Köhögésre mit lehet szedni?

A vírusokkal terhelt téli időszakban sokszor kapunk el valamilyen nyavalyát, ami köhögéssel jár. Amikor megfázik valaki, akkor is jó esélye van arra, hogy kisebb-nagyobb mértékben köhögni fog. Ilyenkor felmerül a kérdés? Köhögésre mit lehet szedni?

köhögésre

Köhögésre mit lehet bevenni? Mit tud tenni köhögés ellen?

A kérdés persze felmerülhet máshogy is, vajon kell-e szedni valamit köhögésre? Egyáltalán érdemes-e gyógyszert szedni köhögésre? Vagy valamilyen természetes módszerrel is meg lehet szabadulni gyorsabban a köhögéstől? Vagy pedig arról van szó, mint amit mondanak. Gyógyszert szedve egy hétig tart a köhögés. Gyógyszerek nélkül viszont hét napig fog szenvedni tőle.

Ha pedig ez így van, akkor érdemes-e olyan nagy jelentőséget tulajdonítani ennek a kérdésnek?

Persze ez egy olyan költői kérdés, amire nem lehet egyszerűen válaszolni. Természetesen a gyógyszerek és ezzel együtt a köhögést csillapító gyógyszerek nyakló nélküli szedésének nem sok értelme van, hisz a gondolkodás nélkül bekapkodott gyógyszereknek legalább annyi nem kívánatos mellékhatása lehet, mint amit segíthet a bevett gyógyszer. Másrészt viszont az is igaz, hogy számos olyan gyógynövény van, amit bátran fogyaszthatunk a köhögés csillapítására, és garantáltan nem lesznek mellékhatásaik.

Harmadrészt viszont az is igaz, hogy köhögés és köhögés között is jelentős különbségek vannak. Természetesen egy könnyebb megfázás által okozott köhögésnek nem biztos, hogy olyan nagy jelentőséget kell tulajdonítani. Viszont egy tüdőgyulladás tüneteként jelentkező köhögésnek már érdemes sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítani.

Tehát arra a kérdésre, hogy kell-e köhögésre gyógyszert szedni nem tudunk egyértelmű választ adni. Abban is biztosak lehetünk azonban, hogy vannak olyan esetek, amikor a kísérő tünetként jelentkező köhögést bizony ajánlatos komolyan venni, és megfelelően kezelni. Nem magát a köhögést, hanem azt a betegséget, amelynek egyik tüneteként jelentkezett a köhögés.

A köhögésnek is többféle típusa lehet. Van akinél száraz köhögés, míg másoknál ugató vagy éppen a hurutos köhögés jelentkezik. Emellett pedig az idő múlásával együtt a köhögés típusa is változhat. Kezdetben a köhögés sok esetben száraz köhögésként jelentkezik. Ezt a köhögést elsősorban az éjszakai órákra érdemes köhögéscsillapítóval csillapítani. A száraz köhögés azonban később hurutos, váladékos köhögéssé alakulhat át. A váladékos köhögést azonban már nem kell csillapítani, sőt kifejezetten rossz ha csillapítani próbálja, mert a köhögés csillapításával a nyák felszakadozását, a szervezetből való kiürülését akadályozza meg.

Más megközelítésben este még a hurutos köhögésnél is érdemes köhögést csillapító megoldást választania, mert az éjszaka kitörő köhögési roham tönkreteszi az éjszakáját. Ha csillapítja a köhögési roham kitörésének veszélyét, akkor ezzel is nyugodtabb lesz az éjszakája, ami nemcsak a közérzetére, hanem az egészségére is kedvező hatással lesz. Ezzel szemben viszont napközben érdemes a váladék felszakadozását segítő megoldást választani, mert a váladék szervezetből való eltávozásának segítésével, hamarabb elmúlik a köhögése is.

Ebből már adódik a következő hasznos tanács a köhögésre használható megoldásoknál. Egyszerre nem érdemes köhögését csillapító és a váladékot oldó megoldást is alkalmazni.

Hurutos köhögésnél persze előbb érdemes elhagyni az esteli köhögést csillapító gyógyszert, mint a nappali váladékoldó megoldást. Ugyanis a köhögés általában hamarabb szűnik, mint ahogy a váladék teljes mértékben kiürülne a légutakból.

száraz köhögés

Köhögés csillapításában segítenek a gyógyteák is

Az is igaz természetesen, hogy nemcsak gyógyszerekre van szükség a köhögés kezelésére, mihamarabbi elmúlására. Fontos a friss, páradús levegőn való tartózkodás is, mert ez is nedvesíti a begyulladt száraz légutakat, amivel pedig hozzájárul a gyógyuláshoz.

Másrészt pedig a friss levegőn túl a bőséges folyadékbevitelre is érdemes odafigyelni köhögéskor is. Ez is segíti ugyanis a bedugult orr minél hamarabbi kidugulását.

Tehát a kérdés nemcsak úgy vetődik fel, hogy mit kell szedni a köhögésre, hanem inkább úgy, hogy mit érdemes tenni az egyes köhögések csillapítására, kezelésére.

A köhögés kezelésénél a legfontosabb, hogy a köhögés mindig csak egy tünet, valamilyen kiváltó fertőzésnek, betegségnek a tünete. Ezért a köhögés csillapításához nem a köhögést kell csillapítani hanem a köhögést kiváltó okot kell kezelni, megszüntetni.

Megfázásnál ehhez elég lehet otthoni köhögést csillapító és gyulladást csökkentő praktikák bevetése is. Ha azonban például tüdőgyulladás vagy éppen arcüreggyulladás váltja ki a köhögést, akkor már jóval komolyabb odafigyelést kíván a betegség kezelése. Az otthoni praktikák tapasztalati alkalmazása ilyenkor kevés. Érdemes haladéktalanul elmenni az orvoshoz, hogy szakszerű kezelést kaphasson.

Mint ahogy kezdetben egyszerűnek tűnő panasza esetén is érdemes elmennie az orvoshoz, ha nem múlik a panasza, és nem csökkennek a tünetek.

A köhögés ugyanis nemcsak egy múló megfázás vagy vírusos fertőzés, a nátha kellemetlen tünete lehet, hanem sokkal komolyabb kiváltó oka is lehet.

  • Ilyen lehet például a refluxos betegeknél jelentkező köhögés, vagy az asztmás köhögés.
  • Emellett daganatos betegség tünete is lehet.
  • Ezekben az esetekben bizony már nem kérdés, hogy el kell menni az orvoshoz. Lehetőleg minél hamarabb.

A köhögés csillapítása ugyanis csak tüneti kezelés. A köhögést esetlegesen kiváltó betegség kezeléséhez a köhögés csillapítása még kevés. Sőt még káros is lehet, mert elnyomja a tünetet, ami akadályozhatja a kiváltó betegség tüneteinek észlelését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük