Melyek a pajzsmirigy megnagyobbodás lelki okai?

A pajzsmirigy megnagyobbodása már önmagában is odafigyelést igényel. A megnagyobbodás emellett azonban még a hormontermelés mennyiségét is befolyásolhatja, ezért előfordulása különösen nagy figyelmet érdemel.

A pajzsmirigy legnagyobb belső elválasztású mirigyként a benne termelődő hormonokkal az anyagcserét és a növekedést szabályozza. A hormonok termelésének alakulását nem befolyásolja a pajzsmirigy nagysága, megnagyobbodása. Termelheti normális mértékben a hormonokat a megnagyobbodott pajzsmirigy is, valamint túlműködés és alulműködésnél is megnövekedhet a nagysága. Valójában tehát nincs összefüggés a kettő között, de nem is független egymástól a két jelenség, mert a megnagyobbodás befolyásolhatja a hormontermelést is.

pajzsmirigy megnagyobbodás okai

Milyen okai lehetnek a pajzsmirigy megnagyobbodásának?

A jódhiány a leggyakoribb oka a pajzsmirigy megnagyobbodásának. Azért, mert a lecsökkent hormontermelést a méret növelésével próbálja meg ellensúlyozni a pajzsmirigy.

  • Emellett azonban a pajzsmirigy gyulladása, a hormonok túlzott termelése vagy pedig a pajzsmirigy göbösödése is kiválthatja a megnagyobbodását.
  • Sőt ritkán még rosszindulatú daganat is lehet.
  • A pajzsmirigynek a megnagyobbodása lehet egyenletes vagy pedig göbös szerkezetű is.

Gyakran előfordul, hogy fiatal korban vagy a terhességnél megduzzad a pajzsmirigy. Ilyenkor a hormontermelés általában normális marad. Előfordul az is, hogy emelkedik a hormonok termelődése. Ez azonban rendszerint nem okoz különösebb gondot. Kezelés nélkül is megoldódik a probléma, tehát nem érdemes beavatkozni. A szervezetben lezajló gyulladásos betegségek, például vírusos légúti betegségek is okozhatják a pajzsmirigy megnagyobbodását.

Mik lehetnek a pajzsmirigy megnagyobbodás lelki okai?

A pajzsmirigy megnagyobbodása általában a túlműködéshez kapcsolódik. A túlműködés kapcsolódik az élni akaráshoz. A pajzsmirigy túlműködése egy olyan válasz a felgyülemlett stresszre, amely a különféle félelmekről, aggódásról, szorongásról, vagyis elsősorban olyan elfojtott érzelmekről árulkodik, amelyek megnövelik a pajzsmirigyet. Mi lehet ennek az oka?

pajzsmirigy megnagyobbodás okai

Mik lehetnek a pajzsmirigy megnagyobbodás lelki okai?

A pajzsmirigy megnagyobbodását minden olyan érzés vagy gondolat okozhatja, ami az élet nehézségét fejezi ki. A pajzsmirigy megnagyobbodása az élet nehézségeire adott stresszes válasz.

  • Az idegesség, a szorongás, a stressz és minden bennünk felgyülemlő, és elfolytott, ki nem mondott, le nem vezetett érzelmi feszültség nem találván más lehetőséget felfújja, megnagyobbítja a pajzsmirigyet.
  • Az élet megoldatlan nehézségei egyre nagyobb mértékben eluralkodik rajtunk, és ha nem kezeljük, akkor ezek a megoldatlan nehézségek a pajzsmirigy megnagyobbodásán keresztül bizony kézzelfogható módon is fojtogatóvá válhat, hisz a megnagyobbodott pajzsmirigy egyre jobban nyomja a körülötte lévő szerveket.
pajzsmirigy alulműködés jelei

Pajzsmirigy alulműködéstől is megnagyobbodhat a pajzsmirigy

A strúma (a pajzsmirigy megnagyobbodása) ritkábban ugyan, de a pajzsmirigy alulműködéséből is kialakulhat. Ez az elkeseredettségre, kilátástalanság érzésére, a depresszióra való hajlamra utalhat.

Ilyenkor gyakran a „semmihez sincs kedvem” állapotából nincs kedve megtenni egyes dolgokat. Gyakran áldozatként viselkedik szinte bármilyen megtörténő dologgal szemben. Ilyenkor szinte csak problémák halmazaként éli meg az életét. Leginkább talán az jellemző, hogy csalódott mindenben, és az a benyomása, hogy az egész világ összefogott Ön ellen.

Ebben a helyzetben a maradék önbizalma is elszáll. Úgy érzi, hogy nem tudja elvégezni a feladatait, nem bírja a felfokozott munkát. Tele van félelmekkel. Kétségek gyötrik, tart a jövőtől. Úgy érzi, hogy kicsúszik a talaj a lába alól.

Ilyenkor a legjobb az lehet, ha igyekszik szembenézni a félelmeivel, és felvállalja azokat. Ezt persze sokkal könnyebb mondani, mint megtenni. Nagyon nehéz ebben a helyzetben megfelelően dönteni. Néhány kérdés megválaszolása segíthet Önnek.

  • A biztonságra, kiszámíthatóságra törekszik elsősorban?
  • Vagy pedig a céljait szeretné megvalósítani?
  • Talán ehhez előbb szeretne célokat meghatározni magának?
  • Mi a fontos Önnek? Ez egy fontos kérdés.

Ebből a helyzetből úgy tud kitörni, hogy a sarkára áll, és igyekszik kézbe venni az élete irányítását. Ez talán nagyon nehéznek tűnik így, első hallásra, de nem kell megijednie. Lassan, lépésről-lépésre haladhat előre.

Első lépésként talán a legjobb, ha igyekszik a dolgok jó oldalára figyelni. Törekedjen rá, ha kell akkor pedig akár kényszerítse is magát arra, hogy ne a környezetében megtörténő negatív dolgokra összpontosítson, hanem lássa meg a jó dolgokat is, és ezekre figyeljen. Legalábbis törekedjen erre, és meglátja majd, hogy idővel egyre könnyebben fogja észrevenni ugyanazokban a jelenségekben a jó dolgokat, a lehetőségeket.

„Minden mindegy” hozzáállásából úgy tud kitörni, ha célokat tűz ki maga elé. Tűzzön ki célokat, és ezeknek a céloknak az eléréséért dolgozva már érdemes lesz minden reggel felkelni, és elkezdeni a napot. Ha pedig kitűzött nagyobb célját lebontja kisebb, apróbb célokra, akkor egy-egy részcél megvalósításáért már minden egyes napnak sokkal könnyebben fogja megtalálni az örömét és szépségét.

Ezeket a hasznos tanácsokat persze sokkal könnyebb leírni, mint az Önre zúdult nehézségek közepette lépésre meg is valósítani. Talán könnyebben tud előre haladni, ha segítséget kér a környezetében valakitől, akiben megbízik. A legjobb barátnője vagy barátja lehet az, aki a legjobban ismeri Önt, és megérti. Biztosan szívesen is segít, ha látja, hogy Ön is szeretne változni, fejlődni, meglátni az élet apró örömeit.

Ha pedig pajzsmirigy megnagyobbodása lelki okainak feltárásához a baráti segítség mellett még szakember segítségét is szeretné igénybe venni, akkor munkatársaink hétköznapokon reggel 8-tól este 8 óráig várják hívását a (+36-1)269-2946-os számon. Hívjon minket, hogy segíthessünk Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük