Amikor a porc kopásnak indul

Az artrózis, a porckopás az ízületi betegségeknek a leggyakoribb formája. A porc kopása a csontvégeket borító porcot érinti, és leggyakrabban a térdet, csípőt és a kézfejet támadja meg. A kor előrehaladtával egyre nagyobb arányban jelenik meg a porckopás, de már a fiataloknál is előfordulhat.

Az artrózisos porc képtelen az ízületben találkozó csontvégek akadálytalan és súrlódásmentes mozgatására, mert lassan lebomlik. A porcállomány eltűnése miatt a csontvégek sima elcsúszása, és olajozott működése a múlté lesz, és az egymáson csúszó, érintkező csontvégek kisebb-nagyobb fájdalommal és az ízület dagadásával, megnagyobbodásával jár. A porc lebomlását a porc sérülése és az öregedéssel együtt járó kopásos tünetek is okozhatják.

Mi az artrózis fő veszélye?

Komoly veszélyét jelenti az is, hogy a test bármelyik ízületét megtámadhatja, de elsősorban természetesen a fentebb már elmondott csípőt, térdet és a kézfejet támadja meg. Ha lebomlik a porc, akkor már nem védi semmi a csontvégeket az egymást dörzsölő mozgásoktól.

A porc lebomlásának az oka legtöbbször nem deríthető ki. Számos esetben azonban igen, hisz az ízület kisebbb-nagyobb sérülései is artrózisos panaszokat okozhatnak.

Nem véletlenül a terheléssel, a porcok kopásával összefüggésben vizsgáljuk az artrózist, hisz a legnagyobb terhelésnek kitett ízületekben, a csípőben és a térdben jelenik meg először és a legnagyobb gyakorisággal is.

Nem véletlen az egészséges porc akadálytalan, zavartalan működése, mert az ízületet alkotó porc nagy része, 80%-a víz. Éppen ennek a magas víztartalomnak köszönhetően tudja ígazán surlódásmentesen mozgatni az artrózissal érintett ízületet.

A porc magas víztartalmát az ízületi folyadékból nyeri ki. Ez a magas víztartalom nem a véletlen műve, hisz a csontok végei és a surlódó ízületek az ízület fájdalommentes mozgatásában játszik nagy szerepet. Az egészséges porc a csontok végein sima, a csontvégek könnyen, súrlódásmentesen csúsznak. A kopásnak induló porc azonban már megkeményedik, elveszíti a súrlódásmentes mozgást biztosító tükörsima felületét, és az ízületi folyadék sem olajozza már a kívánatos mértékben az ízületet.

ép és artrózisos csípő ízület

Az ép és az artrózisos csípő ízület

Az elkopott porc azonban már nem képes többé a csontok fejét eredményesen védeni.

  • Az egymáson nehezen csúszó, súrlódó csontfejek – éppen az állandó dörzsölés hatására – begyulladnak, megdagadnak.
  • Apró csontkinövések is kialakulhatnak rajta, és ez mind a fájdalom növekedését, a mozgástartomány beszűkülését hozza magával.

Mi okozhatja a porcok kopását?

Az artrózis elsősorban a terherhordó ízületek (térd és csípő) betegsége, és ezért az évek múlásával egyre nagyobb arányban jelentkeznek a fájdalmas, kopásos panaszok.

Az öregedés mellett a térd, de a csípő és bokaízületeket terhelő kilók száma sem mellékes a tünetek jelentkezésének a gyakoriságában. A felszedett plusz kilók további extra terhet raknak az öregedés miatt egyébként is elhasználódó ízületekre.

A feladat tehát már ennek a két lehetséges oknak az ismeretéből is adódhat. Az évek múlását, az idő kerekét nem tudja visszatekerni. A felesleges kilók leadásával azonban jelentősen megkönnyítheti ízületeinek a terhelését.

Az ízületek lazasága is okozhatja a kopásos tünetek jelentkezését, súlyosbodását. Ha az ízületeket alkotó csontok az ízületben nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, hanem apró ütődésekkel és eltávolodásokkal működnek, akkor ezek az apró, kis ütődések is okozhatják, illetve növelhetik a panaszok súlyosságát és számosságát is.

A térdet és a csípőt fokozottan igénybe vevő elfoglaltságok, amelyeknél sokat kell közben hajlítgatni a térdet, és/vagy közben még nagy terheket is kell cipelni még tovább siettethetik az ízületi porc kopását.

Az örökletes tényezőknek is fontos szerepe van az artrózis jelentkezésében, ugyanis, akinek a felmenői között előfordulnak artrózisos panaszok azok gyakrabban szenvednek maguk is idősebb korukban az artrózistól.

A nemek közötti különbség is markánsan megfigyelhető, ugyanis a nők körében a kor előrehaladtával egyre gyakoribb a porcok kopásának jelentkezése. Nemzetközi felmérések szerint 65 éves kor felett már kétszer olyan valószínűséggel jelentkezik az artrózis a nőknél, mint a hasonló korú férfiaknál.

Természetesen minél több artrózist kiváltó ok jellemző Önre, annál nagyobb a veszélye a panaszok jeletkezésének.

A mozgás nem feltétlenül fokozza a porcok kopását

Ha az öregedéssel egyre nagyobb a porckopás veszélye, akkor azt gondolhatnánk, hogy az ízületek túlzott használatával egyre nagyobb az esélye a porckopásnak. Ez azonban nem feltétlenül van így.

Az természetesen tény, hogy minél magasabb az életkora valakinak annál nagyobb a veszélye a porcok kopásának.

A terherhordó ízületek körültekintő védelmével, a szükséges bemelegítéssel és az edzés végén elvégzett levezetéssel és nyújtással kombinált rendszeres mozgás azonban nemcsak mozgásban tartja az ízületeket, és ezáltal olajozza, hanem a rendszeres mozgás még segít megelőzni a túlsúly megjelenését is. Ennek kedvező hatását pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni a teherhordó ízületeket ért terhelésnél.

A felesleges kilók lerakódásának megelőzése mellett a mozgás edzésben is tartja az ízületeket tartó és mozgató izmokat. Márpedig az edzett izomzat és rugalmas ízület jóval stabilabban mozgatja és tartja a teherhordó ízületeket, és ezzel együtt pedig csökkenti az artrózis veszélyét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük