Melyek a gyulladás lelki okai?

A gyulladás a szervezet védekező célú válaszreakciója a vírusok és baktériumok által okozott fertőzésekre. A gyulladás célja tulajdonképpen az, hogy az immunrendszer fokozatosan megtanulja az adott vírus vagy baktérium által okozott fertőzés elleni védekezést, és az azt követő esetekben már védekezni tudjon ellene, illetve immunissá váljon a vírusra, baktériumra.

gyulladás lelki okai

A gyulladás a szervezet védekező reakciója. Mik lehetnek a gyulladás lelki okai?

A test teljes területén bárhol kialakulhat a gyulladás, bármelyik szervben. A betegségek többségéhez hozzátartozik kisebb-nagyobb mértékű gyulladás. Legfőbb tünetei a vöröslő duzzanat, a fokozott hőképződés, a láz. A láz tulajdonképpen a szervezet védekező rendszerének működését jelzi.

  • A gyulladás testi tüneteiről a lelki síkra áttérve a gyulladás a lélekben kialakult zavar, a belső lelki forrongás kifejeződése. Bármilyen felkavaró, indulatteli negatív érzelemhez kapcsolódhat.
  • Forrása lehet például a harag valaki vagy valami iránt.
  • Ugyanakkor nemcsak kifelé vetített érzelem lehet a gyulladás lelki oka, hanem belső, saját magunkat marcangoló, és békén nem hagyó érzelem is, ami miatt emésztjük magunkat. Ilyen lehet például a bűntudat valami miatt.
  • Ilyen ok lehet emellett még például a bánat, a gyász valamilyen jelentős veszteség miatt.
  • Ilyen lehet a düh is, amikor nem tud, vagy egyszerűen nem akar elfogadni valamit, és ez állandóan frusztrálja, dühíti.

A szervezetet megtámadó fertőzések és a szervezet erre adott válaszlépéseként a gyulladás a harcászathoz hasonlatos. A fertőzéseket okozó vírusok és baktériumok megtámadják a szervezetet. Ez ellen a támadás ellen a szervezet az immunrendszerét mozgósítja, amikor az immunrendszer pedig visszatámad a behatoló vírusokkal és baktériumokkal szemben.

A behatolók elleni védekezés vagy visszatámadás a gyulladás, amelyben az immunrendszer túlhevült, lázas, gyulladt állapotot hoz létre a fertőzések leküzdésére.Ilyen háborgó, forrongó helyzetben a lélekben is túl sok feszültség, kitörésre váró, vagy már ki is tört indulat és érzelem halmozódik fel.

Ilyen robbanékony, gyúlékony állapotban, a polaritásra, az ellentétes pólusok kiegyenlítésére törekedve vissza kellene állítani az egyensúlyt. Le kellene gyűrni a vírusok, baktériumok okozta fertőzést, meg kellene szabadulni attól a túláradó indulattól, ami lelkileg felkavar bennünket.

Fel kellene adni a haragot. Meg kellene békélni másokkal, akikre éppen dühösek vagyunk vagy haragszunk. Persze az is lehet, hogy éppen saját magunkkal kellene megbékélnünk. El kellene fogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Az élet polaritását, az ellentétes pólusok kiegyenlítését szem előtt tartva le kellene mondani egyes lehetőségekről, ha más lehetőségeket annyira akar. Meg kellene bocsátania, vagy legalábbis megértőbbnek kellene lenni másokkal, vagy akár saját magával, ha nagyobb lelki békében szeretne élni nem csak másokkal, hanem önmagával is.

Ha lélekben, lelki síkon nem képes erre, akkor a lelki problémák megoldatlansága miatt a megoldatlan lelki konfliktusok előbb-utóbb testi jelekben, például a gyulladás testi tüneteiben jelenik meg azért, hogy Önt végre rákényszerítse arra – a megbékélésre, az elfogadásra, a megértésre -, amit úgy tűnik, hogy enélkül nem hajlandó megtenni.

Ha nincs más mód arra, hogy tudati, gondolati síkon megértse lelke finom rezdüléseit, akkor a testének meg kell betegítenie magát ahhoz, hogy lelassítson, megálljon, elgondolkodjon, és átértékelje a dolgait.

A feldolgozatlan lelki konfliktusok, ha nincs más mód, akkor előbb-utóbb testi tüneteket produkálva kényszerítik ki a feloldásukat, megoldásukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük