízhajtó hatásúakat fogyassza. Ilyen teák a nyírfalevél, a csalán, a feketebodza, a feketeribizli, az erdeiszeder, az orbáncfű vagy a körömvirág tea. Illetve természetesen ezen teák keverékeit is bátran fogyassza, mert csökkenteni fogják a gyulladás, és ezzel együtt a húgysavkristályok kialakulásának a veszélyét.

  • Ezekből a teákból vagy az ezekből álló teakeverékből egy evőkanálnyit keverjen hozzá 1 liter forrásban lévő teavízhez. Ezt a keveréket forralja egy percig. Majd ezt követően negyed óra, húsz perc állás után szűrje le a teát. Ezt a keveréket fogyassza egész nap édesítés nélkül.
  • Jót fog tenni a gyulladás megelőzésében.

4 gondolatok ezen: “Köszvény ellen teával

  1. Böbe

    Ebben az évben már kétszer találkoztam, húgysavkristályok kicsapódásÁval a gerincvégződésemnél. A laborvizsgálat 150-el magasabb értéket mutatott.A Milurit 100mg használata helyreállította a normál értéket.Elfogyott a gyógyszerem megemelkedett 350 lett a szint és a kristályok újból megjelentek.Az orvos nem diétáztat csupán csökkent húsfogyasztást javasolt. Azóta mindkét bokám dagad és fáj /szívbetegséggel is kezelnek/. Hogyan tudnék legalább ettől /köszvény?/ megszabadulni? Van még más betegségem is: pajzsmirigy alulműködés. Kevés az időm, 75 éves vagyok, szeretnék egy kicsit nyugodtabban élni. Várom szíves válaszukat. Nagy Ibolya

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Ibolya
      A köszvény kialakulásában szerepet játszik a hajlam és az életmód. Ha Önben megvan a genetikai hajlam, és életmódja miatt megemelkedik a szervezetében a húgysavszint, a köszvény tünetei sajnos jelentkezni fognak. Egyedüli hosszútávú megoldás a húgysavszint alacsonyan tartása, amit az életmód megváltoztatásával érhet el. Igyon minden nap megfelelő mennyiségű, 1,5-2 liter vizet, kerülje az alkoholfogyasztást (főleg a sört és bort), az állati belsőségekből készült ételeket. Fontos a normál testsúly elérése/megőrzése. Ügyeljen az energiaszegény és vitamindús táplálkozásra, kerülje a vörös húsok fogyasztását. Szerezzen be jó cipőt, ami nem nyomja a lábát, mivel a nagylábujj egyik ízületében szokott leggyakrabban megjelenni a fájdalom. Amennyiben ezeket tartani tudja, sokat tesz azért, hogy ne vagy nagyon ritkán jelentkezzenek a tünetek.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

      1. Rose

        Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy a magas húgysavszintnek lehet-e köze a bőrviszketéshez ? A bőrön semmilyen elváltozás nem látszik, de belülről, tűszúráshoz hasonló viszkető érzés szinte elviselhetetlen ! Bőrgyógyász, gasztroenterológiai vizsgálatok történtek , de fény nem derült az előidéző okra . És időközönként visszatér ez a kellemetlen viszketés.
        Válaszát előre is köszönöm ! Rose

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Rose!
          Sajnos nem fogok tudni választ adni a húgysavszint és viszketés relációjára vonatkozó kérdésére.
          Igyekszem azonban segíteni abban, merre induljon tovább.
          Azt tudja-e, mitől magas a húgysavszintje? Azt kezelteti már?
          Lehet eredménytelen az orvosi vizsgálat akkor, ha az Ön tünetei nem egy betegségből erednek, hanem több betegség különálló tünetei. Erre azonban úgy gondolom, az adott orvos is gyanakodna, ha igazán hozzá értő.
          Szakorvos bőrgyógyász és szakorvos gasztroenterológus tanácstalanságát okozhatja az is, hogy talán nem elég tapasztalt orvosokat sikerült felkeresnie. Próbáljon az internet segítségével találni olyan orvost, akinek jók a referenciái, még akkor is ha magán rendelésen elérhető.
          Gasztroenterológusnak Hidvégi Editet tudom ajánlani, nálunk keddenként este rendel, időpontot a recepció telefonszámán kérhet.
          Amivel a nyugati orvoslás sokszor nem tud mit kezdeni, az a lelki eredetű tünetek kezelése, hiszen az okot, a lelki egyensúly felborítóját sem kimutatni, sem kezelni nem képesek. Töprengett már ezen a megközelítésen?
          Üdvözlettel:
          Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük