Köszvény ellen teával

A köszvény az ízületeket fájdító anyagcserebetegség. Ennek során a vér húgysavszintje megnő. Ez a megemelkedett húgysavszint azért veszélyes, mert a húgysav lerakódik az ízületekben. Mégpedig sók formájában, és ez gyulladást okoz.

Köszvényes roham kezelésénél az elsődleges cél a fájdalmas ízületben kialakuló gyulladás megfékezelése és a fájdalom csökkentése. Súlyos roham vagy nagy fájdalom esetén persze azonnali fájdalomcsillapításra van szüksége. Ezért ilyenkor bizony orvosa fájdalomcsillapító és gyulladást csökkentő gyógyszert fog adni Önnek.

Fájdalma megszüntetéséhez Önnek erre a gyógyszerre szüksége van. Azonban ezeknek a gyógyszereknek komoly mellékhatásai is lehetnek. Ilyen mellékhatás lehet például a fejfájás, a szédülés vagy a hányinger. Éppen ezért óvatosan bánjon a gyógyszerek későbbi bekapkodásával.

Sokkal jobban jár, ha a fájdalom elmúlása után olyan mellékhatások nélküli módszerekkel próbálja megelőzni az újabb köszvényes rohamot, amelyek nem okoznak majd hányingert, szédülést vagy éppen fejfájást.

A köszvényes roham visszatérésének megakadályozásához sokszor elég csak az életmódját és az étrendjét átalakítani. Jó rendben, de hogyan, gondolhatja joggal.

 • A magas húgysavszintet a purinban gazdag étkezés okozza. Ezért érdemes kerülni a purinban gazdag, fehérjedús ételeket.
 • Mindenképp csökkentenie kell a húsok, különösen a vöröshúsok és a zsír fogyasztását. Kerülje a belsőségeknek a fogyasztását.
 • Érdemes áttérni a vitaminban gazdag ételek fogyasztására.
 • Sokat segít az is, ha több folyadékot fogyaszt, és ennek során pedig kerüli az alkoholos italokat.

Arra azonban figyeljen oda, hogy a köszvényes diéta során a purinban gazdag ételeknek a fogyasztását kell mérsékelni, és nem kemény fogyókúrába kezdeni.

 • Ugyanis ha túl szigorú a diétája, akkor az ezzel járó éhezés is a húgysavszint növekedéséhez vezethet. Ez pedig megnöveli a köszvényes roham kialakulásának a veszélyét.
 • Ugyanakkor a túlzottan bőséges étkezés is ugyanúgy a húgysavszint megemelkedéséhez vezethet. Főleg akkor veszélyes a túlzott étkezés, ha még alkoholfogyasztással is társul.

Az étkezéskor követett diéta legfontosabb eleme a purinszegény ételeknek a fogyasztása, a napi purinbevitel korlátozása legyen. Hagyományos étkezésnél napi 600-1.00 mg purin jut be a szervezetébe.

 • Ha tünetmentes, de emelkedett a húgysavszintje, akkor maximum 300 mg legyen a napi purinbevitel.
 • Akut rohamnál ez nem haladhatja meg a 100 mg-ot.
 • Ha pedig tartósan (3 hónapnál hosszabban) magas a húgysavszintje, akkor 200 mg alatt legyen a napi purinbevitel.

Ha ezt étrendje átalakításával be tudja tartani, akkor jó esélye van a köszvényes roham megelőzésére, a húgysav szintjének a csökkentésére. Az előbb felsorolt, tiltólistán szereplő magas purintartalmú ételekkel szemben a tejtermékek, a rizs és burgonya valamint a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását kell megnövelnie étrendjében.

Még tovább javítja a köszvényes roham elkerülésének esélyét, ha több folyadékot fogyaszt, és ennek során kerüli az alkoholfogyasztást.

A kakaó, a kávé és a tea ugyan a magas purintartalmú ételek közé tartozik, azonban mégis mértékkel fogyaszthatja ezeket, mert a bennük lévő purinszármazékok nem alakulnak át húgysavvá. Vagyis fogyasztásuk nem növeli a roham kialakulásának veszélyét.

Az átlagos napi 2 literes folyadékfogyasztással szemben legalább 2-2,5 liter folyadékot (elsősorban víz, gyümölcslé és tea) érdemes fogyasztania, mert a bőséges folyadékfogyasztás megakadályozza a vizelet besűrűsödését a vesében. Ez pedig csökkenti a húgysavkristályok lerakódásának a veszélyét is.

Köszvény elleni tea

Köszvény elleni teakeverék. Egy evőkanálnyit tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe

A köszvény elleni teák közül a gyulladást csökkentő, vízhajtó hatásúakat fogyassza. Ilyen teák a nyírfalevél, a csalán, a feketebodza, a feketeribizli, az erdeiszeder, az orbáncfű vagy a körömvirág tea. Illetve természetesen ezen teák keverékeit is bátran fogyassza, mert csökkenteni fogják a gyulladás, és ezzel együtt a húgysavkristályok kialakulásának a veszélyét.

 • Ezekből a teákból vagy az ezekből álló teakeverékből egy evőkanálnyit keverjen hozzá 1 liter forrásban lévő teavízhez. Ezt a keveréket forralja egy percig. Majd ezt követően negyed óra, húsz perc állás után szűrje le a teát. Ezt a keveréket fogyassza egész nap édesítés nélkül.
 • Jót fog tenni a gyulladás megelőzésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük