Köszvény otthoni kezelési lehetőségei

A köszvény az ízületi gyulladás egyik formája, amely általában a nagylábujj tövében okoz nagy fájdalmat egy-egy köszvényes roham jelentkezésekor.

A köszvényes rohamnál felszaporodik a vérben a húgysavtartalom, mert a vese elégtelen működése miatt ezeket a húgysavas sókat nem tudja kiválasztani a vérből. A vérben megnövekedett húgysav aztán a hűvösebb ízületekben kikristályosodik, és lerakódik. Ez pedig fájdalmas, gyulladásos panaszokat okoz elsősorban a nagylábujjnál. Emellett azonban térd, boka, könyök és csukló ízületeiben is megjelenhetnek a húgysavból kikristályosodott nátrium-urát kristályok.

A köszvényes roham éles fájdalommal jár az érintett ízületben. A fájdalom mellett meg is duzzad a gyulladt ízület, és még érintésre is fájdalmas lesz.

A köszvényes roham megelőzéséhez tehát nem kell mást tenni, mint megelőzni a vér húgysavtartalmának megnövekedését. Ebben az esetben ugyanis nincs minek kikristályosodni az ízületekben. Erre kiválóan alkalmas a purinban szegély ételek fogyasztása.

Mérsékelje a húsfogyasztást!

A húsok általában magas purintartalmúak, ezért étrendjében érdemes csökkenteni a húsfogyasztást. Már azzal is sokat tehet az egészségéért, ha a zsíros vöröshúsok fogyasztását mérsékli. Köszvényre való hajlama esetén azonban még ennél is többre van szüksége a rohamok megelőzése érdekében.

Nemcsak a zsíros sertéshús fogyasztását érdemes csökkentenie, hanem a marha és bárányhús fogyasztást is. Sőt még az egyébként egészséges csirkehús is sok purint tartalmaz, ezért a csirkehúsból készült ételeknek a fogyasztását is érdemes visszafogni. Különösen egészségtelen a puringazdag belsőségek fogyasztása, ezért ezeket mindenképp mellőzze étrendje összeállításakor.

Le kell mondania az olyan tengeri ínyencségekről is, amelyek a rák, a homár vagy a hering felhasználásával készülnek.

Összességében is érdemes csökkenteni a sózást és a fűszerezést az étrendjében.

A gomba és a spárga fogyasztását is érdemes mellőznie, mert ezekben is magas a purintartalom.

Fogyasszon több folyadékot. Csökkenteni kell azonban étrendjében a szénsavas üdítőitalok fogyasztását, és jobban teszi, ha mellőzi az alkoholfogyasztást. Különösen a sör és a borfogyasztástól tartózkodjon a köszvény megelőzése érdekében.

Mit ehet a húsok helyett?

A húsok fogyasztása helyett zsírszegény tejtermékeket fogyaszthat, mert ezeknek alacsony a purintartalma.

A köszvény megelőzése érdekében érdemes több gyümölcsöt ennie. Ugyanis a gyümölcsök purintartalma alacsony, azt pedig tudjuk, hogy vitaminban és tápanyagokban gazdagok. Emellett pedig még a folyadékfogyasztást is növelik. Vannak olyan gyümölcsök, amelyek kifejezetten ajánlottak.

köszvény kezelése házilag

A gyulladást csökkentő cseresznye vagy meggy fogyasztásával nagymértékben csökkentheti a köszvényes roham kialakulásának veszélyét

Ilyen a cseresznye is, mert a benne lévő antioxidáns anyagok bizonyítottan csökkentik a gyulladást és a köszvénnyel együtt járó fájdalmat is. A cseresznye gyulladást csökkentő hatása olyan jelentős, hogy a cseresznyelé vagy a gyümölcs mindennapos rendszeres fogyasztása akár a köszvényes rohamok jelentkezésének a megelőzésére is alkalmas.

A cseresznye mellett ugyanilyen gyulladást csökkentő a meggy is. Az a legjobb, ha friss meggyet vagy cseresznyét eszik. Érdemes reggel fogyasztani ezeket. Ha pedig nincs szezonja ezeknek a gyümölcsöknek, akkor konzerv vagy pedig meggy vagy cseresznyelé formájában is fogyaszthatja.

Jelentős gyulladást csökkentő zöldség a zeller. A zellernek a gyökere és a levelei is gyulladást csökkentő hatásúak, ezért levesbe főzve vagy salátát készítve belőle is fogyaszthatja. Ha rendszeresen fogyasztja, akkor ezzel is megelőzheti a köszvény jelentkezését.

Ebből pedig már következik is a köszvényes roham megelőzésének egy jó esélye. Minden olyan zöldséget és gyümölcsöt érdemes a korábbinál nagyobb mértékben fogyasztania, amelyeknek gyulladást csökkentő hatása van.

Az adott zöldség vagy gyümölcs gyulladást csökkentő hatása talán nem az ízületekben fejti ki elsődleges hatását, de ártani biztosan nem árt vele, és a gyümölcsökben lévő ásványi anyagok és vitaminok is segítik az egészsége megőrzését, javítását. Emellett pedig a gyümölcsök fogyasztásával a nélkülözhetetlen folyadékbevitelt is biztosítja.

A gyömbér szintén bőséges mennyiségben tartalmaz gyulladást csökkentő anyagokat, és ezért kiválóan alkalmas a köszvény okozta gyulladás mérséklésére, csökkentésére, illetve a gyulladás jelentkezésének a megelőzésére is. Használhatja a gyömbért a főzéshez is, vagy pedig egyszerűen meg is ehet egy darab gyömbért nyersen.

A köszvény okozta gyulladásnál fontos, hogy a vérben nagy mennyiségben lévő húgysavat semlegesítse, közömbösítse. Ezért érdemes lúgosítani a szervezetét. Erre a lúgosításra jól használható például a citromlé és a szódabikarbóna is. A citromlevet egyszerűen hígítsa fel vízzel, és már ihatja is, napjában többször is. A citrom mellett pedig más C vitaminban gazdag gyümölcsöt is fogyaszthat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük