Meggy jótékony hatása egészségére

A meggy jótékony hatását jól láthatja abból is, hogy a kicsit savanyú meggy egészségesebb az édes cseresznyénél. A meggy gyógyhatását vizsgáló kutatások leggyakrabban azt emelik ki, hogy jóval több vitamin és ásványi anyag van a meggyben, mint a cseresznyében.

meggy hatása

Tudja, hogy milyen kedvező hatása van a meggy fogyasztásának az egészségére?

Márpedig a cseresznye is bizonyítottan kiváló gyulladást csökkentő és vértisztító gyümölcs. Májusban és júniusban biztos szereti ropogtatni a cseresznyét. Gondoljon csak arra, hogy milyen szuper gyulladást csökkentő hatása lehet akkor a meggynek sokkal nagyobb vitamin és ásványi anyag tartalmával?

  • Röviden összefoglalva sokkal nagyobb, mint a cseresznyének. Kóstolja meg, és szezonban egyen többet a meggyből. Jót tesz az egészségének. Nem kell választani a meggy és a cseresznye között. Fogyassza mindkettőt egészségére.

Legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszer a meggy

b vitamin

Sok B-vitamin van a meggyben. Főleg B1 és B2 vitaminban gazdag

A meggy egészségre gyakorolt hatását leginkább az mutatja, hogy az egészségügyi szakemberek által végzett kutatások szerint az összes élelmiszer közül a meggyben található a legtöbb gyulladást csökkentő hatóanyag. Ezek az anticianinok olyan gyulladást csökkentő molekulák, amelyek mellékhatások nélkül csökkentik a gyulladást.

A meggy vitamin és ásványi anyag tartalma hasonlít a cseresznyééhez. Ez az apró szemű, éretten vérvörös gyümölcs teljes értékű B-vitamin és C-vitamin forrás. Emellett még magas a kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink tartalma. És ezekből az öregedést gátló antioxidáns anyagokból nagyobb mennyiség van a meggyben, mint a cseresznyében.

meggy jótékony hatása

Meggyben van a legtöbb gyulladást csökkentő anyag az élelmiszerek közül. Ezért fogyasztása erősíti az immunrendszerét

A meggy igazi előnye a cseresznyével szemben azonban az, hogy jóval több szerves savat tartalmaz, amelyek segítik a méregtelenítést és az emésztést. A másik fő előnye, hogy közel 10-szer annyi A-vitamint tartalmaz, mint a cseresznye.

  • vérkeringés javítása

    Meggy magas káliumtartalma a vérkeringés javításával csökkenti magas vérnyomását

    A meggy magas káliumtartalma segít a szív működésének szabályozásában, valamint a vércukorszint és a vérnyomás normalizálásában. Ezért a táplálkozási és életmód tanácsadást végző dietetikusok szerint a meggy fogyasztása csökkenti magas vérnyomását. Ezzel pedig segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, mégpedig gyógyszerek mellékhatása nélkül.
  • A nagy mennyiségben megtalálható szerves savak az erek tisztításában nélkülözhetetlenek. Itt azonban nem ér véget egészségvédő működésük, mert az anyagcserét, valamint a máj és a veseműködést is élénkítik a méregtelenítés segítésével. Ezt egészítik ki még azzal, hogy segítik a vitaminoknak a felszívódását is.
  • Magas A-vitamin tartalma az orr nyálkahártyáját tisztítja, a jobb látást segíti, és az immunrendszer működését is erősíti.
  • c-vitamin

    Meggyben sok C-vitamin is van

    A meggy teljes értékű B-vitamin, mert minden összetevője megtalálható a gyümölcsben. Gazdag B1 és B2 vitamintartalma segíti az emésztést, ezen belül is elsősorban a fehérjék felszívódását.
  • Magas antocianid és bioflavonoid valamint A és C-vitamin tartalma kimagasló antioxidáns. Magas antioxidáns tartalma teszi kiváló fájdalom és gyulladáscsökkentő élelmiszerré a meggyet. Megint csak káros mellékhatások nélkül.

A meggy gazdag antioxidáns tartalma megőrzi az erek falának rugalmasságát. Emellett pedig a szívizom erejét és összehúzódó képességét is növeli. A szív ritmusos működését is segíti, és ezzel is csökkenti a szívritmuszavar kialakulásának veszélyét.

  • Ezzel pedig a szív és érrendszeri betegségek megelőzését is elősegíti. Azzal, hogy megkönnyíti a szív munkáját a rugalmasabb falú, a vér által könnyebben átjárható erekben.
magas vérnyomás következményei

Magas vérnyomása csökkentésével ezeket az életveszélyes szövődményeket előzheti meg. Kattintson a képre, és tudjon meg többet magas vérnyomása csökkentéséről

A meggy gyógyhatására talán a legerősebb bizonyíték, hogy a kutatások feltárták azt is, hogy a meggyben található meg az egyik legerősebb természetben megtalálható antioxidáns, az úgynevezett quercetin. Ez gyulladást csökkentő hatásával már önmagában is képes csökkenteni magas vérnyomását gyógyszerek szedése nélkül. Rendszeres fogyasztása a vérnyomáscsökkentés mellett a cukorbetegség megelőzésében, a vércukorszint szabályozásában is segítséget nyújthat.

Erős antioxidáns hatása révén sokféle betegséget képes megelőzni a meggy fogyasztása.

Ezeknek az antioxidánsoknak a fájdalom és gyulladást csökkentő hatása az izmok működését is serkenti. Azért, mert a meggy fogyasztásával az izmok lassabban fáradnak el, és gyorsabban regenerálódnak. Ez pedig azt jelenti, hogy a fitness edzők tapasztalata szerint is segítenek az izomláz megelőzésében és gyorsabb megszüntetésében.

ízületi gyulladás tünetei

Az ízületi gyulladás milyen tüneteit tapasztalja?

A meggy kimagasló gyulladást csökkentő hatása révén az ízületi betegségek megjelenését is késlelteti. Már kialakult panaszoknál pedig enyhíti az ízületi betegségek okozta fájdalmakat. Tehát nemcsak a megelőzésben, hanem a gyulladás csökkentésében is eredményes.

Más gyümölcsökhöz, például a cseresznyéhez, szederhez, fekete ribizlihez vagy fekete áfonyához képest is gazdagabb anticianin tartalmának gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása révén a rákos megbetegedések és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos fokú védelmet ad.

  • Mégpedig azzal, hogy képesek hatástalanítani az ezen kórok kialakulásában szerepet játszó géneket.

A meggyben gazdagon megtalálható antocianinok, flavonoidok, fenolok és egyéb elemek gyulladást gátló hatásuk révén védelmet adnak a gyulladásból származó megbetegedésekkel szemben.

Hatásos álmatlanság ellen is

Nagy mennyiségben megtalálható benne ugyanis az alvást segítő, szabályozó hormonnak a melatoninnak a természetes anyaga.

Ha nehezen alszik el, akkor már talán lefekvés előtt is azon agyal, hogy vajon mikor fog tudni elaludni. Ha előtte megeszik egy marék meggyet vagy pedig megiszik egy pohár meggylevet, akkor a bekapkodott altatók mellékhatása nélkül megszabadulhat az alvás problémájától.

Mit készíthet a meggyből?

immunrendszer

Segítse immunrendszerét egészsége megvédésében a meggy rendszeres fogyasztásával

Sokféleképpen elkészítve, változatosan fogyaszthatja a meggyet. Ezzel pedig immunrendszere erősítésével támogatja szervezetét. Tapasztalatok szerint sokkal ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.

  • A meggylevest biztos, hogy ismeri és szereti is. Főleg a nyári nagy melegben esik jól egy tányér hideg meggyleves a hűtőből bármikor elővéve.
  • Meggyes rétest is készíthet belőle, és piskótatésztába is belesütheti.
  • Sokan szeretik a meggyes muffint is. Lehet, hogy Ön is.
  • Tortalapanyag is lehet.
  • Befőttként és kompótként is elteheti télire, valamint szörpöt és lekvárt is készíthet a meggyből.
  • Emellett megmosás után pedig lefagyaszthatja a mélyhűtőben, és egész évben bármikor előveheti majd ha egy kis gyulladást csökkentő gyümölcsre van kedve.
  • meggy fogyasztása

    Hogyan szereti legjobban a meggyet?


    A meggy hatása azonban kétségtelenül friss gyümölcsként vagy frissen facsart meggyléként fogyasztva érvényesül a legjobban. A meggy szezonja május végétől júliusig tart. Ilyenkor ha teheti, akkor 2-3 naponta egyen meg egy marék meggyet frissen. Jót tesz vele az egészségének. Erősebb lesz az immunrendszere is.

Hogyan szereti a legjobban? Miként fogja rendszeresen enni a meggyet egészsége védelméért?

2 gondolatok ezen: “Meggy jótékony hatása egészségére

  1. Mária Katalin(Maja) Fejes Kálmánné

    Annyira szeretem a meggyet télen, nyáron fogyasztom!
    Csodálatos gyümölcs, jól vagyok tőle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük