Kalapácsujj korrigáló használata

Ahogy egyre idősebb lesz egyre nagyobb a veszélye a kényelmetlen és szűk cipők miatti lábdeformációknak. A bütyök mellett a második, harmadik és negyedik lábujj gyakran előforduló deformációja a kalapácsujj. Kezdetben még csak apró kellemetlenséget okoz, később azonban már egyre nagyobb fájdalmat is a lábujjak kalapácsolódása.

Hogyan alakul ki a kalapácsujj?

Leggyakrabban a harántboltozat vagy pedig a hosszboltozat lesüllyedésének következtében rövidülnek meg annyira a lábujjat mozgató inak, hogy a lábujj alapperce, az első lábujjperc megemelkedik a lábhát felé. Ezzel együtt pedig a második és harmadik ujjperc a talp felé hajlítódik el.

Ezzel alakul ki a lábujjaknak az a jellegzetes karomtartása, ami miatt a szűk orrú, kényelmetlen cipőben nyomódik, dörzsölődik az ujjpercek fejecseinek találkozásánál kidudorodó bőr. Az állandó dörzsölődés hatására kezdetben csak bőrkeményedés alakul ki. Később azonban az állandó irritáció és a csonthártya gyulladása miatt az ujjpercek fejecse is deformálódik, az ín rövidülésével pedig egyre jobban deformálódik a lábujj.

Kalapácsujj kezelése

A deformálódott második, harmadik, negyedik lábujj kezelése a deformáció mértékétől alakul.

Ha a szűk orrú, kényelmetlen cipők okozzák, akkor kezdődő deformitásnál elég csak a cipők kényelmesre cserélése, aminek széles lábfejében és megfelelő hosszában kényelmesen, egymás mellett elférnek a lábujjak.

jantó betét

Talpbetét talpára szabottan talpfájdalma megszüntetésére

Ha pedig a hosszboltozat és/vagy a harántboltozat le van süllyedve, akkor a kényelmes cipőviselettel együtt a talpát megfelelő helyeken alátámasztó talpbetétre is szüksége van. Ezt számítógépes mintavétellel tudják pontosan meghatározni a talpára szabott talpbetét elkészítéséhez.

Milyen talpbetét lesz az Önnek legjobb?

kalapácsujj korrigáló

Kalapácsujj korrigáló használata

Meg lehet támogatni kezelést gyógyszertárakban is megvásárolható kalapácsujj kiegyenesítők rendszeres használatával.

  • Ezek a kiegyenesítő gyűrűk és párnák a lábujjak kiegyenesítésében segítenek azért, hogy ne dörzsölje a cipő.
  • A lábujjakat elválasztó gyűrű a lábujjak egymáshoz szorítását és dörzsölődését is megakadályozza. Természetes, egymás mellett kényelmesen elférő állásukban rögzíti a lábujjakat. Ezek éjszaka vagy akár még a cipőben is használhatók napközben. Természetesen napközbeni használatukhoz kényelmes, széles fejű cipő hordására van szükség.

Ezeknek a kiegyenesítő eszközöknek a használata önmagában még nem fordítja vissza a deformitást, azonban a begyulladt lábujj fájdalmát mérsékli a lábujj kiegyenesített állása.

kalapácsujj torna

Kalapácsujj torna lábfeje és lábujjai átmozgatásával

A lábujjak tartós korrekcióját rendszeres kalapácsujj tornával tudja elérni. A lábfej és a lábujjak rendszeres tornáztatásával elérheti, hogy deformálódott lábujjak ízületei a rendszeres mozgás révén lazuljanak, rugalmasabbak legyenek.

  • A rendszeres torna hatására a karomszerűen behúzódó lábujj fokozatosan kiegyenesedik.

A lábujjak rendszeres tornájának folytatásával és kényelmes cipő viselésével kezdődő kalapácsujj deformitást vissza tud fordítani. Ha időben fordul ortopédushoz vagy pedig lábfej specialista gyógytornászhoz, akkor bízhat benne, hogy nem lesz szüksége műtéti beavatkozásra.

Erre azért is érdemes törekednie, mert a műtétnél sem tudja megúszni a műtött lábujj ízületeinek és lábfejének rendszeres tornáztatását. Viszont a torna időbeni elkezdésével, és cipője kényelmesre cserélésével elkerülheti a műtétet. Márpedig fájdalommentessége visszakapása mellett ugye ezt is szeretné?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük