Magas vérnyomás okai

A magas vérnyomás okai évente csaknem 5000 magyar családban okoznak tragédiát. Ugyanis évente csaknem ötezer magas vérnyomástól szenvedő ember hal meg ettől az alattomosan lappangó kórtól.

Még rosszabb a helyzet akkor, ha azt nézzük, hogy háromszor ennyi halálesetben játszott szerepet valamilyen formában a magas vérnyomás.

A fejlett országokban, így hazánkban is a lakosság nagyjából 15-25%-ának tartósan magas a vérnyomása. Mit jelent ez az emberek életében? Ez azt jelenti, hogy több mint 2 millió magyar embernek tartósan az elfogadott 140/90 Hgmm fölött van a vérnyomása. Milyen tényezők okozhatják ezt?

Melyek a magas vérnyomás okai?

A magas vérnyomás lehet elsődleges és másodlagos magas vérnyomás. A magas vérnyomás okainak szempontjából ez a megkülönböztetés azért kiemelkedő fontosságú, mert eltérő kezelést igényel a két eset. A másodlagos vérnyomásnak valamilyen más konkrét betegség a kiváltó oka. Ezért az ilyen esetekben valamely más betegség tüneteként jelentkezik a magas vérnyomás.

Az elsődleges magas vérnyomásnál azonban nem tudunk meghatározni ilyen kiváltó betegséget a háttérben. A magas vérnyomásos eseteknek a jelentős többsége, nagyjából 90%- elsődleges eset, ezért kiemelkedően fontos foglalkozni a lehetséges kiváltó okokkal.

Melyek lehetnek az elsődleges magas vérnyomás kiváltó okai?

Ezekben az esetekben az örökletes tényezőknek is fontos szerepe lehet a magas vérnyomás jelentkezésében. Akinek a szülei magas vérnyomásban érintettek fokozottan veszélyeztetettek.

Emellett azonban az életmóddal kapcsolatos tényezők állnak a háttérben:

  1. magas vérnyomás okai

    Ha egész életében rendszeresen fog mozogni, és odafigyel a testsúlyára, akkor máris sokat fog tenni azért, hogy ne legyen magas a vérnyomása

    A felgyorsult, modern életünket megkeserítő stressz. A stressz csökkentésével, kezelésével eredményesen védekezhet ellene.
  2. A túlságosan nagy arányban elterjedt ülőmunka, és az ezzel is együtt járó mozgásszegény életmód.
  3. Az elhízás, a súlytöbblet megnöveli a szív munkáját.
  4. A dohányzás sem tesz jót a vérnyomás alakulásának, hisz a dohányfüstben lévő nikotin szűkíti az ereket.
  5. Az alkoholfogyasztás kis mennyiségben, mértékkel fogyasztva még nem jelent gondot, de nagyobb mennyiségben (2-3 dl felett) már fokozza a vérnyomást a megnövekedett folyadékbevitel miatt. Ugyanez tapasztalható a kávéfogyasztásnál is. Napi 1-2 feketekávé a délelőtti órákban elfogyasztva még többnyire nem befolyásolja a vérnyomás alakulását. Ennél nagyobb mennyiségben azonban már érvényesülhet a vérnyomást növelő hatása. Márpedig ha magasak az értékek, akkor ezeket csökkenteni kell. Az egészségtelen étkezés is komoly kockázati tényező. A túlságosan zsíros ételek túlzott mértékű fogyasztása, a nagy mennyiségű sót tartalmazó étrend, illetve az előre elkészített félkész és készételek valamint a gyorséttermek ételeinek eleve sok sót tartalmazó elkészítési módja. Az átlagéletkor növekedése sem tesz jót a vérnyomás alakulásának. Egyes gyógyszereknek is van vérnyomást emelő hatása. Itt különösen a fájdalomcsillapítókat és a fogamzásgátló gyógyszereket kell kiemelni.e helyett a magas vérnyomást kiváltó betegséget kell elsődlegesen kezelni. Sok esetben már ez meghozza a kívánt eredményt, és normalizálódik a vérnyomás külön kezelés nélkül.

Másodlagos magas vérnyomást okozhat

A magas vérnyomásos esetek mindössze 5-10%-áról beszélhetünk másodlagos esetekben. Azonban ezeknek a felismerése is fontos, mert ezeknél az eseteknél a magas vérnyomás klasszikus kezelése helyett a magas vérnyomást kiváltó betegséget kell elsődlegesen kezelni. Sok esetben már ez meghozza a kívánt eredményt, és normalizálódik a vérnyomás külön kezelés nélkül.

A másodlagos magas vérnyomásos esetek legnagyobb részét a vese különböző megbetegedései okozzák.

A vese károsodása, elégtelen működése nagyon gyakran a cukorbetegség következménye. Autoimmun betegség is okozhatja a veseproblémát. Problémát okozhat a vese gyulladása vagy a vesekő is. A veseartériák meszesedése, szűkülete a vese vérellátásában okoz zavart, és ez is gyakori oka lehet a magas vérnyomásnak.

A túlsúly, az elhízás is konkrét oka lehet a magas vérnyomás jelentkezésének. Főleg akkor, ha az elhízás, elsősorban a kövér férfiaknál még alvási apnoéval is párosul. Az alvási apnoénál a légzés időről időre abbamarad, majd újraindul. Ennek a veszélyét ugye nem kell különösebben ecsetelni.

A pajzsmirigy működésének problémái, a pajzsmirigy túlműködése és alulműködése is a vérnyomás emelkedéséhez vehethet.

A verőerek szűkülete is megemeli a vérnyomást, mert az erek átmérőjének szűkületét a szív érzékeli, és erőteljesebben pumpálja a vért, hogy a leszűkült verőereken át is elegendő tápanyagot és oxigént tudjon a sejtekhez szállítani.

Miért fontos a magas vérnyomás okának feltárása?

A magas vérnyomás okának illetve okainak a feltárása a választott kezelési mód meghatározása szempontjából kifejezetten fontos.

Ugyanis kiváltó betegségnél az adott betegséget kell kezelni. Ha pedig nincs a háttérben ilyen, akkor az életmód szükséges átalakítása érdekében alapvető fontosságú felismerni azt, hogy milyen tényezők állhatnak a magas vérnyomás hátterében, és milyen életmód változtatásra lehet szükség a magas vérnyomás mérséklése, illetve a még komolyabb következmények, például a stroke és a szívinfarktus elkerülése érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük