Mik lehetnek az életmódváltás alapjai?

Az egészséges táplálkozás alapjai közül fokozatosan, lépésről lépésre haladjon kitűzött célja felé. Ez talán a legfontosabb.

életmódváltás alapjai

Hogyan változtasson az életmódján, hogy egészségesebben éljen?

Hogyan tudná megváltoztatni az életét? Hogyan tudna egészségesebben élni? Ha szeretne változtatni, akkor mire érdemes figyelnie?

Hogyan változtasson az életén?

Hogyan kellene átalakítani az étrendjét? Az étkezése mellett mire érdemes odafigyelnie még? Ezekre a kérdésekre érdemes keresnie a válaszokat. És van még egy nagyon fontos szempont. Mégpedig az, hogy mennyire komoly az elhatározása? Ha nem hirtelen nekibuzdulásból, hanem tényleg tartósan szeretne változtatni az életén, akkor érdemes végiggondolni, hogy min érdemes változtatni. Azért, hogy a változtatásnak tartós eredményei legyenek. Vagyis mik lehetnek az életmódváltás alapjai?

Életmódja megváltoztatásakor is érdemes megfontoltan, lépésről lépésre haladnia. A gyors változtatásnak ugyanis a szervezete nem fog örülni. Ha egyik pillanatról a másikra hirtelen változtat, akkor beindulnak szervezete védekező reakciói. Ha például hirtelen lecsökkenti a bevitt kalóriát, akkor a szervezete lelassítja az anyagcserét. Ilyenkor pedig nemcsak a felesleges zsírpárnák fognak eltűnni, hanem az izmok is elkezdenek leépülni. Márpedig ezt biztosan nem szeretné.

Ezért amikor változtatni szeretne az életmódján, akkor először határozza meg azt, hogy mit szeretne elérni, és gondolja végig, hogy miért szeretne változtatni az életén. Utána pedig lépésről lépésre tervezze meg, hogy hogyan fogja elérni kitűzött célját? Milyen lépésekre van szüksége célja eléréséhez?

immunrendszer erősítése

Egészségesebb ételek fogyasztásával nemcsak az immunrendszerét erősítheti meg, hanem az emésztését is megkönnyíti

Ha változtatni szeretne az életén, akkor elsősorban az étrendjét célszerű egészségesebbre alakítani. Ugyanis a változtatás sikere 60-70%-ban étkezése egészségesebbre formálásán múlik. A többi részt teszi ki a rendszeres mozgás, a stresszes helyzetek eredményesebb kezelése, valamint a dohányzás abbahagyása. Már persze csak akkor, ha dohányzik. Emellett pedig természetesen érdemes csökkenteni az alkohol fogyasztását is.

Ha ezeken a területeken eredményeket tud elérni, akkor biztos egészségesebben fog tudni élni a jövőben. Nézzük azonban részletesen életmódváltásának alapelveit.

Az étrendjébe célszerű egészségesebb ételeket beilleszteni, vagyis növelni a fehérjéket és a kevesebb szénhidrátot és kevesebb telített zsírt tartalmazó ételeket. A telített zsírokat tartalmazó vöröshúsok helyett jól teszi, ha a telítetlen omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halakat, a tonhalat és a heringet, valamint a szárnyasokat, a pulykát és a csirkehúst fogyasztja. A növényi táplálékok közül pedig az olajos magvak tartalmaznak sok telítetlen zsírsavat. A dió, az olíva, a lenmag vagy a repce különösen egészséges. A mandula és a mogyoró is telítetlen növényi olajat tartalmaz, ami sokkal egészségesebb a telített állati zsiradékoknál.

Étrendje összetételén túl fontos az étkezések gyakorisága is. Inkább napjában többször egyen, és egyszerre kevesebbet. Ez azt jelenti, hogy legalább háromszor egyen naponta. Jobb azonban, ha ötször eszik, és egyszerre kevesebbet. Sokkal egészségesebb, ha a tápanyagok folyamatosan sejtjei rendelkezésére állnak.

Ha eddig naponta kétszer-háromszor evett egyszerre többet, akkor a többszöri étkezésre való átállás nem fog egyik napról a másikra menni. Néhány hét alatt azonban hozzá fog szokni a szervezete a napi 4-5 étkezésre. A többszöri és alkalmanként kevesebb étel elfogyasztásán túl arra is figyeljen, hogy rendszeresen ugyanabban az időben egyen. Ezzel is egy jól megszokott rendhez szoktatja szervezetét, amit az meg fog hálálni. Be fog állni az ennek megfelelő optimális működésre.

A „többször kevesebbet enni” mellett figyeljen oda arra is, hogy mikor mit eszik. Este lefekvés előtt érdemes legalább 2 órával enni utoljára. Ekkor is inkább valamilyen könnyen emészthető ételt. Fontos az is, hogy este már ne egyen szénhidrátokat, mert ilyenkor már nincs szüksége energiára. Fehérjéket viszont bátran ehet estére, utolsó étkezésként is.

Szénhidrátot, főleg cukrot reggelire sem célszerű enni, mert ez nagymértékben megemelheti a vércukorszintjét. Az energiát adó szénhidrátokat érdemes a déli, kora délutáni órákban fogyasztani. Reggel és délelőtt inkább érdemes krumplit, rizst és gabonaféléket enni. Érdemes teljes kiőrlésű pékárukat fogyasztani, mert ezeknek magas a rosttartalma, ami segíti az emésztését, és a lassan felszívódó szénhidrátok is jobban hasznosulnak a szervezetében. Például a krumpli a szénhidrátot keményítő formájában tartalmazza. Ezért ez lassabban szívódik fel, mint a cukor. Éppen ezért nem emeli meg a vércukorszintjét.

rendszeres mozgás előnyei

Melyek lehetnek a rendszeres mozgás legfőbb előnyei?

Az egészségesebb ételek fogyasztása mellett érdemes többet mozognia, mégpedig rendszeresen. Ha le szeretne adni néhány kilót, akkor ehhez természetesen módosítani kell az étrendjén is. Azonban a mozgás sem maradhat ki. Ha többet fog mozogni, akkor nemcsak az ízületeit mozgatja meg, hanem a sejtek anyagcseréje is felgyorsul. A kalóriák elégetéséhez a mozgás kifejezetten jó szolgálatot tesz.

Emellett pedig az edzettebb, erősebb izmok nemcsak jobb formába hozzák, hanem az alakját is formálják.

Még az is mindegy, hogy mit mozog, csak mozogjon rendszeresen. Legalább heti három alkalommal 1-1 órát. Az a legfontosabb, hogy olyan mozgást válasszon, amit szívesen csinál. Ez azért fontos, mert ha szereti csinálni, akkor nem fogja abbahagyni néhány hét múlva, hanem rendszeressé válik a mozgás az életében. Sétálhat, kocoghat, futhat, biciklizhet, táncolhat, tornázhat, aerobikozhat vagy úszhat. Az a fontos, hogy örömmel, szívesen csinálja.

A rendszeres mozgás mellett az is segít, ha a lift helyett a lépcsőt használja, amikor felmegy az emeletre, vagy ha 1-2 buszmegállót kell mennie, akkor nem vár 10 percet a következő buszra, hanem elindul gyalog. 10 perc alatt kényelmes sétával meg tud tenni 1-2 buszmegállónyi távolságot. Nem fog időt veszíteni, mégis nem a buszmegállóban álldogál, hanem sétál a szabadban. Talán nem annyira a friss levegőn, ha Budapesten él, de mégis a szabadban.

Ha pedig például autó helyett inkább biciklire pattan, amikor elmegy a boltba vagy bemegy a munkahelyére, akkor ez már rendszeres testmozgásnak is megfelelő lehet.

Az is nagyon jó, ha hétvégén elmegy a családdal vagy a barátaival 1-1 túrára a környéken. Nem kell messzire menni, csak gyalogoljanak, és érezzék jól magukat a friss levegőn, a szabadban egymás társaságában. A gyaloglás jót fog tenni az izmaiknak, az együtt töltött órák és a beszélgetések pedig a lelküknek.

Az életmódváltás is akkor lehet tartós, ha fokozatosan vezeti be az életébe. Ha eddig még a második emeletre is lifttel ment fel, és évek óta nem ült biciklin, és soha nem volt még túrázni, akkor ne azonnal kezdjen el mindent egyszerre. Egyrészt az izmai nincsenek hozzászokva a terheléshez. Ha hirtelen túlterheli magát, akkor olyan izomláza lehet, amitől egy életre elmehet a kedve a mozgástól. Másrészt pedig nem azonnal kell megváltani a világot, hanem lassan, de biztosan változtatnia kell az életén.

Ugyanez van az étkezése megreformálásával is. Nem azonnal kell lemondania teljesen a fehér kenyérről és a disznóhús fogyasztásáról, hanem célszerű fokozatosan csökkenteni az étrendjében ezeket az ételeket, és növelni az egészséges ételeknek az arányát. Ha néhány hónap alatt átalakítja az étrendjét, akkor ezzel sokkal tartósabb átalakulást érhet el. Azért, mert nem hirtelen vonta meg magától az eddig megszokott ételeit, és volt ideje átszokni az egészségesebb ételekre.

Először érdemes egészségesebbre alakítani az étrendjét. Azért, mert ha ezzel lead néhány kilót, akkor máris könnyebb lesz a mozgás is az ízületeinek. Ha kisebb testsúlyt kell mozgatnia térdének és a bokájának, akkor az ízületei kevésbé fogják zokon venni a mozgást, és emellett pedig a szívének is jót tesz néhány kiló leadásával.

A fokozatosság, a lépésről lépésre haladás nemcsak az életmód váltásban, hanem a kilók leadásában is fontos. Nem érdemes heti fél, 1 kilónál többet leadnia, mert ha ennél több leadására törekszik, akkor ehhez már koplalni kell. Ekkor pedig nemcsak a zsírpárnákat égeti el, hanem az izmait fogja leépíteni. Ez pedig semmiképpen se lenne jó.

A fogyáshoz érdemes a szénhidrát bevitelt csökkenteni fokozatosan. A fehérje tartalmú élelmiszerek fogyasztása viszont kifejezetten javasolt, hisz ezekből tudja felépíteni a rendszeres mozgással megerősített izmait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük