Immunrendszer erősítése természetesen

Az immunrendszer szervezete védekező mechanizmusa a környezetéből származó idegen anyagokkal szemben. A jól működő immunrendszer védi a vírus és baktériumfertőzésekkel szemben. Azért, mert felismeri ezeket a szervezetébe bekerülő idegen anyagokat, és eltávolítja azokat.

Hogyan képes erre az immunrendszer? Úgy, hogy hatékony védelmi vonalat épít ki. Ezek a fertőzést okozó kórokozók nem tudnak bejutni a szervezetébe, amíg ennek a védelmi vonalnak minden eleme jól működik.

immunrendszer

Immunrendszere védelmi vonalai

Az immunrendszerét alkotó külső védelmi vonalának melyek az elemei?

  • A testét borító bőr
  • A szem szaruhártyája
  • Emésztő és légzőrendszere
  • A húgyivarszerveket borító nyálkahártya

Szervezete védelmi vonalát ellátó immunrendszere csak akkor fog jól működni, ha megőrzi az épségét. A jól működő immunrendszerhez szüksége van

  1. egészséges és változatos táplálkozásra bőséges folyadékbevitellel,
  2. rendszeres testmozgásra, valamint
  3. kiegyensúlyozott lelkiállapotra, a stressz eredményes kezelésére.

Az immunrendszer természetes erősítése éppen ezért leginkább az egészséges táplálkozásnak, rendszeres mozgásnak és kiegyensúlyozott lelkiállapotnak a biztosítását jelenti. Ezzel szervezete stabil védekezőképességét tarthatja fenn a különféle fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

Egészséges és változatos táplálkozás bőséges folyadék fogyasztással

Az egészséges táplálkozás során nemcsak a létfenntartásunkhoz szükséges három makrotápanyagot, a fehérjék, szénhidrátok és zsírok megfelelő minőségű és mennyiségű összetételét kell biztosítani, hanem a mikrotápanyagokat is. Mik ezek a mikrotápanyagok? Olyan, a szervezet számára hasznos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, amelyek a tápanyagok megfelelő hasznosításához és az immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek.

immunrendszer erősítése természetesen

Immunrendszer erősítése egészséges ételek, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával

Három dolog is nehézkessé teszi ezeknek a mikrotápanyagoknak a megfelelő minőségű és mennyiségű rendelkezésre állását a szervezetben.

  1. Egyrészt az immunerősítő vitaminok alapvetően lehetnek vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet a zsírszövetekben és a májban képes eltárolni bizonyos ideig, akár 2-3 hónapig is. Ilyen zsírban oldódó vitamin az A-, D- és E-vitamin. A vízben oldódó B- és C-vitaminokat azonban nem tárolja el a szervezet. Ezek csak néhány óráig maradnak meg a szervezetben, mert a felesleges mennyiséget a vese kiválasztja, és a vizelettel távoznak a szervezetből. Ezért ezekből a vitaminokból mindennapi rendszeres utánpótlásra van szüksége. Napjában többször is. Ezért érdemes például legalább naponta 2-3 alkalommal friss gyümölcsöt enni a C-vitamin rendszeres pótlására.
  2. Másrészt viszont a friss zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma is alacsonyabb, mint évtizedekkel ezelőtt. Mégpedig azért, mert az intenzív gazdasági termelés hatására a mezőgazdasági földterületek tápértéke is fokozatosan csökken. Azért, mert jobban kihasználjuk a megművelt földterületeket, mint amilyen mértékben pótoljuk a tápanyag forrásokat. Ezért a növények egyre kevesebbet tudnak hasznosítani belőlük. Egyre kisebb a friss zöldségek és gyümölcsök vitamin, ásványi anyag és nyomelemtartalma. Egyre kevesebb tápanyagot tartalmaznak az állatok etetésére használt takarmánynövények is, ezért az állati élelmiszerek tápértéke is fokozatosan romlik. Azt pedig talán mondani sem kell, hogy a mesterséges tápanyagokkal táplált állatok húsa, teje vagy tojása meg sem közelíti a természetes tartással nevelt állati termékek tápanyagarányos minőségét.
  3. Harmadrészt pedig vitamin, ásványi anyag és nyomelemhasznosító szerkezetként a szervezetünk egészsége és az életmódunk is meghatározza ezeknek a hasznosulását. Az életkor növekedésével egyre kisebb lesz a vitaminok hasznosításának képessége. Másrészt pedig az életmódunk van nagy hatással szervezetünk fertőzésekkel szembeni védelmi képességére.

Az immunrendszer egészséges működéséért érdemes vitaminban gazdag, egészséges élelmiszereket fogyasztani. Lehetőleg frissen, nyers állapotban. Azért, mert a hosszadalmas főzéssel a vitamintartalomnak akár a fele is elveszhet.

zöld paprika

A zöld paprika rengeteg C-vitamint tartalmaz

Különösen gazdag vitaminokban és tápanyagokban a zöldségek közül a paprika és a paradicsom. A fokhagymáról is évszázadok óta tudjuk már, hogy kiváló természetes gyulladáscsökkentő. És nemcsak az, mert sok minden mást is tud még a gyulladáscsökkentésen túl.

Például az erek tágításával csökkenti a magas vérnyomást, és segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeknek a kialakulását is. Azért, mert megelőzi a vérrögképződést, és csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Érdemes nyersen naponta legalább egy gerezd fokhagymát megenni, mert főzéssel a fokhagyma is sokat veszít tápanyagtartalmából.

A paprika mellett különösen sok C-vitamint tartalmaz még a brokkoli és a petrezselyem is. Sok C-vitamin van a savanyú káposztában is. Télen kiváló vitaminforrás lehet.

A gyümölcsök közül a citrusfélék, a citrom és a narancs gyakori fogyasztása ajánlott. Sok C-vitamin van a kiviben is. Mivel a C-vitamin vízben oldódó vitaminként hamar kiürül a szervezetéből, ezért érdemes naponta legalább háromszor friss zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztania.

A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett azonban nem ajánlott az előre elkészített félkész- és készételek fogyasztása, mert ezek sok tartósítószert és élelmiszerszínezéket tartalmaznak. Ezek pedig nem tesznek jót sem az emésztésének, sem pedig az immunrendszerének.

A túlságosan feldolgozott, finomított élelmiszerek, például a cukor és a fehérliszt sem tesznek jót az emésztésének. Azért, mert ezek meg vannak tisztítva azoktól az emésztését segítő rostos anyagoktól, amelyek ballasztanyagként szintén hasznosak az emésztésének. Ezért a fehér kenyér helyett egyen inkább teljes kiőrlésű pékárukat. A cukor fogyasztását pedig csökkentse az étrendjében.

Emellett pedig érdemes sok folyadékot inni. Naponta legalább 2 liter folyadékot igyon meg. Ezt a folyadékot sem cukrozott üdítőitalokból és energiaitalokból, hanem ivóvízből vagy ásványvízből érdemes fogyasztania.

Rendszeres testmozgás

Ha mindennap fizikai munkát végez, akkor „csak” arra kell ügyelnie, hogy megmozgassa a munkája során nem használt izmait és ízületeit. Ha azonban ülőmunkája van, akkor minden nap alaposan át kellene mozgatni az izmait. A legjobb az lenne, ha minden nap mozogna.
Érdemes egy olyan mozgásformát választani, amit szeret, és örömmel csinál. Azért fontos ez, mert nem az a fontos, hogy 1-2 hétig mozogjon, hanem egész életében érdemes rendszeresen mozognia egészsége megőrzéséért, ízületei mozgásban tartásáért.

Ha nem szereti azt a mozgást, amit csinál, akkor hamar abba fogja hagyni, ezért a mozgás nem lesz tartós. Márpedig a pillanatnyi nekibuzdulás helyett a kitartó állhatatosság tarthatja állandó mozgásban az ízületeit, és erősítheti az immunrendszerét.

mozogjon rendszeresen

Mozogjon rendszeresen. Talán a legfontosabb, hogy olyan mozgást válasszon, amit szívesen csinál

A rendszeres mozgással nemcsak az ízületeit tarthatja karban, hanem a közérzetét és a hangulatát is javítja. Arról se feledkezzen meg, hogy mindennapos mozgással könnyebb lesz kezelni a stresszes helyzeteket is. Emellett pedig a mozgással együtt járó izzadás kiváló méregtelenítés is.

A mindennapos mozgás mellett azonban fontos a pihenés és a rendszeres alvás is. Ahhoz, hogy jól kipihenje magát, érdemes naponta 7-8 órát aludni. Még jobb lesz a pihenése, ha mindennap ugyanabban az időpontban fekszik le. Azért, mert ez a rendszeresség is jót tesz alvása pihentető hatásának és immunrendszerének.

Kiegyensúlyozott lelkiállapot a stressz eredményes kezelésével

A legtöbben mindig rohanunk, és állandó időzavarban vagyunk. Amiatt sokszor idegeskedünk, és stresszesnek érezzük magunkat. Ezeket a stresszes helyezeteket nemigen tudjuk elkerülni.

stressz eredményes kezelése

Stressz eredményes kezelése jobb időbeosztással. Ha nem éri utol magát soha, akkor érdemes rangsorolni a feladatait. Vagy kiadni a feladatokat másnak

Azt azonban megteheti, hogy megtanulja jobban kezelni a stresszt. Már az is segít, ha mélyeket lélegzik, amikor valamiért felidegesíti magát. A legjobb azonban az, ha megtanul néhány stresszkezelő technikát, és ezek közül azt fogja majd használni a stressz kezelésére, amelyik Önnél a legjobban beválik. Ilyen stresszkezelő technika lehet például az autogén tréning, a meditáció, a mindfulness, a tudatos jelenlét, az itt és most vagyok, és figyelek magamra és a környezetemre vagy akár az agykontroll is. Ön ezek közül melyikkel fogja tudni a legjobban kezelni stresszes helyzeteit?

Sokat segít az is, ha derűsen éli az életét. Ha pozitívan gondolkodik a világról, akkor igyekszik mindenben meglátni a jót, az előrevivőt. A pohár inkább félig tele van, mint üres. Pedig ugyanarról a félig tele pohárról, beszélünk, amelyik félig üres is. Érdemes mindenben az előrevivő lehetőséget, és nem a gondot, a bajt és a problémát meglátni. Önnek lesz könnyebb élni az életét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük