Haglund sarok, Achilles gyulladás kezelése lökéshullámmal esettanulmány

Zsuzsa ötvenes évei második felében jár. Gyermekei már felnőttek, gyakorlatilag egyedül él. Ülő munkát végez. Szereti a munkáját, de a jelenlegi munkahelyén nem érzi igazán jól magát.

Azzal a panasszal jött hozzánk, hogy a jobb sarka fáj, és már járni is alig tud. Járásán látszik, hogy sántít. Ha hozzáér éjszaka a sarka az ágyhoz, felébred a fájdalomtól, ezért csak az oldalán tud feküdni. A sarok hátsó felszíne már egy kis érintésre is érzékeny. Reggel felkeléskor keserves ráállni, de pihenő helyzetből mindig nehézséget okoz újra elindulni, annyira fáj a sarka.

Korábban az orvosi diagnózisában az szerepelt, hogy csonthártya gyulladása van.

Haglund sarok, csonthártya gyulladás, Achilles panaszok

Panaszai 2019 júniusában kezdődtek, és júliusban tudatosult benne, hogy a fájdalom nem fog magától elmúlni, orvoshoz kell fordulnia. Az elhatározás azonban kevés volt, 2019 szeptemberére jutott csak be az ortopédiai szakrendelésre, ahol megkapta a diagnózist:

  • csonthártya gyulladás,
  • Haglund sarok,
  • Achilles-panaszok.
haglund sarok

A Haglund sarok csontkinövés a sarokcsont hátsó részén

A Haglund sarok tulajdonképen a sarokcsont hátsó felső peremén megjelenő csontkinövés, amely általában olyan cipő viselése miatt alakul ki, amelynek hátsó kérge dörzsöli a sarokcsont hátsó-felső peremét.

A csontkinövés oka lehet egy szűk edzőcipő vagy akár csak a megfelelőnél egy fél számmal kisebb cipő, amelyet huzamosabb ideig, órákig viselünk úgy, hogy érezzük a fájdalmat, a feszülést, de nem áll módunkban levenni vagy lecserélni a lábbelit.

Zsuzsa diagnózisa ugyan megszületett szeptemberben, de csak két hónappal későbbre kapott időpontot a röntgen-besugárzásra. Ezt a terápiát javasolta neki az ortopéd orvos, de erre várni kell, ebben az esetben 2 hónapot. Vajon a fájdalom is vár ilyenkor türelmesen két hónapot?

Röntgen besugárzás 5 hónappal a fájdalom jelentkezése után

A panaszok kialakulásához képest itt már 5 hónapnál tartunk, és ez még csak az első javasolt fizikoterápiás kezelés sorozat kezdete. A 10 alkalmas kezelés sorozat nem segített Zsuzsa panaszain, hiszen addigra már elég súlyos volt a helyzet. Fájdalma bizony nem várt türelmesen a kezelésre.

Sok páciensünktől hallottuk már, hogy nekik első alkalommal, mikor sarokcsont fájdalmuk volt, segített a röntgen-terápia, de a második alkalommal már hatástalan volt.

  • Ez a sikeresség is attól függ, hogy milyen régiek és milyen súlyosak a fennálló panaszok.
  • Ezen kívül minden ember más. Másként reagál a fájdalmára, másként éli azt meg, és mindenkinél másképp hatnak az egyes kezelések.
  • Ugyanaz a kezelés, ugyanúgy elvégezve is másként hathat az egyik és a másik embernél. Mindenkinek más ugyanis a fájdalomtűrő képessége, immunrendszerének az erőssége. Más a személyisége, mert az egyik ember a megoldást keresi a problémájára, a másik pedig bánkódik a problémáján. Ugye tudja, hogy melyik hozzáállás segíti jobban gyógyulását?
  • Fájdalommentességét is könnyebben visszaszerzi, ha bízik a sikerben, és mindent meg is tesz érte. Azért, mert nemcsak a kezelés, hanem a fájdalmas testrész kíméletes tornája is segíti a gyorsabb gyógyulást.

Lézer terápia következik a sorban

Térjünk vissza Zsuzsához. A röntgen-kezelés után lézer terápiára küldték, 2-szer 15 lézer kezelést kapott. De ez sem segített. Továbbra is fájdalmai voltak, és ekkor más megoldást keresett. Feladta, hogy az állami egészségügy útvesztőiben gyógyulást hozó megoldást találjon problémájára.

Lökéshullám terápia 9 hónap után

Achilles-ín kezelés lökéshullammal

Fájdalmas Achilles-ín kezelése lökéshullámmal

A sarokfájdalom szóra rákeresve megtalálta a Harmónia Centrum honlapját. A honlapon részletes leírást talált arról, hogyan segíthet a lökéshullám terápia mellékhatások nélkül a már hosszabb ideje sarokfájdalommal élő páciensek panaszain. 2020 február végén kezdtük meg fájdalmas sarka kezelését.

  • Zsuzsa ekkor már alig tudott járni. Egyre nagyobb lett a fájdalma.
  • Eredetileg csak a sarka hátsó része fájt. Az eltelt hónapok során azonban a fájdalom egyre erősebb lett, és átterjedt már a sarok talpi felszínére is. Ha hamarabb kezdjük el a kezelést, akkor a sarok hátsó részén kialakult fájdalom minden bizonnyal nem terjedt volna tovább a sarok talpi részére.
Zentai Ágnes lökéshullám terapeuta

Zentai Ágnes lökéshullám terapeuta vagyok. Önnek milyen talp és sarok problémája van, amire megoldást keres?

Az első beszélgetésünk során elmondta, hogy korábban futott elég hosszú távokat, egyszer még a félmaratont is teljesítette. 3 évvel ezelőtt azonban eltört a bal bokája.

A törés gyógyulása után azonban amint tudta, tovább folytatta a futást. Nem akart lemondani a sportolásról. A törés utáni megváltozott terhelés okozhatta a fájdalmas elváltozást a jobb lábon, mert a törés maradványaként nyilván az ép lábát jobban terhelte sportolás közben. A futással már felhagyott, de a sarokfájdalom állandó kísérője most már 9 hónapja.

További problémát jelent, hogy a sportolás abbahagyása után elkezdtek felkúszni a többlet kilók. Ezt többektől hallom, hogy szeretnének sportolni. Sportoltak is korábban rendszeresen, de mivel fájdalmas még a járás is, ezért nem tudnak futni vagy focizni.

  • Mivel nem mozognak eleget, közel sem annyit, mint korábban, ezért aztán jön a túlsúly.
  • Ha a fájdalmat meg is szüntetjük, akkor már a felszedett többlet kilók jelentenek akadályt a korábbi sportos életmódhoz való visszatérésben.
  • Ez egy ördögi kör, amiből még a plusz kilók felrakódása előtt fájdalma megszüntetésével, és sportolása folytatásával tud kitörni. Később már sokkal-sokkal nehezebb lesz megszabadulni felesleges kilóitól.

Mit tanulhat Zsuzsa sarokfájdalmából?

Tanulság Önnek ebből az lehet, hogy a jelentkező fájdalommal minél előbb  érdemes szakemberhez fordulni. Azért fontos ez, mert a fájdalom nem múlik el magától. Nem jön rendbe az elváltozás kezelés nélkül.

  • A mozgásszegény életmódban eltöltött hónapok viszont fokozzák a túlsúly kialakulásának kockázatát.
sarokfájás okai

Mióta fáj a sarka? Csak időnként vagy állandóan? Mindig ugyanott fáj? Milyen erős a fájdalom? Pihenésre enyhül? Mire figyeljen még? Mi okozza sarka fájdalmát? Derítse ki a Sarokfájás okai kérdőív kitöltésével! Kérdőívéért kattintson a képre

A Harmónia Centrum orvosai, gyógytornászai, fizioterapeutái nemcsak a lökéshullám és gyógytorna kezeléseket adják meg a vendégeknek, hanem kiderítik Achilles-gyulladása, sarokfájdalma okát is. Kattintson a linkre!

Ellátják őket olyan jó tanácsokkal, amelyek alkalmazásával otthon is végezhetnek könnyen megjegyezhető, és a legegyszerűbb eszközökkel is elvégezhető gyakorlatokat. Emellett pedig a mindennapi életben alkalmazható egyéb kezeléseket is javasolják fájdalommentessége minél hamarabbi visszaszerzéséhez, és a plusz kilók felrakódásának megelőzéséhez. Ilyen fájdalomcsökkentő kezelés például

  • a jegelés a gyulladás csillapítására,
  • a saját lábra készült talpbetét viselése,
  • a fájdalmas izom bemelegítés utáni óvatos nyújtása.

A harmadik kezelés után Zsuzsa arról számolt be, hogy éjjel már nem ébred fel a fájdalomtól, ha hanyatt fekszik és hozzáér a lába a matrachoz. Reggeli felkelés után és nap közben felállás után is csökkent már a fájdalom mértéke.

A kezelés 9 hónapos halogatása persze nem múlik egyik napról a másikra. Nappal még néha belenyilall a fájdalom a sarkába.

  • Elmondtam neki, ami a honlapunkon is több helyen szerepel, hogy az első 2-3 kezelés után nem jelez bajt, ha fáj, még az sem, ha jobban fáj a kezelt terület, mint a kezelés előtt.
  • Ez az öngyógyító folyamat beindulását, a szövetközi térben hónapok alatt felgyülemlett salakanyagok véráramba való bejutását, és szervezetéből való fokozatos távozását jelzi.
lábujj feszítés pipáló bokával

Lábujj feszítés pipáló bokával sarka, talpa és lábfeje tornáztatására

Zsuzsa szorgalmasan járt a kezelésekre, reménykedett az eredményben, és otthon is végezte az előírt sarok torna gyakorlatokat, a fagyasztást, talpa masszírozását.

Zsuzsa megkapta a 6 lökéshullám kezelést. Fájdalmai a kezeléssorozat végére enyhültek, de nem tűntek el, teljes sikerről nem tudott beszámolni.

Megszabadulás a sarok és talpfájdalomtól akár egész életére

gyógytalpbetét

Gyógytalpbetét talpára szabottan talpi fájdalma megszüntetésére

Zsuzsának is ajánlottam, hogy készíttessen saját lábra, felvétel alapján gyártott talpbetétet magának.

  • Azért, mert ezzel segíteni tudnánk az elért eredmények megtartását, hogy ne jöjjön elő újra ugyanolyan intenzitással a fájdalom, mint mikor elkezdett hozzánk járni.

Ezt azonban egyelőre el kellett napolnunk, mert Zsuzsa még a válság elején elvesztette munkahelyét, és nem engedhette meg magának a talpbetétet.
Megígérte azonban magának és nekem, hogy amint módja lesz rá, visszajön hozzánk, beszámol a lökéshullám terápiával elért eredményről, és csináltat magának egy Jantó talpbetétet.

Zsuzsa történetének sok tanulsága van

sarokgyulladás kezelése lökéshullámmal

Sarokgyulladás kezelése lökéshullám kezeléssel

Álljon itt néhány:

  • A fájdalom megjelenése után nem szabad hónapokat várni, hogy szakemberhez forduljon.
  • Minél előbb elkezdjük felderíteni a fájdalom okát, annál előbb elkezdhető a fájdalmas Achilles és sarok gyógyítása.
  • Régebben fennálló fájdalom csak nagyobb erőfeszítések árán gyógyítható a gyógyító és a páciens részéről is. Ami hosszú hónapok alatt fokozatosan romlik el, azt nem lehet varázsütésre meg nem történtté tenni.
  • A gyógyításból, fájdalommentessége visszaszerzéséből a betegnek is ki kell vennie a részét. Neki is akarni kell a gyógyulást, és tennie is kell érte odahaza a javasolt otthoni gyakorlatok folyamatos végzésével.
  • Egy rossz cipő viselése olyan elváltozásokat okozhat már rövid idő alatt is, ami már nem eltüntethető drasztikus beavatkozás nélkül. A Haglund sarok ilyen elváltozás: a sarokfájdalom megszüntethető lökéshullám kezeléssel, de maga a csontkinövés megmarad. Vagy csak műtéti úton távolítható el, ami viszont hosszú rehabilitációt von maga után, és a tartós eredmény legalábbis kérdéses. Éppen ezért érdemes sarka fájdalmas csontosodását megelőzni azzal, hogy fájdalma jelentkezése után tapasztalt szakembertől kér segítséget fájdalommentessége visszanyeréséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük