Melyek az asztma lelki okai?

Az asztma olyan légzési nehézség, ami a fulladás veszélyét is magában hordozza. Az asztmás rohamnál egyes allergén anyagokra az immunrendszer olyan erősen túlreagál, hogy akár még fulladásos halálhoz is vezethet. Az asztmás rohamnál elsősorban a kilégzéssel van gond, kilégzéskor sípoló hangot adhat. Milyen lelki vonatkozásai vannak az asztmának?

Légzése a kilégzés és a belégzés egyensúlyára épül. Élete pedig az adás és a kapás egyensúlyából áll. Életéhez szüksége van különböző dolgokra (ez a belégzés), de ha ezért cserébe nem képes tiszta szívből adni (kilégzés), akkor lelki egyensúlya felborul. Ezt szimbolizálja a nehézlégzés, az asztma is. Viszonylag könnyen megy a belégzés, de a kilégzéssel gondja van, mert ha adnia kell, akkor könnyen pánikba esik, és nem képes a levegőt megfelelően kilélegezni. Milyen lelki okai lehetnek ennek?

 • Talán arról van szó, hogy mereven ragaszkodik bizonyos nézeteihez, amelyeket nem hajlandó megváltoztatni?
 • Talán bizonyos dolgokhoz vagy egyes emberekhez ragaszkodik túlságosan?
 • Vagy pedig annyira dühös valami miatt vagy valakire, hogy ez már a torkát szorongatva jut kifejezésre?
 • Az is lehetséges persze, hogy olyan mértékben szorong valami miatt, hogy ez már testi tünetekben, a fulladásban jut kifejezésre, és már a torkát folytogatja a szorongása.

Melyek lehetnek az asztma lelki okai?

asztma lelki okai

Mik lehetnek az asztma lelki okai?

Fullasztó, torokszorító érzés az asztma. Mindenképp valamiféle hiányállapotra hívja fel a figyelmét.

 • Talán túl szűknek érzi a lehetőségeit?
 • Vagy heves, esetleg rendszeresen visszatérő vitája van valakivel vagy valakikkel?
 • Lehet, hogy arra próbálja használni légzési problémáit, hogy nagyobb odafigyelést vagy szeretet érjen el valakinél. A másik manipulálásának eszközeként használja az asztmát?

Az asztma sok esetben egy múltbeli fájó emlékhez vagy félelemhez kapcsolható. Ha asztmás, akkor az asztmás rohamot a létét és az életét fenyegető fuldoklásként éli meg. Kapkod a levegő után.

Az adás és kapás egyensúlyának felborulása

Az asztmás az adás és kapás egyensúlyára törekvés helyett túl sokat akar kapni, és ezért cserébe keveset ad. Belégzéskor, kapáskor teleszívja a tüdejét, de kilégzéskor problémái lesznek, és görcsbe rándul. A kilégzés és a belégzés egyensúlya felborul. Túl sokat akar kapni, és cserébe keveset ad. Az asztmás kilégzéskor nem akarja elbocsátani a szén-dioxiddal dús levegőt, és ezzel mérgezi magát.

Ha pedig nem tud adni, akkor előbb-utóbb kapni sem fog. Nemcsak a légzése, hanem az élet is egyensúlyra törekszik.

Szorongva szeretné őrizgetni mindazt, amit megszerzett életében?

Pedig ha valami újra, újabbra vágyik, akkor azért cserébe adnia kell valamit. Valamit, ami talán nem is annyira értékes, mint ahogy gondolja.

Gondolja csak meg, hogy asztmás rohama közben levegő után kapkod, alig jut levegőhöz. Pedig tudja, hogy a levegő korlátlanul áll rendelkezésére. Csakhogy éppen a rohama közben ebből a korlátlanul rendelkezésére álló levegőből Ön alig tud hozzájutni annyi kevéshez, amire Önnek szüksége lenne.

Helyénvaló ez? Mi lehet ennek az oka?

Az asztma és az allergia kapcsolata

Az asztma a kapás (belégzés) bősége mellett az adás (kilégzés) szűkségéről szól. Ha a görög asztma szót magyarra lefordítjuk, akkor a szűkkeblűséghez, az irigységhez jutunk.

A szűkkeblű, irigy ember fél, szorong meglévő javai elvesztése miatt. Nem annak örül, amije van, hanem az esetleges elvesztésük miatt aggodalmaskodik. Ezért is nem tud örülni meglévő dolgainak. Nem a birtoklás öröme, hanem az elvesztés félelme uralkodik benne. Egyre inkább bezárkózik magába, elzárkózik mások elől. Magának valóvá, magányossá válik.

Amikor a dominanciaigény arroganciája a kiszolgáltatottság érzésével keveredik

A legtöbbször az asztmásoknak erős a dominanciaigénye. Ezt azonban persze a világért sem akarják bevallani, még talán maguknak sem, mert akkor mire fel panaszkodnak a kiszolgáltatottságukra? Arra, hogy nekik olyan komoly problémáik vannak, ők olyan súlyos betegek, hogy asztmájuk van, és ez bármikor súlyos rohammal jelentkezhet náluk.

Sokszor ugyanis az asztma tüneteit arra használja, hogy irányítsa a környezetét, uralkodjon a környezete felett. Ez világosan látszik az olyan helyzetekben, amikor pl. az allergiát okozó dolgot, pl. kutyát vagy macskát el kell távolítani a házból, vagy nem lehet kinyitni az ablakot pollenvirágzás idején, és persze cigizni sem lehet a környezetében, mert őt az mennyire zavarja.

Arra persze nem gondol, hogy a környezetében lévőket pedig ezeknek a szabályoknak a betartása mennyire zavarhatja.

Az asztmás ember kerüli azokat a helyzeteket és dolgokat, amelyek allergiás, asztmás rohamot okozhatnak neki. A tisztát, pormentest, világosat szereti.

Ha Ön is asztmával küszködik, akkor ezeket a kérdéseket érdemes megválaszolnia magának:

 • Életében melyek azok a területek, amelyeken csak kapni akar, és adni nem? Azt sem árt azonban emellett végiggondolni, hogy milyen realitása van ennek.
 • Milyen a személyisége? Dominanciára törekszik?
 • Melyek azok a dolgok, amelyek érdeklik?
 • Melyek azok a területek, amelyek elől viszont inkább elzárkózna, mert túl alantasnak, mocskosnak tartja?

Amit tehet az asztma lelki okai ellen

A legfontosabb talán, hogy fogadja el önmagát olyannak amilyen, és ezt bátran vállalja is fel. Merje vállalni a hibáit is, és ezt ne féljen kommunikálni is akár. Ha felszabadultabb lesz, eltűnik a lelki görcs, akkor amikor másokkal beszél, akkor tudat alatt nem keres majd a lelke okokat ahhoz, hogy ne kelljen kommunikálnia. Nincs szüksége már asztmás rohamokra, hisz a hibáival és a gyengeségeivel együtt is egyre bátrabban akar és mer kommunikálni. Fokozatosan eltűnik a lelki gátlása, nincs szüksége mondvacsinált okokra ahhoz, hogy ne kelljen kommunikálnia.

Ehhez természetesen kell az elhatározás, de az akarat önmagában még kevés. Fontos még az is, hogy fejlessze a kommunikációs képességeit, és tanulja meg kifejezni magát, átadni másoknak a gondolatait, kifejezni az érzéseit. Ehhez arra van szüksége, hogy legyen nyitottabb a környezetére.

Ha nyitni kezd mások felé, akkor egyre többet adhat majd másoknak verbálisan és ténylegesen is, és ezzel együtt egyre többet is kaphat másoktól. Az adás, a kilégzés és a kapás, a belégzés egyformán fontos. Lelki egyensúlyához és légzése egyensúlyához is mindkettőre szüksége van.

Ahogy fejleszti kommunikációs képességeit úgy javulnak a kommunikációs esélyei, és ezzel párhuzamosan tágítja a hörgőiben is a levegő áramlásának útját. Kommunikációs képességei fejlesztésével az akadályok is egyre kisebbek lesznek, és a lehetőségei pedig egyre jobbak. Egyre szélesebb úton haladva tud kommunikálni, miközben egyre kisebb akadályokkal találja magát szembe. Gondoljon csak a levegő akadálytalan áramlására a tüdejében. Nem erre van szüksége ahhoz, hogy egyre könnyebben lélegezzen?

Életében, lelkében, kommunikációjában és légzésében is egyensúlyra kell törekednie. Nem lehet csak kapni, adni is kell közben. Nem lehet csak belélegezni a levegőt, ki is kell lélegezni. Még csak raktározni sem lehet a levegőt. A belégzés után kilégzésre van szüksége, és utána pedig újra kilégzésre. Mennyivel könnyebb ennél a környezetével való kapcsolata, ahol másokon segítve olyan tartalékokat halmozhat fel, amire támaszkodva majd később akár többször is kérhet, anélkül, hogy adnia kellene.

Ez persze fordítva is működhet. Kérhet többször is, anélkül, hogy adnia kellene. Ez azonban csak egy bizonyos pontig működhet. Csak ideig-óráig használhat ki másokat, anélkül, hogy ne adna cserébe Ön is. A kölcsönösség elve működik szűkebb és tágabb társas kapcsolataiban is.

A rossz dolgoktól, az elhasznált levegőtől persze érdemes megszabadulni. Utána azonban ezek helyét pótolni kell valami mással, az Ön vagy mások számára kedves dolgokkal és a friss levegővel.

Ha Ön asztmás, akkor asztmája arra szólítja fel, hogy egyre többet felvállalva és megmutatva, kommunikálva magából, elinduljon az egyensúly felé – adok miközben kapok – vezető úton. Ha képes lesz a félelmeit őszintén felvállalni, akkor már nem érez lelki gátat ahhoz, hogy emiatt beduguljon a kommunikációja. Felvállalhatja ezt is, hisz ez is Ön, ez is Önhöz tartozik, és Önről szól. A lényeges az, hogy nemcsak ez szól Önről, és nemcsak félelmei és gátlásai vannak. Ez személyiségének csak egy része, és ha ezt a részét is képes felvállalni, akkor a tettereje, lelkesedése is nagyobb elfogadásra számíthat a környezetében. Hisz őszintén felvállalta önmagát.

Az önmaga felvállalása felé vezető úton érdemes feltennie néhány kérdést:

 • Mi miatt olyan nehéz elfogadni önmagát? Mi az, amivel nincs kibékülve saját magában? Milyen nem szeretne lenni a jövőben?
 • Miben kell változnia?
 • Mitől fél, mitől tart?
 • Kitől tart, kivel nem szeretne találkozni, kommunikálni a jövőben? Miért?
 • Tényleg jobb lenne, ha nem találkoznának, nem kommunikálnának a jövőben? Vagy inkább csak más alapra kellene helyezni a kettejük közötti kapcsolatot, a kommunikációt?

Ha jobban belegondol, akkor nem létezik olyan dolog, amit feltétlenül el kellene utasítania, amitől feltétlenül meg kellene szabadulnia. Lehetséges persze, hogy Önnek jobb lesz, ha ezt a valamit el fogja utasítani, de az is lehet, hogy egy kis változtatással már nincs is szüksége arra, hogy kirekessze életéből azt a valamit.

Ugyanígy van a környezetében lévő személyekkel. Lehetséges persze, hogy Önnek és a másiknak is az lesz végül az előnyös, ha csökkentik a találkozásaik számát, vagy megszakítják a kapcsolatot, de az is lehet, hogy kommunikálva egymással meg tudják beszélni a nézeteltéréseiket.

Nemcsak saját magát kell elfogadnia olyannak, amilyen, nemcsak magának kell felvállalnia önmagát, hanem másoknak is engedje meg, hogy olyanok legyenek, amilyenek. Persze mindenki tud változni, és ha akar, akkor változik is. A felnőtt emberek azonban kialakult személyiséggel már nemigen tudnak kibújni a saját bőrükből. Ahelyett, hogy megpróbálná megváltoztatni a másikat, inkább fedezze fel benne azokat a tulajdonságait, amiért szeretni és tisztelni tudja. A másikban meglévő értékek felismerése is az elfogadás egyik eredményes módja lehet.

Az asztmás rohamok lehet, hogy csak tünetei lelki egyensúlya felbomlásának. Ha törekszik az egyensúlya visszaállítása felé, akkor előfordulhat, hogy asztmás rohamai is csökkennek majd, és egyre ritkábbak lesznek. Jusson eszébe mindig, amikor a légzését megkönnyítő szereket vesz be, hogy ezzel csak a tünetet kezelte, és nem rohama kiváltó okát. Az okok feltárásához mélyebbre kell ásnia a lelkében, és végig kell gondolnia jó néhány dolgot.

Ebben a gondolkodásban mindig jól jön egy barát értő figyelme. Ha pedig úgy gondolja, hogy egy szakemberben jobban megbízik, akkor érdemes lehet egy pszichológushoz vagy egy kineziológushoz fordulnia.

A pszichológus életét végiggondolva, a kineziológus pedig a testét és a lelkét lépésről lépésre megvizsgálva és feltárva juthat el problémája lehetséges okához vagy okaihoz.

A szakember segítsége azért is hasznos lehet Önnek, mert ő nemcsak problémája okának a feltárásában, hanem az eredményes megoldásban is segíteni tud Önnek. Támogató segítséggel mindig könnyebb megszabadulni lelki problémáitól, és könnyebben meg tudja találni lelki egyensúlyát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük